Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima

Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

BHB
Pozornik
Pozornik

Re: Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima

Post by BHB » 23 May 2014, 10:57

Najskuplji komad u ovom smiješnom cijeniku je $ 228 000,00. :roll:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 23 May 2014, 12:06

Meni nije smijesno.

Medjutim, ovdje cak ni nema cijenika:
http://www.purdey.com/heritage/purdey-history/

Ovo su sve umjetnicka djela kraljevskih puskara, pa ni nemaju vrijednost koja se moze definirati. I sad se postvlja pitanje, ako neku u HR i ima ovakvo oruzje, sto s time?

Unistiti ovakvu pusku, isto kao unistiti Mona Lisu.
Odeuzeti ovakvo oruzje, samo zatyo jer neko nije zbog nenamjerne bolesti profduzio lijecnicki - gotovo isto kao i opljackati.

Vrhunski puskar je radio minijature pusaka (3 komada u mjerilu), koje pucaju, i ulozio cak tri godine rada i strpljenja... (prati malo link).

Inace, uzljebljene puske s dvije cijevi spadaju u najteze izvedive (i najskuplje), jer je vrlo tesko poravnati dvije cijevi da daju zadovoljavajucu grupu na odredjenoj udaljenosti.
Kad se sve radi rucno, to kosta.
Na to se zatim stavljaju pozlate, rucne gravure, egzoticno drvo, itd...
I na cijelu tu pricu kod starog oruzja dolazi jos i historijska vrijednost, ako nije sad proizvedeno.

Cak ni sacmarice nije samo tako poravnati, ili dvocijevke paradoks cijevi.

(obrati paznju prema cijeni jednocijevnih karabina sa magazinom, koji spadaju u najjftinije)

Neovisno o svemu, ovakva dijela bi trebala naci poseban zakonski tretman. To je kulturno dobro.

U HR mozda nema "Purdeya" ni "H&H", ali ima vrhunskih djela puskara iz Ferlacha, belgije, i sl, ne puno manje vrijednosti.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 23 May 2014, 18:16

Hehhehehehhehhehe...

Ali mi imamo Mr. Lucina...a to druge zemlje nemaju !!!
Nemoguće je Nemoguće

James
Razvodnik
Razvodnik

Post by James » 23 May 2014, 21:54

Ja bih da se stavi u zakon da svaki političar odgovara vlastitom imovinom sa štetu koju nanese državi ili pojedincu, a po meni Mr. Lučina bi vlasnici uništenog i oduzetog oružja trebali tužiti
sudu za ljudska prava u Strassbourgu i tržiti naknadu štete sa zateznim kamatama!
Što se samog zakona tiče privatno vlasništvo je zagarantiranu u cijeloj EU jedino kod nas nije, kod nas je jedino zagarantirana krkačina na vlasti i naslikavanja po Briselu za masne dnevnice koje plaćaju napaćeni građani ove pokradene zemlje, S R A M O T A ! ! !

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 May 2014, 04:25

Caka je u tome sto u evropskom zakonodavstvu posjedovanje oruzja nije zagarantirano pojedincu, a posjedovanje oruzja takodjer na spada u osnovna ljudska i gradjanska prava.
Dakle, ne bi bilo osnove za takvu tuzbu u Strasburgu.

Medjutim, da je takvo oruzje opisano u nekoj zakonskoj klauzulu kao kulturno dobro, kao sto sam prethodno naveo, tada bi bilo osnove za nekakvu tuzbu po takvoj osnovi.

Naime, ta kulturna bastina jest nesto sto Evropa i njezino zakonodavstvo priznaje.

Recimo, malo je van ove tematike ali lijepo oslikava kao se to moze rijesiti.

U hrvatskoj slijedom EU zakonodavstva - ukidaju, mislim od slijedece godine, mali ribolov mrezama.
To je ribolov u nekomercijalne svrhe, "komercijalnim" alatima, malim mrezama, a riba se koristi za vlastite potrebe te se ne smije stavljati na trziste.
Ovo je naravno tradicionalni oblik lova na otocima.
Tumacenje ovog zakonskog ogranicenja jest da takav ribolov u nekomercijalnoj varijanti ne postoji u evropi (moze biti samo profesionalni), pa je to dio procesa uskladjivanja nasih sa EU pravilnicima.

U Grckoj (clanica EU), ovaj nacin ribolova nije ukinut.
Grci su ga stavili u kulturnu bastinu, i na taj nacin prikazali.
Ovo nije bez osnove, jer ovim mrezama se lovi od prije prvih pocetaka krscanstva, prakticki od doba starog zavjeta i latinskog jedra.

