PRAVILNIK ZA NACIONALNI PROGRAM - PROMJENE

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

Post Reply
Wagner
Desetnik
Desetnik

PRAVILNIK ZA NACIONALNI PROGRAM - PROMJENE

Post by Wagner » 01 Sep 2014, 11:15

Pozdrav svima,
dobio sam poziv iz HSS-a za sjednicu u petak, 05. rujna 2014. sa prijedlogom pravilnika koji se (kako sam vidio) odnosi uglavnom na pištolj i revolver VK te nešto kozmetičkih promjena i usklađenja za ostale discipline. Kako se već duže vrijeme priča o promjenama u disciplinama kratkim vatrenim oružjem, eto.... Javite se sa prijedlozima oko toga, nema se puno vremena.
:A25:
Attachments
HSS - T-2 Pravila natjecanja HSS - radni materijal.doc
(415.81 KiB) Downloaded 49 times

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Re: PRAVILNIK ZA NACIONALNI PROGRAM - PROMJENE

Post by jolly » 01 Sep 2014, 12:18

Obzirom da se sve vise okrecemo ka Svjetskim trendovima, a i kod nas se pojavljuje interes za neke druge discipline, moram priupitati koji je stav HSS-a prema slijedecim disciplinima, gdje ih kategorizirati, kako ih tretirati?

- Malokalibarska puska s optikom
- natjecanja na crni barut
- F-class discipline (target rifle / open)

Da li postoji nacin da se to svrsta u ovaj pravilnik? Ili barem u neki drugi pravilnik HSS-a.

Vezano za serijski pistolj / revolver, sve cesce se gadja disciplina 3 x 10 precizno.
Mozda bi bilo dobro i ta pravila uvrstiti.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 01 Sep 2014, 12:58

''5.1.1. 25 m – PIŠTOLJ I REVOLVER SREDIŠNJEG PALJENJA SERIJSKI I VK PIŠTOLJ I VK REVOLVER SERIJSKI
5.1.1.1. Na službenim natjecanjima HSS-a dopuštena je upotreba pištolja i revolvera središnjeg paljenja serijske izrade cal. 7,62 do 9,65 mm (.30" do .38") za disciplinu sa brzim dijelom (7-3), odnosno VK pištolja i revolvera serijske izrade cal. 9,00 do 11,43 mm (.35" do .45") za disciplinu sa brzim dijelom (10 sekundi), uz slijedeća ograničenja:
5.1.1.1.1. Dopušteni su revolveri i pištolji izvorne tvorničke izrade rađene po osnovnom patentu bez bilo kakovih izmjena ili rekonstrukcija, bilo od strane vlasnika oružja ili ovlaštenih tvrtki, koje se bave preuređivanjem ili prepravljanjem oružja.
5.1.1.1.2. Dopušteni su samo otvoreni nišani. Nije dopušten zaštitni pokrov na prednjem i zadnjem nišanu. Dopušteni su regulacijski vijci na prednjem i zadnjem nišanu, uz uvjet da su serijski ugrađeni na pištolj ili revolver. Nisu dozvoljene nikakve naknadne preinake na nišanskim spravama.
5.1.1.1.3. Maksimalna masa (uključivši i hvatač čahura na pištoljima) je 1400 grama.
5.1.1.1.4. Rukohvat mora biti serijske izrade i treba zadovoljavati slijedeće uvjete:
- rukohvat ili neki drugi dio pištolja ili revolvera ne može biti produžen ili izrađen tako da pruža oslonac iza šake
- zglob šake mora biti vidljivo slobodan, kada se oružje nalazi u normalnom položaju za gađanje.
- nijedan dio rukohvata ne smije obuhvaćati šaku
- oslonac za brid šake nije dozvoljen
- oslonac za palac mora dopuštati slobodnu kretnju palca uvis
- dio rame ili rukohvata koji leži na gornjem dijelu šake između palca i kažiprsta ne smije biti duži od 30 mm
- 25 m – PIŠTOLJ I REVOLVER SREDIŠNJEG PALJENJA SERIJSKI
- U gađanju pištoljem i revolverom serijske izrade središnjeg paljenja dopuštena je upotreba svakog metka središnjeg paljenja kal. 7,62 mm do 9,65 mm. Dopuštena je upotreba svih vrsta standardnih streljiva. Radi sigurnosti nije dopuštena upotreba metaka klase "magnum" i streljiva specijalne namjene.
- 25 m - VK PIŠTOLJ I VK REVOLVER SERIJSKI
- U gađanju VK pištoljem serijske izrade i VK revolverom serijske izrade dopuštena je upotreba svakog metka središnjeg paljenja kal. 9,00 mm do 11,43 mm. Dopuštena je upotreba svih vrsta standardnih streljiva. Radi sigurnosti nije dopuštena upotreba metaka klase "magnum" i streljiva specijalne namjene''

