10 zapovijedi

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

10 zapovijedi

Post by BoB » 28 Oct 2008, 12:13

Attachments
10 Commandments.pdf
(57.53 KiB) Downloaded 70 times
Last edited by BoB on 28 Oct 2008, 19:44, edited 3 times in total.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: 10 zapovijedi

Post by BoB » 28 Oct 2008, 12:25

komično...ali sigurno...buš pukla il nebuš pukla?...
DSCF0049.JPG
Last edited by BoB on 28 Oct 2008, 13:52, edited 2 times in total.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 28 Oct 2008, 12:26

tragikomično?
12guage-seat.jpg
12guage-seat.jpg (12.05 KiB) Viewed 2714 times

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 28 Oct 2008, 12:32

čuvajte sluh
atf-hpd.jpg

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 28 Oct 2008, 13:26

OSnovna pravila sigurnosti pri rukovanju vatrenim oružjem. Spominje se 10 pravila, a 4 osnovna pravila IPSC-a jesu:

1. oružje je uvijek napunjeno, i kao takvog ga treba tretirati, dakle s oružjem se postupa pažljivo

2. oružje uvijek mora biti usmjereno u smjeru mete - znači da je dizanje cijevi u zrak (kao u filmovima) ili spuštanje cijevi prema dolje, zabranjeno, kao i svako usmjerivanje oružja u bilo kojem drugom pravcu osim prema meti

3. prije pucanja obavezno provjeriti metu i područje oko mete, da ne bi slučajno pogodili nešto drugo a ne metu (osobito bi trebalo vrijediti i u lovu)

4. kažiprst uvijek mora biti vidljivo odmaknut od okidača i branika okidača, osim kada pucate.

Edit By Torello (da se bolje vidi)
Last edited by nobile157 on 02 Mar 2009, 12:18, edited 1 time in total.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 28 Oct 2008, 15:28

nekdašnje okupljanje me podsjetilo da se neka pravila moraju stalno ponavljati jer ih je tako lako zaboraviti ili smetnuti s uma ma koliko god puta da ste ih pročitali i po njima se ponašali.
proučavanje uokvirenih tekstova po zakutcima streljana nije dovoljno, odn. prosječni posjednik vatrenog oružja, koji jedanput-dvaput godišnje posjećuje streljanu, ih zaboravi na pola puta do vatrene linije. :A21:
u potrazi da si isprintam šalabahter tj. lako štivo za na wc i za prije spavanja, prvo sam posjetio remingtonovu stranicu čija su pravila u .pdf u prvom postu.
dovoljno i lako zapamtljivo, no pošto mi se nije dalo prevoditi za ljude koji su slabiji u engleskom govornom području, pokušao sam nešto izguglati na hrvatskom i osim povremenih spominjanja nekakvih nedefiniranih "pravila", potraga nije urodila plodom. :A36:
ako znate za kakav link s pravilima iz hrvatske, na hrvatskom jeziku, molim vas da postate.

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 28 Oct 2008, 16:16

:A19: nisam mislio na to okupljanje, ali slobodno si isprintaj šalabahter. to nam svima treba. :A29:

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 28 Oct 2008, 20:11

zanimljivo, ali niti na jednoj www stranici hrvatskih streljačkih klubova navedenih pod linkovima Hrvatskog streljačkog saveza, a ni saveznoj, nema ni spomena o bilo kakvoj sigurnosti vezanoj uz oružje. hrvati su se rodili s tim ili valjda pitanja o oružju postavljaju ljudima iz hrvatskog lutkarskog saveza.
ne računajući pojedince čiji se glasovi ne čuju u graji, ne treba čuditi da nam je kultura oružja na nivou rednecka kad većina klubova sigurnost upotrebljava tek kao floskulu koju se "mora" spomenuti.

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 28 Oct 2008, 20:21

Edit By Torello (da se bolje vidi)
Razbit ću te majkemi! :twisted:
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam... :twisted: ::::....

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 28 Oct 2008, 21:03

Pravila koja sam naveo odnose se na IPSC pravila, znači za ljude koji su ipak napredniji u baratanju oružjem i koji su usvojili tzv. 10 "zlatnih" pravila, koja se smatraju osnovnim pravilima sigurnog rukovanja vatrenim oružjem. Ništa me ne čudi što Hrvatski streljački savez nema ništa o tim pravilima, to njima očito ne treba, jer su rođeni puni znanja, a kada odeš na natjecanje UIT-a, naježiš se od straha kako se opasno barata oružjem. Ali da ne skrećem s teme, evo pravila:

1. Tretiraj svako oružje kao da je napunjeno!
2. Upoznaj osnovne mehaničke karakteristike oružja kojim rukuješ!
3. Cijev uvijek treba usmjeriti u sigurnom pravcu!
4. Ne držite prst na okidaču!
5. Oružje koje nije u uporabi treba biti prazno!
6. Kada završiš s gađanjem, drži oružje otvoreno! (zatvarač u zadnjem položaju, bubanj vani)
7. Prije gađanja provjeri cijev oružja! (naravno, ne tako da uperiš cijev u sebe)
8. Prije gađanja provjeri cilj - metu!
9. Zaštitite oči i uši!
10. Alkohol i oružje ne idu zajedno!

