Upozorenje za korištenje suzavca

Drugo oružje koje ne spada u prethodne skupine
Taktičke Operacije
Pozornik
Pozornik

Upozorenje za korištenje suzavca

Post by Taktičke Operacije » 17 Feb 2014, 19:45

Ako upotrijebite suzavac na javnome mjestu možete zaraditi prekršajnu prijavu za ugrožavanje građana zbog korištenja oružja na javnome mjestu.

Priča ukratko ide ovako: prije 16 mjeseci sam branio jednu curu od dvojice kretena, jedan od njih me pijan prvo vrijeđao a zatim udario u rame na što sam ja njega odgurnuo prethodno upozorivši ga da se makne od mene i nje. Nakon toga je on ponovno krenuo na mene da me udari a ja sam ga pošpricao suzavcem. Priča ide dalje da su njegovi frendovi mene okružili, napali s leđa, slomili mi čeljust, izbili 2 zuba, razbili arkadu, modrice i natečenja ne brojim. U tom napadu sam uspio jednog napadača isto pošpricati. Oni su osuđeni na 6 mjeseci zatvora 2 godine uvjetno. Ovaj prvi me je privatno tužio i na parničnom sudu sam međupresudom ostao kriv da sam njemu nanjeo ozljede IAKO U ZAKONU O ORUŽJU IZRAZITO PIŠE DA JE SUZAVAC DOZVOLJENO SREDSTVO SAMOOBRANE I NE OSTAVLJA TRAJNE POSLJEDICE PO LJUDSKO ZDRAVLJE.

Razlog međupresude: ovi što su mene istukli bilo ih je više, polomili su me i to što sam pošpricao jednog je oke, ali zato što je ovaj mene PRVO VERBALNO NAPAO, JA SAM GA UPOZORIO DA SE MAKNE, ON JE FIZIČKI NASRNUO NA MENE I UDARIO ME U RAME, JA SAM GA ODGURNUO OD SEBE A ON SE OPET ZALETIO NA MENE PA SAM GA POŠPRICAO, e to nije oke, to je prekoračenje samoobrane PO MIŠLJENJU SUTKINJE KOJA JE OBRAZLOŽILA DA KAO SA STAJALIŠTA OBVEZNOG PRAVA NE POSTOJI POJAM SAMOOBRANE NITI JE BITNO TKO JE PRVI ZAPOČEO NITI NAPAO A TUMAČILA JE KAZNENI ZAKON O KOJEM POJMA NEMA I MENI NAPISALA DA SAM JA TREBAO ODBITI NAPAD NA NEKI DRUGI NAČIN.

Koji je to drugi način ja ne znam, usmeno sam upozorio prvo, odgurnuo ga od sebe nakon, e pa treći puta suzavcem lagano u oči i to ne valja.

Sada kreće problem, dobio sam prekršajnu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti građana uporabom oružja na javnom mjestu. Da apsurd bude veći, u optužnom prijedlogu se navodi da sam ja to učinio puna tri sata prije nego što se ovo sve dogodilo gdje je on mene napao, gdje su oni mene prebili.

Na sudu ću se pozvati na ništavnost optužnog prijedloga zbog netočnog vremena, odnosno zato što ja u to vrijeme uopće nisam bio i blizu tog mjesta i na to da nisam upotrijebio nikakvo oružje jer Zakonom o oružju u točki 5. stavak 15. suzavac definira kao DOZVOLJENA NEŠKODLJIVA TVAR (u mojem slučaju na bazi CS-a).

