Lov bez optike
Lov bez optike
Ima li koga da je upucao ili pucao na nesto bez optike? Pitanje se odnosi na visoku divljac i karabin... Podijelite iskustva, koja daljina, oruzje, divljac, pogodak i sl. 
Re: Lov bez optike
Kod nas se sve lovi meh. nišanom, skoro nitko nema optiku. Teren je ježak, kamenjar, a i gusto je tako da optika i ne treba. Ljudi se nauče, pada do 200m sve. Bilo je čak i daljih pogodaka. Divokoza i svinje.
Lako je Vama koji niste kratkovidni ....na kakva nisan da pucamo mi "kratki" ??

Nemoguće je Nemoguće
Dobro strijelcu optika sluzi samo za osmotriti divljac. Ali za to postoji dalekozor.
Gusto je pa optika ne treba. A pada na 200 metara sve.Iggy wrote:Kod nas se sve lovi meh. nišanom, skoro nitko nema optiku. Teren je ježak, kamenjar, a i gusto je tako da optika i ne treba. Ljudi se nauče, pada do 200m sve. Bilo je čak i daljih pogodaka. Divokoza i svinje.
Dakle pucate na 200 metara kroz gusto. Super
Sigurno bez promasaja.
Ako moze pitanje, koliko si toga ti odsrelio bez optike.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
malo si se izletija Iggy...Iggy wrote:... Ljudi se nauče, pada do 200m sve. Bilo je čak i daljih pogodaka. Divokoza i svinje.
Ni iskusnim lovcima, s dobrim puškama i optikama ni na 100 m ne pada sve...
Na preko 200 m, s meh nišanom tu i tamo padne nešto, puno više ode, promašeno ili ranjeno.
Volija bi viditi ko bi to puca preko 200 m bez optike a da plati promašaj i ranjavanje.
Pa na prave se puške meh nišani više i ne stavljaju, jer samo smetaju.
A da se mene pita, svakome ko puca na trofejnu divljač na meh nišan priko 200 m,
tribalo bi oduzeti lovačku iskaznicu...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
E nemoj bas tako,,, oni mladji koji jos dobro vide i imaju mirnu ruku pucaju > 90 krugova sa meh.nisanima na 300m, znaci da se moze....koji puta je bolje pucati na mehaniku nego optiku "naklikati" u krivom smijeru !Hawk wrote:...... svakome ko puca na trofejnu divljač na meh nišan priko 200 m,
tribalo bi oduzeti lovačku iskaznicu...
Nemoguće je Nemoguće
[quote="lex-lutor"
E nemoj bas tako,,, oni mladji koji jos dobro vide i imaju mirnu ruku pucaju > 90 krugova sa meh.nisanima na 300m, znaci da se moze....koji puta je bolje pucati na mehaniku nego optiku "naklikati" u krivom smijeru ![/quote]
Kolega ti koji gadjaju tako na 300 metara sigurno nemaju 'lovacke' mehanicke nisane na oruzju nego ipak streljacke koji su mrvicu finiji.
isto to rade iz lezeceg stava sa streljackim remenom i obuceni u streljacko odijelo.
Nemojmo mjesat kruske i jabuke.
prednja musica od obicnog karabina prekrije dvije divokoze na 200 metara.
E nemoj bas tako,,, oni mladji koji jos dobro vide i imaju mirnu ruku pucaju > 90 krugova sa meh.nisanima na 300m, znaci da se moze....koji puta je bolje pucati na mehaniku nego optiku "naklikati" u krivom smijeru ![/quote]
Kolega ti koji gadjaju tako na 300 metara sigurno nemaju 'lovacke' mehanicke nisane na oruzju nego ipak streljacke koji su mrvicu finiji.
isto to rade iz lezeceg stava sa streljackim remenom i obuceni u streljacko odijelo.
