Otimačina oružja svim sredstvima

Kritički komentari događaja vezanih i nevezanih za oružje, kod nas i u svijetu. Moderirani forum - vrijeđanje, međusobne svađe i mali forumski ratovi se ne toleriraju. POLITIKU IZBJEGAVATI.
dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Otimačina oružja svim sredstvima

Post by dejandlesk » 07 Feb 2014, 22:58

Sretnem danas jednog bivšeg kolegu s posla i uz ugodan razgovor dolazimo na temu lova. Čovjek mi priča što mu se od strane mjerodavnih institucija desilo, a priča me, moram priznati prilično uznemirila. Neću navesti ime čovjeka, jer mislim da nije bitno, no oslovljavat ću ga sa X. X nasljeđuje malokalibarsku pušku, jednometku od svog strica, koji zbog moždanog udara više ne može dobiti liječničko uvjerenje, te pušku, poklanja svom nećaku. X je lovac, ima registriranih nekoliko komada dugog oružja, bez problema dobija nabavnu dozvolu i registrira navedenu pušku. Međutim, na pušci nigdje ne piše proizvođač i model. U oružni list je upisan samo serijski broj i kalibar. Nakon pet godina, dolazi mu kući poziv od PP Vrbovec, da treba donijeti pušku u prostorije PP, radi utvrđivanja marke i modela. Nema problema, X to uredno odrađuje, no teta na šalteru, ne može pročitati niti marku niti tip oružja. Tu počinju prve peripetije, jer puška koja je uredno registrirana već preko 30 godina, mora na vještačenje u CKV radi utvrđivanja marke i modela. Zaključak je da se radi o oružju marke xy tipa.. bla,bla,bla... na kojem je izmijenjen kundak, koji nije zamijenjen originalnim, već nekim nepoznatog proizvođača, te da oružje nije sigurno za uporabu. Vlasnik može oružje dati onesposobiti o svom trošku i zadržati ga ili ga bez naknade predati u korist RH na uništenje. Temeljem kojih parametara je oružje proglašeno nesigurnim bez prokušavanja? Na koji je način oružje bilo registrirano preko 30 godina, ako je neispravno i nesigurno?
Treća stvar, nije li oružje koje je na bilo koji način neispravno, trebalo odnijeti ovlaštenom puškaru na popravak? Zadnja i najgora stvar u svemu tome je da na izvještaju o stanju oružja nema imena i prezimena osobe koja je donijela takav zaključak. Ovo me podsjeća na PJONGJANG i dragog vođu. Svi se brinu za neko fiktivno naše dobro i pritom nam maximalno zagorčavaju život. Nije problem u nekoj staroj puščetini koja nema nikakvu ekonomsku vrijednost, no mislim da je ugrožena nepovredivosat privatnog vlasništva zajamčena Ustavom. prema ovom primjeru, bilo tko se može bilo kad sjetiti, da se izvrši vještačenje bilo čijeg oružja, ili bolje da kažem ocjenjivanje, od strane neutvrđene osobe, neutvrđene kvalifikacije, u neutvrđeno vrijeme na neutvrđenom mjestu, te da se iz neutvrđenih razloga proglasi nesigurnim i oduzme vlasniku. Prema tome, bilo kakvo lakiranje kundaka ili ne daj bože zamjena, mogla bi vas, a i mene skupa s vama, stajati oduzimanja oružja.
Nije li to sramotno?