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 28 Oct 2008, 21:26

Molim te nobile na koja to natjecanja UITA ti ideš? :D Priznaj sebi prave razloge zašto ne sudjeluješ u natjecanjima nacionalnog programa. :o
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 28 Oct 2008, 21:53

Zadnji put kad sam bio u Rijeci, gledao sam propucavanje kofera i klupe i nakon toga sam odustao od odlaska na takve evente. Osim toga, doista mi je smiješno napraviti 1000 km za opaliti 30 metaka. Na kraju, UIT JEST DOSADAN. Nemam više apsolutno nikakvog gušta 10 minuta ispucavati 10 metaka. To je moje mišljenje i dozvoljavam svakome da ima svoje, ali moje zbog toga sigurno neću mijenjati.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 28 Oct 2008, 22:02

Još nešto: Hrvatski streljački savez je okoštala organizacija još iz doba socijalizma i služi samo za uhljebljenje određenoj grupici ljudi kojima je to biznis i neiscrpno vrelo prihoda. SK Torpedo u Puli je morao prestati s radom jer je HV tražila MJESEČNU NAKNADU od 1.300 kuna za korištenje ZRAČNE streljane??? MJESEČNU!!!
Toliko novca nismo nikada vidjeli, osim onoga koji smo plaćali HSS-u a od kojega nismo nikada dobili ni kutiju dijabola za klince iz kluba. A oni mjesečno troše stotine tisuća kuna na troškove rent-a-cara i mobitela.
Da ne govorim o tome kako su pokušali spriječiti registraciju Hrvatskog saveza praktičnog streljaštva, jer im ne paše konkurencija. A na dvije stolice se ne može sjediti, barem ne udobno.

shooter9
Skupnik
Skupnik

Post by shooter9 » 10 Jan 2009, 18:22

blackpowder wrote:Molim te nobile na koja to natjecanja UITA ti ideš? :D Priznaj sebi prave razloge zašto ne sudjeluješ u natjecanjima nacionalnog programa. :o
Apsolutno se slažem sa Nobile157 jer se na takvim natjecanjima vidi svašta !!!Svi vade ganove iz torbi , kofera i što ti ja znam kakovih futrola ,vrte cijevi u SFERI škljocaju, repetiraju i natječu se tko je napravio bolje i "mekše" okidanje koji ciljnici koji rukohvati i t. d. stotinu čuda samo o kulturi rukovanja oružijem i sigurnosti nitko ni "Beeee".DALI JE IJEDAN STRIJELAC NACIONALN OG PROGRAMA POLOŽIO TEČAJ RUKOVANJA I SIGURNOSTI ORUŽIJEM??????? Kako možeš kada dođeš na natjecanje biti siguran da ti ljudi uopće znaju rukovati oružijem?Na sreču još nitko nije poginuo ali da je bilo opaljivanja u klupe, kofere, podove, bilo je.Najgore je to što takve tipove nitko ne udaljava a kamo li diskvalificira što bi trebalo učiniti momentalno.U IPSC sami strijelci se međusobno upozoravaju na bilo koju naispravnost u ponašanju a nedao bog da nešto slično napraviš kao u nacionalnom programu sudac bi te istog trena diskvalificirao i udaljio .Dobivao sam kao dugogodišnji strijelac i član saveza pozive za god. skupštine i da ti dođe slabo kada vidiš gdje se lova troši na kakova gluposti i to nekolicina starih prdonja sa dubokim korijenjem koji ništa ne unapređuju u streljaštvu nego samo brinu o svojim foteljama .Za sada toliko a mogu ti još puno toga napisati i argumentirati papirološko.
No Peace without Justice !

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 10 Jan 2009, 19:04

Decki, molim samo argumentirano i bez žuči.
Hvala.

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 14 Jan 2009, 03:04

Wow..ja godinama pucam i ispalio sam tisuće metaka. Volim misliti da znam sigurno rukovati oružjem, ali kad bi prvi dan otišo na IPSC trening utuvio bi si u glavu da apsolutno ništa ne znam i jednostavno pustio instruktoru da mi objasni sve od A do Ž.
Mislim da uvijek treba imat jednog 'kritičara' u glavi. To je isto ko sa vožnjom auta, onog časa kada misliš da sve znaš i da je to to, tad ćeš napravit grešku. Mislim da je obaveza svakog od nas tako se odnosit prema oružju.

Inače smatram da je DUŽNOST svakog vlasnika, bio on sportski strijelac, lovac, zaštitar, policajac, vojnik ili jednostavno samo drži doma, da trenira s tim pištoljem i vježba rukovanje s tim. Ima ih mac (čak i u službi) koji ne da ne vježbaju, nego im se ne da, ne žele i apsolutno ih ne zanima oružje, što je po meni poprilično apsurdno.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 14 Jan 2009, 10:22

nobile157 wrote:Još nešto: Hrvatski streljački savez je okoštala organizacija još iz doba socijalizma i služi samo za uhljebljenje određenoj grupici ljudi kojima je to biznis i neiscrpno vrelo prihoda. SK Torpedo u Puli je morao prestati s radom jer je HV tražila MJESEČNU NAKNADU od 1.300 kuna za korištenje ZRAČNE streljane??? MJESEČNU!!!
Toliko novca nismo nikada vidjeli, osim onoga koji smo plaćali HSS-u a od kojega nismo nikada dobili ni kutiju dijabola za klince iz kluba. A oni mjesečno troše stotine tisuća kuna na troškove rent-a-cara i mobitela.
Da ne govorim o tome kako su pokušali spriječiti registraciju Hrvatskog saveza praktičnog streljaštva, jer im ne paše konkurencija. A na dvije stolice se ne može sjediti, barem ne udobno.
:A25: Apsolutno potpisujem !
Kod mene streljački klub egzistira samo donacijama nas članova (i po pozamašnim) a od saveza nikad nismo dobili ni oksidiranu kutiju dijabola a kamoli nešto od čega bi imali koristi.
Mete , dijabole, municiju pribavljamo donatorstvom i sponzorstvom tvrtki koje su u vlasništvu nas članova.
kako se u klubu većinom bavimo rekreativnim streljaštvom a većina nas je dobro situirana uvijek ostane gomila meta i dijabola za klince i ostale koji da nema toga nebi mogli niti trenirati.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 14 Jan 2009, 12:16

Nažalost, ali sve sam rekao i to je tako.

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 18 May 2009, 10:43

rijetko se navodi, a smatra se dodatnim pravilom. i ja sam ga potpuno pogrešno ignorirao. mea culpa, mea maxima culpa.
ajmo ga nazvati 11.
11. ukoliko primjetite tuđe nepravilnosti u sigurnosnom rukovanju oružjem dužnost vam je, što pristojnije (a ne kolcem po grbači, iako je kod nekih djelotvornije), upozoriti na iste i/ili pozvati službenu osobu na strelištu da intervenira i eventualno udalji problematične osobe. osobama koje nemaju iskustva s oružjem je to možda jedini način da nešto i nauče. također je potrebno izbjegavati (sviđa mi se eng. izraz) "Mister Know-All" tipove. povećanjem broja ljudi na strelištu logaritamski se povećava vjerojatnost nesreća, a najčešće su izazvane nepažnjom i/ili neznanjem.

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 18 May 2009, 17:46

Mister All know iliti oni koji uopće ne žele slušat druge su najgori..ako ne i najopasniji slučajevi..jedan je svojevremeno sa zaglavljenim i neispaljenim metkom u cijevi nehotice okrenuo pištolj prema meni dok je pokušavao riješit problem..ljubazno sam ga upozorio da okrene pljucu prema strelištu na što mu je valjda, taština proradila i reko mi da ga ne "učim", nakon čega sam diskretno napustio taj prostor..a svjedočio sam doduše "blažim" slučajevima kad su ljudi još bili kod meta, a kolega pored mene dira i operira oružjem..no, takve greške se događaju početnicima i većina se odma nakon upozorenja korigira..

No, također sam primjetio kod gro strijelaca dok ne ciljaju na metu i dok im je pištolj u SA modu, da i dalje drže prst na okidaču što mi je pomalo neshvatljivo..mislim da ipak prednost treba dati sigurnosti, a ne što boljem rezultatu..ja inače vježbam jednu tehniku "realnog" okidanja, odnosno, ciljam na metu s prstom paralelno na navlaci te na zvučni signal stavljam prst na okidaču, ispaljujem i vraćam prst na navlaku do sljedećeg zvučnog signala.

Napravio sam sebi par MP3 fajlića sa stim signalima i to si lijepo frknem na mobitel pa na streljani kad sam, to koristim kao "metronom", a zgodno je i doma tako s puferom vježbat.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

Post Reply