E, moji prijedlozi bi bili, onako po redu;
-Za ovu prvu disciplinu proširiti cal. do .45, jer ako netko ima ''samo'' oružje u cal..45 a pucao bi dvije discipline, mora bi kupiti dodatno oružje (revolver ili pištolj u manjem kalibru)
-izbaciti riječ ''serijske izrade'' iz 5.1.1.1. i brisati točku 5.1.1.1.1 jer više od 90% oružja ne zadovoljava uvjete
-težina oružja ne bi trebala imati ograničenja, postoje oružja rađena od nehrđajučeg čelika ''serijske'' izrade koja su teža od 1400 grama
-rukohvat; da li se misli na navlaku-kučište ili na oblogu rukohvata (drške, korice), drvene ili plastične, a mogu biti i aluminijske. Ako rukohvat mora biti serijske izrade (valjda su mislili na drške), kako će oni strijelci koji su kupili serijsko oružje sa serijskom drškom npr. veličine M, a imaju veličinu šake XL? Zašto ne dopustiti korice ručne izrade?
-metak, streljivo, što je to standardno streljivo? i di je tu ''reloading'' metak? koji bi opet trebao biti dozvoljen.
-za svo ono oružje koje ne zadovoljava njihove uvjete (nije standardne izrade, ima naknadno ugrađene mikrometarske ciljnike i naknadno ugrađene korice, a i teže je od 1400 gr.) uvesti disciplinu PIŠTOLJ ILI REVOLVER NE SERIJSKI.
SCORE:287 COMPETITION/195MEDAL; 112 GOLD 57 SILVER 26 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 01 Sep 2014, 15:41

Ovaj dio koji se odnosi na težinu serijske zračne puške je jako diskutabilan.
Taj bi dio trebalo formulirati drugačije.
Npr. da se odredi težina samog dioptera te se formira ukupna dozvoljena težina.

El Manno
Razvodnik
Razvodnik

Post by El Manno » 01 Sep 2014, 16:22

:A28: Istra - C!!

Potpis na sve!
"Nitko neće razoružati Hrvatskog vojaka u njegovoj Hrvatskoj Domovini" General Markać

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 02 Sep 2014, 08:19

Vezano za silu okidanja od 1360 g.;
Kako češ smanjiti silu okidanja ako se ne vrše preinake koje su zabranjene :roll: ;
Za neka oružja se zna kolika im je serijska sila okidanja;
npr:
Glock od 2-2.5 kg
HS (XDM) od 2.5-5 kg
ČZ 75/85 od 2-5 kg
S&W M-52 0.9 kg
SIg Sauer X...- podesivo
P240-podesivo
Pardini-podesivo,...

E sad, kako če strijelac sa serijskim pištoljem sa silom okidanja od 3 kg uopće proći normu za PH? precizu još, ali u brzoj-nema teoretske šanse.
Sva ta pravila koja se uzimaju od ISSF pravila su jedna velika glupost i ne mogu se primjenjivati na oružja koja su namjenjena za pucanje s dvije ruke. Treba izraditi nova pravila za nacionalnu disciplinu (kao u nekim zemljama EU), razvrstati oružje u kategorije; npr. vojno-policijsko serijsko oružje, sporstsko oružje sa dužinom cijevi od 5-6'' i prerađeno oružje (vojno-policijsko ili sportsko) i odrediti pravila za oružje prema kategoriji, tako bi bilo najpoštenije, pa svatko neka si bira oružje i kategoriju.
SCORE:287 COMPETITION/195MEDAL; 112 GOLD 57 SILVER 26 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Sep 2014, 15:24

Tocka 5.2.7.1
Na službenim natjecanjima HSS-a dopuštena je upotreba pištolja i revolvera središnjeg paljenja serijske izrade cal. 7,62 do 9,65 mm (.30" do .38") za disciplinu sa brzim dijelom (7-3), odnosno VK pištolja i revolvera serijske izrade cal. 9,00 do 11,43 mm (.35" do .45") za disciplinu sa brzim dijelom (10 sekundi), uz slijedeća ograničenja:

promjena:
Dva puta se ponavlja "za disciplinu sa brzim dijelom". Zasto?

