wadcutter i SWC
Moderator: istra champion
Re: wadcutter i SWC
siguran sam da bi mi svi voljeli eksperimentirati sa svim sto je dostupno na trazistu samo da smo u mogucnosti,
Sto se tice onih Gutembergovih zrna bilo bi dobro da navede proizvodjaca jer smo takve "slicne" sa tim plavim prstenom skartirali upravo jer nemaju veze sa vezom, jedna kutija bi bila koliko toliko dobra a pri drugoj kupnji imao si efekt sacmarice.
U svakom slucaju moja je preporuka izbjegavati sve te NO NAME proizvodjace ako se zeli prciznost. H&N ili WM su BEST BUY na EU trzistu po pitanju WC ili SWC ako se traze samo olovna zrna. Tko ima dosta vremena moze se posvetiti ljevanju zrna, naravno nakon sto nadje pravi omjer komponenti, mada je to Sizifov posao i uzme dosta vremena.....
Sto se tice onih Gutembergovih zrna bilo bi dobro da navede proizvodjaca jer smo takve "slicne" sa tim plavim prstenom skartirali upravo jer nemaju veze sa vezom, jedna kutija bi bila koliko toliko dobra a pri drugoj kupnji imao si efekt sacmarice.
U svakom slucaju moja je preporuka izbjegavati sve te NO NAME proizvodjace ako se zeli prciznost. H&N ili WM su BEST BUY na EU trzistu po pitanju WC ili SWC ako se traze samo olovna zrna. Tko ima dosta vremena moze se posvetiti ljevanju zrna, naravno nakon sto nadje pravi omjer komponenti, mada je to Sizifov posao i uzme dosta vremena.....
Nemoguće je Nemoguće
Definitivno se slažem da nije jednaka aerodinamika.jolly wrote:
Po meni, ovdje nije stvar u dijelu zrna koji dodiruje zlijebove, nego u njegovoj ukupnoj duzini, i aerodinamicnim karakteristikama zrna (odnosno aerodinamicnisti duzeg i kraceg zrna).
I sigurno utječe na pogotke.
lex-lutor wrote:siguran sam da bi mi svi voljeli eksperimentirati sa svim sto je dostupno na trazistu samo da smo u mogucnosti,
Jebat ga.
Kako je punjenje u kućnoj radinosti zabranjeno, tako sve što pričam je iz prošlosti.
Te SWC su se valjda zvale norway ili tako nekako. Ne pamtim jer je tome godina i godina prošlo.
A i to stoji da su izlivene kugle najbolje.
O tome sam pisao isto pred koju godinu, pa i slikama popratio.
Manje više je jasno da će nekvalitetna zrna dati sliku u meti kao iz sačmarice.
- istra champion
- Cinker - bojna

Ako je punjenje za SWC približno onom za WC, a trebalo bi biti barem 20-25% jače, mislim da je to uzrok ''nepreciznosti'' ili je barut spor za zrna SWC.gutenberg wrote: Kugla WC 148 grs, sa određenim barutom i određenom dozom.
Pogoci super, ujednačeni.
Kugla SWC 155 grs, sa odgovarajućim punjenjem (približno onom gore).
Ima ih na sve strane u meti?????
Jedno sam odmah eliminirao - cijev stara preko 20 godina, a sada nova cijev, pa je ipak manje rasturanje....
da čujem mišljenja.....
Fale još podaci koji je promjer zrna kod SWC i WC i da li su iste tvrdoće zrna
Inače iz iskustva, onakva zrna ( WC BB) na slici, proizvođača koje sam ispitivao tipa; Northwest, los, Frontier,... i dr. no name kako je rekao Lex, u cal.38 wc, nikada nisu davala dobre rezultate na treningu (preko 92,93 u precizi), a oružje je bilo vrhunsko. Ispitan je bio i Speer WC BB koji je bio precizan, a takvo zrno je zahtjevalo jače punjenje, što meni nije nikako odgovaralo, zato sam koristio (i koristiti ču kada odlučim opet trenirati) samo H&N HB WC za cal.38 special.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
Znaci kao i mnogo puta u zivotu UVIJEK se na kraju vracamo na onu staru: " ili platis kurvu ili doktora " nema opcije C !!!istra champion wrote:,,,,,,, zato sam koristio (i koristiti ču kada odlučim opet trenirati) samo H&N HB WC za cal.38 special.
Moja iskustva su stvarno skromna ali sam imao srecu da imam koga pitati i vidjeti sto i kako, no malo mi je trebalo da shvatim kako je sve osim H&N ili WM-a zapravo trosene vremena i novaca bez ikakvih rezultata...
Nemoguće je Nemoguće
Imam svoje mišljenje o tome. Iz iskustva. Pa, svejedno, htio sam čuti i tuđa mišljenja.
Osim toga, na neki način oživiti ovaj, zakonom doveden do mrtvila, forum.
U prvom redu, kvaliteta ljeva i forma kugle najviše utječu na pogotke.
U drugom (pričam svoje mišljenje, ne želim nekome pametovati, a mislim da je ovo mjesto za razmjenu iskustva) oružje.
U grubo,
jer je ipak prisutan malo veći broj činitelja na ispaljeni metak.
Pa ipak, zadržavam se na onom osnovnom; kugla, barut, čak i kapisla, cijev, strelac.
Nekako mi logika nalaže da otpišem SWC,
jer, već u startu (slika)
WC prekrasno leži (to nisam ja slikao) iako će u cijevi dobiti pravu formu i putanju....
