wadcutter i SWC

Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

gutenberg
Skupnik
Skupnik

wadcutter i SWC

Post by gutenberg » 01 Jul 2014, 09:48

Evo pitanja, dragi bivši reloaderi, a nadam se uskoro i ponovno aktivni.

Dakle, sve u prošlosti govorim, da se ne bi protumačilo kako netko puni kod kuće, a zabranjeno je.

Kugla WC 148 grs, sa određenim barutom i određenom dozom.
Pogoci super, ujednačeni.

Kugla SWC 155 grs, sa odgovarajućim punjenjem (približno onom gore).

Ima ih na sve strane u meti?????

Jedno sam odmah eliminirao - cijev stara preko 20 godina, a sada nova cijev, pa je ipak manje rasturanje....

E sad, ovi što vole palamuditi o svemu i svačemu, samo ne o punjenju,
da čujem mišljenja.....
388888.jpg
388888.jpg (49.35 KiB) Viewed 1215 times
za one manje upućene, evo i slike. Lijevo WC, desno SWC

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: wadcutter i SWC

Post by lex-lutor » 01 Jul 2014, 10:34

Nisi napisao ono bitno :

- Frontier
- Premier
- Ili neki 3treci "brand" name proizvodjac ??

Praksa je pokazala da trebaju vecu brzinu nego npr H&N zrna ali na kraju su svi odustali od tih trecerazrednih proizvoda i kupili pravu stvar ili su doma ljevali pa kalibrirali.....
Nemoguće je Nemoguće

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 01 Jul 2014, 10:38

E to je jako bitno???

što te zanima?
proizvođač čahure,
kapisle?
oružja?

Nebitno u ovome.

jedno oružje, jedan kalibar, jedna vrsta kapisle, jedna vrsta čahure

barut jednak......

jedina razlika - WC i SWC

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 01 Jul 2014, 10:51

Citaj pazljivo sto sam te pitao ?

1. Pitao sam te za proizvodjaca zrna, ovo drugo me uopce ne zanima, neki od tih proizvodjaca imaju razlike u tezini 3-5 grs

2. Jesi li vagao cca 10 kom. WC i SWC zrnda da vidis kolika su odstupanja u tezini i promjeru na uzorku
Nemoguće je Nemoguće

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 01 Jul 2014, 14:34

Nema veze proizvođač.
Recimo da je "no name" proizvod. Sporedno je.
Ovdje se radi o usporedbi zrna, odnosno krajnjem učinku, gdje su završili u meti.

Dakle, WC versus SWC.

Čahure, kapisle, doza baruta, sve prilagođeno za 148 graina i 155.

Jasno je da zrna u jednoj kutiji osciliraju u težini, nema idealnog, niti se traži u grein jednaki.

ILI

da pojasnim pitanje - zašto su pogoci sa WC koncentrirani,
a SWC rasuti?

Jel' sad jasnije pitanje, Luter?

pozdrav

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 01 Jul 2014, 16:34

gutenberg wrote: Jasno je da zrna u jednoj kutiji osciliraju u težini, nema idealnog, niti se traži u grein jednaki.
da pojasnim pitanje - zašto su pogoci sa WC koncentrirani,
a SWC rasuti?
Jel' sad jasnije pitanje, Luter?
- Kao prvo NIJE jasno i nije normalno da zrna dobrog proizvodjaca osciliraju po tezini.
- Kao drugo nije bitno da li su WC, SWC, FMJ ili XZY ako su koliko toliko uravnotezeni i ispaljeni sa brzinom koja im osigurava stabilnost
- Kao trece meni je sve jasno a tebi nije, pa ukoliko zelis nesto saznati onda spusti nos i pokusaj slusati sto ti se kaze ili i dalje glumi frajera koji sve zna, ali pita tek onako reda radi.

Pozdrav....
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 01 Jul 2014, 23:05

Gutenberg:
Po meni:
Razlika ti ocita u duzini zrna, sto je vidljivo iz slike.

