Kupovina crnog baruta i kapisli
Moderator: BoB
Kupovina crnog baruta i kapisli
Postavio sam pitanje u okviru jedne druge teme, no mislim da je iznimno važno pa otvaram novu temu kao bi oni koji su upućeniji mogli odgovoriti. Naime, kontaktirao sam neke prodavače opreme koji su mi rekli kako više ne mogu privatnim osobama (koje imaju uredno prijavljeno oružje C kategorije) prodavati barut i kapisle, već samo registriranim klubovima. Otkada je to na snazi? Znači li to da više nitko neće moći rekreativno pucati, već će to moći samo u okviru kluba? Ispričavam se ako nekome dosađujem, no to me veoma zanima.
Re: Kupovina crnog baruta i kapisli
Mislim da bi trebao biti KONKRETAN ( ne samo ti nego i drugi ) kada se iznose problemi na bilo kakvu temu iz ovog podrucja, na taj nacin se stvari mogu lakse posloziti, znaci:
1. kontaktirao sam sljedece trgovine: nrp.. Detonex, Franoz, Rusan itd...
2. REkli su mi tocno " to..to...i to "
3. Nadam se da si ih pitao i na osnovu kojeg zakona, dopisa, pravilnika ili cega vec ??
Nazalost cijelo drustvo je obolilo od iste muljatorsko-birokratske bolesti i kada nesto trazis onda moras postaviti takva pitanja da NEMA VRDANJA nego da ti se mora odgovoriti tocno ono sto pitas .
1. kontaktirao sam sljedece trgovine: nrp.. Detonex, Franoz, Rusan itd...
2. REkli su mi tocno " to..to...i to "
3. Nadam se da si ih pitao i na osnovu kojeg zakona, dopisa, pravilnika ili cega vec ??
Nazalost cijelo drustvo je obolilo od iste muljatorsko-birokratske bolesti i kada nesto trazis onda moras postaviti takva pitanja da NEMA VRDANJA nego da ti se mora odgovoriti tocno ono sto pitas .
Nemoguće je Nemoguće
OK. S obzirom na ime trgovine, nisam želio biti indiskretan. Zvao sam tvrtku "Rusan" gdje su mi rekli kako nemaju više ni crnog baruta ni kapisli. Osoba s kojom sam se čuo me je ljubazno uputila da kontaktiram dućan (tvrtku?) "Tloris" iz Bedekovčine koja ima ono što tražim. Nazvao sam "Tloris" i kad sam osobi pojasnio što želim i što imam registirano u policiji, rekao mi je da ima CB, no, da neću moći ništa kupiti. Prema njegovim riječima, to je "ranije bilo moguće, ali mi sad više ne može prodati, nego jedino registriranim klubovima". Za pravnu osnovu cijele stvari nisam pitao, jbga, nisam se snašao. I to je to.
- technotronic
- Stožerni Narednik

-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Covjek dobro pita! Ici ,okolo,, to bas nije pametno ako se time krsi zakon. Mene isto zanima,,
jel zelim kupiti revolver na cb, a ako su i ovo zabranili pored reloadinga, onda od kupovine nista.
jel zelim kupiti revolver na cb, a ako su i ovo zabranili pored reloadinga, onda od kupovine nista.
Head in the City. Hearth in the Field.
Samo tupimo bez veze, od prvog do zadnjeg posta nitko nije PREDOCIO bilo kakav dokument ili link iz kojeg se jasno vidi da nema vise kupovine komponenti za CB,,,, ili dokument ili lock na temu !
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Lex - dokumenat ti je zakon o oruzju. (postojeci)
Ne postoji zakonska razlika izmedju komponenti za re-loading, i komponenti za CB.
Po trenutnom zakonu kapisla je kapisla, a barut je barut (bio on crni, bezdimni, dvo-bazni, ili nitrocelulozni, itd).
Mene ova blokada prodaje fizickim osobama uopce ne cudi, cista mupova prevencija zlouporabe.
Ovo treba rijesiti na nivou novog zakona.
Samo vidim da sam ja jedini koji se udostojio napisati koju rijec, u format postojeceg zakona i jos sam ga stavio svima dosupno za daljnje prijedloge.
Ja iz svega sto citam, cak bih rekao da se mup korektno i postavlja vezano za link i email adresu za prijedloge, jer je ocito da je trenutni zakon donesen ishitreno, i sad se konzultira struka.