Nemojmo mjesat kruske i jabuke.
prednja musica od obicnog karabina prekrije dvije divokoze na 200 metara.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
ja mogu samo reć da sam išo u lov sa meh. nišanima sa M48 prepravljen u lovački karabin i na 100m (e sad da budem iskren jel' bilo 100, 90 ili 110m ne znam) pade gica od prve, malo zakoprcala stražnjim papcima i osta tamo, streljivo S&B 8x57.
na papiru na 100m meta R50 imam 48/50 grupa stojeći sa naslonom je cca.6 - 7 cm, moram napomenuti da optiku nemam i nisam je nikada ni imao, ali nisam ni pucao na divljač preko 100m.
pozdrav.
na papiru na 100m meta R50 imam 48/50 grupa stojeći sa naslonom je cca.6 - 7 cm, moram napomenuti da optiku nemam i nisam je nikada ni imao, ali nisam ni pucao na divljač preko 100m.
pozdrav.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Lex, pucanje na streljani znaci slijedece:lex-lutor wrote: E nemoj bas tako,,, oni mladji koji jos dobro vide i imaju mirnu ruku pucaju > 90 krugova sa meh.nisanima na 300m, znaci da se moze....koji puta je bolje pucati na mehaniku nego optiku "naklikati" u krivom smijeru !
Provjerena udaljenost koju navodis (300)
Probna serija od nekoliko metaka.
Idealni uvjeti.
Na terenu, u lovistu:
Nisi sasvim siguran u udaljenost.
Nemas probnog hica.
Uvjeti koji variraju (kosi hitac, nadmorska visina, atmosferski tlak, procjenjenja udaljenost).
Zakljcak - nemozes ovo usporedjivati, a kamoli primijenjivati. Vjerujem da si bolji strijelac naego loavac!
Optika u vecini slucajeva ima sve prednosti za siguran hitac, da sad ne nabrajam, ali barem fokus oku na jednoj te istoj dvodimenzionalnoj slici, dok preko mehanickih nisana imas tri tocke fokusa: zadnji nisan, prednji, meta - a to mehanicke nisane u vecini slucajeva stavlja u losiju poziciju, to znas i sam, jer se fokusiras na prednji nisan dok su ostale tocke mutne.
Mehanicki nisani u lovu imaju prednost samo u slijedecim (extremnim) slucajevima:
Velika kisa, gusti snijeg, tehnicka neispravnost optike, i gadjanje na malim udaljenostima i u gustisu, kao i na divljac u pokretu, jer mehanicki nisani omogucavaju brzu akviziciju mete.
Kad neko puca na mehanicke nisane na velike udaljenost na divljac, to je u najmanju ruku neozbiljno i nedoraslo.
Zakonski, lovi se do 150 metara, odnosno muflon, divokoza do 200 m. U praksi, znamo da to ide i na dalje, ali kad dodas u to i mehanicke nisane to je vrlo ruzno.
A cemu sve to, ako se dublje zapitas?
Samo zaro da bi neko dokazao da moze pogoditi na 300 metara, po cijenu ranjavanja divljaci koja ugine ranjena u mukama.
Moj osobni stav za mehanicke nisane: samo u gore navedenim uvjetima, i samo na prihvatljivim udaljenostima koje omogucavaju siguran pogodak.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
ma Iggy je samo potpalija vatru... a Lex još nadoliva ulje... 
Hawk wrote:ma Iggy je samo potpalija vatru... a Lex još nadoliva ulje...
Dobro, nije bas sasvim tako ali ima istine, u biti ciljam na nesto drugo !
Mislim da smo se malo previse RAZMAZILI u danasnje vrijeme uz svu tu tehniku koja nas okruzuje a to BAS I NIJE DOBRO. Ne kazem da bi trebalo odbaciti sve blagodati koje nam omogucava vrijeme u kojem zivimo ali isto tako mislim da bas i nije normalno da se u potpunosti oslonimo na pomagala bez kojih se nekada isto tako dobro i puno smirenije zivjelo.