1983josip
Razvodnik
Razvodnik

Re: Otimačina oružja svim sredstvima

Post by 1983josip » 07 Feb 2014, 23:38

To mi je poznato! Nakon smrti mog djeda ostala mi njegova puška m-48 (bila kao nova) ali je bila bez papira. I nakon nekog vremena ja ju odnesem predat na policiju, no kad sam došao tamo u policiji mi kažu da je neka akcija legalizacije oružia i ja pristanem da ju legaliziram posto mi je od djeda. Kad nakon nekog vremena zovu me da dodjem u policiju, kad sam došao kažu mi da je puška neispravna i da ju mog onesposobit i zadržat. A da stvar bude bolja proglašena je neispravna jer neki broj se valjda nije vidio ili nešto sličnoa a kako u hrvatskoj neije niko ovlašten da ukucava valjda te brojeve.Naravno ja sam ju ostavio njima jer štoče mi komad željeza a i manje zezancije.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 08 Feb 2014, 00:34

To se dogadja kada nepismeni sluzbenici rade na poslovima za koje nisu kvalificirani pa da bi ispali pametni,tumace zakon kako hoce.Tako onda ostanete bez puske. :)

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 08 Feb 2014, 01:00

Darko11 wrote:To se dogadja kada nepismeni sluzbenici rade na poslovima za koje nisu kvalificirani pa da bi ispali pametni,tumace zakon kako hoce.Tako onda ostanete bez puske. :)
Blago vama! Kod vas su ,pismeniji,! :mrgreen:
Mozda se preselimo u Hercegovinu.
Head in the City. Hearth in the Field.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 08 Feb 2014, 03:44

Po meni to je samo posljedica standardizacije zbog para-europskih pravilnika nakog ulaska u EU.
Attachments
seat belt.jpg
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 08 Feb 2014, 07:34

A možda treba Hrvatski narod razoružati....ponovno....pa mi smo narod opasnih namjera.....sad kad nas političari vuku u neku Balkansku asocijaciju iz koje smo jedva izašli i tako krvavo platili taj put.....
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 08 Feb 2014, 10:36

Woolf Blaser wrote:
Darko11 wrote:To se dogadja kada nepismeni sluzbenici rade na poslovima za koje nisu kvalificirani pa da bi ispali pametni,tumace zakon kako hoce.Tako onda ostanete bez puske. :)
Bitno je da je Zagorec pismen :mrgreen:

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 08 Feb 2014, 11:54

Ti ja dal Zagorca.....seki.... :A18:
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 08 Feb 2014, 12:01

Papilon wrote:Ti ja dal Zagorca.....seki.... :A18:
A žena ti se ne buni na Hercegovce . :lol:

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 08 Feb 2014, 14:02

dejandlesk wrote:..... Zaključak je da se radi o oružju marke xy tipa.. bla,bla,bla... na kojem je izmijenjen kundak, koji nije zamijenjen originalnim, već nekim nepoznatog proizvođača, te da oružje nije sigurno za uporabu. Vlasnik može oružje dati onesposobiti o svom trošku i zadržati ga ili ga bez naknade predati u korist RH na uništenje.....
Prica je jako suplja cak i za Rvatistan no nista nas ne ne moze iznenaditi !

Vlasnik samo treba sastaviti dopis u kojim trazi detaljna pojasnjenja i ocitovanje ODGOVORNE osobe na osnovu kojeg ispitivannja i koje metode je to ustanovljeno ?? Kundak je rezevni dio sa slobodnog trazista i koji se izradjuje po mjeri kao i kaput ako imas npr. 2m visine i 160 kg.

Bojim se to nitko nece htjeti potpisati a u odgovoru ce se ispricati radi pogreske.....
Nemoguće je Nemoguće

Aguila
Desetnik
Desetnik

Post by Aguila » 08 Feb 2014, 18:34

lex-lutor wrote:Prica je jako suplja cak i za Rvatistan no nista nas ne ne moze iznenaditi !

Kundak je rezevni dio sa slobodnog trazista i koji se izradjuje po mjeri kao i kaput ako imas npr. 2m visine i 160 kg.
:A25:

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 08 Feb 2014, 22:54

Darko11 wrote:
Woolf Blaser wrote:
Bitno je da je Zagorec pismen :mrgreen:
Jok...ti si...
Head in the City. Hearth in the Field.