Svejedno. Takvu zadanu putanju će zadržati i kroz cijev.
Naravno, ono što je napisao Istra champion itekako stoji.
SWC zahtijeva jače punjenje, valjda baš zbog svoje startne pozicije, da pređe "kritičnu" putanju iz čahure do cijevi....
Nadalje, što također Istra champion spominje, vezano uz kugle. i to H&N kao izuzetno kvalitetne.
Jest, sigurno je da kvaliteta kugle puno znači,
ali....
evo mete sa prosječnim kuglama
nije za pohvalu, zbog "izviđača".... neke sedmice i osmice (što je znak pauze i neredovitosti treninga),
pa svejedno, vesele me "sedmorica u jednoj rupi" od ukupno 15 metaka.... (meta je krpana iz uštede, pa može izazvati sumnju)
Uglavnom, želim reći da je onaj najvažniji faktor ipak strelac.
Pozdrav
Osim toga, na neki način oživiti ovaj, zakonom doveden do mrtvila, forum.
U prvom redu, kvaliteta ljeva i forma kugle najviše utječu na pogotke.
U drugom (pričam svoje mišljenje, ne želim nekome pametovati, a mislim da je ovo mjesto za razmjenu iskustva) oružje.
U grubo,
jer je ipak prisutan malo veći broj činitelja na ispaljeni metak.
Pa ipak, zadržavam se na onom osnovnom; kugla, barut, čak i kapisla, cijev, strelac.
Nekako mi logika nalaže da otpišem SWC,
jer, već u startu (slika)
WC prekrasno leži (to nisam ja slikao) iako će u cijevi dobiti pravu formu i putanju....
Svejedno. Takvu zadanu putanju će zadržati i kroz cijev.
Naravno, ono što je napisao Istra champion itekako stoji.
SWC zahtijeva jače punjenje, valjda baš zbog svoje startne pozicije, da pređe "kritičnu" putanju iz čahure do cijevi....
Nadalje, što također Istra champion spominje, vezano uz kugle. i to H&N kao izuzetno kvalitetne.
Jest, sigurno je da kvaliteta kugle puno znači,
ali....
evo mete sa prosječnim kuglama
nije za pohvalu, zbog "izviđača".... neke sedmice i osmice (što je znak pauze i neredovitosti treninga),
pa svejedno, vesele me "sedmorica u jednoj rupi" od ukupno 15 metaka.... (meta je krpana iz uštede, pa može izazvati sumnju)
Uglavnom, želim reći da je onaj najvažniji faktor ipak strelac.
Pozdrav
Na jednom turniru stariji čovjek pucao je iz 1911 Colt-a sa swc. Dobar rezultat imao. Neki dan sam iz Rossija 357, cijev 4 inch pucao prvi put Bellot wc 38 spec., s obzirom da nisam dugo trenirao, rezultat je bio dobar. Na 30m grupa oko 10cm, onako na brzinu. Vjerujem da mogu i bolje.
Eto, kao što Iggy kaže, moguće je i Rossijem (koji nije baš na glasu kao kvalitetan) praviti rezultat.
Pa k tome 4 incha.
Naravno, uz trening pa opet trening, pa opet trening.
Nešto zaboravio napisati, a meni je zanimljivo.....
Kada se ide prema najnižem punjenju (WC) pa stojiš iza strelca, moguće je vidjeti kako zrno putuje.
I naravno, pogoci budu niže - kako je punjenje lakše, to je niže.
Ali, kod SWC to nisam primijetio, već pogoci budu razbacani?
Jasno se mogu izvući zaključci.....
Pa k tome 4 incha.
Naravno, uz trening pa opet trening, pa opet trening.
Nešto zaboravio napisati, a meni je zanimljivo.....
Kada se ide prema najnižem punjenju (WC) pa stojiš iza strelca, moguće je vidjeti kako zrno putuje.
I naravno, pogoci budu niže - kako je punjenje lakše, to je niže.
Ali, kod SWC to nisam primijetio, već pogoci budu razbacani?
Jasno se mogu izvući zaključci.....
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Površinska obrada zrna, mogla bi uzrokovati različite otpore u i izvan cijevi, a samim time i utjecati na preciznost. Sjećam se jednog djedice, nažalost pokojnog, koji je uvijek prije tekme tanđarom , polirao zrna oštrijom krpicom i tanko premazivao uljem.
Je li to imalo kakve veze, stvarno ne znam, ali je pucao dosta bolje od mene. Tračak sumnje, uvijek postoji.
Pozdrav svima!
Je li to imalo kakve veze, stvarno ne znam, ali je pucao dosta bolje od mene. Tračak sumnje, uvijek postoji.
Pozdrav svima!
Kod mene je Rossi M 971, stariji revolver. U dobrom je stanju i solidno precizan, a kakve je kvalitete vidit ćemo. Do sada sam ispucao oko 200 kom. 357 i nešto 38 spec.wc. Nekako mi se čini da će mu najbolje leći klasični 38 spec. WC je slabašan, a .357 stvarno dere i probija uši. Uglavnom mi je za lov i papir ponekad tako da zadovoljava. Volio bih da je 6 inch cijev ali što je tu je. Ima Rossi i dobrih modela, jedan kolega je osvojio turnir s njime. SS, 6 inch i puni bubanj bez utora, 38 spec. Jako fin i precizan, probao sam ga.