M48-neprecizan problem velikog rasipanja
M48-neprecizan problem velikog rasipanja
Nedavno sam dobio M48 u veoma lošem stanju tj cijev je dobro korodirala u unutarnjem djelu a na vanjskom djelomično. Pušku sam dobro očistio od korozije, koristio sam balistol i malo ulja od autom.mjenjača te bakrenom četkicom dobro očistio cijev, žljebovi su se lipo uočili, koroziju skroz odstranio. Uzeo deset metaka 7.9 mm onih vojnih s mesinganim čahurama i imaju oznaku 55 (godina proizvodnje). Postavio metu na nekih 60 metara tj plastični kanister 50x35 cm i kada sam probao pogoditi zrna su se rasipala na sve strane u krug od jednog metra. Što može uzrokovati ovoliko rasipanje.
Hvala.
Hvala.
Re: M48-neprecizan problem velikog rasipanja
Nedavno probao dvije takve,isti slucaj,nisam mogao pogoditi A4 format papira na 25 metara,grupe nema.Iz tih cijevi je pucano staro vojno korozivno streljivo a nisu ciscene, pa je preko te korozije opet pucano i jednostavno korozija je pojela previse materijala.Iako se zlijebovi vide kad gledas kroz cijev,ako pogledas sa boka usta cijevi vidit ces da je to skoro glatka cijev.Zivin fulminat i nemarnost vlasnika su ucinili svoje.Jedino sto mozes je promjeniti drugu cijev ali kod nas je to bolna procedura.
Nevjerujem da je ista drugo,osim ako nisu bitnije ostecena samo usta cijevi.
-
PUNISHER1987
- Nadnarednik

Mijenjaj cijev pod hitno inace ces i dalje imati taj problem!!
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.
Moze jedno pitanje al bez da se uvrijedis? Kakav si inace strijelac te koliko cesto pucas?
Mario, ne vjerujem da je vijeka tako los strijelac
a ovo je po mom iskustvu vrlo cest slucaj kod bas jako nagrizenih M48 mica.Zanimljivo, po mom opazanju,ne mora znaciti da je tocno,da Papovke toleriraju ovakvu vrlo duboku nagrizenost cijevi a ostaju precizne,mozda zbog lakseg i kraceg zrna koje je lakse stabilizirati?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Vezano za trosenje cijevi, i neovisno o korozivnoj municiji: sto je cahura kraca - radni vijek cijevi je duzi.
Slijedom tog, naravno da je radni vijek cijevi papovke (7.62x39) duzi od radnog vijeka cijevi M48 (7.9x57).
U jakim kalbrima moze se zorno usporediti trajnost cijevi recimo izmedju 308 win (7.62 x 51) i recimo 300 win mag (7.62 x 67), da navedem jos dva primjera.
Dakle, Darko, tvoje opazanje je tocno!
Slijedom tog, naravno da je radni vijek cijevi papovke (7.62x39) duzi od radnog vijeka cijevi M48 (7.9x57).
U jakim kalbrima moze se zorno usporediti trajnost cijevi recimo izmedju 308 win (7.62 x 51) i recimo 300 win mag (7.62 x 67), da navedem jos dva primjera.
Dakle, Darko, tvoje opazanje je tocno!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ta puška je gotova, prošlo mi je kroz ruke puno takvih. Zamjena cijevi jedino igra. Ako je nabaviš jeftino ili džabe ok, inače je i to neisplativo. Sve te cijevi uništene su neodržavanjem. Može se probati sa skraćivanjem cijevi za par cm i napraviti novu krunu, lošije sigurno neće biti. Koliko će biti bolje i da li će biti upotrebljivo ovisi o samoj istrošenosti. Obično najviše stradaju usta cijevi, tj. prvih par cm., iako u ovom slučaju ne mora biti tako. To pravilo uglavnom vrijedi za dobro održavane cijevi koje su ispalile dosta streljiva pa promijene grupu.
jolly,znam na sto mislis i tocno je da jaci,brzi, kalibar brze trosi cijev,trajnost cijevi Papovke je vjerovatno duplo veca ako ignoriramo brzu polu automatsku paljbu,medjutim u ovom slucaju mislio sam na uvjet da imaju cijevi sa istim stanjem.Uporedim Papovku i M48,obe sa cijevima na oko u istom stanju,zlijebovi se tesko naziru,nagrizenost 100 posto,medjutim, Papovka je precizna a M48 sa istim stupnjem stete ,nije vise precizna.Na to sam mislio.
