Vaganje baruta u listicima
Moderator: istra champion
Vaganje baruta u listicima
Prakticno pitanje, dok ste se jos bavili reloadingom kako ste mogli tocno vagati barut u listicima koji je daleko laksi od razno raznih stapica, kuglica i drugih oblika ?
Ne mislim na rucno vaganje nego na rad sa volumetrijskim dozatorom ???
Ne mislim na rucno vaganje nego na rad sa volumetrijskim dozatorom ???
Nemoguće je Nemoguće
Re: Vaganje baruta u listicima
Ne kužim pitanje. Imam samo barut u listićima i važem ga kao što bih vagao i bilo koji drugi. Imam elektronsku vagicu, vrtim šaraf na dozatoru i sipam u vagicu dok ne naštimam dozator na odgovarajuću količinu, i nakon toga normalno sipam dozatorom. Ako si htio reći da ti dozator nema dovoljan kapacitet, to se rješava lako: naštimaš dozator na pola doze i sipaš po dvije doze u svaku čahuru.

The truth is hate to those who hate the truth.
U jednom od svojih postova upravo sam to naveo kao "problem".
Volumensko vaganje listića nije baš idealno,
jer, kako sam i naveo: jedan listić okomito, drugi na koso, treći vodoravno.
Na taj način se gubi volumenska ispunjenost.
pa predlažem isključivo vaganje.
Nije to katastrofa, nema ogromnih oscilacija u brzini zrna, ali.....
tko teži idealnom, neće vagati volumenski.
pozdrav
Volumensko vaganje listića nije baš idealno,
jer, kako sam i naveo: jedan listić okomito, drugi na koso, treći vodoravno.
Na taj način se gubi volumenska ispunjenost.
pa predlažem isključivo vaganje.
Nije to katastrofa, nema ogromnih oscilacija u brzini zrna, ali.....
tko teži idealnom, neće vagati volumenski.
pozdrav
Postoji rijesenje na stranim forumima:
A:
Na dozator se pricvrsti mali ventilator od 12V kojem se odlomi par perca samo ne jednoj strani tako da imas excentar, u radu se stvaraju vibracije koje onda odrade savrseno slaganje i sljeganje u svakom trenutku.
B:
Na nekim dozatorima je PREMALA rupica ulaza za listice pa treba malo "modificirati"...
Nisam probao ali tako ljudi pisu !!!
A:
Na dozator se pricvrsti mali ventilator od 12V kojem se odlomi par perca samo ne jednoj strani tako da imas excentar, u radu se stvaraju vibracije koje onda odrade savrseno slaganje i sljeganje u svakom trenutku.
B:
Na nekim dozatorima je PREMALA rupica ulaza za listice pa treba malo "modificirati"...
Nisam probao ali tako ljudi pisu !!!
Nemoguće je Nemoguće
ma i treskanjem, ili laganim kukcanjem dozatora, uz malo strpljenja, listići se dobro poslože...
ako se nekoliko uzastopnih doza radi kontrole ponovno istresu na el. vagicu, može se viditi da razlike nisu velike.
Doduše... ja sam punio samo šačmeno streljivo, ali analogija vridi...
ako se nekoliko uzastopnih doza radi kontrole ponovno istresu na el. vagicu, može se viditi da razlike nisu velike.
Doduše... ja sam punio samo šačmeno streljivo, ali analogija vridi...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Ma sto da ti kazem, ja se drzim onoga da vise ljudi vise zna, jos ako smo spremni podjeliti iskustva onda cemo naci rijesenje za svaki problem.gutenberg wrote:Aha,
ti bi samo htio čuti mišljenja,
ali rješenje imaš?
Nemoguće je Nemoguće
Ode priča u krajnost.
Pa je tako moguće riješiti stvar na puno načina.
Jedan je da se volumenski dozator stavi na veš mašinu, naravno, dok radi.
Dobije se treskanje, pa se ravnomjerno poslože
.
Međutim, ostaje činjenica.
A ta je da volumensko doziranje, recimo, nekadašnjeg "Zlatibora" nije idealno.
A kako je samostalno punjenje (dok je bilo moguće) odabir zbog kvalitete, a ne
uštede, onda je sve jasno.
Iako, ponavljam, nisu to velika odstupanja.
Za dobrog strijelca, dobro ispaljen hitac, umjesto desetke, bit će devetka.....
Pozdrav
Pa je tako moguće riješiti stvar na puno načina.
Jedan je da se volumenski dozator stavi na veš mašinu, naravno, dok radi.
Dobije se treskanje, pa se ravnomjerno poslože
Međutim, ostaje činjenica.
A ta je da volumensko doziranje, recimo, nekadašnjeg "Zlatibora" nije idealno.
A kako je samostalno punjenje (dok je bilo moguće) odabir zbog kvalitete, a ne
uštede, onda je sve jasno.
Iako, ponavljam, nisu to velika odstupanja.
Za dobrog strijelca, dobro ispaljen hitac, umjesto desetke, bit će devetka.....
Pozdrav
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Dečki, čemu modificirati veš mašinu ili ventilator, kad postoji sprava koja se naziva ........ i stvara vibracije. Istina, nije baš namjenjena za streljivo, ali za "punjenje" svakako je. Znači, ta se sprava zalijepi ispod stola boljom trakom i pusti se da radi. Ako ste je dobro zalijepili, neće vas izje..... 
al bi ti žena mogla doči u napast da proba to filanje na stoludejandlesk wrote:Dečki, čemu modificirati veš mašinu ili ventilator, kad postoji sprava koja se naziva ........ i stvara vibracije. Istina, nije baš namjenjena za streljivo, ali za "punjenje" svakako je. Znači, ta se sprava zalijepi ispod stola boljom trakom i pusti se da radi. Ako ste je dobro zalijepili, neće vas izje.....