Nasim politicarima je u pristupnim pregovorima ovaj detalj promakao. Rezultat ce biti ukidanje 13.000 dozvola za obiteljski ribolov u obalnom podrucju i otocima (koji su vec dovoljno napaceni), najvejrojatnije slijedece godine.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 24 May 2014, 10:11

jolly wrote:...Nasim politicarima je u pristupnim pregovorima ovaj detalj promakao. Rezultat ce biti ukidanje 13.000 dozvola za obiteljski ribolov u obalnom podrucju i otocima (koji su vec dovoljno napaceni), najvejrojatnije slijedece godine.
E moj Jolly, kad bi barem bilo tako.....

1. DA bi ti nesto promaklo trebas se time i baviti a ne samo potpisivati papire bez citanja...!!

2. Imati drzavu je puno prava i obaveza koje ima vlast, no kako se ekipa tih 20g bavila Otimacinom i Lopovlukom jako malo vremena su imali da nauce sto znaci imati drzavu.

3. A sto se tice ovih dozvola bit ce kao nekada, svako ce loviti i dalje ali bez dozvole...

Zalosno je to sto se desava ali NE ZNAMO mi zastiti nase ljude i nase nacionalne interese !
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 May 2014, 10:59

Ma, Lex, slucajno im promaklo. To se tako kaze, prema nekim PR pravilima... ne treba biti tako kritican. :mrgreen:
Vazno da smo mi ovu problematiku pretresli, javno izrekli, i nadajmo se da ce neko uociti potrebu za korekcijama.
:A25:

Think positive! ;)

Medjutim, mene brine kako to da se prijedlog naseg novog zakona jos nije pojavio nigjde u javnosti, medijima ili internetu?

Primjetio sam da je to puno transparentnije kod nasih susjeda, nacrt prijedloga zakona je javno vidljiv
http://www.naos.org.rs/
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Jun 2014, 08:54

Ako nekog jos zanima ova "stara" tema, prijedlog zakona je na slijedecem linku.
Registracija nije potrebna.
Nisam jedino siguran jel to prijedlog zakona na nivou Koordinacije Udruga, ili je to samo prijedlog Pulezana.

http://www.hoplon.hr/forum/viewtopic.ph ... &start=100
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 05 Jun 2014, 09:32

Ako je netko bio registrirati koji komad oruzja u zadnjih mjesec dana moago se sresti sa novom nebulozom u PU, mozda je to samo kod nas pa me zanima situacija dalje ???

Do sada je referentica pregledavala oruzje i sve je bilo gotov u 10-min, po NOVOM NAPUTKU sada oruzje vise NE SMIJE pregledavati referentica nego netko od " OVLASTENIH " djelatnika u PU !!!

U praksi to izgleda ovako:

- Netko od policajaca treba pregledati oruzje o KOJEM NEMA TRI CISTE, ljudi ne znaju razlikovati revolver od pistolja, kalibre, PA oruzje, itd.. Ne krivim policajce ali ako je vec netko denesao takav pravilnik zar ne bi trebalo poslati OVLASTENOG djelanika na neku vrstu obuke ili skolovanja za navedeno podrucje rada ????

- Tko nama sada garantira strucnost te osobe da zna sto radi

- Sto to u pravilu znaci za korisnike oruzja

- ZASTO je potrebna provjera VEC REGISTRIRANOG ORUZJA, ZAR SVAKA PU ima svoje zakone ?
Nemoguće je Nemoguće

gunman
Pozornik
Pozornik

Post by gunman » 15 Jun 2014, 00:10

jolly wrote:Caka je u tome sto u evropskom zakonodavstvu posjedovanje oruzja nije zagarantirano pojedincu, a posjedovanje oruzja takodjer na spada u osnovna ljudska i gradjanska prava.
Dakle, ne bi bilo osnove za takvu tuzbu u Strasburgu.

Medjutim, da je takvo oruzje opisano u nekoj zakonskoj klauzulu kao kulturno dobro, kao sto sam prethodno naveo, tada bi bilo osnove za nekakvu tuzbu po takvoj osnovi.

Naime, ta kulturna bastina jest nesto sto Evropa i njezino zakonodavstvo priznaje.

Recimo, malo je van ove tematike ali lijepo oslikava kao se to moze rijesiti.