Sto je zrno duze (i teze) trazit ce ti jaci i ostriji korak zlijeba.
Ocito je da jedno zrno ima odgovarajuci korak zlijeba (uz uvijet da je cijev dobra) a da isti korak ne lezi ovom drugom zrnu pa rasipa.

Inace korak zlijeba se odredjuje na prema formuli na osnovu duzine zrna definirane omjerom duzine prema kalibru - promjeru cijevi. (a ne prema njegovoj tezini), proracun zlijeba tek za izuzetno velike brzine, nesto je drugaciji pa i to onda se uzima u obzir.
Medjutim, za ovo sta navodis, brzina ne igra ulogu. (inace formule su ti dostupne ako malo proguglas)

Sve u svemu, dva zrna iz slike su prilicno razlcita, pa razlika u preciznosti mene ne iznenadjuje. Tu je samo pitanje koji korak zlijeba odgovara zrnu. Rekao bih, nista neobicno.

Inace korak zlijeba mozes odrediti tako, da kroz cijev provuces krpicu za ciscenje, onako da udje na tvrdo, gurnes u cijev i vidis za koliko ti sipka ulazi u cijev dok napravi puni krug. To je onda korak.

Btw nisi naveo iz ceg pucas, niti si naveo korak zlijeba.
Ali, po meni, ako ne grijesim, u tom grmu lezi zec!
;)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 02 Jul 2014, 08:36

Jolly, mi smo nekada probali valjda sve sto se moglo naci na trzistu od tih trecerazrednih zrna koja se prodaju za cca 25 Eur / 500 kom. Uglavnom totalna katastrofa, jedna kutija bi bila koliko tolko dobra a druga kao da pucas sa sacmom. Na kraju se uvijek zavrsi na H&N ili WM ili Fiocchi koji ipak kostaju cca 50 Eur / 500 Kom. A nakon sto nas je zakonodavac pocastio zabranama punjenja onda se kupuje ono sto se nadje , najcesce WC od S&B ili Fiocchija....
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Jul 2014, 18:53

lex-lutor wrote:Jolly, mi smo nekada probali valjda sve sto se moglo naci na trzistu od tih trecerazrednih zrna koja se prodaju za cca 25 Eur / 500 kom. Uglavnom totalna katastrofa, jedna kutija bi bila koliko tolko dobra a druga kao da pucas sa sacmom. Na kraju se uvijek zavrsi na H&N ili WM ili Fiocchi koji ipak kostaju cca 50 Eur / 500 Kom. A nakon sto nas je zakonodavac pocastio zabranama punjenja onda se kupuje ono sto se nadje , najcesce WC od S&B ili Fiocchija....

Lex, ako pustimo sa strane pricu o kvaliteti, ovo me pitanje podsjetilo na moje slicno iskustvo.
Naime, mislio sam da sam jako pametan I probao zamijeniti kuglu 0.454, sa konusnim zrnom 0.450 u coltu na crni barut, C kategorije. (kugla je 140 graina, a konusno zrno 220 graina, za one koji to vole definirati tezinom)
I kao rezultat ovog pokusa, lijepo duguljasto aerodinamicko konusno zrno dalo mi je vecu grupu na meti za priblizno, jedan do jedan I pol inch, u ovisnosti o punjenju, na uobicajenih 25 metara.
Istrazio sam stvar malo dublje, I dosao do zakljucka da korak zlijeba na mom revolveru nije za dugacko zrno.
(jednostavno kugla u revolveru pita korak zlijeba 1/28, a konusno zrno priblizno 1/18, ako se dobro sijecam)

Takodjer, uzmi prilicno razlicite korake zlijebova na komercijalnom trzistu za kalibar 308 win, koji variraju od 1/10 do 1/12, pa isprobavanje sa zrnima tezine od 140 do 200 graina, u tvornickom streljivu, naravno, te njihov efekat na preciznost.
Nacelno 1/10 odgovara tezim lovackim zrnima, a 1/12 laksim)
Ima jos primjera, ali ovo je dovoljno slikovito.

