Pumperica 7+1
- technotronic
- Stožerni Narednik

Re: Pumperica 7+1
Jedini nedostatak kod ove puske je to sto ima jednu cijev i jedan čok, ostalo joj ide u prilog, cijena i kvaliteta.
Uz konkretnu pušku (Fabarm) koja mi je zapala za oko idu i 3 vanjska čoka koji ujedno i produžavaju cijev... Znači,stvarno multifunkcionalna puška... Mislim da što se lova tiče jedina prava mana je što se kod "pumpanja" gubi meta iz vida i kako kaže kolega Joly teža je ponovna akvizicija cilja... Vjerujem da se to vježbom da otkloniti...
Od kud ti to da se gubi meta s vida, mozes bez problema pumpati i na ramenu, bez skidanja pogleda, to pumpaju nasiroko samo u US filmovima.bitanga wrote:Uz konkretnu pušku (Fabarm) koja mi je zapala za oko idu i 3 vanjska čoka koji ujedno i produžavaju cijev... Znači,stvarno multifunkcionalna puška... Mislim da što se lova tiče jedina prava mana je što se kod "pumpanja" gubi meta iz vida i kako kaže kolega Joly teža je ponovna akvizicija cilja... Vjerujem da se to vježbom da otkloniti...
Pumperica je najrasirenija i univerzalna lovacka puska
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Ovo je djelomicno tocno, ali samo s tehnicke strane - ne uzimajuci u obzir psiholosku komponentu.fricky wrote:
Od kud ti to da se gubi meta s vida, mozes bez problema pumpati i na ramenu, bez skidanja pogleda,
Dakle, svaka puska, ima trzaj.
Dakle -cak i kod dvocijenog oruzja, nakon ispaljenja prvog hica, moras opet poravnati nisan nakon trzaja oruzja.
Drugim rijecima, meta, cilj, ili divljac privremeno se gubi iz vidnog polja, neovisno o tome sta se ne repetira i opet je potrebno poravnavati nisansku liniju.
Medjutim treba uzeti u obzir eventualno i iznenadnu situaciju, pa onda imas
Kod pumperice:
Prvi hitac
repetiranje
poravnavanje nisanske linije
drugi hitac
Kod dvocijevki imas:
Prvi hitac
poravnavanje nisanske linije
drugi hitac
Drugim rijecima, kod dvocijevki imas jednu radnu manje, a u iznenadnoj situaciji to moze imati utjecaja, jer si kod dvocijevnog oruzja fokusiran samo na drugi hitac i cijanje, ali ne i na dodatnu radnju repetiranja.
Medjutim, kako i sam kazes - ovo se sve sasvim lijepo korigira dobrom istreniranoscu lovca. Medjutim, u svakom slucaju - zbog dodatne radnje - drugi hitac je nesto kasniji, sporiji.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
ma to je ok... ali i to je jedna cijev i jedan čok u kontekstu onoga što tehnotronic kaže...bitanga wrote:...idu i 3 vanjska čoka...
onog trenutka kad je digneš u rame... imaš samo jednu cijev i jedan čok... ma koliko čokova imaš u torbi...
ha ha ha......Pumperica je najrasirenija i univerzalna lovacka puska...
pumparica je jeftini kramp koji i lovcu ponekad dobro dođe... ali je pravi lovac nerado pokazuje u lovu...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Hawk...
Ma sad kad ja imam bokericu, eventualno bih razmislio o kakvoj pumperici, za lov na divlje svinje pogonom. Ideja mi se svidja.
A onda, bas da je sila, za sitnu sacmu moze se i kombinirati... prva patrona disperzante, druga sa koncentratorom.
Drugim rijecima, nedostaci sa jednim jedinim chokom se daju koliko-toliko korigirati.
Premda, slazem se da za osnovnu lovacku pusku treba biti dvocijevka. Prva dva hica obicno rijesavaju sve, a ako ne rijese, za treci hitac tesko da ce biti vremena.
Ma sad kad ja imam bokericu, eventualno bih razmislio o kakvoj pumperici, za lov na divlje svinje pogonom. Ideja mi se svidja.
A onda, bas da je sila, za sitnu sacmu moze se i kombinirati... prva patrona disperzante, druga sa koncentratorom.
Drugim rijecima, nedostaci sa jednim jedinim chokom se daju koliko-toliko korigirati.
Premda, slazem se da za osnovnu lovacku pusku treba biti dvocijevka. Prva dva hica obicno rijesavaju sve, a ako ne rijese, za treci hitac tesko da ce biti vremena.
Turn better into best!
ma da... Jolly... i ja imam pumparicu... u magazin ide 8... neman ja ništa protiv nje... dapače...
ali da bi to nazva "univerzalnom lovačkom puškom"... to ne... nikako... čak je ne smatram ni lovačkom...
ovo za naboje... more se slagati... ali kako kod ih naslažeš... more ispasti ne onako kako zatriba...
moraš pucati kako si naslaga... a drugačiji izbor nemaš... prva uvik ide prva...
ali da bi to nazva "univerzalnom lovačkom puškom"... to ne... nikako... čak je ne smatram ni lovačkom...
ovo za naboje... more se slagati... ali kako kod ih naslažeš... more ispasti ne onako kako zatriba...
moraš pucati kako si naslaga... a drugačiji izbor nemaš... prva uvik ide prva...
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Puniš ko protuzrakoplovni top, jedan trenutni, jedan zapaljivi, jedan trenutni, jedan trasirni, jedan pancirni, pa trenutni.....
Dvocjevke su mi draze od poluautomata i pumpi jer su mi osobno lijepse i npr 10 ak cm su krace uz istu duzinu cijevi,i razlozi koje ste naveli,biras cok i biras vrstu patrone koju ces prvu pucati, ovisno o situcaiji,to moze biti kombinacija kugla/devetak(gdje je dozvoljen), dalekometna sacma tipa krusik k100/obicna sacma,ili jedan zapaljivi/jedan pancirni kao sto dejan rece
......ne kazem da su to ceste lovne situacije ali volim tu mogucnost,zatim kao sto jolly rece,nikad nece zaglaviti vazni drugi metak...zatim,lakse ih je cistiti.
Prednost pumparice ili poluautomata npr u odnosu na dvocjevke je jaca konstrukcija i jeftinija za proizvodnju,tako da ima modela pumparica koji kostaju ko burek a izdrzati ce kolicinu patrona koju u karjeri ispali trap strijelac se Perazzi bokericom koja kosta imanje,znaci jedan poveci bazen patrona
.Nema klasicnih boljki koje imaju dvocjevke poput razlemljivanja kalaja izmedju cijevi,pojave lufta izmedju cijevi i baskule,pucanja igli .....itd itd.
Zanimljiva stvar je da englezi obozavaju polozare,ako nemas side by side sa engleski kundakom u rukama za njih i nisi lovac,ostatak europe zadnjih desetljeca je odaniji bokericama a ako vidis amerikanca sa dvocjevkom u rukama to je raritet,onda mora da je neki kauboj ispao iz vremeplova sa coach gunom .Ameri obozavaju lov sa pumparicama ili poluautomatima.
Prednost pumparice ili poluautomata npr u odnosu na dvocjevke je jaca konstrukcija i jeftinija za proizvodnju,tako da ima modela pumparica koji kostaju ko burek a izdrzati ce kolicinu patrona koju u karjeri ispali trap strijelac se Perazzi bokericom koja kosta imanje,znaci jedan poveci bazen patrona
Zanimljiva stvar je da englezi obozavaju polozare,ako nemas side by side sa engleski kundakom u rukama za njih i nisi lovac,ostatak europe zadnjih desetljeca je odaniji bokericama a ako vidis amerikanca sa dvocjevkom u rukama to je raritet,onda mora da je neki kauboj ispao iz vremeplova sa coach gunom .Ameri obozavaju lov sa pumparicama ili poluautomatima.
Realno, dobar PA je zakon. Onaj metak više često dobro dođe. S druge strane, dvocijevka ima svoje prednosti. Dva čoka i dva različita metka pa biraš. Fina položara 16-ka je milina, elegantna je,lijepa i funkcionalna. I ima ono nešto lovačko u sebi,neki poseban gušt. Pumpericu sam koristio od prijatelja,onako,ništa posebno. Nije loša za svinje na klancu kod nas.
- technotronic
- Stožerni Narednik