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: Upozorenje za korištenje suzavca

Post by Mike_Torello » 17 Feb 2014, 20:22

vrlo neugodno i gorko iskustvo, molim te da napises jos kako je sve na kraju zavrsilo kad dobijes konacnu presudu, nekome ce sigurno unaprijed pomoci ovakvo tuzno iskustvo.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 Feb 2014, 20:34

Taktičke Operacije wrote:.............prekoračenje samoobrane PO MIŠLJENJU SUTKINJE KOJA JE OBRAZLOŽILA DA KAO SA STAJALIŠTA OBVEZNOG PRAVA NE POSTOJI POJAM SAMOOBRANE NITI JE BITNO TKO JE PRVI ZAPOČEO NITI NAPAO A TUMAČILA JE KAZNENI ZAKON O KOJEM POJMA NEMA I MENI NAPISALA DA SAM JA TREBAO ODBITI NAPAD NA NEKI DRUGI NAČIN.
....
Ovo je sve vrlo ljepo receno i napisano, mislim da bi se trebao potruditi pa takav zapisnik poslati u par dnevnih listova da narod zna sto ga ceka ako se odluciti obranti od neke budale, jer je ocito sasvim normalno da svi trebamo dozvoliti da nas drugi malete, ponizavaju i cine sto ih je volja....ako ta presuda bude potvrdjena tim bolje....na svim vecim utakmicama kada bude doslo do frke past ce stotine tuzbi protiv policije ako bude koristitla suzavac. ODLICNO....sve ide u smjeru kako je predvidjeno, za 10g zivjet cemo kao u fimovima MAD MAXA, puca za pojasom pa tko brzi i bolji...
Nemoguće je Nemoguće

Taktičke Operacije
Pozornik
Pozornik

Post by Taktičke Operacije » 17 Feb 2014, 21:22

Do sada nisam imao ni jednu prekršajnu ni jednu kaznenu prijavu u životu jer sam normalan, izuzev par prometnih prekršaja. Ovo je stvarno kap koja je prelila čašu.

zgzagi
Razvodnik
Razvodnik

Post by zgzagi » 17 Feb 2014, 22:12

lex-lutor wrote:
Taktičke Operacije wrote:.............prekoračenje samoobrane PO MIŠLJENJU SUTKINJE KOJA JE OBRAZLOŽILA DA KAO SA STAJALIŠTA OBVEZNOG PRAVA NE POSTOJI POJAM SAMOOBRANE NITI JE BITNO TKO JE PRVI ZAPOČEO NITI NAPAO A TUMAČILA JE KAZNENI ZAKON O KOJEM POJMA NEMA I MENI NAPISALA DA SAM JA TREBAO ODBITI NAPAD NA NEKI DRUGI NAČIN.
....
Ovo je sve vrlo ljepo receno i napisano, mislim da bi se trebao potruditi pa takav zapisnik poslati u par dnevnih listova da narod zna sto ga ceka ako se odluciti obranti od neke budale, jer je ocito sasvim normalno da svi trebamo dozvoliti da nas drugi malete, ponizavaju i cine sto ih je volja....ako ta presuda bude potvrdjena tim bolje....na svim vecim utakmicama kada bude doslo do frke past ce stotine tuzbi protiv policije ako bude koristitla suzavac. ODLICNO....sve ide u smjeru kako je predvidjeno, za 10g zivjet cemo kao u fimovima MAD MAXA, puca za pojasom pa tko brzi i bolji...

Mislim da ta presuda neće biti potvrđena , sutkinja bila nešto u "banani" ili je totalno luda ili će biti u kao članku iznad-tko brži i jači

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 Feb 2014, 22:54

Mene zapravo zanima jedna druga stvar, tko na kraju mukotrpnog i dugotrajnog postupka OBESTECUJE onoga tko je najebo ni kriv ni duzan ???

- Psiho-fizicke Povrede
- Trosak ljecena
- Trosak ljekova
- Izgubljenu dobit
- Dusevnu bol
- i jos XY stavki...

Ti kreteni koji na kraju budu osudjeni obicno nemaju nista materijalno od ceka bi se stranka mogla namiriti no zato svi imaju neke organe koje bi se moglo dobro prodati i namiriti trazeno....Sada ce neki rec da sam prolupao 500% no kada citam sto se sve dogadja u stvarnosti to je jos blaga opcija...

Kreten ti zapali auto iz dosade,
Drzava ga osudi - po duznosti
Ti ga moras privatno tuziti za nanesenu stetu
On nema ni kuceta ni maceta da ti plati stetu
TI SI PUSIONA i KRIV si jer si parkirao auto na lose vidljivom mjestu, imao si cak i goriva u rezervaru cime si izazivao lose namjere, i jos trebas plaiti troskove izlaska vatrogasaca, policije i uklanjanja otpada, a vjerovatno si jos i kriv dok se ne dokaze tko je zapalio za opce opasnu radnju.....

Ali ako imas KASKO osiguirano vozilo , kriv si za sve gore navededno i sumnjici te se za udruzivanje u zlocinakcu organizaciju jer si sigurno potplatio ludjaka da ti zapali auto kako bi zajednickim snagama ostetili osiguravajucu kucu.

Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee Bravo MI.....pa naka mi neko kaze da Pakao ne postoji, on je tu zove se HRVATSKA !!!
Nemoguće je Nemoguće

Taktičke Operacije
Pozornik
Pozornik

Post by Taktičke Operacije » 18 Feb 2014, 00:35

Riječi pravnika: ''Pozovi se na ovo što si naveo da je riječ o dozvoljenoj neškodljivoj tvari, inzistiraj na tome da je bila samoobrana i napomeni da su napadači nepravomoćno osuđeni a sve ostalo je u rukama suda''

U prijevodu, ako prekršajni sud utvrdi da je bila riječ o samoobrani što i je, a još sam i uzastopno ponavljao da sam suzavac koristio kao zadnju opciju jer ga nisam htio ozlijediti već spriječiti daljnu eskalaciju sukoba znači da će i njegova privatna tužba na županijskom sudu pasti u vodu jer će biti osnove da se uvaži moja žalba na međupresudu koju je on dobio na općinskom sudu.

Ali ako ne daj Bože prekršajni sud utvrdi da je bila prekoračena samoobrana onda sam ga fasovao, onda će on moći dobiti odštetu, ovi što su me prebili će se moći žaliti na presudu i još će me moći tužiti za odštetu.

To je čar ove države, ti ne smiješ nikom ništa a po tebi svi smiju gazit i radit s tobom što hoće.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 18 Feb 2014, 01:25

Meni se cini da ovdje sve upucuje na jedno,sutkinja je korumpirana i radi na svoju ruku a ne po zakonu.Tvoj slucaj je cista samoobrana a ovaj te ipak tuzi umjesto da podvije rep a to mi mirise samo na jedno,taj lik ima veze ili sa sudom ili nekim drugim mocnikom.Zaprijeti zalbom nekom visem sudu ako je moguce ili da ce stvar izaci u medijima jer mi ovo nema veze sa vezom.

Taktičke Operacije
Pozornik
Pozornik

Post by Taktičke Operacije » 18 Feb 2014, 03:12

Bilo kako bilo, do Strasbura je dalek put :A27:

Neretva
Civil
Civil

Post by Neretva » 18 Feb 2014, 11:20

Da li se radi o dva zasebna postupka ili o jednom postupku?

Ako sam dobro shvatio radi se o prvostupanjskom prekršajnom postupku , te o posebnom parničnom predmetu za naknadu štete (jer spominješ obvezne odnose?)

Ako je sve u prvom stupnju još uvijek, onda (ako je sve istina što si naveo), imaš realne šanse za uspjeh, ali to sve treba potkrijepiti dokazima. Glavni dokaz će biti iskaz cure, ali se neće zanemariti ni iskazi napadača/nasilnika ni tvoj.

Samoobrana ima utjecaj i na obvezni odnos (parnicu za naknadu štete). Dakle ako se utvrdi postojanje samoobrane, onda ćeš se izvući, međutim ako bude prekoračenje nužne obrane, e tu onda snosiš (dio) odgovornosti za štetu.

Odmah da napomenem - ako je netko nešto dobacivao uvredljivo, pa ga ti prskao suzavcem, to nije nužna obrana. Svi smo mi ljudi i možda bi tako reagirali, ali prekoračili bi granice dopuštenog

Vrlo je bitno utvrđenje tko je prvi počeo i da li je tko "potpirivao" sukob ili bespotrebno ušao u njega. Ako si na bilo koji način izazivao ili započinjao sukob, ili ga poticao nećeš se izvući. Nužna obrana mora biti:
- prijeko potrebna (nema drugog prikladnijeg - manje štetnijeg načina da se obrani)
- neskrivljena (dakle da nisi izazvao napad ni na koji način - svađom, izazivanjem ili slično),
- istodobna (nema prskanja suzavcem ako je fizički napad prestao, osim ako se napadač i dalje priprema za daljnji napad- npr. traži kamen, dasku ili drugi predmet za napad ili se stao odmorit da bi opet mogao napasti ),
- razmjerna (odgovor na sili mora biti otprilike jednak sili koja protupravno napada. Dakle nema prskanja suzavcem ako netko vrijeđa, već jedino ako fizički nasrće)

Marin Bralic
Skupnik
Skupnik

Post by Marin Bralic » 18 Feb 2014, 11:24

On te privatno tuzi za sto?
Od suzavca su nastale kakve povrede? Neka trajna ostecenja?

--
Sent from my iPhone using Tapatalk

Taktičke Operacije
Pozornik
Pozornik

Post by Taktičke Operacije » 18 Feb 2014, 17:42

Ja sam izišao van iz diska, vidio njega i njegovog frenda kako maltretiraju jednu curu koja je uzmicala pred njima. Ja sam prvo promatrao sa strane a onda mu rekao da ju ostavi na miru, on je bio pijan i nije me baš doživio a frend je dobacio da se ne mješam. Onda je ovaj krenuo prema meni počeo me vrijeđati i psovati, udario a ja sam skoro pao, no uspio sam održati ravnotežu i odgurnuti ga od sebe. On se ponovno zaletio na mene stisnute šake i podignute ruke a ja sam ga da spriječim daljni sukob upotrijebio suzavac. Nakon toga je dotrčala neka njegova frendica počela ga grliti i plakati i vikati da zašto sam ga pošpricao, netko mi se iza leđa derao zovi ih van, brzo zovi ih van...ja sam njemu htio pomoći, govorio mu da ne trlja facu i da ispere vodom oči a onda su dotrčali još dvojica, jedan me s leđa udario šakom u glavu i srušio na pod, krenula je cipelarka i udaranje šakama po glavi, ja sam se odkoturao par puta po podu i pridigao i počeo uzmicati na što su oni išli za menom i udarali me onda sam dograbio suzavaci pošpricao jednog od te dvojice, drugi se onako smrznuo a ja sam pobjegao, ali kako sam bio izudaran po glavi u polusvijesti teturao sam pola sata okolo i tražio pomoć, onda sam se vraćao natrag pa su me dočekali tamo, opet sam se udaljio i neki čovjek mi je otvorio vrata nekih pola kilometra od mjesta događaja, pozvao policiju a oni hitnu. Ovi pošpricani su već na hitnoj bili obrađeni i pušteni doma dok sam ja došao na hitnu (od 3 u noći kad se sve dogodilo, ja sam na hitnoj bio u pola 5).

Prvi što me verbalno pa i fizički napao me tuži i traži naknadu štete jer nije bio par dana na poslu zbog blažeg oblika konjuktivitisa a traži ukupno 20000 kuna zbog svega mogućega.

Drugi što su me nabombali su dobili 6 mjeseci zatvora na 2 godinu uvjetno na općinskom sudu nepravomoćno i žalili su se.

