K A L I B R I

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
patch
Satnik
Satnik

K A L I B R I

Post by patch » 09 Nov 2008, 22:36

Pozivam znalce i one koji će to tek postati da napišu koji redak o kalibrima pištolja i revolvera. Može i pušaka, ali to bih ostavio za drugi topic.
Jako puno razgovaramo i pišemo o pištoljima, ali nekoliko temeljnih podataka nedostaje:
...one za koje ja znam
0.22
0.357 (postavljam sebi i drugima pitanje - ako je 0.357 x 25,4 mm = 9,0678 mm - koja je razlika u odnosu na 9-ku osim duljine i oblika (gledam samo promjer zrna))
0.380
0.40
0.45 G.A.P.
0.45 AUTO
9 x 19 mm
7,62 mm
7,65 mm
10 mm AUTO

Mike, Nobile, Krešo?

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: K A L I B R I

Post by Original_G » 09 Nov 2008, 22:48

patch wrote:Pozivam znalce i one koji će to tek postati da napišu koji redak o kalibrima pištolja i revolvera. Može i pušaka, ali to bih ostavio za drugi topic.
Jako puno razgovaramo i pišemo o pištoljima, ali nekoliko temeljnih podataka nedostaje:
...one za koje ja znam
0.22
0.357 (postavljam sebi i drugima pitanje - ako je 0.357 x 25,4 mm = 9,0678 mm - koja je razlika u odnosu na 9-ku osim duljine i oblika (gledam samo promjer zrna))
0.380
0.40
0.45 G.A.P.
0.45 AUTO
9 x 19 mm -
http://en.wikipedia.org/wiki/9x19mm_Parabellum - prevedem?
patch wrote: 7,62 mm
7,65 mm
10 mm AUTO

Mike, Nobile, Krešo?
武士道

Ognjem i mačem.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 09 Nov 2008, 23:21

Hvala, ali to nije odgovor koji sam trazio. Naravno svatko može na wikipediju i traziti. Ovdje sam pitao da se ukratko, sažeto i jasno opišu kalibri, razlike prednosti i nedostaci. Svakako ima se posla a postavit link na nešto je najlakše. Zato sam i pitao za znalce, da onima koji manje ili ništa ne znaju objasne. Linkovi rješavaju problem kada se u neku temu upuštaš dubinski i onda istražuješ, kako si mi ti poslao - kalibar 9x19 itd. Da si npr. stavio sliku sa linka, bilo bi puno jednostavnije i lakse.
Attachments
Usporedba kalibara.
Usporedba kalibara.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 09 Nov 2008, 23:29

vidiš da je link imal koristi 8-)

slažem se da bi radije čital osobna mišljenja nego opće stranice o kalibrima :A25:
武士道

Ognjem i mačem.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 09 Nov 2008, 23:31

Original_G wrote:vidiš da je link imal koristi 8-)
slažem se da bi radije čital osobna mišljenja nego opće stranice o kalibrima :A25:
Ne radi se o osobnim mišljenjima, već o znanjima koje pojedinci ovdje na forumu imaju. I iskustva pri uporabi nekih od spomenutih kalibara. A to je nešto što ne bi trebalo zadržati za sebe, već podijeliti.

J07@
Banned

Post by J07@ » 09 Nov 2008, 23:40

0,22 bereta i drulov
jako precizno

7,62 TT uspjel na 40 m pogodit flasu, inace pogoci odlicni

7,65 par komada u metu (zastavin pistolj nesjecam se oznake) precizan
skorpion il M84 YU proizvodnje jako precizno na pojedinacnom na oko 120m pogodak u prozor 20x20cm
za rafalanje nije bilo municije

9mm kak koji pistolj
argentinac- solidni rezultati
HS 95 katastrofa
HS 2000 divota
Glok 17 divota
PHP hm i odlicnih i razbacanih kak koji put
beereta 92f odlicno al pistolj preglomazan

9mm makarov odlican (al kak koji)

10auto glok (jebga ne sjecam se koji) dobar, ispuco par komada pa nemogu bas rec nes vise