Bez obzira na sve, svi znamo da pojedina zrna dobro leze nekoj cijevi, a pojedina ne leze. U nekim slucajevima to se da objasniti na neki razumljiv nacin, ali ponekad ti se cini kao da je neki duh usao u cijev. Meni se na osnovu navedenih podataka ipak cini da je u ovom slucaju ipak samo rijec o koraku zlijeba, premda nesumnjivo moze biti I u kvaliteti.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 02 Jul 2014, 19:51

Dečki, ako sam dobro shvatio, teža zrna vole oštriji korak žlijeba, i tu nema puno diskusije. Međutim, ne mogu dokučiti kako se ponašaju lakša zrna, pri strmijem koraku uvijanja? Nemam istog naoružanja u različitim koracima uvijanja da bi mogao uspoređivati. Dosta sam , čeprkao po forumima i svi pričaju da je za teža zrna bolji kraći korak uvijanja, pa nema razloga da tome ne vjerujem, no nitko, nigdje nije elaborirao obrnutu situaciju. Lakša zrna interesantna su mi za lov predatora, međutim nisam previše eksperimentirao, jer je svaki eksperiment priličan novčani izdatak, pa molim nekoga tko može pomoći savjetom da to učini. Zahvaljujem.
Pozdrav svima!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 02 Jul 2014, 20:38

Sa obzirom na stanje reloadinga od eksprimenata na podrucju RH za sada nista, mada mislim da nema ni potrebe za nekim posebnim testiranjima posto postoje podaci iz prakse prema kalibru koja je MAX preporucena tezina zrna za korak, 308W uz korak 12 je neki preporuceni maximum 170-180 grs, iako se pucalo i 190. Sa druge strane kolege u Sloveniji su probale i zrno od 110-120 grs na istom kolibru i koraku dotjerati na cca 1100 m/s sto je cca 4700 Joula dok je neka standardna energija za 168/800 m/s cca 3500 Joula.

Dok ne bude prilike da iz resta probam razne elaboracije na 10/200/300 metara ostaje mi samo da citam sto su drugi napisali i cekam bolje dane za streljastvo u HR.
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Jul 2014, 21:54

dejandlesk wrote:Dečki, ako sam dobro shvatio, teža zrna vole oštriji korak žlijeba, i tu nema puno diskusije. Međutim, ne mogu dokučiti kako se ponašaju lakša zrna, pri strmijem koraku uvijanja? Nemam istog naoružanja u različitim koracima uvijanja da bi mogao uspoređivati. Dosta sam , čeprkao po forumima i svi pričaju da je za teža zrna bolji kraći korak uvijanja, pa nema razloga da tome ne vjerujem, no nitko, nigdje nije elaborirao obrnutu situaciju. Lakša zrna interesantna su mi za lov predatora, međutim nisam previše eksperimentirao, jer je svaki eksperiment priličan novčani izdatak, pa molim nekoga tko može pomoći savjetom da to učini. Zahvaljujem.
Pozdrav svima!
Dejan, gle kako ja to "zamisljam":
Ako imas opciju teze zrno I slabiji korak zlijeba, odnosno lakse zrno I ostriji korak zlijeba:
Tada je manje zlo (gledajuci po preciznosti), lakse zrno I ostriji korak, pa mozes biti na miru.

U teoretskoj balistici (prakticno uopce ne znam kako to potvrditi u praksi), ako imas laske zrno i ostriji korak zlijeba, tada os zrna teoretski zadrzava stabilnu os u prostoru zbog velikog spina, cak I kad zrno pocne padati. (Metak u silaznoj putanji, a os jos uvijek gleda prema gore. U prijevodu nece pogoditi metu pod idealnim kutem "na vecim distancama"), drugo, kod prevelikih razlika, moze doci do brzeg trosenja cijevi)
Mada, sve u svemu, ja mislim da te niti jedna od te dvije stvari ne treba previse brinuti za uobicajene standardne zlijebove, uz uobicajeni raspon tezine komercijalno punjenog streljiva.