Ovaj što me tuži je na općinskom parničnom sudu dobio nepravomoćnu međupresudu kojom je dobio spor, a ja sam se žalio na županijski sud na tu međupresudu.

Ja sam dobio optužni prijedlog zbog ugrožavanja sigurnosti građana upotrebom oružja na javnom mjestu jer sam ga pošpricao, ALI NISAM DOBIO OPTUŽBU ZA NANOŠENJE OZLJEDA NIKAKVIH NJEMU.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 18 Feb 2014, 22:52

Da ti je tetak neki guzonja, dobio bi nagradu, javno bi te nahvalili u novinama, a oni bi završili u buksi. E sad ako je tetak nekog od njih guzonja.... , e, onda ga j...., nisi imao sreće, jer te vjerojatno čeka optužba za pokušaj otmice navedene djevojke s namjerom silovanja i kasnije ubojstva.
Šalu na stranu, svakako se moraš žaliti na svaku presudu, koja ti ne ide u prilog. Svakako je trebalo podići protutužbu i od tih kretena tražiti maksimalno koliko možeš izvući. Moj prijedlog je da odeš nekom odvjetniku, pogodiš se u postotku i stvar će ići svojim tokom. Pametan odvjetnik, bez brige će oboriti ovu presudu. Nikako ne smiješ dozvoliti da te netko proglasi krivim, makar zaradio samo opomenu.
Držim fige!

Taktičke Operacije
Pozornik
Pozornik

Post by Taktičke Operacije » 18 Feb 2014, 23:32

Ma ništa, jedna osuda eto ti ga na kad će trebati kakva dozvola za oružje

James
Razvodnik
Razvodnik

Post by James » 21 Feb 2014, 22:45

Ja se samo toplo nadam da sudkinja ima kcer i da mala izlazi u diskace gdje vrebaju ovakve budale.
Mozda drugi put napadnu njezinu kcer, tko zna?
Umjesto da je sretna da se netko htio suprotstaviti budalama!

Taktičke Operacije
Pozornik
Pozornik

Post by Taktičke Operacije » 27 Feb 2014, 21:28

3.3. idem na ispitivanje... da stvar sad bude bolja, malo kada sam pročešljao izjave oštećenog i svjedoka, ispalo je da je jedan od svjedoka naveo da se sve dogodilo oko ponoći ali da su bili pijani pa da se ne sjećaju... a ja sam kroz razgovor s društvom koje je tu večer bilo sa mnom došao do bitnog detalja kojeg se nisam sjetio, a to da na m je u ponoć u drugom dijelu grada došla patrola i obavila redovitu kontrolu, ono provjerili osobne i to...

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 27 Feb 2014, 22:44

Možda ne bi bilo loše, da povedeš odvjetnika. Stvarno se ne kužim u te stvari i sva sreća nisam nikad bio u sličnoj situaciji, ali svejedno mislim da prisutnost odvjetnika ne bi smjela škoditi. Sretno!

Taktičke Operacije
Pozornik
Pozornik

Post by Taktičke Operacije » 01 Mar 2014, 14:27

Ako pokušate od mupa zatražiti na uvid i presliku zapisnika redovnih kontroli ili kako se to već zove pripremite se na podsmjehivanje, odmahivanje rukom i priče da to ne može samo tako :A10:

technotronic
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by technotronic » 09 Oct 2015, 20:09

stara tema, baš me zanima kako je završilo?

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 09 Oct 2015, 21:47

Kakva stara tema kad je riječ o našem pravosuđu?!
Kod nas, sudac pita lopova," Jesi li okrao, opljačkao, ubio, silovao.... ?"
Jesam.
Presuda: Kriv.
Žalba.
Ponovno suđenje zbog povrede nekog članka nekakvog zakona.
Presuda: Kriv.
Žalba.
Dugotrajno suđenje.
Zastara.
Ko je ubijen, okraden, opljačkan, ko ga jebe, nije imo sreće.

Post Reply