Dozvoliti uprabu pistolja kalibra 7.62 mm u oba slucaja, i maximalni kalibar do .45, kao sto istra navodi.
7.62 mm, radi velikog broja TT pistolja registriranih kod strijelaca.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 02 Sep 2014, 17:59

Wagneru,

Nadam se da vecina misli kao i ja, netko treba ovjasniti ovim ĐUTURUMIMA u savezu da smo u 2014g a ne u 1960-a. Neka se uvedu neke nove discipline ili neka se spreme za osnivanje paralelnog saveza koji ce ici u korak sa ostatkom svijeta. Sa ovakvim stavom su nam nepotrebi i beskorisni !!!
Nemoguće je Nemoguće

El Manno
Razvodnik
Razvodnik

Post by El Manno » 02 Sep 2014, 18:46

Ideš u osinjak Wagneru!

- Tamo gdje je glavnome najbolja puška M-98, a papovku nezna složiti.
- Tamo gdje se kvazi-trenerima poklanjaju bodovi da bi imali normu.
- Tamo gdje šampion pukne 12 kom. umjesto 20 i napravi preko 190.
- Tamo gdje se mete upucavaju par dana prije a onda se zamjene u rovu.
- Tamo gdje sudac sa 2 000 gr. mjeri 1360 gr. okidanje - svi prošli.

Teško je utemeljiti nove kategorije koje Istra-C predlaže, čak čuvati od brisanja stare dokle god je na vlasti ovakva nepodobno - "podobna" - šoldi i fotelja ekipa.

Bog ti da sriću Wagneru!

"Nitko neće razoružati Hrvatskog vojaka u njegovoj Hrvatskoj Domovini" General Markać

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Sep 2014, 04:25

U biti je sreca sto zakonodavac ne usporedjuje vlastiti pravilnik o kalibrima za sportsko streljastvo, sa saveznim pravilnikom HSS-a (krovne nam organizacija).
Usporedba ta dva, bi dovela do brojnih problema vlasnicima oruzja sportskih kalibara.

Tendencija bi trebala biti da pravilnik HSS-a, pokrije sve kalibre koje zakon dopusta za sport.
Recimo, kalibri 223 rem, i 308 win se ne spominju nigdje u navedenom pravilniku HSS-a, a u stvari su osnovni kalibri f klase.

I onda ako bi zakonodavac sravnao pravilnik HSS-a sa svojim pravilnikom o dopustenim kalibrima za sport, evo ozbiljnog problema!
("Sta ce vama, strijelcima, kalibar 308 win - kad ga nemate u svom domacem programu? Zracna puska, serijska, 4.5 mm, vam je dosta!")
Turn better into best!

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 03 Sep 2014, 06:22

Wagner, dodao bih jos jednu disciplinu.
Pap trostav. Mislim da bi to razbilo monotoniju.

El Manno
Razvodnik
Razvodnik

Post by El Manno » 03 Sep 2014, 09:33

zdebat wrote:Wagner, dodao bih jos jednu disciplinu.
Pap trostav. Mislim da bi to razbilo monotoniju.
PAP trostav.

Gevera trostav.

Sve bi to razbilo monotoniju i pridonjelo raznolikosti takmičenja.

A streljivo? :(

Prastaro, hrđavo, kojekakvo - nemože puknut nakon tri-četiri okidanja, nema forze za otvoriti zatvarač do kraja - šteta prljanja puški.

I opet se vračamo na točku 1. - samostalno punjenje streljiva!

Bez kvalitetnog streljiva nema rezultata!

