Prijedlog oko odabira karabina

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
djole79
Civil
Civil

Prijedlog oko odabira karabina

Post by djole79 » 19 Dec 2014, 11:27

Srdačan pozdrav svim kolegama forumašima, pročitao sam puno vaših postova i stvarno ima puno kvalitetnih prijedloga i razmjene mišljenja, pa tražim ovim putem vaše sugestije, prijedloge, iskustva s ovim karabinima, sve je dobrodošlo, HVALA,

Lovac sam početnik i nabavljam svoje prvo oružje, planiram nabaviti od sačmarice Berettu S56 to je već dogovoreno, a od karabina imam više prijedloga. 1. Ruger American 30-06,(4000-5000 kn) 2.Rossler Titan Alpha 30-06 (5700kn), i 3.Winchester srx vulcan 30-06 (7000-8000kn) ,s vremenom planiram i neku optiku....
:D najviše me interesira lov na divlju svinju i ponekad srndać.
p.s. oprostite na početničkim greškama :o
"Dok loši teže prosječnosti, dobrima je prosječnost tek početak"

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Prijedlog oko odabira karabina

Post by Spinnaker » 19 Dec 2014, 12:17

djole79 wrote:p.s. oprostite na početničkim greškama :o
kada si već dosta čitao po forumu onda si valjda i pročitao da je pravilo foruma predstavljanje.

ali opraštamo ti to :A25:

ukoliko ideš večinom na svinje, a pogotovo u pogon onda definitivno uzmi poluautomat.

sa karabinom nemaš šta raditi u pogonu, a iz poluautomata možeš i sa čeke i iz pogona :A27:

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 19 Dec 2014, 18:30

djole79 wrote:Srdačan pozdrav svim kolegama forumašima, pročitao sam puno vaših postova i stvarno ima puno kvalitetnih prijedloga i razmjene mišljenja, pa tražim ovim putem vaše sugestije, prijedloge, iskustva s ovim karabinima, sve je dobrodošlo, HVALA,

Lovac sam početnik i nabavljam svoje prvo oružje, planiram nabaviti od sačmarice Berettu S56 to je već dogovoreno, a od karabina imam više prijedloga. 1. Ruger American 30-06,(4000-5000 kn) 2.Rossler Titan Alpha 30-06 (5700kn), i 3.Winchester srx vulcan 30-06 (7000-8000kn) ,s vremenom planiram i neku optiku....
Po ovim navedenim proizvodacima i modelima , naslucuje se da si ogranicen izborom neke lokalne HR govine :mrgreen: :mrgreen:

Hmmm da danas kupujem

Prvi izbor bi bio -steyr pro hunter cca 10 000 kn i miran si cijeli lovacki vijek

drugi- sako i tikka t3 ukljucujuci i varmint model

treci- CZ 550 varmint

cetvrti-savage precision carabin - savrsena velicina puscice za manipuliranje po sumi i branjevini :A05:

peti- HOWA 1500 - savrsenstvo za tu cijenu ( 599 eura ) okidac ranga daleko skupljih pusaka , sintetski stock, meni puno bolji izbor od rugera american za te novce

Sve ovo do 10 000 kn probao prakticno osim Rugera

Sve su osim tike bez fiksnih nisana , tako da odmah moras kupiti nosace i optiku ali nije neki izdatak.
Kalibar bi preporucio meni bolji iskoristljiviji :mrgreen: 308 win te kupiti malo kvalitetniju municijau za lov - npr RWS ( cca 25 kn/kom) nije ni 30-06 los izbor slovi za univerzalni kalibar

Eto prijedloga pa malo googlaj i raspitivaj se dalje i iskoristi svoje novce maximalno sto mozes !

E da poluautomat karabin mi je uvjek :A24: i nikad nije smekao za lov :A23:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 19 Dec 2014, 20:19

djole79 wrote:Lovac sam početnik i nabavljam svoje prvo oružje, planiram nabaviti od sačmarice Berettu S56 to je već dogovoreno, a od karabina imam više prijedloga. 1. Ruger American 30-06,(4000-5000 kn) 2.Rossler Titan Alpha 30-06 (5700kn), i 3.Winchester srx vulcan 30-06 (7000-8000kn) ,s vremenom planiram i neku optiku....
Po mom skromnom misljenju: lov pogonom moze pokriti bokerica, sa kuglama.
I sad selekcijom:
nacelno poluautomati su muka za ciscenje,
ruger American - OK, medjutim nedostatak mu je da nema mehanickih nisana. (kako si naveo - optiku planiras tek naknadno)
Dakle, od sveg sta si nabrojao eventualno roesler Alpha uz uvjet da ima mehanicke nisane. (roeslerov model titan 6 ima, a za model alpha nisam siguran)