U zakljucku, ako ti je svrha promjene tezine zrna lov (lov predatora), tad imas I odrdredjene tolerancije u preciznosti - jer ti nije uvijet match preciznost. Uzmi jednostavno laksi metak koji ti se svidja, I ako drzi lovno zadovoljavajucu grupu na 100 metara, nemas brige. (mislim da bi grupa 4-6 cm bila sasvim zadovoljavajuca za potrebe lova)
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 02 Jul 2014, 22:44

Veliki je problem nedostatak literature po pitanju balistike a ocito i strucnih osoba na tom podrucju...sve se nekako vrti oko KOMPROMISA...

- ako imas lakse zrno u pravilu imas i jako punjenje = velika brzina, veliki pritisak a zelis sto sigurnije oruzje i da zrno sto prije napusti cijev uz to i sto je moguce bolje zarotirano.

- ako imas teze zrno punjenja su slabija, brzine sprorije a treba mu "duzi" put po cijevi da se zarotira

- na kraju u praksi imas situaciju da jedna elaboracija drzi grupu na 100m a rasipa na 300 ili obrnuto

- Teza zrna trebaju duzi put da se stabiliziraju ( da izgube nervozu ) za razliku od laksih. Jednom sam naisao na clanak u kojem je opisano testiranje putanje na naicn da su postavljenje kontrolne ploce sa papirom u idealnom pravcu i visini na svakih 10m do neke X-duzine. Testiranje je potvrdilo kako se putanja zrna odvija zapravo oko idealne osi putanje, npr. u prvoj meti je rupa bila na 3h u druogj na 7h, cetvrtoj na 12h itd da bi nakon neke x-udaljnosti razlika bila sve manja i manja....
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Jul 2014, 06:05

lex-lutor wrote:Veliki je problem nedostatak literature po pitanju balistike ...
Amazon je krcat. Ima zaista solidnu ponudu literature sa ovom tematikom.
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 03 Jul 2014, 08:28

jolly wrote:....Amazon je krcat. Ima zaista solidnu ponudu literature sa ovom tematikom.
Mislio sam na Hrvatskom ili Srpskom ( ex-vojne knjige ) jeziku. Na stranim jezicima ima more toga, no kada su u pitanju strucni termini dovoljno je sitnicu krivo shvatiti pa da sve izgubi smisao ili da protumacis pogresno...

U svakom slucaju dok se ne vratimo na reloading i dok svatko ne prilagodi municiju svojem oruziju i disciplini koja ga zanima necemo bas puno nauciti....
Nemoguće je Nemoguće

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 08 Jul 2014, 12:50

Tema možda i nije toliko bitna, koliko mi je bilo želja pokrenuti diskusiju o onome što je i podnaslov na ovom forumu - reloading.

- Kao prvo NIJE jasno i nije normalno da zrna dobrog proizvodjaca osciliraju po tezini.
- Kao drugo nije bitno da li su WC, SWC, FMJ ili XZY ako su koliko toliko uravnotezeni i ispaljeni sa brzinom koja im osigurava stabilnost
- Kao trece meni je sve jasno a tebi nije, pa ukoliko zelis nesto saznati onda spusti nos i pokusaj slusati sto ti se kaze ili i dalje glumi frajera koji sve zna, ali pita tek onako reda radi.
(lex-luter)

Luter, sto razloga može biti prisutno za ponašanje zrna, i uvijek rado poslušam odgovore ako su smisleni, bez skretanja na neke bezvezne teme.

Nadalje, ona zrna što sam postavio..... ma pričam o onome što je uglavnom većini strijelaca bilo dostupno,
ne pričam o profesionalizmu, vrhunskom rezultatu, gdje ćeš odvagati svako zrno da eliminiraš tehnički dio problema....

dakle, neke srednje vrijednosti.

meni se je to dešavalo (to rasipanje) i moguće je više razloga.
što se tiče zaokreta žlijeba, pa ne bih u ovom slučaju pomišljao na to, jer svaki revolver ima neke standarde, koji su nama prihvatljivi.

pa sam ih i mjerio, misleći da su potkalibrirani, ali sve je u granicama normale.
zrna osrednje kvalitete, ali ne toliko loša da ima velikih odstupanja pa da na 10 imaš 5 loših pogodaka.