Ja ne pamtim slican presedan u zakonodavnoj praksi u RH. (naknadno editioram: da se konzulitra struka)
Nema lock na temu.
Ne postoji zakonska razlika izmedju komponenti za re-loading, i komponenti za CB.
Po trenutnom zakonu kapisla je kapisla, a barut je barut (bio on crni, bezdimni, dvo-bazni, ili nitrocelulozni, itd).
Mene ova blokada prodaje fizickim osobama uopce ne cudi, cista mupova prevencija zlouporabe.
Ovo treba rijesiti na nivou novog zakona.
Samo vidim da sam ja jedini koji se udostojio napisati koju rijec, u format postojeceg zakona i jos sam ga stavio svima dosupno za daljnje prijedloge.
Ja iz svega sto citam, cak bih rekao da se mup korektno i postavlja vezano za link i email adresu za prijedloge, jer je ocito da je trenutni zakon donesen ishitreno, i sad se konzultira struka.
Ja ne pamtim slican presedan u zakonodavnoj praksi u RH. (naknadno editioram: da se konzulitra struka)
Nema lock na temu.
Last edited by jolly on 02 Feb 2014, 04:59, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Nije to presedan Jolly...to je kod nas praksa...sve je krivo ili svi smo krivi, dok se ne dokaze
suprotno...a do tada...odustajem od oruzja na cb! Dakle, mozes kupiti oruzje, a ne mozes
,streljivo,!? Eto...tko kod nas i kakve zakone pise...kakvi to umovi vladaju Rvatistanom...
Fuj...odvratno!
suprotno...a do tada...odustajem od oruzja na cb! Dakle, mozes kupiti oruzje, a ne mozes
,streljivo,!? Eto...tko kod nas i kakve zakone pise...kakvi to umovi vladaju Rvatistanom...
Fuj...odvratno!
- jolly
- Cinker - bojna

Woolf, ne brini, ovo ce biti rijeseno.
Think positive i fokusiraj se vec pomalo na izbor oruzja!
Kad bude trenutak povoljan da odma znas sto ces nabaviti!
Think positive i fokusiraj se vec pomalo na izbor oruzja!
Kad bude trenutak povoljan da odma znas sto ces nabaviti!
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Jolly, ja mislim pozitivno, zbilja se trudim...ali...stari moj...pun mi je klinac vise svega!
Kupiti nesto...pod takvim okolnostima...za mene neprihvatljivo! Koliko god ja to zelio
i volio, slaba mi je utjeha da nesto imam samo da bi imao!
Kupiti nesto...pod takvim okolnostima...za mene neprihvatljivo! Koliko god ja to zelio
i volio, slaba mi je utjeha da nesto imam samo da bi imao!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Sorry, to sto MUP konsultira struku, to mi je razumljivo! Oni su ipak skolovani i educirani
i sigurno vide koliko je zakon nakaradan i nedorecen! Sto ces bolje potvrde o cirkusu od
politicara! Jako je zabrinjavajuce kakvi ljudi kod nas odlucuju o zakonima i jos gore kakve
zakone donose.
i sigurno vide koliko je zakon nakaradan i nedorecen! Sto ces bolje potvrde o cirkusu od
politicara! Jako je zabrinjavajuce kakvi ljudi kod nas odlucuju o zakonima i jos gore kakve
zakone donose.
I mislite da bi se ovo moglo riješiti u korist registriranih vlasnika perkusijskog oružja? Nekako sumnjam...Prije da će ga vratiti u B kategoriju...A i interes za takvo oružje u HR nije baš velik, tako da....U velikoj većini europskih zemalja ljudi čak i skupljaju replike povijesnog oružja a kod nas gotovo više i nema dućana koji takvo oružje prodaje...Ipak, tko zna.
Jolly,jolly wrote:Lex - dokumenat ti je zakon o oruzju. (postojeci)
Nemoj mi samo reci da ni ti nisi uocio ono bitno? Novi zakon NICIM nije promijenio status komponenti za reloading u odnosu na stari ZOO. Sve je ostalo isto kao i prije po tom pitanju... Kao sto znas u zakonima ne postoji " PODRAZIMIJEVA SE" znaci ili nesto je ili nesto nije.
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Lex,
Ja sam upravo zato predlozio u Wagnerovom threadu da se definira oprema i komponente i napravi razlika opreme za reloading od opreme pucanja na crni barut na necjeloviti metak.