U hrvatskoj slijedom EU zakonodavstva - ukidaju, mislim od slijedece godine, mali ribolov mrezama.
To je ribolov u nekomercijalne svrhe, "komercijalnim" alatima, malim mrezama, a riba se koristi za vlastite potrebe te se ne smije stavljati na trziste.
Ovo je naravno tradicionalni oblik lova na otocima.
Tumacenje ovog zakonskog ogranicenja jest da takav ribolov u nekomercijalnoj varijanti ne postoji u evropi (moze biti samo profesionalni), pa je to dio procesa uskladjivanja nasih sa EU pravilnicima.

U Grckoj (clanica EU), ovaj nacin ribolova nije ukinut.
Grci su ga stavili u kulturnu bastinu, i na taj nacin prikazali.
Ovo nije bez osnove, jer ovim mrezama se lovi od prije prvih pocetaka krscanstva, prakticki od doba starog zavjeta i latinskog jedra.

Nasim politicarima je u pristupnim pregovorima ovaj detalj promakao. Rezultat ce biti ukidanje 13.000 dozvola za obiteljski ribolov u obalnom podrucju i otocima (koji su vec dovoljno napaceni), najvejrojatnije slijedece godine.

Sto se tice kulturnog dobra, prije mjesec dana sam razgovarao sa Slovencima i oni su oruzje koje se koristilo u ratu od 20 dana registrirali kao kulturno dobro tako da mogu koristiti automatsko oružje, odnosno svo oružje koje se koristilo za obranu Slovenije od JNA oni su registrirali kao kulturno dobro.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 15 Jun 2014, 13:13

gunman wrote:...Sto se tice kulturnog dobra, prije mjesec dana sam razgovarao sa Slovencima i oni su oruzje koje se koristilo u ratu od 20 dana registrirali kao kulturno dobro tako da mogu koristiti automatsko oružje, odnosno svo oružje koje se koristilo za obranu Slovenije od JNA oni su registrirali kao kulturno dobro.
Sto se tice susjeda Slovenaca oni su i za vrijeme Yuge dokazali da su pametni i da imaju neke svoje zakone koje stite interese naroda za razliku od ove bande koja se boji svoje sjene i koja mozda nista ne zna ali ono sto sigurno zna je to da su u slucaju ponovnog pucanja meta Number-1 !

Pametnom dosta, kao i stoljecima do sada , Lopov je taj koji se najvise boji da ce biti pokraden u zivotu !!!
Nemoguće je Nemoguće

James
Razvodnik
Razvodnik

Post by James » 15 Jun 2014, 21:57

lex-lutor wrote:
gunman wrote:...Sto se tice kulturnog dobra, prije mjesec dana sam razgovarao sa Slovencima i oni su oruzje koje se koristilo u ratu od 20 dana registrirali kao kulturno dobro tako da mogu koristiti automatsko oružje, odnosno svo oružje koje se koristilo za obranu Slovenije od JNA oni su registrirali kao kulturno dobro.
Sto se tice susjeda Slovenaca oni su i za vrijeme Yuge dokazali da su pametni i da imaju neke svoje zakone koje stite interese naroda za razliku od ove bande koja se boji svoje sjene i koja mozda nista ne zna ali ono sto sigurno zna je to da su u slucaju ponovnog pucanja meta Number-1 !

Pametnom dosta, kao i stoljecima do sada , Lopov je taj koji se najvise boji da ce biti pokraden u zivotu !!!
:A28:
:A29:

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 29 Jun 2014, 00:16

lex-lutor wrote:Ako je netko bio registrirati koji komad oruzja u zadnjih mjesec dana moago se sresti sa novom nebulozom u PU, mozda je to samo kod nas pa me zanima situacija dalje ???

Do sada je referentica pregledavala oruzje i sve je bilo gotov u 10-min, po NOVOM NAPUTKU sada oruzje vise NE SMIJE pregledavati referentica nego netko od " OVLASTENIH " djelatnika u PU !!!

U praksi to izgleda ovako:

- Netko od policajaca treba pregledati oruzje o KOJEM NEMA TRI CISTE, ljudi ne znaju razlikovati revolver od pistolja, kalibre, PA oruzje, itd.. Ne krivim policajce ali ako je vec netko denesao takav pravilnik zar ne bi trebalo poslati OVLASTENOG djelanika na neku vrstu obuke ili skolovanja za navedeno podrucje rada ????

- Tko nama sada garantira strucnost te osobe da zna sto radi

- Sto to u pravilu znaci za korisnike oruzja

- ZASTO je potrebna provjera VEC REGISTRIRANOG ORUZJA, ZAR SVAKA PU ima svoje zakone ?
Ovako je u PU bjelovarsko-bilogorskoj već dulje vrijeme. Barem od 9. mjeseca 2013.
Više ne smije referentica gledat, nego se mora predat tipu na porti koji zove puškara. Ako puškara nema onda taj s porte to rješava. (pišu neki mali zapisnik o pregledu/identifikaciji oružja ili šta već)
Po meni bezveze, ali...

