Glasine o PPU streljivu

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Post Reply
dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Glasine o PPU streljivu

Post by dejandlesk » 14 Oct 2014, 15:10

Pozdrav svima na forumu!
Neki dan čuo sam nešto, što me u najmanju ruku, uznemirilo. Prijatelj lovočuvar mi kaže da mu je netko rekao da PPU streljivo sadrži živu u kapislama. To nije nimalo bezazlena stvar. Moguće da je čovjek nešto krivo čuo ili protumačio, no crv sumnje je pušten i nikako ga se ne mogu riješiti. Zna li netko od Vas možda nešto o tome. Činjenica je da je PPU streljivo skoro dvostruko jeftinije od drugih renomiranih proizvođača, a za puckaranje po metama može korisno poslužiti, no ako je to istina, odustajem od PPU-a i prelazim na neki drugi, skuplji, jeftilen. Za odstrel, nema problema oko cijene streljiva jer su te količine stvarno minimalne, no papir mi je postao priličan gutač love.
Ako nešto o tome znate, ili ste čuli, ili samo mislite da znate, bit ću zahvalan svima koji svoja saznanja podijele sa mnon, ma kakva ona bila.
Lijepi pozdrav!

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Re: Glasine o PPU streljivu

Post by zhrvoje » 14 Oct 2014, 16:01

Danasnje streljivo od PPU-a (dakle novoproizvedeno) nema kapisle sa Zivinim fulminatom.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 14 Oct 2014, 18:09

Bilo koje streljivo koje sadrži živin fulminat nije problem za oružje , problem je ako se oružje pravilno ne očisti i ne održava, ako se radi o kratkom oružju ja cijev operem sa vručom vodom i čarlijem a tek onda dodatno očistim i podmažem, vrlo brzo i jednostavno. Cijevi na tetejcu i na S&W 1911 su kao nove a redovito koristim municiju sa živinim fulminatom.

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 14 Oct 2014, 19:14

Ja ne kuzim sto se toga toliko bojite. Ja recimo dosta pucam kao strijelac i puske perem tekucinom za pranje sudja i to je to. Pucam i prljave rumunje i sto god mi dodje pod ruku i nikskvih problema nemam.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 14 Oct 2014, 21:45

dejandlesk wrote:Pozdrav svima na forumu!
Neki dan čuo sam nešto, što me u najmanju ruku, uznemirilo. Prijatelj lovočuvar mi kaže da mu je netko rekao da PPU streljivo sadrži živu u kapislama. To nije nimalo bezazlena stvar. Moguće da je čovjek nešto krivo čuo ili protumačio, no crv sumnje je pušten i nikako ga se ne mogu riješiti. Zna li netko od Vas možda nešto o tome. Činjenica je da je PPU streljivo skoro dvostruko jeftinije od drugih renomiranih proizvođača, a za puckaranje po metama može korisno poslužiti, no ako je to istina, odustajem od PPU-a i prelazim na neki drugi, skuplji, jeftilen. Za odstrel, nema problema oko cijene streljiva jer su te količine stvarno minimalne, no papir mi je postao priličan gutač love.
Ako nešto o tome znate, ili ste čuli, ili samo mislite da znate, bit ću zahvalan svima koji svoja saznanja podijele sa mnon, ma kakva ona bila.
Lijepi pozdrav!
PPU izvozi (I konkurentan je) u USA, UK, I po EU.
To ne ide sa korozivnom kapislom. Dakle - nema je.
Da bis bio na miru, pogledaj na pakovanju sta pise, I vjerojatno ce ti pisati non-toxic, i non-corrosive.

Te korozivne kapisle su bile na vojnom streljivu ex-yu, istocnog bloka.
U komercijalnom streljivu (a pogotovu onom za strano trziste) tog nema.