( prije nego bilo sto napisete pokusajete zamisliti kako bi si organizirali zivot narednih 6 mjeseci bez elektricne energije, onako za pocetak tek da bude zanimljivije )
Nemoguće je Nemoguće
Baš to Lex, neki neće u lov ako nemaju optiku. A tko mi je mogao dati kada sam imao 17-18 godina i samo prerađenu M48?? Sada je druga priča ali se puca dobro još uvijek. 200m sam naveo jer se dogodi ponekad, ali je uglavnom do 100 m sve. Naravno da ima i promašaja, pa tko će pogoditi recimo nazime u trku po našem kamenjaru na nekih 150m. Promašaj nije nikakvo čudo. Ima par godina da koristim optiku, od ostalih u ekipi nitko jer se boje da neće "uhvatiti" divljač, zapravo nemaju ljudi pojma. meni je s optikom puno lakše i bolje, samo se treba naviknuti i malo trenirati. Svi smo razmaženi, to je činjenica. Sa svojom M48 ću do 250 m pogoditi sve što se da nanišaniti bez problema, naravno nepokretnu metu. Uglavnom se odstrijeli sve što se puca, sad prvim ili petim metkom nije važno. Ekipa se navikla tako i neki su stvarno dobri strijelci.
Ma upravo to....seruckamo i druzimo se..nema tu nista lose.......no kada zamislim da bih morao par mjeseci nesto uloviti npr. lukom i strijelom kako bih utisao zeludac, i onda da mi netko nakon toga da M48 cak i bez nisana ...osijecao bih se kao prvi covjek na Mjesecu ( iako se to nikada nije dogodilo )
Lp..
DT
Lp..
DT
Nemoguće je Nemoguće
A cemu zakon i cemu lov lukom i strijelom za koju je M48 sa mehanickim nisanima laser iz ratova zvijezda ?? a ne puskom i mehanickim nisanima ?ili cak bez ikakvih nisana. Samo da se nadovezem na dvostruke kriterije na ovom forumu koje je lex spomenuo i nadahnuo me usporedbom u postu.jolly wrote:
Kad neko puca na mehanicke nisane na velike udaljenost na divljac, to je u najmanju ruku neozbiljno i nedoraslo.
Zakonski, lovi se do 150 metara, odnosno muflon, divokoza do 200 m. U praksi, znamo da to ide i na dalje, ali kad dodas u to i mehanicke nisane to je vrlo ruzno.
A cemu sve to, ako se dublje zapitas?
Zapravo je lov bez optike pravi lov i zahtjeva dobru pušku i još boljeg strijelca. Dođi na udaljenost na kojoj si siguran i pucaj, ako ti divljač pobjegne nikome ništa. Moj stari je na oko 300m pogodio veprića bez optike. Vidio ga kako ide preko čistine i viknuo, kad je ovaj stao pucao je i pogodio ga u kralježnicu točno iznad plećke. Znači može se. Probajte ponekad na streljani pucati na 300m. Zastavin karabin ima fine nišane i u brzicu, pogledajte tablicu za određeno streljivo i pucajte. Mnogi će se iznenaditi. Ja nisam nikad divljač gađao na toj daljini ali na 200m jesam, uspješno. Ima više faktora koji uvjetuju pogodak. Od samih nišana, vidljivosti, pozadine mete, okidanja, kvalitete metka itd..., uz pretpostavku da je strijelac dobar. Kako oni starci u Australiji pucaju Palma match na 900 jardi bez optike???
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Samo se postavlja slijedece pitanje: vjezba?
Koliko metaka godisnje ispaliti iz karabina, po cijeni od 10 do 45 kuna po metku?
Odnosno, da postavim pitanje drugacije: koliko metaka prosjecni lovac godisnje odvoji na vjezbu gadjanja iz karabina?
Recimo, "Lovacki vjesnik" u posljednjem broju Travanj, 2014, navodi da od 100 ispitanih lovaca samo 12 je isprobalo oruzje prije lova. (Sisacko moslavacka zupanija).