Na nasim terenima meni se cini da rijetko ko potrosi pucanjem cijev M48 u ovolikoj mjeri i ja mislim da je glavni problem kao sto Iggy kaze, ne odrzavanje ili lose odrzavanje u vidu ne ciscenja, ili ciscenja celicnom sipkom sa strane usta cijevi ,a ta rabota osteti usta cjevi,kod normalnog mehanickog trosenja od pucanja naj prije se trosi grlo cijevi a ne usta.Radni vijek joj je prema onome sto sam nasao na Zastavinim stranicama tvornicki deklariran na 16 000 metaka da strijelac na mehanicke nisane jos uvijek ne primjeti pad preciznosti uz redovno odrzavanje,sa optikom valjda nekih 8000,vecinom korozija i nemarni vlasnik odradi taj posao ,moje skromno misljenje.Mozda uistinu potrose koju, ljudi koji se aktivno bave streljastvom.
Na nasim terenima meni se cini da rijetko ko potrosi pucanjem cijev M48 u ovolikoj mjeri i ja mislim da je glavni problem kao sto Iggy kaze, ne odrzavanje ili lose odrzavanje u vidu ne ciscenja, ili ciscenja celicnom sipkom sa strane usta cijevi ,a ta rabota osteti usta cjevi,kod normalnog mehanickog trosenja od pucanja naj prije se trosi grlo cijevi a ne usta.Radni vijek joj je prema onome sto sam nasao na Zastavinim stranicama tvornicki deklariran na 16 000 metaka da strijelac na mehanicke nisane jos uvijek ne primjeti pad preciznosti uz redovno odrzavanje,sa optikom valjda nekih 8000,vecinom korozija i nemarni vlasnik odradi taj posao ,moje skromno misljenje.Mozda uistinu potrose koju, ljudi koji se aktivno bave streljastvom.
Šteta što nema streljiva bez bakrene košuljice, mislim da bi cijevi trajale puno puno duže.
I na usta cijevi sam pomislio, vide se tragovi oštećenja (udaranja) i kruna mi izgleda okom vidljivo nepravilna, probati ću nanovo obraditi usta cijevi pa javim rezultate.Iggy wrote:Ta puška je gotova, prošlo mi je kroz ruke puno takvih. Zamjena cijevi jedino igra. Ako je nabaviš jeftino ili džabe ok, inače je i to neisplativo. Sve te cijevi uništene su neodržavanjem. Može se probati sa skraćivanjem cijevi za par cm i napraviti novu krunu, lošije sigurno neće biti. Koliko će biti bolje i da li će biti upotrebljivo ovisi o samoj istrošenosti. Obično najviše stradaju usta cijevi, tj. prvih par cm., iako u ovom slučaju ne mora biti tako. To pravilo uglavnom vrijedi za dobro održavane cijevi koje su ispalile dosta streljiva pa promijene grupu.
Prevelika je brzina modernog puscanog metka,da nema bakrenu kosuljicu olovo bi se lijepilo previse za cijev.To moze ako je brzina kao kod slabijih pistoljskih metaka, ispod 400 m/s.Problem je sto zbog nize cijene izrade dosta starog vojnog streljiva istocne proivodnje(7,62x39 sigurno a nisam siguran za 7,9) cak ima celicnu kosuljicu.vjeka wrote:Šteta što nema streljiva bez bakrene košuljice, mislim da bi cijevi trajale puno puno duže.
U ovom slucaju,steta sto na nasim terenima nije koristeno ne korozivno vojno streljivo za Papovke i Tandjare,poput NATO streljiva npr i civilnog streljiva.To je puno veci problem.I danas bi te M48 cijevi vecinom bile u perfektnom stanju.
Ja svoju M48 imam od 1991.g. Ispucala je od tada pitaj Boga koliko svakakvih metaka, pa i onih iz 2.svj. rata. Još uvijek je kao ogledalo , nosi kao i prvog dana. Ostali kolege su davno pokopali tj. razdužili svoje puške iz jednog jedinog razloga, nisu ih čistili nikako. Korozija,pucnjava,korozija,pucnjava...nekoliko puta tako i amen.
Zbog čega se zove "korozivno" streljivo, ima nešto u barutu ?Darko11 wrote:Prevelika je brzina modernog puscanog metka,da nema bakrenu kosuljicu olovo bi se lijepilo previse za cijev.To moze ako je brzina kao kod slabijih pistoljskih metaka, ispod 400 m/s.Problem je sto zbog nize cijene izrade dosta starog vojnog streljiva istocne proivodnje(7,62x39 sigurno a nisam siguran za 7,9) cak ima celicnu kosuljicu.vjeka wrote:Šteta što nema streljiva bez bakrene košuljice, mislim da bi cijevi trajale puno puno duže.
U ovom slucaju,steta sto na nasim terenima nije koristeno ne korozivno vojno streljivo za Papovke i Tandjare,poput NATO streljiva npr i civilnog streljiva.To je puno veci problem.I danas bi te M48 cijevi vecinom bile u perfektnom stanju.
Loš i nekvalitetan barut općenito, najveći je problem kapisla koja sadrži vrlo korozivan živin fulminat.
U inicijalnoj kapisli starog vojnog streljiva se nalazi zivin fulminat zbog toga sto to streljivo duze traje uskladisteno po vise od 50 godina.Taj zivin fulminat nakon pucanja ostaje po stijenkama cijevi i toliko veze vlagu iz zraka za sebe,da cijev ako se ne ocisti nakad za samo par sati nakon pucanja, vec je zahrdjala.Nagriza i kromirane cijevi,cak i ne hrdjajuci celik .Nema ga u NATO streljivu i modernom civilnom i lovackom streljivu,medjutim u starom vojnom visku nekih zemalja ima.Kod nas najcesce u 7,9 Mauser,7,62x39,7,62x25,9mm Makarov....cijevi oruzja tih kalibara cesce su jako nagrizene, ako nisu bili u rukama vlasnika kojih ih je cistio poslije pucanja u sto kracem roku.
Jeli ima kakav stručnjak da to oružje kome je cijev ošla može nanovo bušiti i praviti žljebove za malo veći kalibar, mislim da bi to bilo jeftinije rješenje nego kupovati novu cijev?
- jolly
- Cinker - bojna

To se ne radi!
Nanovim busenjem cijevi I novim zlijbovima stanjit ces stijenku cijevi, I onda ce prsnuti!!!!
Ispravni nacin rijesenja ovog problema jest: nova nabavna dozvola, nova cijev, I promijeniti cijev, ili nova nabavna dozvola I nova (polovna) puska.
Staru pusku onesposobiti kod puskara i staviti na zid (opcionalno)
Nanovim busenjem cijevi I novim zlijbovima stanjit ces stijenku cijevi, I onda ce prsnuti!!!!
Ispravni nacin rijesenja ovog problema jest: nova nabavna dozvola, nova cijev, I promijeniti cijev, ili nova nabavna dozvola I nova (polovna) puska.
Staru pusku onesposobiti kod puskara i staviti na zid (opcionalno)
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

E sad, treba definirati sto je to preciznost po nekakvom standardu, pa onda reci koji je vijek trajanja cijevi, obzirom da se grupa pogodaka postepeno siri, kako se cijev trosi.Darko11 wrote:Radni vijek joj je prema onome sto sam nasao na Zastavinim stranicama tvornicki deklariran na 16 000 metaka da strijelac na mehanicke nisane jos uvijek ne primjeti pad preciznosti uz redovno odrzavanje,sa optikom valjda nekih 8000,vecinom korozija i nemarni vlasnik odradi taj posao ,moje skromno misljenje.Mozda uistinu potrose koju, ljudi koji se aktivno bave streljastvom.
Vojna preciznost, cca 2 moa
Sportska I lovacka preciznost je 1 moa
Match preciznost cca 0.5 moa
Bench rest preciznost 0.25, do 0.5 moa.
Onako, po mojoj nekoj definiciji.
Za ono sta mi u sportu I lovu koristimo puske u standardnim kalibrima, najvecu trajnost uz kvalitetnu municiju daje mozda 308 win. Negdje sam nasao podatak da brzine do 800 m/s su prihvatljive za duzi vijek cijevi, brza erozija cijevi pocinje izmedju 800 I 900 m/sec, a vrlo brza erozija cijevi pocinje nakon 900 m/sec. (svaka naredna stepenica u ovoj nesluzbenoj skali skracuje zivot cijevi za ugrubo - duplo
Ovo je neko moje shvatanje problema, a varijacije postoje, naravno).
I sad kad to usporedis sa deklariranih 16000 metaka koje spominjes za zastavine m48, da - teoretski moze, medjutim, teoretski moze ali samo da zadvolji uvjet vojne preciznosti, ali meni osobno to bas I nije pretjerano zanimljivo za sport I lov.
Turn better into best!