Čišćenje cijevi

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Re: Čišćenje cijevi

Post by jolly » 28 Jan 2014, 04:45

lex-lutor wrote: Da imam uvijete cuvanja tandjare u barem djelomicnom vakumu pucao bih samo streljivo iz 50-h godina sa zivinim fulminatom cca godinu dana bez ciscenja da dokazem tu teoriju.
Lex,
Nista te ne koci da probas vakumirati puske:
https://www.zcorrproducts.com/products/ ... hotgun-bag

Nije ni skupo.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 3 times

Post by Darko11 » 28 Jan 2014, 13:05

Woolf Blaser wrote: Druga stvar, cijev kod karabina moze biti i sto posto nagrizena, ali bez
ikakve bojazni mozes pucati iz njega. Zamisli sljedece...da tvoja sacmarica nema kromiranu
cijev i da je iz nekog razloga korodirala iznutra, tanke stijenke cijevi,,a pucas 12/76!? Te
cijevi jednostavno ne bi bile vise sigurne za uporabu.
Wolf,nema veze sto su stijenke cijevi kod sacmarice tanke kad su tlakovi mali.Sacmena cijev jedva da dosegne tlak od 1000 bara sa magnumima.Cijev karabina ima tlak 3000 -4000 bara normala.Mozda mislis jedino na slucaj da sacmena cijev toliko zahrdja da se ionako tanka stijenka znacajno suzi ali to je bas jaka zanemarenost cijevi.
jolly wrote:Na lovackom ispitu izredalo se nas 30-40 na streljani za glinene golubove.
Svaki ispalio barem 10 metaka. (dakle uzastopno je ispaljeno 300 do 400 hitaca, bez ciscenja)
Sve iz iste (jadne) ruske bokerice 12/70.
Kad je ispit bio gotov, i bas imajuci u vidu kako mi cijev izgleda na MK, nakon nekoliko ispaljenih Bellota, uzeo sam tu pusku da vidim kako izgleda cijev nakon cijelog dana pucanja.

Pogledam unutra, a cijev se sjaji! :shock:

Mislim da je velika razlika od neuzlijebljene sacmarice, do uzljebljene cijevi, medjutim tesko mi objasniti. Razlike u tlakovima su znatne, i to sve skupa ima drugacije posljedice po cijev.
jolly cijev malokalibarke ce ti nakon 10 i 500 ispaljenih Belota izgledati isto a sacmare i malokalibarke se slicno ponasaju,tj ostaju oni krupniji listici baruta po cijevi nakon pucanja.Cijev karabina na nako jace streljivo,ne na 22lr, ce cistije izgledati nakon pucanja onako "na oči" nego 22 lr ili sacmena iako je cijev izlozena vecim naprezanjima i tlakovima .Ne brini previse za 22 lr i sacmene cijevi ,one su vijecne ako ne zahrdjaju.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 28 Jan 2014, 16:57

Darko...sto tebi nije jasno!? Pritisci od 800-1000 bara su ti ,slabi,!? Pa koliko je vodovodna
cijev debela a pritisci su nekoliko bara!? Sto tebe sad kopka!? Ti bi da se svi sloze s tobom
da oruzje ne treba cistiti!?

Jolly, trebao si provuci krpicu kroz cijev od sacmare pa bi vidjeo koliko je olovnih naslaga
ostalo u njoj!
Head in the City. Hearth in the Field.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 28 Jan 2014, 17:02

Woolf Blaser wrote:Darko...sto tebi nije jasno!? Pritisci od 800-1000 bara su ti ,slabi,!? Pa koliko je vodovodna
cijev debela a pritisci su nekoliko bara!? Sto tebe sad kopka!? Ti bi da se svi sloze s tobom
da oruzje ne treba cistiti!?
Da ali ti si dao analogiju sa karabinom ,ja bih da se svi sloze sa mnom da oruzje nije potrebno cistiti bas poslije svakog pucanja a ne da ga nikako ne treba cistiti.Cini mi se da se jedino lex slaze sa mnom :mrgreen:

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 28 Jan 2014, 17:13

Gle, davno su prosla vremena ,jednoumlja,! Ne brini, smijes imati svoje misljenje i nitko
ti nece nista prigovoriti (barem ne u HR), ali isto tako trebas prihvatiti da ima i drugacijih
misljenja i iskustava od tvojih.
Isto tako...meni nije palo na pamet da ti stavim :mrgreen: na tvoje pisanje o odstrijelu
vrana i lisica...zasto!? Zato sto s tobom (i s bilo kim drugim) komuniciram na razini uzajamnog
postovanja! Nemoj da te odvede u pogresnom pravcu nesto poput onog sto Sile mene naziva
,jebivjetrom,, jel ako malo citas postove vrlo brzo ces uvidjeti da je to na ovome forumu
sve, samo ne normalo i prihvatljivo.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 28 Jan 2014, 17:36

Sad sam jebivjetar jer se hvalim da sam skinuo vranu na 200m :mrgreen: pa priznao sam da je bio tref.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 28 Jan 2014, 19:29

Decki, zastranili smo dovoljno....svaki alat koji se koristi treba odrzavati u nekoj granici normale ako zelimo da nam posluzi duze vrijeme. PRETJERIVANJE je jednako stetno kao i ZANEMARIVANJE, zamislite koliko bi tokarski stroj ili glodalica bili u tolerancijama kda bi na kraju svakog radnog dana netko skidao sve pokretne dijelove, cistio i sarafio nazad.

Lovci i strijelci po pitanju ciscenja tesko da mogu naci zajednicki jezik, jedne tlaci grmlje i vlaga, toplo-hladno a druge zapravo naslage u cijevi koje se uredno osijete nakon 30-k metaka, iz iskustva znam da nakon cca 60 ispaljenih metaka u jednom danu ( 308W) treba puno vise enerigije za progurati prve krpice kroz cijev u odnosu na one zadnje, vizuelno gotovo da i nema razlike garez je minimalna ali za poskidati naslage bakra otpadaju jajca....

Da budemo nacisto govorimo o svom iskustvu i o upotrebi vrhunskog streljiva, isto tako sam imao cast da cistim garez nakon 5-ispaljenih metaka "Igman" sat vremena vise nego poslje 100.kom Lapue !!!
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 28 Jan 2014, 19:35

lex-lutor wrote:Decki, zastranili smo dovoljno....svaki alat koji se koristi treba odrzavati u nekoj granici normale ako zelimo da nam posluzi duze vrijeme. PRETJERIVANJE je jednako stetno kao i ZANEMARIVANJE, zamislite koliko bi tokarski stroj ili glodalica bili u tolerancijama kda bi na kraju svakog radnog dana netko skidao sve pokretne dijelove, cistio i sarafio nazad.

Lovci i strijelci po pitanju ciscenja tesko da mogu naci zajednicki jezik, jedne tlaci grmlje i vlaga, toplo-hladno a druge zapravo naslage u cijevi koje se uredno osijete nakon 30-k metaka, iz iskustva znam da nakon cca 60 ispaljenih metaka u jednom danu ( 308W) treba puno vise enerigije za progurati prve krpice kroz cijev u odnosu na one zadnje, vizuelno gotovo da i nema razlike garez je minimalna ali za poskidati naslage bakra otpadaju jajca....

Da budemo nacisto govorimo o svom iskustvu i o upotrebi vrhunskog streljiva, isto tako sam imao cast da cistim garez nakon 5-ispaljenih metaka "Igman" sat vremena vise nego poslje 100.kom Lapue !!!
O tome pisem cijelo vrijeme. :A25:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Jan 2014, 04:13

Woolf Blaser wrote:
Jolly, trebao si provuci krpicu kroz cijev od sacmare pa bi vidjeo koliko je olovnih naslaga
ostalo u njoj!
Sacmarica nije bila moja..... :mrgreen:
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Jan 2014, 04:25

Woolf Blaser wrote:Darko...sto tebi nije jasno!? Pritisci od 800-1000 bara su ti ,slabi,!? Pa koliko je vodovodna
cijev debela a pritisci su nekoliko bara!?
Bio jedan inzenjer sta je u partizanima isao konstruirati pusku.
Stavio je manesman cijev u nedostatku bolje.
Kad je isao isprobati, ostao je bez ruke.
Poslije rata je do penzije radio u jednoj Rijeckoj tvornici. Istinita prica.
Turn better into best!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 29 Jan 2014, 09:22

jolly wrote:Bio jedan inzenjer sta je u partizanima isao konstruirati pusku.
Stavio je manesman cijev u nedostatku bolje.
Kad je isao isprobati, ostao je bez ruke.
Poslije rata je do penzije radio u jednoj Rijeckoj tvornici. Istinita prica.
A jbg... moji "inženjeri" su sačmarice radili od osovine volana od Fiće i nikad nije bilo problema... :D
jedino što je sada lakše doći do cijevi od Uzi-ja, nego do volana od Fiće... :D
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 29 Jan 2014, 09:22

Suzdrzat cu se komentara jer nema smisla da prostacim u rano jutro.....( mogao je uzeti svoju diplomu i od nje napraviti cijev)
Nemoguće je Nemoguće

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 29 Jan 2014, 09:25

uups, Lex... ja san uskočija između, a ti si sigurno mislija na Jolly-jevog Inženjera... :D
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 29 Jan 2014, 10:17

HAhahahahha...a na koga drugoga ??? Raditi cijev za vatreno oruzje od vodovodne cijevi, za to stvarno moras biti Dip.ing ali iz Rvatistana.
Nemoguće je Nemoguće

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 29 Jan 2014, 12:55

lex-lutor wrote:HAhahahahha...a na koga drugoga ??? Raditi cijev za vatreno oruzje od vodovodne cijevi, za to stvarno moras biti Dip.ing ali iz Rvatistana.
Tako sam ja pokusavao napraviti sacmaricu kad sam bio tinejdzer ,sreca pa nisam uspio napraviti leziste za patronu jer u cijevi koja je obicni ravni provrt ne postizu se pravi pritisci a i ucinak zrna je jako slab :mrgreen:

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 29 Jan 2014, 21:58

Može se napraviti svašta, letva volana od Fiće paše za kal. 16. Ali to nije to i zabranjeno je tako da nema smisla. Nađe se IŽ jednocijevki za 100e, lagana je,sigurna i legalna. Ne može jeftinije.

technotronic
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by technotronic » 01 Feb 2014, 11:59

Svojedobno sam imao priliku pucat iz takvog domaćeg proizvoda od fićekove letve volana...pištolj za fazane su ga zvali, i imal je jaki trzaj...letva od bube je navodno služila za dvanajsticu....

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 01 Feb 2014, 12:17

U Vukovaru je u ono vrijeme jedan poznanik (bravar) napravio dvocjevku od Fićo cijevi, kundak od zračne puške. Dva okidača na nekakve klipove,brava improvizirana ali dobra. Kaže da je pucao iz nje po četnicima dok se nije dokopao boljeg oružja, ostala je u Vukovaru kad je pobjegao. Vjerojatno neki čedo i sad krivolovi s njome.

PUNISHER1987
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by PUNISHER1987 » 15 Jun 2014, 23:04

Gdje mogu nabaviti drnč recimo oko 5l i po kojo cijeni?
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.

oštrostrijelac
Poručnik
Poručnik

Post by oštrostrijelac » 16 Jun 2014, 08:36

Imaš tenk, samohotku ili najobičniji top??? :mrgreen:
:A30:
Oštri

Post Reply