Dio kugle koji prati žlijeb približno je jednak na oba zrna, tako da se i rotacija odvija ok.
Jednostavno, dobije drugačiju putanju, i nikada nisam u detalje išao istraživati, nego jednostavno ih eliminirao.

Pa sam, eto, ne želeći se praviti pametan, kao što navodiš, pokrenuo temu iz navedenih razloga u prvoj rečenici.

pozdrav

MarkoZ
Civil
Civil

Post by MarkoZ » 08 Jul 2014, 15:45

@gutenberg.....valjda si shvatio.... Izgubio si pola sata na visokoparne umotvorine a odgovora nisi dobio. Pitaj našeg "mačka" pa će ti čovjek od struke objasnit. :-)

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 08 Jul 2014, 21:34

Potpuni sam laik u reloadingu ali poznato je da su WC zrna generalno preciznija sto se objasnjava povoljnije smijestenom tezistu zrna u centru njegove duzine.

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 09 Jul 2014, 08:41

MarkoZ wrote:@gutenberg.....valjda si shvatio.... Izgubio si pola sata na visokoparne umotvorine a odgovora nisi dobio. Pitaj našeg "mačka" pa će ti čovjek od struke objasnit. :-)
Ovakvi komentari su ti suvišni jer se ne uključuješ u raspravu.
Vjerojatno si sposoban iznijeti svoje iskustvo?

Tvoj komentar je više kao onaj vic:

Jel ti znaš da je jxxanje dobra stvar??
- Jesi probao?
Ne, ali pričao mi je prijatelj koji je to gledao.

pozdrav

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Jul 2014, 09:07

gutenberg wrote:T
Dio kugle koji prati žlijeb približno je jednak na oba zrna, tako da se i rotacija odvija ok.
Jednostavno, dobije drugačiju putanju, i nikada nisam u detalje išao istraživati, nego jednostavno ih eliminirao.
Po meni, ovdje nije stvar u dijelu zrna koji dodiruje zlijebove, nego u njegovoj ukupnoj duzini, i aerodinamicnim karakteristikama zrna (odnosno aerodinamicnisti duzeg i kraceg zrna).

Gle, stavio sam ti prethodno moj primjer kugle i konusnog zrna u revolveru na crni barut. Ali mogu probati i ovako opisati:
Ako ispalis cilindricno duguljasto tijelo iz glatke cijevi, ono ce se vrlo brzo postaviti bocno na svoju putanju.
Kugla je ista sa svih strana pa postavljenje kugle bocno na smjer kretanja (i najveceg otpora) ne dolazi do izrazaja.
Zato su prva zrna za puske glatke cijevi bile kugle.

Naknadno se otkrilo da ako kuglu samo malo zarotiras, dobijes daleko bolju preciznost. (u puskama na kuglu, zlijeb 1/40 nije rijetkost)

Kugla nema visok BC, pa kad se probalo na isti korak zlijeba pucati duguljasta zasiljena zrna boljeg BC, ona nisu pokazivala bolju preciznost (velicinu grupe) od kugle, dok nisu po-ostrili zlijeb, i napravili drugaciju cijev.

Dakle, vjerojatno je da duzem tijelu treba brzi stupanj rotacije da postigne ziroskopsku stabilnost u slobodnoj putanji.

Idealni pokus bi bio naci oba tipa zrna (od ova dva koje navodis) dobrog proizvodjaca, da ne odstupaju u tezini pa probati.

U nedostatku tog, onda se jednostavno treba drzati preciznijeg zrna, pa da pustimo teoriju sa strane.

Negdje smo vec rasravljali o slicnoj tematici, pa sam stavio neku formulu sa pocetka 20 stoljeca za proracun duzine koraka zlijeba za umjerene brzine zrna (znaci pistoljske brzine, kao i brzine za crni barut), pa ako imas volje to potraziti na forumu mozes malo probati baciti izracun.
Turn better into best!

Post Reply