PRODUŽENJE DOZVOLE

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Glocker
Pozornik
Pozornik

PRODUŽENJE DOZVOLE

Post by Glocker » 21 Feb 2014, 20:52

Danas sam htio produžiti dozvolu za posjedovanje oružja ali evo da ukratko opišem što mi se desilo:
posjedujući list za držanje oružja gdje je oružje registrirano kao sportski pištolj (glock 34) a ja trenutno nisam nikakav član niti jednog sportskog kluba niti saveza dotična gospođa na šalteru mi je izjavila da mi to takvo isto oružje
ne može registrirati .
Što se sada dešava: ona to isto oružje meni preimenuje u oružje za "SAMOOBRANU" ,makar sam ja u papirima napisao da je razlog
isključivo sportske i rekreativne naravi kao što je i dosada bio .
Trenutno sam ispao nekakav bolesnik ili (čitaj:mafijaš) kojemu netko prijeti ili se nekoga boji mada sam joj sto puta rekao da mi je za hobi i rekreaciju .
Nisam nikada dosada imao problema sa tim ,sve je uredno registrirano i poštujem slovo zakona ali na kraju ispadam jebena stranka
jer mi je to hobi i rekreacija.
Kada sam bio član streljačkog kluba i tražio dozvolu za posjedovanje i nošenje (i uredno im priložio svu dokumentaciju) rekli su mi ne ....dovoljna ti je samo za posjedovanje jer ti ionako ideš samo na streljanu i to je i OK jer mi je stvarno trebala za streljanu
....a sada ispadam nekakav jebeni Rambo koji se nekoga boji.
Kako glupanima na šalteru dokazati da nisu u pravu,i da li i dalje kod nas vrijedi ono SPORT I REKREACIJA ILI ĆE mi kao i dosada uzimati novac praviti me budalom i je...ti mi mater.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: PRODUŽENJE DOZVOLE

Post by lex-lutor » 21 Feb 2014, 22:53

Suti i cekaj,,,,ako ti odobre oruzje za samoodbranu onda ce to biti zanimljiv razvoj situacije.....
Nemoguće je Nemoguće

Glocker
Pozornik
Pozornik

Post by Glocker » 21 Feb 2014, 23:06

Pa kakva samoobrana braco ,jedva čekam da mi gospoda dođu na razgovor i da im objasnim svoju nevolju.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 21 Feb 2014, 23:16

Nema tu puno price, kreni u prvi klub i postani aktivni clan, osim ako si vec u nekoj sluzbi pa duzis oruzje !!!
Nemoguće je Nemoguće

rushordie
Pozornik
Pozornik

Post by rushordie » 21 Feb 2014, 23:49

Ako ti prođe na samoobranu to ti je super.
Nemaš obaveza i drzis gana.
ko rano rani mošnja

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 22 Feb 2014, 14:28

Ja sam produzivao dozvolu i isto sam imao na sportsko..a posto neidem na natjecanje i ne bavim se toliko aktivno streljastvom polozio sam ispit za uporabu vatrenog oruzja (420,00kn + 20kn biljega) i prebacio sa sporta na samoobranu.. i sve 5 ako ne zelim ne moram vise biti clan streljackog kluba, dozvolu imam, odem na streljanu kad hocu i produzena mi je dozvola na 10god.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 22 Feb 2014, 17:18

Toni...reci mi imas li sa tom dozvilom pravo nositi gun sa sobom ili mora biti samo u kuci ????
Nemoguće je Nemoguće

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 23 Feb 2014, 00:10

Nisam trazio dozvolu za nosenje i drzanje nego samo za drzanje.. znaci oruzje ne smijem nositi sa sobom odnosno nesmijem ga imati skrivenog na sebi i setati okolo..ali ga mogu prenositi normalno kao i do sada na streljanu u kovcegu sa odvojenim streljivom. znaci ista stvar kao i sa sportskim oruzjem.

mirkof
Razvodnik
Razvodnik

Post by mirkof » 24 Feb 2014, 11:58

O ovome je već bilo valjda 100x, dozvole za samoobranu se najnormalnije izdaju samo što moraš proći tečaj. Dobija se normalna dozvola za držanje, ne i za nošenje. Za nošenje moraš imat jebeno dobar razlog da ti prođe, nama na tečaju su rekli da takve dobivaju uglavnom samo policajci za svoje privatno oružje.

A ne vidim u čem je problem sa prebacivanjem dozvole na samoobranu. Valjda bi bilo bolje da se oružje oduzme?

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 24 Feb 2014, 14:46

kako je moguće da dozvola bude produžena za 10 godina?
koliko sam upoznat liječnički se izdaje na 5 godina i OL može trajat maksimalno do datuma isteka liječničkog?
ili griješim negdje?

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 24 Feb 2014, 15:12

da moja greska na 5 je..

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 08 Jan 2016, 12:01

Jel može netko, tko je nedavno produživao oružni list, ovdje ukratko objasniti proceduru za produženje.
Oružni sam prvi put izvadio 2006. godine. Tada je još na snazi bio stari zakon o oružju te mi je oružni vrijedio 10 godina. Budući da uskoro istječe, trebam ga trebam produžiti.
Ja sam obavio sljedeće: položio liječnički pregled, pribavio potvrdu HSS, a kopirat ću i lovačku iskaznicu.
No, zanima me kakva je procedura u PU - jel treba tamo ispunjavat nekakve obrasce, dali se plaćaju nekakve takse, dali trebaju nove fotografije, dali treba donosit oružje na uvid ...

Molim pomoć.
Srce kucaj, puško pucaj...
Guns control means shooting a tight group!