Medjutim, obzirom da razmisljas I o Winchester Vulcanu u cjenovnom rangu od 7 do 8000 kn, dobro promisli o opciji zborojvka CZ 550, ili 557, koja je tu negdje po cijeni, nesto malo ispod, a razliku u cijeni stavi na stranu I skupljaj za optiku kad to dojdje na red.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

djole79
Civil
Civil

Post by djole79 » 24 Dec 2014, 11:17

Hvala vam na različitim razmišljanjima i stavovima, to sa i tražio s obzirom da nema iskustva, svaki prijedlog je dobrodošao.
Čekam nabavnu dozvolu pa čim nešto nabavim svakako vam javim.
Za sad kalibar će bit 30.06 ili 308, a da li ću se odlučit za poluautomat sa crvenom točkom(to me za sad najviše privlači) ili klasiku to ću još razmisliti...volio bi nabavit novo kad kupujem, ali nikad se nezna... :A35:

što se tiče predstavljanja imate pravo, pa da se predstavim,
imam 35 god, dipl.ing.građ po struci, od malih nogu u lovu,(obiteljska tradicija) nedavno položio lovački ispit ( zbog poslovnih obaveza)
Kod nas prije nije bilo srne divljači,(samo zec, šljuka,prepelice i ostalo leteće društvo) međutim kako vrijeme prolazi, poljoprivredna zemljišta prelaze u neprohodne šume, imamo sve više problema s DS, pa odlučio kad već podnosim zatjev za glatku cijev neka bude i za užljebljenu cijev. evo toliko od mene...

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 24 Dec 2014, 13:37

fricky wrote:
djole79 wrote:
cetvrti-savage precision carabin - savrsena velicina puscice za manipuliranje po sumi i branjevini :A05:

:
nema puno ljudi Savage u RH, ja ne znam niti jednoga, koja su ti iskustva kako ti se čini puška.

dive37
Razvodnik
Razvodnik

Post by dive37 » 24 Dec 2014, 17:24

Imam rugera i howu,.308,meni je osobno za lov bolji ruger,lakši,a i 1000kn jeftiniji kojih je bolje potrošiti na bolju optiku,zamjenio mu originalne nosaće sa čeličnim.

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 25 Dec 2014, 10:14

sjekira wrote:
fricky wrote:
djole79 wrote:

:
nema puno ljudi Savage u RH, ja ne znam niti jednoga, koja su ti iskustva kako ti se čini puška.
Yap u pravu si , Savage nije bilo za kupiti u HR , lovac je povratnik iz Usa pa prenio svu imovinu pokretnu, danas se moze kupiti Savage u Slo i A .

Puscica savrsena, izgleda kao kratki karabin i nekako moderno, zavrsna obrada odlicna, nisam mogao vjerovati da spada u jeftinu klasu proizvodaca po prici vlasnika , da naletim u Hr trgovini kupio bih istu tako mi se svidjela, sintetski stock crni, ma puscica za 5 :A13:

Ruger nisam imao u rukama, ali ima tu na forumu vlasnika istog pa nek iznesu svoja iskustva a cijena mu je 4800 kn u zagrebu, sto je slicna cijena ili ista Howi 1500 u kettneru na tresnjevci s tim sto howa ima odlican Timney mehanizam za okidanje sto je inace rijetko videno u klasi pusaka te cijene, zapravo obicno timney bude tuning i daleko skupljih pusak.

Moj izbor bi bio Howa zbog ustede ako sam na knapp s novcima, weaver sina preko ebay-a, warne nosaci i neki jeftini leupold ili bushnell isto preko ebay-a. Sasvim dovoljno za prakticni lov u HR na svim terenima.

Ja sam malo stariji lovac( iako nisma bas star :mrgreen: ) i sa sadasnjim iskustvom naravno da bih kupio malo skuplje puscice koje bi me zadovoljile na duze vrijeme , jer nakon nekog vremena uvjek se nesto treba prilagoditi , prepraviti , nadograditi prema svom gustu , a ukupna izdvojena svota na kraju bude u rangu vec pocetne vise klase pusaka koje nisam planirao kupiti zbog vece cijene i planirane ustede a zapravo se samo obmanuh na prvu :A03: :A03: :A03:

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 25 Dec 2014, 10:52

sjekira wrote:
fricky wrote:
djole79 wrote:

:

Mislim da sam vidio Zagorju Savage vlasnika , sjetih se kolege SSG-a ako se ne varam, moze on nesto reci iz iskustva! :A03:

djole79
Civil
Civil

Post by djole79 » 08 Jan 2015, 11:03

kakva su vam iskustva sa kombinirkama? informiram se pa sam naletio na kombinirke 12/76-30.06 i 20/76-7x65 ? za čeku i pogon sa adekvatnom optikom čini se dobar izbor.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 08 Jan 2015, 11:39

Kod kombinirke, odnosno opcenito kod pusaka sa dvije ili vise cijevi - vrlo je tesko poravnati, odnosno uskladiti dvije cijevi - da nose u istoj ravnini.
Nije neizvedivo, ali to zahtjeva puskarski rad i nije rijetkost da cijevi budu neuskladjene, cak i kod novih pusaka iz ducana.
(Vjerojatno vecina lovaca niti ne razmislja o "uskladjenosti" sacmene cijevi s uzljebljenom)

Drugim rijecima, ako se odlucis za polovnu kombinirku - obavezno isprobaj na streljani na 5o metara,s naslona - pucati uzljebljenu cijev, i kuglu kroz glatku cijev, da vidis razlike u tocki pogodaka. Isprobaj i sacmeni posip kako grupira u odnosu na tocku nisanjenja.

Od dvije koje si naveo - malu prednost bih dao 20/76-7x65R, radi cahure s obodom koja je predvidjena za izvlacenje iz lezista na puskama prelamacama, pa je sustav mozda malo pouzdaniji, nego kod prelamaca u kalibru 30-06.

Inace, kombinirka nije moj izbor - ali to je subjetivno.
Moji osobni subjektivni razlozi su da nema preciznost dobrog karabina, i nema mogucnost drugog uzastopnog hica na sitnu divljac.

To ne znaci da one nisu precizne za lov, ali ako se puca vise hitaca na metu (na primjer na streljani), uzljebljena cijev se grije, i savija zbog hladne glatke cijevi, a to siri grupu pogodaka.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

djole79
Civil
Civil

Post by djole79 » 12 Feb 2015, 11:02

zahvaljujem svima koji su izdvojili 5 minuta savjetom oko kalibra i karabina...zgodno je čuti vaša mišljenja i iskustva, prije 2 dana nabavio roessler titan alphu 7x64....

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 12 Feb 2015, 12:06

čestitke na prinovi i odabiru kalibra

slobodno metni koju sliku

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 12 Feb 2015, 17:15

Prvo slikica, onda proba, a zatim KRŠTEEEENJEEEEE!!!!! :A13:

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 12 Feb 2015, 18:03

dejandlesk wrote:Prvo slikica, onda proba, a zatim KRŠTEEEENJEEEEE!!!!! :A13:
Valjda ce past kakva klopa za novu pusku :A13:

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 12 Feb 2015, 19:46

Cestitke kolega,da te dobro sluzi i puno odstrela donese !

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 12 Feb 2015, 20:38

e danas mi se zavrtilo u glavi... kolega dobio prinovu...

Lovačka puška FAIR (Fabrica Armi Isidoro Rizzini), Combi Prestige, sa tri para cijevi

1. 20/76 - 20/76.......Sačma
2. 20/76 - 223 Rem...Kombi
3. 30-06 - 30-06........Express

Sve glatke cijevi Mobil Choke
Sve u krasnom FAIR Koferu, osim trećeg para cijevi i optike koja tu ne more stati.
na exspress i Kombi nosači za Optiku i Red Dot
Optika i Red dot u kompletu...

Večeras neću moć spavat... jbg...
Attachments
combi_prestige_b.jpg
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 12 Feb 2015, 20:45

Ako znaš, i ako naravno ni8je tajna, koliko je kunića izdvojio za to veselje?
Pozdrav svima!

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 12 Feb 2015, 21:10

Mislim jako puno, samo što ne volim klasične kalibre u prelamačama! Mora biti R. Fair pravi prekrasne puške samo što je bilo priče da nisu baš kvalitetne, da se hoće razluftati brzo i to. Inače ljepotica i dobro rješenje za sve.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 12 Feb 2015, 21:17

dejandlesk wrote:Ako znaš, i ako naravno ni8je tajna, koliko je kunića izdvojio za to veselje?
Pozdrav svima!
ma vidi... došlo ga je jako povoljno... recimo manje od pola prave cijene...a to je lako izguglati...
da je pucalica moja... reka bi točno... ali nije moja, pa se suzdržavan...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Post Reply