Wagner
Desetnik
Desetnik

Post by Wagner » 03 Sep 2014, 23:23

Pozz svima, zahvaljujem na mišljenjima, samo šibajte još. Sve ideje treba staviti na papir pa ćemo se za nešto i izboriti. Hvala na upozorenjima o osinjaku ali nije tako strašno, znam ljude i ne mislim da će se dogoditi ništa strašno, mislim meni.....a njima će se dogoditi ono što sam već govorio na skupštini. Da smo tromi i zatucani, da ne vidimo ni nos a kamo li prst pred njim, da treba proširiti a ne kratiti broj disciplina. Ovo o usporedbi pravilnika o sportskim kalibrima djelomično stoji ali djelomično ne. Naime, zakonodavac me je kontaktirao prije dosta godinica oko popisa tih kalibara pa sam nažvrljao sve čega sam se mogao sjetiti pa čak i onih egzotičnih za koje nisam siguran da li u rvackoj uopće postoji i jedan primjerak....npr zimmerpatrone....bodeo-glisenti, jbt sve što sam stavio ušlo u pravilnik. Da sam stavio samohodnu haubicu 155mm valjda bi i to stavili...disciplina haubički dvostav-precizno i brzo. Tako da to zapravo nema neke veze, ako se nešto neće pucat u sklopu ovog saveza možda će se u sklopu nekog drugog saveza, sad smo sastavni dio Europe, razmišljajmo europski....nema beda. Ni u toj juropi se ne puca svim kalibrima pod kapom istog saveza, ima ih više...samo smo mi još malo "zašiveni u glavu" pa se bojimo izaći na vjetrometinu, nekako nam je lakše u poznatoj sredini. Al proći će nas to, bit će i u našoj rvackoj uskoro svakakvih saveza i odveza od sadašnjih. Stalna na tom svijetu samo mijena jest.... reče jednom ovaj barba na sličici....
Attachments
Petar Preradović.jpg
Petar Preradović.jpg (8.42 KiB) Viewed 632 times

Wagner
Desetnik
Desetnik

Post by Wagner » 03 Sep 2014, 23:26

Kad malo bolje razmislim, možda bih mogao nekako i ja spojiti bafe, brkove i bradu u jedno....na ćeli ionako nemam što, viš vraga, sad kužim tu kompenzaciju...nemaš gore onda puštaš dole, ono dlake iz ušiju i iz nosa i to....

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Sep 2014, 04:49

Wagner wrote:Tako da to zapravo nema neke veze, ako se nešto neće pucat u sklopu ovog saveza možda će se u sklopu nekog drugog saveza, sad smo sastavni dio Europe, razmišljajmo europski....nema beda. Ni u toj juropi se ne puca svim kalibrima pod kapom istog saveza, ima ih više...samo smo mi još malo "zašiveni u glavu" pa se bojimo izaći na vjetrometinu, nekako nam je lakše u poznatoj sredini. Al proći će nas to, bit će i u našoj rvackoj uskoro svakakvih saveza i odveza od sadašnjih. Stalna na tom svijetu samo mijena jest.... reče jednom ovaj barba na sličici....
Ja se tog bojim: jedan savez za crni barut, pa jedan savez za long range gadjanje, pa jedan savez za nesto drugo, itd, a vec sad imamo 4 saveza.

Tendencija bi trebala biti da se sve stavi pod krilo jednog saveza aka "koordinacija udruga", NRA, ili slicno itd... vec o cemu se govorilo.
Vise saveza dovest ce do s jedne strane razjedinjenosti i nekoordiniranosti kod ovakvih i slicnih inicijativa, a s druge do dodatnih clanarina, a sve po dzepu strijelaca. Svaki kalibar, drugi savez, drugi pravilnik, mi se cini kao lose rijesenje.

Ili pak stvoriti (peti) savez koji ce svojim pravilnikom pokriti sve kalibre / i discipline.

Mozda bi rijesenje trebalo traziti kroz nedavno stvorenu koordinaciju udruga, kad se pisalo prijedlog zakona.

Samo razmisljam na glas, pa odoh u o/t. "Put u buducnost je trnovit, pun zamki i opasnosti".

Vezano za konkretnu tematiku,
Mozda bi trebalo u pravilnik HSS-a o kojem je rijec uvrstiti cim vise kalibara, te nadopuniti ovu tocku:

>>>>>>>>
3.3.1. Ukoliko se ukaže potreba za proširenjem disciplina podržanih od strane HSS, Izvršni odbor HSS će donijeti odluku o proširenju broja disciplina, s time, da je prva godina provođenja discipline pokazna, kako bi se utvrdio interes članstva i materijalne osnove.
>>>>>>>
Nadopuniti sa:
>>>>>>
Te u skladu s navedenim,a u sklopu aktivnosti HSS i njihovih clanova dopusta se i uporeba ostalih kalibara koji su propisani pravilnikom o kalibrima za sportsko streljastvo.
>>>>>>>>> (ili nesto slicno, pravno bolje formulirano)

Vezano upravo za postojecu tocku pravilnika (3.3.1), cini mi se da se "Sniper kup" u Rijeci, i "Grom" u osijeku odrzava vec vise godina, nema razloga da se napokon long range (f klasa) ne uvrsti u ovaj pravilnik.