Dok sam punio streljivo (sačmeno) napravio bih volumenski dozator od čahure metka, za zlatibor barut. I to tako da bih čahuru skratio na željeni volumen kontroliran na vagi. Znači laganim treskanjem i kucanjem sa strane stalo bi točno koliko treba, tj. najprije bih izvagao barut i stavio u čahuru. Kad bi ga dobro rastresao otkinuo bih čahuru na visini baruta. Odstupanja su bila mala ili nikakva. Bitno da je mjerica uska i visoka. Još malo uhvatiš ruku i to je to. Za lovačke potrebe moglo bi se i karabinsko streljivo tako puniti bez problema. Nije match kvaliteta ali je dobro. Tko baš hoće cjepidačiti najbolje je vagati svako punjenje. Kod sačmenog metka je nepotrebno, neke druge stvari puno više igraju. Jbg., odavno već ne punim jer se ne smije, a baš mi nedostaje onaj gušt kad jarebicu i goluba odstrijelim svojom patronom.
Nadajmo se da ce zakon vratiti tu opciju na staro jer ovo stvarno nema smisla, niti imam volje a niti para za tvornicko streljivo, da stvar bude bolja nitko ga i ne drzi u HR trgovinama...
NA zalost jos jedna u nizu gluposti pri donosenju nasih zakona i primjeni u praksi....
NA zalost jos jedna u nizu gluposti pri donosenju nasih zakona i primjeni u praksi....
Nemoguće je Nemoguće
Karabin ne koristim previše pa me nije briga, sačmeno i onako nitko ne puni više. Punio sam najviše iz gušta jer to volim, dobio bih ono što ja hoću za određeni lov i što mi puška voli. A to se kupiti ne može. Nešto i može ali nije to taj gušt. Osim toga, kada sam polagao lovački ispit bila je i tema "punjenje streljiva" na kojoj se također moralo zadovoljiti. Sada više nema ni toga. Nadam se da će se nešto promijeniti jer ta glupa zabrana punjenja samo je donijela štetu lovcima, sportu, a i gospodarstvu jer iako je jeftinije u konačnici kupovanje opreme i komponenti državi također donosi novac. Cijela Europa puni, samo mi ne smijemo. Nema to veze s ničim, najmanje sa zakonom.
Iggy..ova naša država nema veze sa ničim....pa tako ni sa zdravom pameti
dođe mi da kupim komponente i odnesem ih kolegi u Sloveniju i zajedno napunima par sto metaka
dođe mi da kupim komponente i odnesem ih kolegi u Sloveniju i zajedno napunima par sto metaka
Spinnaker wrote:...dođe mi da kupim komponente i odnesem ih kolegi u Sloveniju i zajedno napunima par sto metaka
Nemoguće je Nemoguće
Događa li se šta?? Puni li itko i zašto je forum mrtav po toj temi skroz??
Paaa bilo bi dobro da se tema nastavi. Idemo...lov, sport. Tko šta puni, koji recept itd.. Da živnemo malo. Ja u zadnje vrijeme punim 8x57 dosta, pa me to natjera na koji izlazak i testiranje svega toga. Rezultati budu zanimljivi , vide se razlike i nauči se puno toga.
Slažem se. Napiši nešto o tome, koje komponente koristiš? Koje su se pokazale kao bolje, a koje loše?
Ja ću uskoro krenuti puniti .223, već sam nabavio komponente, pa budem podijelio iskustva.
Ja ću uskoro krenuti puniti .223, već sam nabavio komponente, pa budem podijelio iskustva.
The truth is hate to those who hate the truth.
Trenutno u 8x57 ppu i Geco čahure, kapisle CCI i Fiocchi. Zrna ppu sp i belott spce. Barut NC05 iz šiljkana 7.9 jer boljeg za sada nema po trgovinama. Ili onaj valjkasti iz rumunja 7.9 , njega još testiram jer ga ima oko 48-49 grs u čahuri (10g zrno) pa sam morao smanjivati. Recept za NC05 je 41 grs za oba zrna, zapravo kopija snajperskog. Odlična grupa i ne mislim mijenjati. Iskoristim i one novije ppu fmj, prevažem barut i promijenim zrno. Jeste korozivan metak ali rezultat odličan, i svakako čistim pušku poslije pucanja pa me nije briga. Belott čahure nisu nešto pa ih ne koristim, eventualno jedno punjenje. Iako su mi najdraže ove nepucane PPU, zatim Geco pa PPU lovačke jednom pucane. Jer i tu bude razlike , bez obzira na full resize znam koja nije prethodno ispaljena iz moje puške. Uglavnom, napunjene metke stavim u pušku pa probam repetirati. Dogodi se da neki mrvicu teže bravi, taj ostavim sa strane pa sve prebacim u drugu čahuru. One su zapravo jako bitna stvar, čak bitnija od količine baruta u 0.5 ili 1 grain.
Kad dođe bolji barut idem dalje, za sada ovako dobro funkcionira i za lov stvarno bolje ne treba.
Kad dođe bolji barut idem dalje, za sada ovako dobro funkcionira i za lov stvarno bolje ne treba.