0,45 par komada, zavrsili tam di sam ih poslo

tolko od mene

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 10 Nov 2008, 00:48

Obzirom da je kasno, malo ću skratiti: .357 magnum u odnosu na 9 -ku je skoro dvostruko jači. Pri tome mislim na energiju zrna, iako danas ima i P+P+P 9-ki koje su jake skoro kao .357. A po efektu, zbog konstrukcije zrna, GLASER SAFETY SLUG (kojeg inače nema u slobodnoj prodaji) ima efekt bolji od .357-ice.
Jaki, solidni kalibar za samoobranu i u lovu i inače. Gan je malo glomazan, ali ne i preglomazan, pa se revolver sa cijevi od 4" može nositi bez problema, samo holster mora biti kvalitetan.
Ako uzmemo isti tip zrna, FMJ npr., svakako je 9-ka slabija i inferiornija. Zbog jačeg trzaja malo je teže kontrolirati gan, pa možeš opaliti više 9-ki nego .357, iako ni to nije pravilo. Jery Miculek iz revolvera puca puno brže od mnogih vrhunskih strijelaca pištoljem.
Osobno, nosim .357 za samoobranu godinama, ali na natjecanju pucam pištoljem, lakše je.
Nastavit ćemo...
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Ice
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ice » 10 Nov 2008, 03:22

Kalibri, hm, kompleksna, široka a bogami i duboka tema, pođimo samo od pištoljskih i revolverskih kalibara koji se vrte oko promjera 9 mm tj. 0.38 inchaa:

9 mm kratki - (popularni naziv),(češće u uporabi prije danas nema neku uporabnu vrijednost, rabljen u oružjima jednistavne konstrukcije, najčešće sa fiksnom cijevi što povečava preciznost i jednostavnim bravljenjem)
9 mm Makarov - (u domovinskom ratu pojavila se izvjesna količina oružja u ovom kalibru, tako ga sada posjeduje izvjestan broj građana)
9x19 - (jedan od najčešćih kalibara danas, koristi se u vojne, policijske i zaštitarske svrhe, za streljaštvo, IPSC i srodne discipline),
9x21 - (čest u Italiji jer zakonski propisi ne dozvoljavaju da građani posjeduju oružje u kalibrima koje koriste vojne i policijske snage),
38 Super Auto - (popularan u SAD-u jači od prije navedenih 9-ki, korišten za IDPA i srodne discipline u simbiozi sa 1911-com u tom kalibru)
357 SIG - (noviji kalibar, vrlo brz, razantan, streljivo ima tzv. flašast oblik jer je čahura od 40 S&W sužena na 9 mm, nešto veće trošenje cijevi (prporuka ako taj kalibar onda Glock jer ima poligonalno bušene cijevi što im produžuje vijek trajanja pogotovo kod ovakvih kalibara, vrlo probojan u kombinaciji sa zrnima specijalne konstrukcije vrlo moćan, koliko mi je poznato koriste ga pripadnici tajne službe SAD-a koja osigurava predsjednika)
357 Magnum - (jedan od najpopularnijih revolverskih kalibara, vrlo moćan, a u kombinaciji sa zrnima posebne konstrukcije svestran, zbog popularnosti sustrećemo veliki broj laboracija, konstrukcija i težina zrna kod svih renomiranih proizvođača streljiva, iz oružja kalibra 357 magnum mogu se ispaljivati obično jeftinija streljiva 38 specijal koja su i ugodnija za pucanje i streljaštvo pošto navečini natjecanja nije dopušteno koristiti magnum laboracije).
38 Specijal - (iz revolvera 38 specijal nije dopušteno, a trebalo bi biti i nemoguće ispaljivati 357 magnum streljiva jer je sam metak a time i bubanj kraći, uporaba u streljaštvu, a u kombinaciji sa revolverima malih dimenzija i specijalnim zrnima i kao backup solucija),

