DEVETAK - ????

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: DEVETAK - ????

Post by Darko11 » 22 Jan 2014, 13:01

Iggy ,moja sreca je bas sto volim pucati na mehanicke nisane,iako imam dobru optiku, tako da sam zadovoljan belotom za plinkanje sa mehanikom,cisto je ok ali primjetio sam da je sa npr sa fiocci maxac puska duplo preciznija i nema "zalutalih" metaka kad radim grupe.Sa Fiocijem bi mogao naslagati grupu sto ti pricas na 80m u cep od pive sve ali sa Belotom nema sanse.Naravno moja 30 godina stara TOZovka se ne moze porediti sa tvojom 452 ali i Tozovke su dosta precizne puske a moja je u stanju kao da je sad izasla iz tvornice cijela.Česi stvarno rade lude 22 lr puske.:)
Vidim da pises da si pucao iz stalka,jeli to pravi stalak gdje je puska oslonjena i kundakom i podkundakom? Pitam jer sa takvim stalkom nikad nisam pokusao a tada je preciznost puno veca nego kad je oslonjen samo podkundak.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 22 Jan 2014, 14:25

ZKM je od prijatelja, a koristio sam dugo Toz 17-01 od drugog. Čehinja je neusporedivo bolja, okidanje pogotovo. Nije čudo dobra grupa sa njihovim streljivom jer se njime i testiraju. Toz ima isto dobru cijev samo joj treba naći metak, ja sam sa ovom pucao uglavnom Bellot HV i nije bila loša. Na mehaniku što se dalo nanišaniti do 50m to bi i pogodio ako sam ja kako treba. "Stalak" je bio zapravo veći škripac na stolu, prednji dio lagano stegnut i kundak u ramenu. Nema trzaja nikakvog pa radi dobro. Inače, Brno 2 ima 12 žljebova koliko mi se čini. Ostale imaju manje, ima i tu nešto.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 22 Jan 2014, 14:37

Mislim da ima Brno 2 sa 6 i sa 12 zlijebova .Moja Ruskinja ima 6.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 23 Jan 2014, 07:29

Darko11 wrote:
Belot je najlosije rangiran a i dogadja se da svako neki metak "frljakne" bez veze.Mozda tvoja puska ima drugaciji rifling i voli Belot,ne znam.Nevjerovatno je da pravis grupu cepa od pive na 80m sa Belotom.Svaka cast za pusku.
Ja ne mogu ni u snu ovo postici.
"cep od pive" je meni sa RWS subsonic na 50 metara. Sto je daleko bolje od tvornickog certifikata preciznosti. Bellot standard mi je grupa znatno veca.

Inace, koliko pratim Amerikaci postizu 1 MOA sa ovom puskom na 100 metara (grupe do 2.5 cm), ali na slijedeci nacin:

Odabir najidealnijeg streljiva (barem oni imaju izbora)
Gadjanje sa resta.
Omeksavanje okidanja, sportski backmarket okidaci za cz 452 su dostupni na trzistu, online.
Floating the barrel (kod vecina cz 452 malo se kundak dodiruje sa cijevi, a ispada najcesce s desne strane, na kundaku, a tako je i meni)
Bedding. Doradjuju ga obicnu sa razlicitim smolama, plastificiraju.
Interersantno je da obicno ne ulazu previse u optiku, ali za postici ovu preeciznost, stavljaju sportske optike do 16, ili do 24x, sa korekcijom paralaxe. Dakle jeftinije optike, ali sa navedenim karakteristikama.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 22 May 2014, 19:16

jolly wrote: cz zkm 452 sa sb standard streljivom, I deebeeela lovacka koncanica, optika 6x povecanje, fixna paralaxa koja mi skroz pokriva crni krug sedmice na meti r50, I ako se dobro fokusiram, na 100 metara sam drzao grupu velicine promjera osmice, na anvedenoj meti. Sramota me I reci, kako lose. Flyere necu da spominjem, ali svako malo po koji....
Malo sam jutros isprintao meta i bio na pucanju sa mojom mk pa se sjetih tvoga posta i ove teme Jolly.Sorry sto smo debelo u offu ali i ja sam bio razocaran sa mk i belotom na 100 m i kao sto ti rekoh probaj naci Fiocci maxac,kostaju isto kao i belot standard. Naviknut na losi belot nisam mislio ni micati metu na 100m ,pucao sam na 50 sa ovim maxacom dosta puta u metu i na 100 samo u boce,vrane i sl :mrgreen: i ajde rekoh danas da zadnju probam 10 metaka na 100m u metu, R 35 meta.

Image

8 od 10 je u devetki na r35 meti u promjeru od 6cm i to grupa savrseno u centru,cak uz lagani vjetric.Ova dva ispod su mozda i moja greska s obzirom da je puska upucana na 50m a nastojao sam pogoditi centar mete,crna tocka iznad mi je bila orjentir za drop a mozda je ipak mali pokazatelj ne ujednacenosti streljiva ali jos uvijek bolje od belota.
Puska je na slici toz 18-01 i jeftina pro lux 4x32 optika

Image

Stojeci stav,naslon krov od auta i jastuk.Nije nesto i neka grupa ali u odnosu na tvoje osmice na r 50 kao sto pises i to kad se bas fokusiras, i to sa cehinjom je .Ako moze moja tozovka bolje,tvoja cehinja mora jos bolje i ovo nije nikakva najbolja grupa nego jedina koju sam pucao ovim maxacom na 100m i ocekujem i jos bolje pogotke jer se i nisam bas fokusirao i nisam imao vremena za jos gadjanja.
Naravno ne znaci da ce ovaj metak odgovarati tvojoj cehinji.Takodjer zanimljivo je i da su ovi Fiocci maxac nadzvucni olovni metci snage 160 Joula i brzine 350 m/s a ipak solidno precizni

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 23 May 2014, 04:47

:A28:
Od sveg sta sam probao, meni je najbolje lezao RWS subsonic, i RWS club match.
Fiochi maxac u mojoj okolici jos nisam vidio po trgovinama, ali budem imao u vidu!!! ;)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 23 May 2014, 09:26

Volio bih ih probati na 100m sa 9x optikom koju sam do nedavno imao na puski,nemam vise tu optiku,vjerujem da bi bila bar cm uza grupa nego sa ovom 4x povecanja. Probaj rws na 100m,zanimljivo kod 22 lr je to da streljivo dobro na 50 ne mora biti dobro na 100 i cak obratno.Obicno su HP zrna dobra na 100m tj na vecoj daljini za 22 lr.Nekad cu i to probati ;)

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 23 May 2014, 20:32

Tocnije 6 od 10 ti je u devetki

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 23 May 2014, 22:33