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 14 Feb 2014, 21:30

evo jedna istinita priča koja se desila meni upravo danas. skoro ostao bez oružja.
pred jedno pola godine prijatelj se htio slikat s mojom puškom. ok, stavi on pušku u ruku, ja okinem fotku... i to je to
on je tu sliku stavio na facebook, ja nisam imao ništa protiv toga.
od toga je prošlo kao što rekoh otprilike pola godine, možda i više.
jutros radim nešto, i vidim nepoznati golf se parkira u moje dvorište... izlaze iz auta moj prijatelj i još dvoje ljudi s njim... pozvone na vrata, meni sve nejasno, zašto je on došao i zašto su ti ljudi s njim.
otvorim vrata, kad ono policija, uredno su se identificirali značkama. pitam ja šta je bilo, kad oni meni spremno pokazuju fotografiju s facebooka, to je tvoja puška, dali možemo ući u kuću.
uđu oni u kuću, i ja njima objašnjavam da imam sve legalno i sve registrirano. oni mene uvjeravaju da sam ja u prekršaju, jer sam ja tobože oružje dao u ruke neovlaštenoj osobi (ja nisam ništa ni priznao ni negirao, a iz slike se ionako ne može zaključiti čija je puška). uzeli moje osobne podatke, i otišli do ormara i napravili detaljnu inspekciju i popis svega šta sve ima unutra.
vele oni, javit ćemo se mi...
a sad šta će bit, nemam pojma??? da najebem samo zato šta sam dao prijatelju da se slika s oružjem, a ustvari nikakav prekršaj nisam niti napravio!
još sam malo pod šokom, ali nadam se da će biti razumni, jer ova priča je čista glupost a i meni isto jedna dobra škola ako ostane na ovome.

kasnije sam pričao s prijateljem, netko ga je prijavio i oni su došli po njega i priveli ga na informativni razgovor. i on tvrdi da im ništa o meni nije govorio, da su oni navodno sve (sa)znali.

James
Razvodnik
Razvodnik

Post by James » 15 Feb 2014, 02:08

Demokracija na djelu!
Pod "demokracija" mislim na tip koji je provodio drug Staljin krajem tridesetih!

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 15 Feb 2014, 10:21

Prije bih rekao da je netko tebi napakirao, samo su to plavci zamotali u celofan. Priča koju su ti ispričali, može jedino imati smisla, ako jedini imaš takvu pušku registriranu, pa si nedvojbeno sumnjiv. Međutim, misslim da ti ni to ne mogu dokazati, jer je oružje moglo biti trajno onesposobljeno ili čak ilegalno, pa mislim da priča ne drži vodu. Vjerojatno neće biti nikakvih posljedica, no neugodnosti su moguće.
Iz svega se nameće zaključak: INTERNET JE ZLO!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 15 Feb 2014, 17:32

Problem je sto si u Rvatistanu KRIV dok ne dokazes suprotno i sto se ljudi lako daju zaplasiti. Moze najebati jedino ako ovaj prizna i potpise da si mu ti dao pusku u ruke, sve drugo ne drzi vodu...Od kada se fotografije pokupljene sa mreza mogu koristiti kao dokaz, ja sam siguran da je netko napravio odlicnu montazu u Photoshopu i svi misle kako je tvoj frend drzao pravu pusku a ustvari imao je drsku od metle u rukama prije obrade....
Nemoguće je Nemoguće