Sve skupa je vrlo obeshrabrujuce da bi se podrzavao lov bez optickih nisana u nasim uvjetima.
Koliko metaka godisnje ispaliti iz karabina, po cijeni od 10 do 45 kuna po metku?
Odnosno, da postavim pitanje drugacije: koliko metaka prosjecni lovac godisnje odvoji na vjezbu gadjanja iz karabina?
Recimo, "Lovacki vjesnik" u posljednjem broju Travanj, 2014, navodi da od 100 ispitanih lovaca samo 12 je isprobalo oruzje prije lova. (Sisacko moslavacka zupanija).
Sve skupa je vrlo obeshrabrujuce da bi se podrzavao lov bez optickih nisana u nasim uvjetima.
Turn better into best!
Jako pohvalno, kada bi im sada drzava uzela koncesju na loviste onda bi svi bili krivi samo ne oni !!!!...............jolly wrote:.... od 100 ispitanih lovaca samo 12 je isprobalo oruzje prije lova. (Sisacko moslavacka zupanija).
1. Pravilnik o upucavanju lov. oruzja postoji , samo da li se primjenjuje to je neka druga prica....
2. Gotovo bih se kladio da je na kraju lovne sezone vecina mehanickih nisana na lov.puskama preciznija za pucanje nego razne optike koje vidjem u klasi 250-600 Kn !
3. Ja sam za primjenu pravilnika i normu koja se trazi po njemu, ( ne bih cjepidlacio ali bih barem natjerao ljude da probaju sve sa cime misle pucati tokom godine )...
Nemoguće je Nemoguće
pa može se... teoretski da... ali to su iznimke...Iggy wrote:... Moj stari je na oko 300m pogodio veprića bez optike. Vidio ga kako ide preko čistine i viknuo, kad je ovaj stao pucao je i pogodio ga u kralježnicu točno iznad plećke. Znači može se...
Iman ti i ja priču. Jednom davno, stari iskusni velebitski lovac, (ime neću reći jer ga neko možda i zna) napravija je nešto
što san ja smatra za nemoguće, ali dogodilo se. Sjeli smo malo na stijene, nakon pogona, zapalili, pala zajebancija, što ko
more pogoditi. Iznad nas grakne gavtan, ne znam koliko visoko, teško je to odrediti, ali više od 100 m. Stari kaže, aj ko bi
njega pogodija. Mi svi u smih, ka stari se zajebava... ali stari polako uzme pušku, doduše s optikom, ubaci 7,9x57 vojni šiljak,
da ne troši skupi metak, poprati gavrana, opali... a gavran padne ka gromom udaren. (Eto za to neću reći ime).
Mi svi zanijemili. Što sada reći...???
Navečer u planinskoj kolibi, posli dobre peke i par piva pitan ja starog jeli ikada prije puca s karabinom na gavrana u letu.
Kako ne... kaže on... puno puta... više od stotinu puta, možda i 150, kaže: gavran u letu mi je opsesija iz mladih dana.
Pa koliko si ga puta pogodija do sada... pitan ga ja.
Nikada do sada, ovo danas mi je prvi.... kaže stari...
Dakle može se svašta... ali raditi to u današnjim uvjetima lova... u najmanju ruku neozbiljno.
Vježba je majka za sve, tako i za streljaštvo ili lov. Baš zbog toga imam karabine 8x57 i PAP jer ima streljiva i mogu pucati do mile volje. Nije problem kupiti karabin u bilo kojem drugom kalibru, ali što onda?? Za 308 win. i 7.62x54R se još nađe metaka za trening ali ostali kalibri su u banani. Tko će vježbati streljivom od 10-20kn najmanje?? Možeš tu i tamo po koji metak ali to nije trening nego zajebancija. Ja poslije svakog lova ako sam nosio karabin pucam u metu bar 20 metaka. Sve se to isplati, upoznaš pušku, njene mogućnosti i sebe samoga.