Dakle, moj prijedlog je bio:
definirati i razluciti opremu jednog od drugog,
zatim,
dozvoliti re-loading za vlastite potrebe.
I jos nekoliko promjena oko kojih smo se svi slozili.
Ako samo pratis sta pisem, nema nesporazuma.
Trenutno je sve to u istom kosu, kako i sam velis, i eto blokade u maloprodaji.
Ja sam upravo zato predlozio u Wagnerovom threadu da se definira oprema i komponente i napravi razlika opreme za reloading od opreme pucanja na crni barut na necjeloviti metak.
Dakle, moj prijedlog je bio:
definirati i razluciti opremu jednog od drugog,
zatim,
dozvoliti re-loading za vlastite potrebe.
I jos nekoliko promjena oko kojih smo se svi slozili.
Ako samo pratis sta pisem, nema nesporazuma.
Trenutno je sve to u istom kosu, kako i sam velis, i eto blokade u maloprodaji.
Turn better into best!
Jolly,
Pratim ja tebe u stopu i slazem se sa nekim stvarima, NE slazem se sa tobom samo kada " zelimo biti veci katolici od Pape", znaci ako je u 99% EU oprema za reloadinng u klasi artikla koji se moze kupiti na svakom kantunu tako treba biti i kod nas. U svakom slucaju to ce morati rijesiti u korist vlasnika oruzja jer je to jedino logicko i normalno rijesenje.
PROBLEM koji ostaje su STRELISTA, NIJE normalno da smo u EX-YU mogli pucati na 1000% vise prostora nego danas, sto smo zapravo dobili...
- policiju koja NEMA prakse u koristenju vat.oruzja
- lovce koji pucaju 5 metaka godisnje
- zastitarske sluzbe koje nose oruzje umjsto cekica
- IPSC-IDPA strijece koji NEMAJU jedan LEGALAN poligon u RH
I SVE TO POD IZLIKOM bolje kontrole oruzja.....a 99.9% kriminalnih radnji je ucinjeno NELEGALNIM oruzjem.
Pratim ja tebe u stopu i slazem se sa nekim stvarima, NE slazem se sa tobom samo kada " zelimo biti veci katolici od Pape", znaci ako je u 99% EU oprema za reloadinng u klasi artikla koji se moze kupiti na svakom kantunu tako treba biti i kod nas. U svakom slucaju to ce morati rijesiti u korist vlasnika oruzja jer je to jedino logicko i normalno rijesenje.
PROBLEM koji ostaje su STRELISTA, NIJE normalno da smo u EX-YU mogli pucati na 1000% vise prostora nego danas, sto smo zapravo dobili...
- policiju koja NEMA prakse u koristenju vat.oruzja
- lovce koji pucaju 5 metaka godisnje
- IPSC-IDPA strijece koji NEMAJU jedan LEGALAN poligon u RH
I SVE TO POD IZLIKOM bolje kontrole oruzja.....a 99.9% kriminalnih radnji je ucinjeno NELEGALNIM oruzjem.
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

lex-lutor wrote:
Ovo me podsjeca na western filmove kad drskom revolvera zabijaju cavle (jer valjda nemaju cekic pri ruci)!
Lex, sad si me izgubio. Ne pratim te vise.
Molim te, daj mi reci, kakva crna zastitarska sluzba sa oruzjem umjesto cekica?
Jesu to neki prekvalificirani stolari? Ne kuzim.
Turn better into best!
Ne to je opis njihove spretnosti i spremnosti da koriste vatreno oruzje, zar ti ne citas novine tu i tamo...?jolly wrote: Molim te, daj mi reci, kakva crna zastitarska sluzba sa oruzjem umjesto cekica?
Nemoguće je Nemoguće
pravac preko granice i kupiti sve potrebno, kad neče naša država da zaradi
Preporučam da se oslone na vještinu komuniciranja ili bolje rečeno da krimose probaju "dobiti na šprehu" i usput da vježbaju sa ovim novim sredstvom koje bi moooožda moglo zadovoljit zakonske uvjete....
- Attachments
-
- pištolj 1.jpg (11.41 KiB) Viewed 820 times
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Krasno! Sad se jos trebamo oslanjati na ,uspjesno sprehanje,!? Oooo, kako je divno posjedovati oruzje
u Rvatistanu...
u Rvatistanu...