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 29 Jun 2014, 10:41

Nadam se da nekoj budali neću dati ideju, no pitam se smijem li ja ko legalni posjednik oružja dati svoje oružje u ruke osobi koja nema oružni list ili odobrenje za nabavku oružja ili samo dopusnicu za rukovanje oružjem, a ako je to službena osoba? Definitivna nebuloza, jer ako to uradim kršim najmanje jedan, a možda i više članaka Zakona. Teško mi je povjerovati da referentica u mojoj PP ima dovolu za lovačko i sportsko oružje i još k tome dugo i kratko. Poznato je dosta slučajeva da je došlo do nenamjernog opaljenja iz vatrenog oružja. Desi li se takva stvar referentici, ja sam definitivno kriv jer oružje nisam prenosio prema.... bla bla bla, no postavlja se pitanje što je s oružjem za osobnu zaštitu? Treba li i takvo oružje nositi nenapunjeno i odvojeno od streljiva i .... Najbolje ne razmišljati o ovoj temi jer sve sam zbunjeniji i ono što sam mislio da znam, sad više nisam siguran.
Pozdrav svima!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 29 Jun 2014, 22:03

Hackerivs wrote:.... zove puškara. Ako puškara nema onda taj s porte to rješava. (pišu neki mali zapisnik o pregledu/identifikaciji oružja ili šta već)
Po meni bezveze, ali...
A kao bi bilo da mi postavimo stvari isto onako kako oni traze od nas ?? Znaci kada neka XY osoba dodje pregledavati oruzje onda ga samo zamolis da ti predoci uvijerenje o osposobljenosti za rukovanje raznim tipovima oruzja ili dokaz o strucnoj spremi ??

Administracija je poznata da se u mnogim drzavama urusila upravo zato jer je na kraju sama sebe sjebala zakonima koji su bili neprovedivi u praksi...!!
Nemoguće je Nemoguće

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 29 Jun 2014, 23:56

ah, idemo linijom manjeg otpora pa eto.
tko jači- kači.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 30 Jun 2014, 09:12

To je istina ali konkreno situacija kod nas:

Likovi koji pregledavaju to oruzje su recimo " normalni " djelatnici , jedan je cak i lovac ali na zalost ti ljud NEMAJU BLAGE veze, nisu oni krivi no kako se to moze dozvoliti...

1. nemaju pojma o kalibrima
2. revolver-pistolj - to je njima isto
3. Poluatomtasko-automatsko - upitnik kao kuca
4. 357/38 spec... to se ne moze pucati iz istog oruzja..
5 .itd..itd..itd...

E pa jebiga vise....
Nemoguće je Nemoguće

Wagner
Desetnik
Desetnik

Post by Wagner » 01 Jul 2014, 08:27

Dobro jutro svoj dvojici trojici koji pišu i valjda čitaju ovo na postovima. Pa kako vam se više da pisati ove pizdarije, vi ko da se takmičite tko će više navest bedastoća i nelogičnosti u sustavu (kao da mi to ne znamo...) i u tome već degutantno pretjerujete. Jel itko pogledao naslov......tematski "Reloading"...halo!

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 01 Jul 2014, 09:35

O hvala Bogu i tebi Rajko.

Tu i tamo otvorim ovaj forum, i naravno, pogledam meni najzanimljiviji podforum......

i što vidim????

neke komentare i razmišljanja koji nemaju blage veze sa podforumom, odnosno reloadingom.

Ok, znam da je punjenje zabranjeno, ali brate mili, odi negdje drugdje valjati te komentare, ako već nemaš ništa za ovu temu

pozdrav svima

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 01 Jul 2014, 09:35

Wagner moram teska srca priznati da imas pravo...ali kako se ODUPRIJETI TOM PORIVU kada te jednostavno iz mjeseca u mjesec zaskoci neki " kvazi pravilnik" cijom primjenom se komplicira zivot bez ikakve logike i potrebe.

Kao sto i sam kazes " pogledajte naslov teme " !

Ako se ima vremena za naputke tog tipa, zasto se onda nema vremena i volje napisati naputke koji bi olaksali sve one promasaje u zakonu koji su napravljeni dok se ne dogodi izmjena zakona koja je vec trebala biti u 3-mjesecu....???
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply