Sačmeno streljivo
Re: Sačmeno streljivo
syncm2 wrote:Gdje to piše za 20 - ku, za lov ds? u pravlniku piše da se lovi kuglom do 40 m a ne spominje kalibar??Darko11 wrote:Nista,sacmarica je puska iskljucivo za lov sitne divljaci(smijesno je sto je na nasim terenima cesto zbog starih navika zovu "lovacka puska" kao da je to jedina vrsta ),izuzetak je svinja sa kuglom do 40m udaljenosti i to ne manjom od kalibra 16.Znaci 20 kom ni svinja se ne lovi.don555 wrote:
Što, zar se ništa drugo ne smije loviti kuglom osim divlje svinje, a jelen, medo,.....
Pardon kolega,moja greska,naletio sam na brzinu na ovaj tekst cak na nekoliko razlicitih stranica.
http://www.mladilovci.hr/index.php?opti ... Itemid=113
A kad smo vec kod lova na svinje, a da ne otvaram novu temu(a mozda nekud i pise), smiju li se loviti papovkom, tj. kalibrom 7,62x39mm??? Hvala i pozdrav!
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Zavisi gdje lovis.
Prema zakonu u hrvatskoj ne smije se koristiti za lov na DS.
PAP m59/66 u kalibru 7.62x39 zadovoljava snagom za lov srnjaka, lisice, caglja..., ali ne i divlje svinje.
U Makedoniji mislim da je dozvoljena za lov na DS, medjutim nisam siguran.
Prema zakonu u hrvatskoj ne smije se koristiti za lov na DS.
PAP m59/66 u kalibru 7.62x39 zadovoljava snagom za lov srnjaka, lisice, caglja..., ali ne i divlje svinje.
U Makedoniji mislim da je dozvoljena za lov na DS, medjutim nisam siguran.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
zrno mora bit min 7mm a čahura 50 ili 51 mm, tako da od 308.win na daljeRANGER94 wrote:A kad smo vec kod lova na svinje, a da ne otvaram novu temu(a mozda nekud i pise), smiju li se loviti papovkom, tj. kalibrom 7,62x39mm??? Hvala i pozdrav!
Nema ogranicenja po kalibru, jedino masa zrna i energija.
Minimalna masa zrna je 8,2 grama, te minimalno 2500 joula na 100 metara.
Ispada nekako da ne moze nista ispod 7 mm, ali ima manjih koji imaju dosta energije, ali i vecih kalibara bez dovoljno energije.
Ispada nekako da ne moze nista ispod 7 mm, ali ima manjih koji imaju dosta energije, ali i vecih kalibara bez dovoljno energije.
Minimalno 7mm i 2500J na 100m, tu 7.62x39 sa sp zrnom od 8 grama ne prolazi. Postoje neka zrna i punjenja kojima se može zadovoljiti i u tom kalibru.
- jolly
- Cinker - bojna

Iggy, jesu li to tvornicka zrna i punjenja, ili je to "rucno motano".Iggy wrote:Minimalno 7mm i 2500J na 100m, tu 7.62x39 sa sp zrnom od 8 grama ne prolazi. Postoje neka zrna i punjenja kojima se može zadovoljiti i u tom kalibru.
Ako je tvornicko, daj jos koju informaciju? Proizvodjac, snaga, link na stranice, itd..?
Turn better into best!
Ma nemam pojma da ti pravo kažem, ima neko tvorničko streljivo. Negdje sam vidio, ali mislim da ga kod nas nema nigdje. Uglavnom, maksimum je 9.5 grama za taj kalibar. Netko je i punio nešto koliko znam, i ja bih volio nabaviti. Još ću potražiti pa javim ako nađem.
Da,ti zakoni uvjek su malo sa dvostrukim mjerilima,npr sacmena kugla tesko moze postici i nekih 1300 joula na 100m ,osim mozda podkalibarna,a na 40m nema vecu energiju nego 7,62x39 na istoj udaljenosti ,ali njom je iznimno dopusteno loviti svinju a sa 7,62x39 ne,ni na 40m ?? Previse je tu neke filozofije.ante12 wrote:Nema ogranicenja po kalibru, jedino masa zrna i energija.
Sjecam se teme i skoro svadje o tome treba li dopustiti lov sa lukom? Nemam nista protiv lova sa svime sto ubija,samo sam upozoravao na slijedecu" neravnopravnost raznih oruzja "u tom slucaju . S obzirom na male mogucnosti oruzja na tetivu ,od preciznosti,parabole, pa do energije, bilo bi paradoksalno ne dopustiti, u tom slucaju, lov na svinju sa npr 9mm Para puskom
Darko malo se varaš, B&P Thrill shock kal. 12. na ustima cijevi ima 4000J, imam doma kutiju pa cu vidit ostale podatke. 7.62x39 ima 8g, a ta kugla 32grama. Ovaj prvi kreće sa nešto malo više od 700m/s, a kugla sa 500m/s. I vjeruj mi, nema usporedbe na svinji jer sam lovio jednim i drugim. Ništa ih ne obara kao dobra kugla.
Iggy znam ja za podatke na ustima cijevi ali ti se varas sto se energije i brzine tice sa daljnim porastom daljine,iako si u pravu,odlicna je na blizu za svinju
ali .Ignoriras jedan od naj vaznijih podataka Balisticki Koeficient koji je kod kugle samo oko .050 a kod 7,62x39 zrna oko .300.
Na ustima cijevi,jace punjenje kugla ima duplu energiju u odnosu na 7,62x39, medjutim dok predje samo 40 metara kugla izgubi cak 50 posto pocetne energije i 30 posto brzine a 7,62x39 samo 10 posto energije i manje od 10 posto brzine i sa daljnjim porastom daljine drasticno je jaci metak iz ozlijebljene cijevi jer ima puno bolji B.C.To je i razlog sto bilo koji 9mm pistolj ima doslovce duplo veci max domet od breneke kugle jer i pistoljsko zrno ima 3 puta bolju aerodinamiku tj B.C nego npr breneke kugla.
Doduse kugla ima manju brzinu a veci precnik i svinja ce je rijetko daleko odnjeti jer je krvarenje ogromno i ulazna rupa a mala brzina ne raznese i ne zacepi krvne zile i sigurno je dobra na blizu i vjerujem bolja na tu daljinu nego 7,62, ali imao sam priliku vidjeti da i 7,62x39 u plecku sa manje daljine razvali svinju ko zvecku i razvali i plecku na suprotnoj strani a deformacija lovackog zrna koje ide preko 700 m/s je ogromna .
Na ustima cijevi,jace punjenje kugla ima duplu energiju u odnosu na 7,62x39, medjutim dok predje samo 40 metara kugla izgubi cak 50 posto pocetne energije i 30 posto brzine a 7,62x39 samo 10 posto energije i manje od 10 posto brzine i sa daljnjim porastom daljine drasticno je jaci metak iz ozlijebljene cijevi jer ima puno bolji B.C.To je i razlog sto bilo koji 9mm pistolj ima doslovce duplo veci max domet od breneke kugle jer i pistoljsko zrno ima 3 puta bolju aerodinamiku tj B.C nego npr breneke kugla.
Doduse kugla ima manju brzinu a veci precnik i svinja ce je rijetko daleko odnjeti jer je krvarenje ogromno i ulazna rupa a mala brzina ne raznese i ne zacepi krvne zile i sigurno je dobra na blizu i vjerujem bolja na tu daljinu nego 7,62, ali imao sam priliku vidjeti da i 7,62x39 u plecku sa manje daljine razvali svinju ko zvecku i razvali i plecku na suprotnoj strani a deformacija lovackog zrna koje ide preko 700 m/s je ogromna .
- jolly
- Cinker - bojna

Ahd, da...
Sad nam ne preostaje drugo, nego samo izmjeriti brzinu kugle chronijem, na udaljenosti od 40 metara...
Piece of cake!
Sad nam ne preostaje drugo, nego samo izmjeriti brzinu kugle chronijem, na udaljenosti od 40 metara...
Piece of cake!
Turn better into best!
Jos ako je ovaj sa rupom ,ne antenama http://cdn1.evike.com/images/large/Chro ... ech_lg.jpg bilo bi to bilo zabavno mjerenje 
Moze li netko objasniti sto je to balisticki koeficijent?
http://en.wikipedia.org/wiki/Ballistic_coefficient
Sposobnost projektila /metka da sto duze cuva svoju energiju i brzinu dok se probija kroz zrak.Ovisi o masi,kalibru,obliku i duzini metka.Okrugla kugla ili nepravilni geler zato imaju jako mal domet jer imaju veliki otpor zraka tj los B.C
Laksi metak ima losiji B.C nego tezi metak istog oblika,kalibra i duzine.
Metak ima bolji koeficijent sto je duzi u odnosu na svoj kalibar i sto je tezi na taj oblik.
Sacmena kugla ima jako los B.C jer je kratka u odnosu na svoj precnik.Okrugla pravilna kugla ima jos losiji B.C.Iz istog razloga npr torpedo je onako dug i tanak , a kad bi bio kratki valjak trebao bi vraski jake motore
diabole imaju od .0,14 do .0.30 B.C
Klasicna sacmena kugla,sacma,devetak,ili jedna ozlijebljena ima jako los B.C, oko .0.50 ili manji .Zato se i prave kugle u plastici smanjenog kalibra,izduzenog tijela,podkalibarne, koje imaju bolji B.C
Pistoljsko streljivo od 22 cal do 45 ima neki srednji koeficijent oko .140
Puscano streljivo ima od 0.300 za intermediate poput 7,62x39 ili 223 pa do preko .500 za ove vece. Govorim o G1 tipu mjerenja koeficienta.
Sposobnost projektila /metka da sto duze cuva svoju energiju i brzinu dok se probija kroz zrak.Ovisi o masi,kalibru,obliku i duzini metka.Okrugla kugla ili nepravilni geler zato imaju jako mal domet jer imaju veliki otpor zraka tj los B.C
Laksi metak ima losiji B.C nego tezi metak istog oblika,kalibra i duzine.
Metak ima bolji koeficijent sto je duzi u odnosu na svoj kalibar i sto je tezi na taj oblik.
Sacmena kugla ima jako los B.C jer je kratka u odnosu na svoj precnik.Okrugla pravilna kugla ima jos losiji B.C.Iz istog razloga npr torpedo je onako dug i tanak , a kad bi bio kratki valjak trebao bi vraski jake motore
diabole imaju od .0,14 do .0.30 B.C
Klasicna sacmena kugla,sacma,devetak,ili jedna ozlijebljena ima jako los B.C, oko .0.50 ili manji .Zato se i prave kugle u plastici smanjenog kalibra,izduzenog tijela,podkalibarne, koje imaju bolji B.C
Pistoljsko streljivo od 22 cal do 45 ima neki srednji koeficijent oko .140
Puscano streljivo ima od 0.300 za intermediate poput 7,62x39 ili 223 pa do preko .500 za ove vece. Govorim o G1 tipu mjerenja koeficienta.
Sad mi je jasno! Bravo! Hvala! znaci, postoji vise vrsta mjerenja???
Da,ima ih hrpa G1,G7,GA,GL,GS,RA4,GC............kod nekih manji iznos znaci bolji koeficient.Mislim da su najpoznaiji G1 i G7.
No,pogledajte video snimke kako divlje svinje padaju od zracnih pusaka snage izmedju 16 i 30 Joula a mi strahujemo jeli 7,62x39 od 2000 J dovoljan
kakvi smo mi lovci .
https://www.youtube.com/results?search_ ... og+hunting
https://www.youtube.com/results?search_ ... og+hunting
- jolly
- Cinker - bojna

G1 i G7 su najpoznatije funkcije za puscanu municiju.RANGER94 wrote:Sad mi je jasno! Bravo! Hvala! znaci, postoji vise vrsta mjerenja???
G1 je cilindrican metak, sa zasiljenim ozivalnim zavrsetkom.
G7 je naprijed zasiljen metak, poput G1, ali i sa sa suzenim promjerom na zadnjem dijelu - tzv "boat tail" sto ga razlikuje od g1.
Kod koristenja balistickih kalkulatora za kompjuter onda se ulazi sa nekom od navedenih funkcija (g1, g7, itd...) koje je darko naveo detaljnije, zatim, brzina, masa, kalibar - pa onda kalkulator izracuna putanju, na osnovu tih osnovnih varijabli.
Inace, u idealnim uvjetima, smatra se da je G1 oblik zrna nesto malo precizniji na manjim distancama do 300 m, a G7 na distancama preko 300, a u biti radi manje turbulencije -tj. kovitlanja zraka iza zrna (drag). Zbog istog razloga, ima i manji pad.
G1 na navedenim manjim distancama zbog tezista i vece mase na zadnjem dijelu - brze postize gyroskopsku stabilnost, ali zbog kovitlanja zraka (drag) na vecim udaljenostima ima izrazeniji pad i gubitak energije.
Govoreci, naravno ako su oba zrna u potpunosti ispunjena olovom.
Inace, G7 je tipicno vojno zrno za m48, na pr.