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 08 Jan 2016, 12:08

Mislim da za to nažalost ne postoji jedinstveni postupak. Vjerojatno varira od PP do PP. Moraš platiti biljege, mislim da 70 kn po cijevi, a ovo drugo.....

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 08 Jan 2016, 12:20

E da, moram se nadovezati na jedan prethodni post. Općenito pojam samoobrane, meni zvuči nevjerojatno glupo. Kako se od nenajavljenog napada mogu braniti oružjem zaključanim u ormaru, nenapunjenim, sa posebno zaključanim streljivom .... i ključevima tog istog ormara, koji ne smiju biti dostupni drugim osobama.
Volio bi da tvorac te genijalne umotvorine, jednom organizira tečaj (naravno uz obilnu naknadu) i objasni problem.
Druga stvar, oružje za samoobranu, kako je kolega napisao, dobijaju samo policajci za svoje privatno oružje. Jesu li policajci posebno ugroženi izvan službe, jesu li oni policajci 24 sata dnevno, te zbog čega ne bi mogli za samoobranu koristiti službeno oružje, koje ionako duže 24 sata dnevno? Nemojte krivo shvatiti, nemam ništa protiv policajaca i da oni nose oružje, samo smatram da se dozvole za oružje namjenjeno samoobrani izdaju po ključu poznanstava sa članovima komisije, koja te iste dozvole izdaje.
Pozdrav svima!

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 08 Jan 2016, 13:52

trebalo bi biti isto u svim PP.

znači liječnički, kopija oružanog lista, potvrda o aktivnom bavljenjem streljaštvom (ili lovačka iskaznica sa valjanom markicom), zahtjev za registraciju oružja i 70 kn biljega. i za svaku cijev zahtjev + biljezi.

ukoliko u oružanom listu nije upisan model oružja, oružje ćeš morati donesti i ostaviti u PP ili donest potvrdu od ovlaštenog puškara kako bi se upisao model oružja u oružani list.

znači oružje nije potrebno nositi, samo ono za koje nije upisan model.

pričekaš tjedan-dva-tri i dođes si po oružane listove (u međuvremenu možeš očekivati i provjeru policije na kućnoj adresi)

ukoliko želiš koristiti jedno od oružja u međuvremenu, zamoli djelatnicu da ti iskopira zahtjev za produljenje i ovjeri žigom i potpisom.

ante12
Razvodnik
Razvodnik

Post by ante12 » 08 Jan 2016, 15:26

Bas jucer sam radio sve ovo.
Napravio lijecnicki, obavezno sa potvrdom od svog lijecnika, 750 kuna.
Sa stranica MUP-a skini obrazac broj 3 (ili uzmi na MUP-u) i ispuni ga.
Za svaki primjerak oruzja upisan u dozvolu prilozi 70 kuna taksenih maraka (560 kuna za mene).
Kopirao lovacku iskaznicu.
Oruzje ne trebam treba donositi, svi modeli su upisani.
Sad cekam dolazak policije.

Za informaciju ovo mi je MUP odgovorio na upit kad treba krenuti s produzenjem.

"Zakonom o oružju nije propisan rok u kojem je vlasnik oružja obvezan podnijeti zahtjev za produženje oružnog lista, međutim kako je nadležno tijelo (Policijska uprava ili postaja prema mjestu prebivališta) obvezna podneseni zahtjev riješiti u zakonskom roku od 2 mjeseca, preporuča se zahtjev podnijeti dva mjeseca od isteka roka valjanosti oružnog lista.

Glede upita koji se odnosi na obavljanje zdravstvenog pregleda obavještavamo Vas da za obavljanje ovog pregleda nije propisan nikakav akt nadležne Policijske uprave/Policijske postaje, ali ste prije pristupanja ovom pregledu obvezni javiti se svom izabranom liječniku radi izdavanja mišljenja."

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 08 Jan 2016, 21:20

Točno tako. Međutim, ne sjećam se više, treba li za podnošenje zahtjeva već imati liječničku potvrdu? Ako da, nadležna PP te u biti oštećuje za onoliko vremena koliko si prije napravio liječničku. Ako uzmem u obzir da ću OL produžiti još 20-30 puta po pet godina, a oni mi svaki put mrknu 2 mjeseca....

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 08 Jan 2016, 21:42

dejandlesk wrote:Ako uzmem u obzir da ću OL produžiti još 20-30 puta po pet godina, a oni mi svaki put mrknu 2 mjeseca....
30x5 godina? Ukupno 150 godina posjedanja oruzja?
E, skidam kapu na takvom optimizmu! :A28:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 09 Jan 2016, 00:05

Jedan moj sused ima 94 g i razmislja o kupovini nove skode ,ali ga muci kvalitet,pita me hoce li mu izdrzati bar 15 godina. :mrgreen:

ante12
Razvodnik
Razvodnik

Post by ante12 » 09 Jan 2016, 00:28

dejandlesk wrote:Točno tako. Međutim, ne sjećam se više, treba li za podnošenje zahtjeva već imati liječničku potvrdu? Ako da, nadležna PP te u biti oštećuje za onoliko vremena koliko si prije napravio liječničku. Ako uzmem u obzir da ću OL produžiti još 20-30 puta po pet godina, a oni mi svaki put mrknu 2 mjeseca....
Istina je to, gube se dva mjeseca svakih 5 godina.
Ali ako pogledas u perspektivi i nije neki preveliki problem.
Ispada da svakih 6 produzanja (znaci 30 godina) izgubis jednu godinu.
Problem, ali ne nesto zbog cega treba razbijati glavu.
Ako prodje zakon pa lijecnicki bude vrijedio 10 godina, jos i manji problem.

Post Reply