ovdje sam nabrojao najčešće i poznatije kalibre ima ih još ali su manje poznati i rijeđe su u upotrebi.
Karakterizirati pojedine kalibre kroz preciznost po meni nije baš relevantno, jer ona ovisi o strijelcu, oružju i samom streljivu (vrsta, proizvođač, skladištenje, komponente korištene prilikom punjenja-proizvodnje, vrsti, težini i konstrukciji zrna...i sl.). Svaki od njih je dovoljan da napravi rupu na papirnoj meti. A što se tiče njihove uporabne vrijednosti u lovu, samoobrani i mogućnosti da ispune druge eventualne zahtjeve (pucanje na siluete, metalne mete koje moraju pasti da bi se bodovale i sl.) tu je situacija drugačija. Nadalje kalibar u ovom kontekstu o kojem govorim nije puki promjer zrna već su vrlo bitna brzina i težina samog zrna, a kao posebnu kategoriju izdvojio bi i konstrukciju zrna jer zrna pojedinih konstrukcija mogu donekle nadomjestiti nedostatke koje kalibar ima u FMJ verziji (SP, HP i sl, zrna).
Svi gore navedeni kalibri imaju promjer zrna približno 9 mm, ali su ima karakteristike bitno različite, stoga i izbor pojedinog kalibra bi svatko trebao prilagoditi osnovnoj namjeni.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 10 Nov 2008, 19:19

Da ne razglabamo o svim kalibrima, može se reći slijedeće:
Nekada je u europi glavni policijski kalibar bio 7,65mm, u USA revolverski kalibar .38 spl. Vojni kalibar u europi bio je 9 mm, američki .45ACP.
Danas je policijski i vojni kalibar u europi 9mm Luger, a u USA je glavni policijski kalibar .40SW. Američka vojska se nakon 20 godina upotrebe kalibra 9mm Luger vraća opet na stari dobri .45ACP.
Zašto?
Zato jer je dokazano da četrdesetpetica ima najbolju zaustavnu moć koja život znači na terenu i u realnoj situaciji. S druge strane, .40SW se pokazao bolji od devetke, a lakši za korištenje od .45-ice, za koju ipak treba biti vješt i dobro istreniran strijelac.

Osobno, .45 je za mene top kalibar za sve namjene, kao i .357mag, no ni .38 spl nije loš, ovisi o tome za što ti treba i u kojoj situaciji. U svakom slučaju, kalibar manji od kratke devetke, 9mm luger i .38 spl za revolver ne bih preporučio za ozbiljnijuu uporabu, međutim, kada nemaš ništa drugo, dobro je sve što imaš, i 6,35 i .22. No, ne zaboravimo da je s tim malim kalibrom ubijeno je možda više ljudi nego sa ostalima, ali ne zato što je bolji, što ima veću zaustavnu moć i sl., već zato što je najdostupniji i što ga najviše ima u upotrebi.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 11 Nov 2008, 17:29

za pogodak u glavu je jednako smrtonosan i .22 i .45

sad sto se tocno smatra pod zaustavnu moc? Ako gledamo s policijske strane njima treba takav kalibar koji ce onesposobiti napadaca ali sa sto vise mogucnosti da isti prezivi ranjavanje? Tako nesto zar ne?

u slucaju da ga upucas u bedro recimo sa 9mm i sa .45, mislim da ce se napadac jednako "zaustaviti" samo sa .45 ima vise sanse da "prdne na rosu" ili da mu doslovno polomis nogu =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

J07@
Banned

Post by J07@ » 11 Nov 2008, 17:36

Mike_Torello wrote:za pogodak u glavu je jednako smrtonosan i .22 i .45
zavisi sa koje udaljenosti i koje zrno
ljudi su prezivljavali direktan pogodak 22 u glavu (cisto olovno zrno)

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 11 Nov 2008, 17:54

lJUDI SU PREŽIVLJAVALI I POGODAK IZ REVOLVERA .44 sPECIAL U GLAVU (Samuel Berkovitz, famozni SEMOV SIN, serijski ubojica iz New Yorka pogodio je jednu od žrtava u glavu i preživjela je).
Zaustavna moć je sposobnost zrna da zaustavi napadača, jer, nasuprot uvriježenom mišljenju laika, pištolj ne služi za ubijanje, već za za onesposobljavanje napadača. Da bi zrno imalo dovoljno zaustavne snage, mora u trenutku pogotka predati tijelu dovoljno energije da bi napadač bio odmah onesposobljen. Skoro svi svjetski eksperti slažu se da je kalibar .45 ACP najbliži idealnom kalibru i to bez obzira na vrstu korištenih zrna. Sa specijalnim zrnima, . 45 je još bolji. Kalibar .40SW sa specijalnim zrnima poput Hydra Shock itd. je također odličan, zato ga američka policija prvenstveno koristi kao službeni kalibar, iako koriste i .45-ice.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 13 Nov 2008, 01:08

J07@ wrote:
mislio sam na neku klasicnu udaljenost za samoobranu, ne vise od 25m recimo, max50 u extremnim slucajevima ali 50m mi nekako vise nije samoobrana...
nisam mislio na 200m s preponama =) heheh
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Ice
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ice » 13 Nov 2008, 03:01

Kada govorimo o idealnim kalibrima za samoobranu nikako se ne bih složio da je dobar bilo koji kalibar pa i .22. Napadačko oružje može biti bilo kojeg kalibra često je upravo i korišten kalibar .22 jer je vrlo tih, jednostavnije je prigušiti prasak, oružje je malih dimenzija i sl., ali isto tako treba znati da će potencijalni napadač sukladno opremi (mali i prilično slabašan kalibar, ali još uvijek itekako dovoljan da čovjeku nanese smrtonosne ozljede pogotkom u vitalne organe), birati mjesto, vrijeme, i koristeči efekat iznenađenja vrlo lako uputiti zrna u vitalne točke, izbjegavajući moguće prepreke (neprobojne prsluke i sl.), no sa stajališta onoga koji treba takav napad odbiti, situacija je sasvim drugačija, žrtva takvog napada ne bira niti mjesto, niti vrijeme, a obično ništa ne zna o osobi ili osobama koje ga napadaju (fizička sprema, opremljenost neprobojnim prslucima, je li sam ili ih ima više i dr.) koristi li kakav zaklon prilikom napada, stoga je bitno da ako je uopće preživio prvo pokazivanje želje i volje napadača za napad uz to poštujući zakonske odredbe u tim slučajevima (nužna obrana i krajnja nužda) čim prije, ukoliko na drugačiji način ne može spasiti goli život, uzvrati paljbu i po mogućnosti pogodi napadača projektilom koji će ga onesposobiti za daljnji napad, ukoliko već sam nespjeh iznenađenja i napada ne "ubije" volju kod napadača, ali moramo znati da su u takvim slučajevima napadači često ustrajni, teško da će ga spriječiti i pogodak zrna kalibra .22 u recimo neki nevitalni dio tijela (noga, ruka, trbušna šupljina ukoliko nije pogođen vitalni organ i sl ), ima mnogo primjera iz literature i povijesti gdje su odlučni, fizički spremni i motivirani kriminalci pružali žestok otpor i nakon ranjavanja čak i smrtnog kalibrom 9 mm i sl. (jer se kasnije pokazalo da je jedan ili više pogodaka bio smrtonosan ali ne trenutno), slučaj u Miamiu 80-ih godina. Stoga kada čovjek ima jedva vremena u borbi za spas golog života uputiti eventualno jedan hitac tada je teško očekivati da će isti biti sposoban plasirati precizan "akupunkturni" pogodak u točku koja će paralizirati napadača i sačuvati život napadnutom. Također nije riješenje niti nošenje "topova" velikih kalibara (npr. 454 cassull, 460 s&W, 500 S&W, 50 AE i sl.) ukoliko vlasnik takovog oružja ne može u sudbonosnom trenutku vrlo brzo uputiti i pogoditi napadača, stoga treba pronači kalibar koji bi imao dovoljnu količinu energije da zaustavi napadača koji i nije pogođen u vitalne dijelove tijela, a da oružje iz kojega će se ispaljivati nije preglomazno za nošenje i rukovanje, te da je rekao bi možda i prije svega pouzdano, jer niti najmočniji kalibar neće pomoći ukoliko oružje ne ispali zrno.
Kao što je već bilo govora posebno konstruirana zrna mogu podiči učinkovitost pojedinih inače (kako je praksa i neki slučajevi pokazala) inferiornih kalibara, ali neke zemlje ih ne dopuštaju, tada se treba osloniti na zrna sa punom košuljicom FMJ i kalibre koji nude dovoljno zaustavne moći, Nobile je objasnio što je to, naravno i takvi kalibri mogu "podbaciti" ali je vjerovatnost manja. Također je bolje imati malo snage u rezervi treba li zrno svladati kakvu prepreku na putu do napadača.
Po meni najčešće korištenih kalibri koji i u FMJ verziji zrna imaju veliki potencijal zaustavne moći, spadaju nasumičnim redosljedom 357 SIG, 40 S&W, 10 mm Auto, 45 GAP, 45 ACP, 357 magnum, ali toje samo moje mišljenje.
A što se tiče udaljenosti na kojma su se najčešće događele razmjene vatre prilikom samoobrane između napadača i žrtve su od 3-7 metara.

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 13 Nov 2008, 17:07

Svaki metak ubija, a povijest okršaja tj.pogodaka piše čuda...
Tako ima svakakvih slučajeva no to ne znači da su oni pravilo.

I s .22 LR možeš ubiti slona no to ne znači da je kalibar .22 LR dobar kalibar za lov na slona!

Ista je priča vezana za kalibar .45 ACP i zašto je on tako popularan kad i ostali manji i laganiji kalibri ubijaju.

Zato što se tamo gdje i kada se upotrebljava oružje kalibra .45 ACP ne traži ubijanje već onesposobljavanje tj. zaustavljanje napada, a on je tu još uvijek car.

Dakako, gledajući s strane više parametara. Npr. .357 Magnum FBI load s Federalovim zrnom od 124 graina se do sada dokazao kao najbolji glede "tzv.zaustavne moći".
No, s druge strane ima jedan veliki problem a to je činjenica da vrlo mali broj ljudi se može priviknuti i zna pucati oružjem kalibra .357 Magnum. Pritom ne mislim na ISSF streljački način pucanja već na stvarni, praktični način koji se primjenjuje u borbi za goli život. U tome segmentu .45 ACP je i dalje car... :A28:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 13 Nov 2008, 20:49

Ice wrote:Kada govorimo o idealnim kalibrima za samoobranu nikako se ne bih složio da je dobar bilo koji kalibar pa i .22.
no svakako je bolje imati i .22 nego noz jeli tako? Kad si napadnut ne gledas jeli kalibar dobar ili nije za samoobranu nego djelujes, ja znam da nije idealan, ni priblizno, ali isto kao sto kreso rece ja cu malo drugacijim rijecima "dobro smjesten .22 moze biti opasniji od traljavog .45", samo to zelim reci =)
ukoliko već sam nespjeh iznenađenja i napada ne "ubije" volju kod napadača, ali moramo znati da su u takvim slučajevima napadači često ustrajni, teško da će ga spriječiti i pogodak zrna kalibra .22 u recimo neki nevitalni dio tijela (noga, ruka, trbušna šupljina ukoliko nije pogođen vitalni organ i sl ),
potpuno se slazem
ima mnogo primjera iz literature i povijesti gdje su odlučni, fizički spremni i motivirani kriminalci pružali žestok otpor i nakon ranjavanja čak i smrtnog kalibrom 9 mm i sl. (jer se kasnije pokazalo da je jedan ili više pogodaka bio smrtonosan ali ne trenutno), slučaj u Miamiu 80-ih godina.
jos ako je na kakvim stimulasima ili drogama... ali zato ne koristimo jednometne pistolje =) ja gledam recimo onaj kresin mali Walter, jes' da je malokalibarski, ali recimo sa pozicije jedne mlade djevojke koju 2-3 bandita zele napastovati u na ulici (podrazumjeva se da ne nose pancirke i to), pa da u svakog od njih smjesti po 2 kom, mislim da bi imala puno vece sanse nego da se ide braniti sprejem ili elektrosokerom, ali to je sada tema za sebe, i jaaako puno ovisi od situacije... pa cu to zakljuciti ovdje, jer bi tu temu o samoobrani mogli razvuci u nedogled, potpuno se slazem da je nedovoljan za samoobranu ali bolje ista nego nista...

Stoga kada čovjek ima jedva vremena u borbi za spas golog života uputiti eventualno jedan hitac tada je teško očekivati da će isti biti sposoban plasirati precizan "akupunkturni" pogodak u točku koja će paralizirati napadača i sačuvati život napadnutom.
mislim da bi u poziciji napadnutog pucao ili u plexus ili u glavu, reflexno. jedino bas da bi imao vremena razmisljati o tome da ga upucam u koljeno, bedro ili sta ti ja znam...
Također nije riješenje niti nošenje "topova" velikih kalibara (npr. 454 cassull, 460 s&W, 500 S&W, 50 AE i sl.) ukoliko vlasnik takovog oružja ne može u sudbonosnom trenutku vrlo brzo uputiti i pogoditi napadača, stoga treba pronači kalibar koji bi imao dovoljnu količinu energije da zaustavi napadača koji i nije pogođen u vitalne dijelove tijela, a da oružje iz kojega će se ispaljivati nije preglomazno za nošenje i rukovanje, te da je rekao bi možda i prije svega pouzdano, jer niti najmočniji kalibar neće pomoći ukoliko oružje ne ispali zrno.
a nosis "top" sa sobom pa ako ne stignes opaliti bacis ga napadacu na nogu... ozljedit ces ga sigurno =)
Kao što je već bilo govora posebno konstruirana zrna mogu podiči učinkovitost pojedinih inače (kako je praksa i neki slučajevi pokazala) inferiornih kalibara, ali neke zemlje ih ne dopuštaju, tada se treba osloniti na zrna sa punom košuljicom FMJ i kalibre koji nude dovoljno zaustavne moći, Nobile je objasnio što je to, naravno i takvi kalibri mogu "podbaciti" ali je vjerovatnost manja. Također je bolje imati malo snage u rezervi treba li zrno svladati kakvu prepreku na putu do napadača.
Slazem se...
Po meni najčešće korištenih kalibri koji i u FMJ verziji zrna imaju veliki potencijal zaustavne moći, spadaju nasumičnim redosljedom 357 SIG, 40 S&W, 10 mm Auto, 45 GAP, 45 ACP, 357 magnum, ali toje samo moje mišljenje.
Klasika vise manje uz par modernijih...
A što se tiče udaljenosti na kojma su se najčešće događele razmjene vatre prilikom samoobrane između napadača i žrtve su od 3-7 metara.
mislim da sam dovoljno sposoban na toj udaljenosti plasirati akupunkturni hitac u sred cela koji se onesposobiti napadaca =)
naravno, znam da to ovisi od situacije u kojoj bi se nasao...
znam znam, oni imaju prava, i oni su ljudi i oni blah blah blah, kenj kenj ser ser... BAM! BAM! jedan smjestis kako treba a s drugim popravis za svaki slucaj i to je to =) manje šljama odmah.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 13 Nov 2008, 20:52

J07@ wrote:
kao sto rece, sa najucestalije udajenosti od 3-7m ajmo reci i do 10m... sasvim dovoljan i .22 za u tintaru...

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 13 Nov 2008, 22:11

Dakle, iznenadio bi se da vidiš kako ljudi promašuju metu na dva metra. Metu, ne napadača koji se kreće i eventualno napada nožem ili pištoljem. Sve što misliš da znaš i možeš pada u vodu već na IPSC tekmi, pogotovo ako si uvijek pucao klasiku.

Ice
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ice » 14 Nov 2008, 01:39

Mike_Torello wrote:
Ice wrote:Kada govorimo o idealnim kalibrima za samoobranu nikako se ne bih složio da je dobar bilo koji kalibar pa i .22.
no svakako je bolje imati i .22 nego noz jeli tako? Kad si napadnut ne gledas jeli kalibar dobar ili nije za samoobranu nego djelujes, ja znam da nije idealan, ni priblizno, ali isto kao sto kreso rece ja cu malo drugacijim rijecima "dobro smjesten .22 moze biti opasniji od traljavog .45", samo to zelim reci =)

Slažem se da je bolje imati .22 nego nož ali ovo je post o kalibrima a ne o noževima ali sam prvenstveno mislio na kalibre koje će netko izabrati za samoobranu, a ne daj šta daš opciju, uzmimo slučaju da se ne radi o čovjeku kao napadaču već to mogu biti i životinje (pit bull, divlji vepar, vuk, krmača i sl.) pa da vidim kalibar .22 na djelu i te streljačke virtuoze koji bi usput trebali imati i sposobnosto dr. Dolittla kako bi zamolili životinju koja ga napada da koji trenutak bude mirna kako bi joj zadao smrtonosni pogodak žestokom .22-kom recimu u oko. Smješno zar ne. Kao i plasiranje smrtonosnih hitaca u napadača koji je definitivno u prednosti jer zna kada će napasti i bez večih problema može plasirati 2-3 zrna u žrtvu za manje od sekunde, pa gdje je tu onda molim vas mogućnost ciljanja u tintaru i sl. kada možeš biti sretan da uspiješ izvaditi svoj gan i opaliti jedva jedan metak prema napadaču i moliti Boga da će to biti dovoljno da ga barem na tren izbaci iz stroja kako bi barem izjednačio vaše pozicije i daoti minimalne šanse za preživljavanje. Zaista mi nije jasno kako zamišljate mogući scenarij jedne takve ne daj Bože situacije po ovome što sam pročitao napadač puca jedan metak, promaši pa onda napadnuti, kao neki gentlemanski dvoboj sa jednopucima ili šta.
Dobro smješten .22 je naravno bolji od traljavo smještenog .45 to je naravno i dojenčetu jasno ali komparirajmo ih u slučaju traljavo smještenih pogodaka oba kalibra (recimo pogodak u isto mjesto sa jednim i drugim kalibrom, pa te ja pitam što je bolje), a po čemu molim te .22 jamči da češ uspjeti plasirati bolji pogodak, a uzmi primjer .22 zrno leti prema napadaču u vitalnu točku ali u kretanju ili sl. na putu zrnu se nađe njegova ruka i prc ništa od onesposobljavanja već si ga samo razljutio. Također uzmimo slučaj "popravljanja" prilikom samoobrane kalibrom .22 do kad ćeš popravljati dok ne izdahne ili šta, pa adrenalin je ljudi moji strašna stvar, a da ne kažem što je netko spomenuo razne droge i sl. pa ljudi trče sa izlomljenim nogama i sl. tko to nije vidio i doživio ne zna što je to, to su sve faktori koji utječu.

ukoliko već sam nespjeh iznenađenja i napada ne "ubije" volju kod napadača, ali moramo znati da su u takvim slučajevima napadači često ustrajni, teško da će ga spriječiti i pogodak zrna kalibra .22 u recimo neki nevitalni dio tijela (noga, ruka, trbušna šupljina ukoliko nije pogođen vitalni organ i sl ),
potpuno se slazem
ima mnogo primjera iz literature i povijesti gdje su odlučni, fizički spremni i motivirani kriminalci pružali žestok otpor i nakon ranjavanja čak i smrtnog kalibrom 9 mm i sl. (jer se kasnije pokazalo da je jedan ili više pogodaka bio smrtonosan ali ne trenutno), slučaj u Miamiu 80-ih godina.
jos ako je na kakvim stimulasima ili drogama... ali zato ne koristimo jednometne pistolje =) ja gledam recimo onaj kresin mali Walter, jes' da je malokalibarski, ali recimo sa pozicije jedne mlade djevojke koju 2-3 bandita zele napastovati u na ulici (podrazumjeva se da ne nose pancirke i to), pa da u svakog od njih smjesti po 2 kom, mislim da bi imala puno vece sanse nego da se ide braniti sprejem ili elektrosokerom, ali to je sada tema za sebe, i jaaako puno ovisi od situacije... pa cu to zakljuciti ovdje, jer bi tu temu o samoobrani mogli razvuci u nedogled, potpuno se slazem da je nedovoljan za samoobranu ali bolje ista nego nista...
Ne koristimo jednometne pištolje slažem se ali isto tako niti napadač obično ne napada sa jednometnim drulovom osim ako je neki prolupali olimpijac željan slave izabrao baš tebe za žrtvu kako bi skrenuo pažnju na sebe i poslao poruku Olimpijskom odboru da još nije za baciti i još te k tome i promašio od treme jer je do sada pucao samu u papirne mete i to kružnog oblika a ti si recimo vitak pa te fulao i sad stoji nepomičan, tužan i ponižen jer kao on ne promašuje, a ti tada vadiš poniklanog Walthera cal. .22 napunjenog nadam se STINGER CCI streljivom i upučuješ prema njemu precizne pogotke dok ne malaksa od gubitka velike količine krvi, a da ne spominjem da si prekoračio nužnu obranu i slijedi dugotrajno suđenje koje za posljedicu može imati tvoje blaže kažnjavanje, ali kažnjavanje u svakom slučaju, ma dajte ljudi kakvi su to argumenti i razmišljanja razbudite se malo možete vi i bolje.

U slučaju mlade djevojke koju 2-3 bandita, pretpostavljam da bi se trebalo raditi o čelavcima ili neurednim kosijanderima bez zubi izbijenim u mnogim tučama, žele napastvovati na ulici bez pancirki, teških kožnih jakni i šinjela koji joj vjerojatno sa 25-30metara viču što će joj raditi, pa ona uspjeva, dok oni trče prema njoj ili još bolje šeću lagano iz torbice (ne znam jeste li kada zavirili u žensku torbicu- strašno, ako niste niti nemojte) negdje na dnu među maskarom, puderom, novčanikom i milion dr.stvari, a ukoliko greškom ne izvadi fen (vjerujte mi moguće je), vadi gore spomenuti Walther i posmiče 3 gadna j...ča majki u maniri najboljih IPSC strijelaca za manje od sekunde ili će ih možda posmicati dok joj idu u susret jer su joj bili sumnjivi po svom izgledu, hodu i odjeći, što mislite kako će takvi banditi priči jadnoj djevojci?
Stoga kada čovjek ima jedva vremena u borbi za spas golog života uputiti eventualno jedan hitac tada je teško očekivati da će isti biti sposoban plasirati precizan "akupunkturni" pogodak u točku koja će paralizirati napadača i sačuvati život napadnutom.
mislim da bi u poziciji napadnutog pucao ili u plexus ili u glavu, reflexno. jedino bas da bi imao vremena razmisljati o tome da ga upucam u koljeno, bedro ili sta ti ja znam...
Slažem se, misliš!!! ali gdje bi pogodio tko zna, Nobile je dobro opisao situacije sa IPSC tekmi, gdje iskusni strijelci u kontroliranim uvijetima, gdje su ispred njih papirne ili metalne mete koje ne uzvračaju vatru, za koje znaju gdje stoje i koje se ne miču pa ih u žaru "borbe" za ostvarenjem što boljeg rezultata potpuno promaše, a zamislite to u realnoj situaciji kada si napadnut i plus šok i ostala fiziološka i psihička stanja koja to prate, dodajmo tome neiskustvo u rukovanju oružjem.

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 14 Nov 2008, 01:59

nobile157 wrote:Dakle, iznenadio bi se da vidiš kako ljudi promašuju metu na dva metra. Metu, ne napadača koji se kreće i eventualno napada nožem ili pištoljem. Sve što misliš da znaš i možeš pada u vodu već na IPSC tekmi, pogotovo ako si uvijek pucao klasiku.

U potpunosti se slažem s tvrdnjom nobilea157...

u Stvarnim situacijima teško je tako pogađati. To je samo urbani mit i ništa drugo. I vrlo vještim i dobro uvježbanim strijelcima to je jako, jako teško...
Glava kao cilj se u takvim situacijama nikada ne bira iz nekoliko razloga. Mala je, pokretljiva i obla... Ovo potonje mnogi podcjenjuJU no nerijetko metak zna skliznuti niz lubanju...
Sve škole borbe kratkim vatrenim oružjem podučavaju pucanje u tzv. centar mase a to nikako nije glava već gornji dio prsa, od stomaka prema vratu.
U glavu se gađa jedino kad ne možeš drugdje te u slučaju kada zakažu dva direktna pogotka u centar mase nakok kojeg slijedi hitac u glavu.
Ova tehnika poznata je kao Mozambique drill...

Ne zanosite se kojekakvim pretenzioznim mišljenjima i precjenjivanjem svojih sposobnosti već nastojte što realnije vježbati i vježbati pa na kraju samo vježbati!
:A26:

Post Reply