Kod G7, poboljsane konstrukcije - pomak tezista unazad je postignut supljim vrhom, pa je preciznost dobra i na manjim udaljenostima - a, to ti je kratki opis konstrukicije natjecateljskog metka sierra match king HPBT - hollow point boat tail, koristenog u long range streljastvu.
Druga bitna stvar je sectional density zrna. (poprecn gustoca zrna, ako se to tako kaze na hrvatskom)
SD=m/(d)2, odnosno masa zrna dijeljena s kvadratom dijametra.
Pojednostavljeno, sto je SD veci - probojnost zrna je veca.
A kad se SD dijeli / ili mnozi sa faktorom forme, tad se dobija BC, gore opisani.
Turn better into best!
Da napisem nesto o krupnoj sacmi, tj popularnom PP,devetaku,3 u red,duploj nuli .Iako sam lovac skoro 2 desetljeca ,lov na svinje prakticiram tek u zadnjih ,oko godinu i pol dana, od kada sam jedno nazime slucajno odstrijelio malokalibarkom tijekom odstrijela vrana.Iz mojih sacmarica pucala se uglavnom sitna sacma jer me zanimao samo lov na sitnu divljac od prepelice do patke, a sacmarica je u Hercegovini i u Dalmaciji glavna puska i pri odstrelu svinja jer je gustis, i na svinju se se takvog terena ima priliku pucati obicno do 50m ,najcesce na 30 i manje ,cak i sa ceke.Srneca divljac je vrlo rijetka i npr u mom udruzenju zasticena, tako da vecina lovaca sacmaricu ima kao jedinu lovacku pusku.
.Iako je lov na divlju svinju glatkom cijevi propisan iskljucivo jedinacnim projektilom i u BiH i u Hrvatskoj, cinjenica je da ovdje u Hercegovini 90 posto lovaca ima devetak,PP,duplu nulu u cijevi i u mom lovistu sigurno 70 posto svinja odstreljuje se krupnom sacmom.Devetakom su odstrijeljeni i kapitalni veprovi a koliko je ranjeno....boga pitaj.Stari lovci ga se ne odricu ,dzaba zakon i sve u ovoj šikari.
Zato bih napisao ono sto sam naucio i vidio od jednog starog svinjolovca,ako ga vec morate koristiti,kako i kada ga koristiti.Naime primjetio sam da on devetakom obara sa ceke veprove od 100 plus kg jednim metkom i padaju na mjestu,naravo sa daljine do nekih 20 ak metara.Kako i zasto? Kaze : "uvjek ga pogodi bar jedna kuglica od 200J u mozak ili vrat tj kraljeznicu a to je dovoljno za pad ,pucam u predjelu vrata i glave i pad je na mjestu a promasaja nema"
To me ponukalo da neki dan testiram krupnu sacmu na meti nacrtane divlje svinje od virtualnih 50 ak kg
Uglavnom pucao sam sa 30m daljine M90,RC i belot devet kuglica i svaki put je jadna kartonska svinja dobijala u prosijeku dvije kuglice usred vrata, i dvije u mozak ,sa polucokom i sa punim cokom, i usput sa sacmaricom je to promasiti gotovo nemoguce.Moram priznati da sam mislio da je manje ucinkovit.Dakle za one koji su odlucili koristiti krupnu sacmu usprkos slovu zakona, onda bar pucajte u vrat i glavu i to do maximalno 25m
.Iako je lov na divlju svinju glatkom cijevi propisan iskljucivo jedinacnim projektilom i u BiH i u Hrvatskoj, cinjenica je da ovdje u Hercegovini 90 posto lovaca ima devetak,PP,duplu nulu u cijevi i u mom lovistu sigurno 70 posto svinja odstreljuje se krupnom sacmom.Devetakom su odstrijeljeni i kapitalni veprovi a koliko je ranjeno....boga pitaj.Stari lovci ga se ne odricu ,dzaba zakon i sve u ovoj šikari.
Zato bih napisao ono sto sam naucio i vidio od jednog starog svinjolovca,ako ga vec morate koristiti,kako i kada ga koristiti.Naime primjetio sam da on devetakom obara sa ceke veprove od 100 plus kg jednim metkom i padaju na mjestu,naravo sa daljine do nekih 20 ak metara.Kako i zasto? Kaze : "uvjek ga pogodi bar jedna kuglica od 200J u mozak ili vrat tj kraljeznicu a to je dovoljno za pad ,pucam u predjelu vrata i glave i pad je na mjestu a promasaja nema"
To me ponukalo da neki dan testiram krupnu sacmu na meti nacrtane divlje svinje od virtualnih 50 ak kg