ovi kod mene u društvu sve stari šeširđije sa fazanskim perom u škrljaku i duplenkama, pa ih ponekad živciram sa svojim poluautomatom i šiltericom...jooooj, još da dodjem s pumpericom i onim novim šarenim odijelom... ufff
Meni je to nebitno. Obično ti starci glumataju najviše zbog ljubomore. Voljeli bi i oni biti mladi i nositi Benelli. Lažu ako kažu suprotno.
- technotronic
- Stožerni Narednik

Ha ha ha , dobartechnotronic wrote:ovi kod mene u društvu sve stari šeširđije sa fazanskim perom u škrljaku i duplenkama, pa ih ponekad živciram sa svojim poluautomatom i šiltericom...jooooj, još da dodjem s pumpericom i onim novim šarenim odijelom... ufff
Nit su svi stariji lovci ovakvi kakve vi opisujete, nit su svi mladi lovci savrseni...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
Bravo Hrvoje... ovo se počelo pomalo pretvarati u serkanje... drago mi je da je još neko primjetija... 
Nisu, ali su neki stvarno u k...u. Sve što je bolje i modernije, praktičnije i sl. im je bez veze. Netko ako ima dobro dresiranog psa im je smiješan itd.zhrvoje wrote:Nit su svi stariji lovci ovakvi kakve vi opisujete, nit su svi mladi lovci savrseni...
- technotronic
- Stožerni Narednik

kod mene ima jedan sa tak debelim cuckom, da umjesto da trči pred nama i diže živinu, ovaj se vleče 20 metri za nama, a jezičina do poda ...
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik