Prijedlog oko odabira karabina
Re: Prijedlog oko odabira karabina
http://www.fair.it/restricted/media/pdf ... i-2014.pdf
evo cijenik od FAIR-a... izlistao sam ono što je kolega nabavija... (osim Optike i RD... jer to nije FAIR)
siguran sam da i još koji detalj fali... ali došlo je do 45.000 Kn... pa ko voli - nek izvoli.
gleda san u moje ormare... i nema više mista za sve ovo...

evo cijenik od FAIR-a... izlistao sam ono što je kolega nabavija... (osim Optike i RD... jer to nije FAIR)
siguran sam da i još koji detalj fali... ali došlo je do 45.000 Kn... pa ko voli - nek izvoli.
gleda san u moje ormare... i nema više mista za sve ovo...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
evo i fotke ...za vikend proba, a na klopu ste svi pozvani 
"Dok loši teže prosječnosti, dobrima je prosječnost tek početak"
fino fino
kad je probaš slikini je na svjetlu dana i metu obavezno

kad je probaš slikini je na svjetlu dana i metu obavezno
Moze li se sacma u patroni 20/76 mjeriti sa patronom 12/70? TJ. ista sacma iz 20/76 i 12/70 na istoj daljini? Ima li kalibar 12 i dalje prednost nad 20?Hawk wrote:e danas mi se zavrtilo u glavi... kolega dobio prinovu...
Lovačka puška FAIR (Fabrica Armi Isidoro Rizzini), Combi Prestige, sa tri para cijevi
1. 20/76 - 20/76.......Sačma
2. 20/76 - 223 Rem...Kombi
3. 30-06 - 30-06........Express
Sve glatke cijevi Mobil Choke
Sve u krasnom FAIR Koferu, osim trećeg para cijevi i optike koja tu ne more stati.
na exspress i Kombi nosači za Optiku i Red Dot
Optika i Red dot u kompletu...
Večeras neću moć spavat... jbg...
BUM BUM...
gramaža možda i je ista, nisam provjeravao, ne tvrdim 100% ali snop je uži...neznam zašto tražit manji kalibar ako tražiš istu gramažu kao 12/70.
Teško je to reći... Gramaža je obično jednaka ili tu negdi...
Prednost 20/76 je u težini... u pravilu je dosta lakša... ali...Zbog te laganoće 20/76 više "šamara"
Mislin da je glavna stvar u posipu snopa.
Racimo posip 35 Gr sačme je lakše kontrilirati čokovima sa 12/70 nego sa 20/76.
Poštenije bi bilo uspoređivati 12/70 i 20/70... a onda 12/76 i 20/76. Ja pucam sa Cal. 12 dok ne naprave Cal. 6 ...
Prednost 20/76 je u težini... u pravilu je dosta lakša... ali...Zbog te laganoće 20/76 više "šamara"
Racimo posip 35 Gr sačme je lakše kontrilirati čokovima sa 12/70 nego sa 20/76.
Poštenije bi bilo uspoređivati 12/70 i 20/70... a onda 12/76 i 20/76. Ja pucam sa Cal. 12 dok ne naprave Cal. 6 ...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ja se vodim istom mislju!Hawk wrote: Ja pucam sa Cal. 12 dok ne naprave Cal. 6 ...
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
12 je 12! 20, pa cak i ako je 20/76 je za lov prepelica, a samo zato jer je puska lagana... Dok god budem mogao nositi pusku necu gledati na pola kila razlike u tezini! Kalibar 12 i 20 na granicnoj udaljenosti nisu za usporedbu! Daleku prednost dajem kalibru 12 iako ne bih imao nista protiv da mi se u ormaru nadje i jedna 20-ica!
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!
Znam samo da je 20/70 sr,vrlo losa iskustva imam sa tim kalibrom,jednostavno malo sacme i slab, a iz sada popularnog 20/76 nisam nikad ni pucao, ali 12 ka majka.
Hawk wrote:Teško je to reći... Gramaža je obično jednaka ili tu negdi...
Recimo... posip 35 Gr sačme je lakše kontrilirati čokovima sa 12/70 nego sa 20/76.
Neki moji prijatelji imaju mogucnost pa love sa 20, ali uz nju imaju 12 i kombiniraju razne gramaze sacme, cak i po 56 grama u 12/76. 20-icu koriste samo ljeti kad je lov na prepelice, a u svim ostalim lovovima koriste 12-icu! Ne moze se usporediti hitac npr. na patku iz 12 i 20 kalibra na granicnoj daljini! Nije isto loviti sljuku sa 12 disspersante i sa 20. Prepelica je nesto drugo. Koju god patronu da stavim, od 100 prepelica odstrelit cu 98. Svaka divljac ima poseban let ili trk, tako da svaku nije isto pogoditi koliko god da je lovac izvjezban, tj. da je dobar strijelac! Zato 20-ica ne predstavlja problem u lovu na prepelicu jer je njen let pravocrtan i jer je(bar meni) laka meta! To je sto se tice pogodaka! Druga strana usporedbe odnosi se na ubojitost sacme na nekoj granici! Nije isto zecu na 40 metara pogodjenom sa 3,5mm iz 12 semy magnum sa 42,5 grama ili iz 20. Kalibar 20 je jako ugodan, oruzje s kojim se puca je lakse, elegantnije...U ljetnom lovu na prepelice mi nista ne znaci razlika od 200-tinjak grama tezine ukupne sacme u redeniku, niti pola kila laksa puska! Sve je stvar osobnog ukusa. Po ubojitosti tj. moci prednost svakako(ponavljam) dajem kalibru 12, a 20 ocjenjujem sa ocjenom 5 ako pricamo o eleganciji, pa cak u novije vrijeme i prestizu! Jer ima i onih koji misle da ih sudac bolje "vidi" ako na Sv. Hubertu love sa 20, a ne sa 12, jer je 20 "uža" pa je s njom teze postici kvalitetan pogodak!
Kalibar 16 je zakon, okanite se topova.(nepotrebnih). I 20 je super za svu sitnu divljač, sa psom pogotovo. Kao klinac lovio sam sa didovom IŽ 18, kal. 16. Onda se dočepao bokerice u kal. 12. Ok, bolja stvar ali za svinje,golubove itd. Zadnjih godina položara kal. 16, milina i užitak u lovu. (i nikad više nisam obarao, vidi čuda). Dobar metak i nimalo ne zaostaje za kal.12.
Zao mi je i cudno sto kalibar 16 skoro pa izumire.20/70 sam iskreno samo jednom posudio za lov na golubove a inace odkad lovim imam samo 12ke i totalno sam se razocarao dvadeseticom u tom lovu.Mozda je slucajnost.Mozda treba biti precizniji,biti blize ,ali u svakom slucaju razocarao sam se sa 20/70.......76 je vjerovatno druga prica.
Iggy budis mi nostalgiju
.I ja sam poceo sa IZ 18 jednociva, pa onda samo položare.
Iggy budis mi nostalgiju
smiješno..imam puške u kal.28, 24,20,16 i 12..lovim sa svima osim sa 12 kalibrom izuzev trapa ili d.svinja..u okolici vž ima još uvijek dosta sitne divljači i moj je izbor uvijek 20-ka i to nikad magnum..zašto? zato jer dobrom strijelcu bolje i jače netreba.. da,20 ima uži snop i manju gramažu i traži discipliniranog i dobrog strijelca ali lovac koji lovi sitnu divljač sa dobrim psom na daljinama do max 35-40 metara netreba ništa ni bolje ni jače..sa 28 i 24 kal lovim prepelice i šljuke,fazana samo do 20 koraka jer u tim kal.nema krupnije sačme od 3,1 i to u malim gramažama..sa 20-kom sam prije par dana odstrelio lisicu i to na 30 koraka sa 3,5mm m90 od 28grama i ni koraka nije napravila..a pošto ja sitnu divljač lovim od otprilike devete godine života kad sam prvog fazana odstrelio u letu sa dedinom 16-icom mogu samo ispričati jednu anegdotu iz juge 70-ih godina: u našem društvu je bilo cca 60 članova-samo 2 su imala 12 kal.sačmare i ta su 2 bila predmet sprdnje cijelog društva jer se smatralo da su toliko loši strijelci da im top treba.. realno najbolji omjer nekakve snage i posipa ima 16-ica ali lovio sam i to uspješno i sa 410 kal. samo što i s njim i sa manjim kal.od 20-ke ima ipak dosta ranjavanja čak i kod dobrog pogotka..s 20 kal sam pucao i trap jedno vrijeme i nisam bio ništa puno lošiji nego sa 12 ali jednostavno za takve manje kalibre treba puuno prakse i vježbe..donositi sudove na temelju jednog lova i ispaljenih par patrona ili nečijeg pisanja po netu je..a svakom njegovo,ne kanim nikoga u ništa uvjeravati ni izmišljati toplu vodu ali na temelju više od 20 godina svojeg lov.staža i 60 god.lov.staža svojeg oca mislim da mogu to konstatirati..realno 12 je najrasprostranjeniji kalibar sa najvećim izborom streljiva i oružja,16 je praktički izumro,20 kal. je barem kod nas skroman izbor i oružja i streljiva a o manjim kalibrima da ne govorimo..divljači je sve manje,lov.psa i to dobrog i vremena da se takav odgoji imamo sve manje..da danas postajem lovac ili da mladom lovcu dajem savjet i ja bi mu rekao 12..
12 je univerzalan kalibar, nema šta. Ali grivna ispred mojih pasa iz stare Suhl položare 16.-ke...još unutra papirna Trepča 2.5mm,pa miris patrone...neprocijenjivo. Najlakše je uzeti MP 153 12/89 pa deri dok ne padne. Mladi lovci svi redom to kupuju. Zašto, hoće li biti bolji i uspješniji??? Sumnjam, osim što cijeli dan na ramenu nose gredu.
ajme koliko se ovo raširilo... a pitanje je samo bilo... usporediti 20/76 i 12/70...
iz svih ovih rasprava... ne nezire se odgovor... osim da je cal. 16 najbolji...

iz svih ovih rasprava... ne nezire se odgovor... osim da je cal. 16 najbolji...
Tema nema kraja, osnovna tema je bila odabir karabina... 
Dobro je cut vise razmisljanja i iskustava...
Dobro je cut vise razmisljanja i iskustava...
Evo ja samo moram nesto dodati,ruger citajuci tvoj post sve se slazem ali tvoj post samo potvrdjuje nadmoc kalibra 12
jer kao sto kazes ostali cesce ranjavaju i treba biti precizniji a da se moze,moze se, maheri
ubiju svinju sa 22 lr,bez da se makne
sto ne znaci da je bolji za tu namjenu od 30-06
Tako je Darko11! Sve se moze, ali govorimo o snazi i daljini pucanja! I 16 nije jaci od 12. Zao mi je sto nigdje ne mogu pronaci jednu tablicu gdje se vidi test usporedbe 16 i 12!
Sa jednakom kolicinom sacme nema razlike,racunajte jos veci tlak kod kal. 16 tako da brzina nije upitna. Samo dobra cijev i posip...