Natjecanja na crni barut, takodjer:
(imamo dva natjecanja godisnje u Rijeci, vec tradicionalno, te jedno u Karlovcu, te registrirane klubove koji se bave upravo time, u Rijeci i Karlovcu, a aktivni su i decki iz Splita)

MK puska s optikom ( 2 natjecanja ove godine u Rijeci, na nocnom od HCZ-a, i jedna od disciplina na sniper kupu - Lisica, opcionalno 22lr), ne znam jel bilo prije.

U zakljucku, vec postojeci pravilnik dopusta uvrstenje novih disciplina, pa nije lose iskoristiti i ovu mogucnost.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Sep 2014, 06:31

Wagner wrote: Stalna na tom svijetu samo mijena jest.... reče jednom ovaj barba na sličici....
Ovo je inace prvi rekao, Heraklit, u staroj Grckoj, negdje u 5. st pr. n.e.

Heraklit je citiran od Platona, ciji zapisi i danas postoje,a u povijesti filozofije izreku su nerijetko ponavljali, ili nanovo otkrivali, recimo Enstein, pa i Preradovic.

Postoji vise slicnih/razlicith prijevoda ove izreke jer doslovni prijevod nije moguc sa originala.

Kako je stara Grcka kolijevka nase zapadne civilizacije, u umjetnosti, kulutri i znanosti.
Heraklita, su nesumnjivo poznavali, kako Einstein, tako i Preradovic. :A25:
Turn better into best!

Wagner
Desetnik
Desetnik

Post by Wagner » 05 Sep 2014, 13:57

Pozz svima,
kako danas zbog nepredviđenih obaveza ne mogu otići u Zagreb, uputio sam dopis svim članovima odbora sudaca i komisije za nacionalni program sa zamolbom da imaju na umu ove primjedbe i zarne prijedloge, kao i sa sugestijom da se nakon ovog današnjeg sastanka povede jedna svojevrsna javna rasprava, da se ne donose ovakve odluke na brzaka. Vjerujem da će sugestija bit prihvaćena i da ćemo o ovo tematici imati još prilike raspravljati. U privitku je i objedinjeno sve o čemu ste pisali na ovom forumu...
Pozz i vidimo se sutra na županijskom prvenstvu. Wagner
Poštovani svi,

zbog nepredviđenih obveza danas nažalost neću biti nazočan na zajedničkoj sjednici ova dva odbora ali kako sam se pripremao za diskusiju i imam određene prijedloge, upućujem ih u pismenom obliku, pa ako se smatra potrebnim neka se rasprave.

Odmah po dobivanju poziva radni materijal (pravilnik) sam stavio na forum "oružje.hr" na internetski portal, na kojem inače raspravljaju strijelci o raznoj streljačkoj problematici. Odaziv i rasprava je konstruktivna i još traje. Ukratko, rezimirane stavove sam također naveo u mojim prijedlozima.

Općenito, smatram da je dobro diskutirati sa tzv. "zainteresiranom javnošću" i volio bih da se na web stranici Hrvatskog streljačkog saveza otvori forum čijim bi se korištenjem, bez sumnje, dobila dobra podloga i mišljenje onih kojih se pravila zapravo najviše i tiču, a to su sami strijelci.

Prateći sva, doslovce sva natjecanja u svim disciplinama u Hrvatskoj, shvatio sam da je nacionalni program i discipline koje ga čine zapravo najbrojniji upravo u pištoljskim disciplinama (uključeno i revolver, naravno) sa tendencijom rasta dok se na diciplinama puškom konstantno smanjuje broj strijelaca. Mislim da je razuljivo ako se u obzir uzme da se ove dvije vrste pušaka kojima se nastupa već godinama nisu remontirale niti nabavljale nove (pad kvalitete, habanje cijevi) a o streljivu da niti ne govorimo. Gađa se vojnim streljivom čija starost uvelike premašuje starost samih strijelaca a i takvog je sve manje, proizvodnje niti nabavke novog-sportskog nema na vidiku a niti ovaj savez ni tvrtka "Sportcommerce" ne nabavlja niti ima u planu nabavljati takvo streljivo.

Moj prijedlog je slijedeći:

Disciplinu "25m VK pištolj serijski" postaviti na način da se kao i "standard pištolj" puca po dvije serije za 150 sec, po dvije serije za 20 sec te dvije serije za 10 sec. Prethodno jedna probna serija za 150 sec. Kalibre iznad 9mm ne ograničavati, pridržavati se pravilnika o sportskim kalibrima MUP-a RH.

Disciplinu "25m VK revolver serijski" pucati na način kao i do sada ali umjesto 10+10 hitaca uvesti 15+15 hitaca sa istovjetom brzom paljbom kao i do sada (7/3 duelno gađanje).