Inace korozivno samo po sebi nije stetno za oruzje, ukoliko se oruzje dooobro ocisti.
Medjutim, vezano za zdravlje, nisam bas siguran kako plinovi iz korozivne municije sa zivinim flminatom djeluju na zdravlje kod visegodisnjeg koristenja. (?)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 15 Oct 2014, 14:21

Mislim da upravo zdravlje njega vise brine nego samo izazivanje korozije koju zivin fulminat uzrokuje u cijevi, ako se sto prije ne ocisti.Sto se toga tice nije dokazano da steti ljudskm zdravlju,primjerice gotovo sve vojno streljivo koristeno u domovinskom ratu je sadrzavalo zivin fulminat a puno se koristi i danas za vjezbu, no mozemo li povecan broj karcinoma kod branitelja pripisati tome,ili stresu ili necem drugom ,ko zna.
Uglavnom civilno PPU streljivo ne sadrzi zivin fulminat,onaj vojni visak,da.
A to mozes i lako saznati ako cijev ne ocistis 2 dana nakon pucanja.Ako ima zivina fulminata gljivice korozije ce se uhvatiti po citavoj cijevi ako nema nece. :D .....mozda ti je zao cijevi ali ja i ti se kladimo da nece zahrdjati od civilnog PPU streljiva.Korozivnu kapislu i zivin fulminat danas samo sadrzi staro vojno streljivo istocnog bloka ,vojni visak u kalibrima 7,9 x57/7,62x39/7,62x25/9mm Makarov.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 15 Oct 2014, 14:55

Hvala dečki, umirili ste me.
Ono što Darko kaže, briga o zdravlju, nije šala. Zamislite koja nevolja da čovjek slučajno sam sebe nastrijeli nezdravim streljivom! :A00:
Hvala još jednom!

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 15 Oct 2014, 17:07

Darko11...mislis da je samo istocni blok imao korozivno streljivo?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Oct 2014, 22:22

Kancerogeni efekat nastupa desetak I vise godina nakon izlaganja istom.
Ziva je jaako nezdrava, to znamo. (cinjenica)
Takodjer je cinjenica da se nekorozivno oznacava I kao netoksicno, sto je barem indikativno, na ucinak zive.
Osim tog, takodjer su svi eksplozivi kancerogeni prije (dodir s kozom), ali I nakoon detonacije (inhalacija plinova).
Braniteljska populacija ima povisen postotak kancerogenih zlocudnih oboljenja. (cinjenica)

Dakle, sve to skupa imati na umu.

Spinakker:
Zapadni blok je imao korozivno streljivo u drugom svjetskom ratu. (saveznici)
A nakon rata nekoliko proizvodjaca (serija), je nastavilo s proizvodnjom, ali do 60-tih godina su svi presli na prozivodnju nekorozivnog.
U periodu izmedju kraja drugog svjetskog rata pa do vijetnamskog, onako ugrubo. Treba pripaziti na streljivo iz tog doba, jer je bilo I jednog (korozivnog) I drugog (nekorozivnog). Medjutim 223 rem (5.56) I 308 win (7.62 nato) nije proizvedeno u korozivnim varijantama.
Tako da ovo vjerojatno vrijedi za 30-06, 45 acp, mozda za 50 bmg.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 15 Oct 2014, 22:46

NEMA korozije bez Kisika i bez vlage! Valjda smo tu temu davno apsolvirali ??
Nemoguće je Nemoguće

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 16 Oct 2014, 00:25

Sjecam se lex da si pisao da treba vakumirati pusku i nema brige,ne moras ni cistiti :A03: i znas da sam o tvojoj zamisli i razmisljao :D bas zbog ovog korozivnog streljiva 7,62 i 7,9 koje cesto pucam,jeftino je jbga.

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 16 Oct 2014, 07:46

lex-lutor wrote:NEMA korozije bez Kisika i bez vlage! Valjda smo tu temu davno apsolvirali ??
:mrgreen:

kome se ne čisti nek vakumira pušku :D

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 16 Oct 2014, 08:06

I spremit ju u zamrzivac, kad je vec u plasticnoj kesici! Malo kriogenizacije dobro dodje! :mrgreen:
Turn better into best!

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 17 Oct 2014, 15:51

Pogotovo ako nema papire!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 18 Oct 2014, 19:14

Pade mi napamet genijalnija zamisao.Hermeticki ormar za oruzje sa pumpom za isisavanje zraka napraviti i rijesen problem :mrgreen:
A za ovo sto nema papire,toga se odmah rijesite,sve predajte meni , po dobijanju pm-a dolazim na kucni adresu ako su primjerci isplativi u odnosu na cijenu goriva,diskrecija zajamcena :D :arrow:
Last edited by istra champion on 18 Oct 2014, 19:50, edited 1 time in total.
Reason: čl.6 kršenje pravila foruma-ilegalne radnje, 7 dana ban, slijedeće nepoštivanje pravila foruma je trajni ban!

Post Reply