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 15 Feb 2014, 18:53

radi se o pasp m76.
nadalje, njima se na slici, zamislite ovo - "SPREMNIK ČINI PREVELIK".
onda sam ja morao donijeti blokirani spremnik i pomoću tri metka demonstrirati da zaista samo 2 stanu u spremnik i onaj treći da ne ide.
zatim je njima problem bio... ali onaj spremnik na slici je veći nego ovaj!!! na što sam ja njima održao jedno kratko predavanje da se na temelju izgleda ne može zaključiti dali u spremnik stane 2, 10 ili 22 metka- te da je temelj za registraciju lovačkog P.A. oružja potvrda ovlaštene puškarske radionice da je spremnik blokiran na 2 metka, što ja naravno imam.
opet to njima nije jasno sa spremnicima. imam li ja još kakve spremnike?
rekao sam da imam još 2 spremnika u koja stane 10 metaka, i da meni zakon ne brani da ja posjedujem takve spremnike. bitno je jedino da ja u lovu koristim onaj spremnik od 2 metka (propisano pravilnikom o lovačkom oružju i nabojima), dok ja na streljani, na natjecanjima i na vježbama gađanja mogu koristiti spremnik kakav ja hoću.
bože sačuvaj kako sam se ja naživcirao jučer, da ne kažem da mi se bukvalno smračilo pred očima. iako moram priznat da su oni bili jako jako ljubazni.
eto kakvo sranje nastane zbog jedne slike...
ako bude nešto novo javit ću!

@dejandlesk, meni nitko nije zapakirao... to je apsolutno isključeno. frenda su odveli i nisu oni s njim bili samo kod mene, već su i bili kod drugih ljudi zbog drugih slika s airsoft oružjem (koje je veoma slično pravom)

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 15 Feb 2014, 19:44

Hackerivs wrote:....... već su i bili kod drugih ljudi zbog drugih slika s airsoft oružjem (koje je veoma slično pravom)
To je samo dokaz cime se oni bave pored daleko vecih i ozbiljnijh problema, sto da se netko slikao kako puca sa Sarcem ili necim slicnim !!! Pa tko kaze da se taj sa slike uopce slikao u Hrvatskoj... Sto je sa streljanama na koje dodjes i iznajmis oruzje, pucas koliko para imas i mozes se slikati sa 10 vrsta oruzja a da nemas bilo kakvu dozvolu..... NEVJEROVATNO !
Nemoguće je Nemoguće

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 15 Feb 2014, 19:54

strašno i prestrašno.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 16 Feb 2014, 04:07

lex-lutor wrote:
Hackerivs wrote:....... već su i bili kod drugih ljudi zbog drugih slika s airsoft oružjem (koje je veoma slično pravom)
To je samo dokaz cime se oni bave pored daleko vecih i ozbiljnijh problema, sto da se netko slikao kako puca sa Sarcem ili necim slicnim !!! Pa tko kaze da se taj sa slike uopce slikao u Hrvatskoj... Sto je sa streljanama na koje dodjes i iznajmis oruzje, pucas koliko para imas i mozes se slikati sa 10 vrsta oruzja a da nemas bilo kakvu dozvolu..... NEVJEROVATNO !
Lex, izgleda da ne moze ni to sta velis, makar samo u Hrvatskoj, pazi zakon:

Članak 80.
Vatrenim oružjem na civilnim strelištima smiju gađati samo fizičke osobe koje su prema zakonu
ovlaštene posjedovati takvo oružje.
Iznimno, vatrenim oružjem na civilnom strelištu smiju gađati osobe do 21. godine života i
maloljetnici ako se aktivno bave športskim streljaštvom pod nadzorom trenera koji ispunjava
opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o športu.
Oružjem i streljivom na civilnim strelištima ne smiju rukovati niti neposredno upravljati civilnim
strelištem osobe koje ne ispunjavaju opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona.

>>>>>>>>>>>>>
@ Hackerivs:
Meni se cini da je tvoj prijatelj eventualno u problemima, a ne ti. Ako su isli provjeravati air-soft puske i druge vlasnike, onda izgleda da se on slikao sa prilicno puno tog.
Ako je tvoj prijatelj dobio kakvu zlobnu prijavu, decki iz mup-a moraju odraditi istragu, i naparviti nekakvo izvjesce ili sluzbenu zabiljesku.
A da je neugodnost, neugodnost-jest.
BTW- decki su bili ljubazni, izmedju ostalog i zbog tog jer je svima jasno da nisi kriminalac.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Post Reply