Disciplinu "25m pištolj ili revolver središnjeg paljenja" treba odrediti kalibrom ( ona je i izmišljena zbog ca. .32 SW long) iako je upitno da li je to serijsko oružje, svjedoci smo već tolike godine da se puca standardnim oružjem kojem je skinuta originalna anatomska drška. Po mom mišljenju to je standardno oružje koje se puca jednoručno i već postoji disciplina "25m centerfire pistol" a vidim i da tu disciplinu puca sve manje ljudi.....

U Rijeci se već neko vrijeme puca disciplina "VK pištolj 3 x 10 hitaca, precizno" što je i prevladavajuća disciplina u cijeloj Sloveniji i Italiji, kako pištoljem tako i revolverom. Koliko sam vidio, veliki broj ljudi to puca čak smo ustanovili i međunarodnu ligu..... za razmisliti je i o tome.

Također smo uveli kroz turnire i disciplinu MK puškom sa optičkim ciljnikom (naravno po uzoru na međunarodnu praksu i isto takve mete) i dobili veći broj potpuno novih strijelaca pretežno iz lovačkog miljea.

Nemam namjeru nametati ništa posebno, ali mislim da o svemu ovome treba provesti jednu javnu raspravu, šire od ova dva odbora, kako bi imali priliku reći nešto i oni kojih se, ponavljam, to najviše tiče. Bilo kako bilo, praksa će ići svojim tijekom što god naš savez odlučio a volio bih da odluke budu plod kvalitetne rasprave i na korist i strijelcima i savezu u vidu povećanja broja ljudi koji se bave streljaštvom. Pri tome treba voditi računa da smo u trećem mileniju i da se treba osloboditi nekih ograničavajućih razmišljanja starih i više od pola stoljeća. Posebno naglašavam da se radi o nacionalnom programu i da nije dobro da nam u ovim disciplinama reference budu iz ISSF programa, mi smo samostalna država i imamo pravo dizajnirati nacionalne discipline na naš vlastiti način.

S poštovanjem,

Rajko Samueli-Kačić
Attachments
Primjedbe za raspravu-odbor za nacionalni program.pdf
(92.53 KiB) Downloaded 23 times

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Sep 2014, 17:55

Slucajno sam bacio oko na poziv za Zupanijsko natjecanje za weekend.
Citiram iz poziva:
>>>
Pravo nastupa imaju svi strijelci sa ispunjenim klupskim streljačkim normama za ovaj rang
natjecanja, te sa valjanom streljačkom iskaznicom, registracijskim kartonom SS PGŽ-a ili HSS-a i liječnčkom potvrdom ne starijom od 6 mjeseci.
>>>

Usporedio sam ovo sa pravilnikom o kojem raspravljamo, i tamo nema ni rijeci o lijecnickom.
Po meni, u pravilnik treba ili uvesti tu stavku o lijecnickom, ako se zaista mora - a ako se ne mora, onda u pravilniku navesti ostale uvjete za natjecatelje.
Generalno, smatram da taj lijecnicki ne treba, jer ako osoba ima valjan oruzni list, time dokazuje da ima i vazeci lijecnicki, a ako zakon o oruzju trazi lijecnicki u periodu od 5 godina, po meni ne treba komplicirati.
Ako se natjecatelji natjecu sa oruzjem za koji nemaju oruzni list (na primjer - klupsko oruzje), tad bi se moglo traziti lijecnicki.

Naravno, ovo gore stoji, ako ne postoji neki drugi pravilnik koji specificno zahtjeva lijecnicki - ne stariji od 6 mjeseci, unutar zakona o sportu (ili negdje drugdje), jer znam da se u nekim natjecanjima upravo takav lijecnicki trazi, pa moze biti da je to negdje drugdje definirano.
Medjutim, ako nije takav lijecnicki nigdje specificiran za natjecatelje, onda bi trebalo i tu komplikaciju eliminirati, ionako se po postojecem zakonu o oruzju radi svakih 5 godina.
Zasto komplicirati?
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 05 Sep 2014, 20:22

Koliko se sjecam za SVE VRSTE natjecanja viseg od klupskog ranga moras imati valjani ljecnicki pregled, nezgodno je to sto mu je trajanje 6-mjeseci.
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Sep 2014, 21:38

Ako je to negdje propisano, onda ovo moje prethodno - treba zanemariti! :A25:
Turn better into best!

Post Reply