karabin 7x64 puskarna kranj

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Post Reply
mglobarevic
Civil
Civil

karabin 7x64 puskarna kranj

Post by mglobarevic » 26 Jun 2015, 14:30

Postovanje svima na forumu, da li neko moze da mi kaze malo vise o ovom karabinu i da li je bolja od CZ. Unaprijed zahvalan

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: karabin 7x64 puskarna kranj

Post by Darko11 » 26 Jun 2015, 22:17

Dobrodosao na forum,ima vec tema,nisi trebao otvarati novu.

viewtopic.php?f=3&t=5786&p=70943&hilit= ... anj#p70943

mglobarevic
Civil
Civil

Post by mglobarevic » 27 Jun 2015, 08:34

Darko11 wrote:Dobrodosao na forum,ima vec tema,nisi trebao otvarati novu.

viewtopic.php?f=3&t=5786&p=70943&hilit= ... anj#p70943
hvala na dobrodoslici, procitao sam taj topik ali sam hteo ako mi neko moze malo sire objasniti o kakvoj je pusci rijec i kakvog je kvaliteta jer na internetu ne mogu pronaci nista o njoj

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 27 Jun 2015, 09:02

Kolega, reci ti nama koliko imas iskustva? Odnosno, imas li vec sta lovackog oruzja, lovackog staza, itd...
Pitam jednostavno radi tog da znamo koiko/sto zelis znati. Naime, na linku na slicnom threadu lijepo je objasnjeno, ali mozda te zanima sto je leptir kocnica, ili sto je ubrzica... ili koja su bolja rijesenja?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

mglobarevic
Civil
Civil

Post by mglobarevic » 27 Jun 2015, 17:50

[quote="jolly"]Kolega, reci ti nama koliko imas iskustva? Odnosno, imas li vec sta lovackog oruzja, lovackog staza, itd...
Pitam jednostavno radi tog da znamo koiko/sto zelis znati. Naime, na linku na slicnom threadu lijepo je objasnjeno, ali mozda te zanima sto je leptir kocnica, ili sto je ubrzica... ili koja su bolja rijesenja?[/quote

Lovim vec 25 godina u kanjonu Tare i kanjonu Morace, lovio sam sa M48 prepravljenom. Na mjestima gdje ja idem u lov teren je nepristupacan i tezak ljudi koji su bili znaju o cemu pricam, dosta ljudi i iskusnih lovaca je tu izgubilo zivote.Sve ove godine lovio sam sa tom starom M48 prepravljenom. Na terenu kojem ja lovim jedan pucanj je presudan druge sanse nema. Sa M48 mi se desavalo dobrih pogodaka ali i mnogo promasaja dal zbog municije i tezine zrna. mOJI KOLEGE LOVCI IMAJU 30-06, 8X57 i mnogih drugih koji su imali moji draugari pa sam po nekad od njih pozajmnjivao , i probao po meni na najtezu zvijer koja se moze lovit divokozu . i nije joj se lako primaci da je gadate na 100m da bi imali dobar pogodak a izuzetan sam strijelac gadjam i preko 300m bez optike i imao sam dosta ostrjela na tim i vise daljinama a bogami i promasaja . srijecao se i sa medvedom kojeg sam mogo da gadam i gadao 3 puta i gledao kako odlazi a ulovio sam mnogo i svinje sve ovo sa m 48 prepravljenom , i jedne prilike je doso kod mog druga covjek slovenac sa puskom za koju sam trazio da mi se objasni jer samo jednom sam imao priliku da je nosim 6h u rukama i cuo od starih lovaca da je dobra i mnogo bolja od zastave pa cak i mnogih drugih , i kad neznate onda morate pitat i slucajno covjek hoce da mi je proda i ne bas za male pare . i taj put kad sam je nosio odstrelijo sam sa njom na sigurno preko 300m jarca u vatri je pao to nikad do tad nisam vidio takvo rusenje i municija je bila grom . dali zbog pogotka ili municije ili stvarno izuzetne puske ne znam ali meni se jako svidjela i volio bih da je imam a isto tako da mi vi koji vise znate o njoj kazete o kakvoj je to rijec puski. na ovoj pise gorenje puskarna kranj . znam dosta o lovu a od puskama slabo jer sam samo sa tom starom lovio i po nekad uzimo od drugara kom je bilo tesko da se penje u planini tako i taj dan slovenac nije htio da rizikuje i meni kaze evo ti puska prava da probas a ne taj kolac sto nosis . sad mene kokretno interesuju koliko one odprilike kostaju ova recimo nije 20 metaka opalila nova od kakvog su matarijala uglavno sve ko bi mi mogo rec nesto vise od njoj iskustva sa takvom puskom i tako dalje , jer ovaj gospodin tvrdi da je cudo nad cudima ja sam je probao i stvarno vec 2 mjeseca samo o njoj razmisljam jer tako nesto precizno nisam u rukam uzimao 2 mjeseca samo o njoj razmisljam . ono sto mi vi predlozite bice presudno da li da dam za nju 1000e ili ne a volio bih da mi je i nahvalite pa da je kupim . izvinjavam se sto sam malo naporan tako ti je kad das kompjuter covjeku sa planine . i unaprijed se zahvaljujem

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 Jun 2015, 04:25

Cijene na oglasniku njuskalo krecu se od 3000 kn do preko 10.000 kn. (400 do preko 1400 eur)
Ali vidi sam da li ti cijena odgovara jer je u igri dosta faktora:
ima li optiku i koju, koji nosaci, kakva je montaza, skidajuca, fiksna, suhl, swenk, itd...

I na kraju kad isprobas pusku i uvjeris se da je precizna, imas novce i nabavnu dozvolu - onda se sve svodi na konacnu subjektivnu odluku koliko tebi srce igra za tom stvari.
Ako ti se svidja uzmi.

Po meni najveca kvaliteta ovih pusaka je klasicni mauzerov zatvarac koji vise skoro pa niko ne proizvodi, osim zastave kojoj je pala kvaliteta zavrsne obrade, i originalnog mauzera koji sustav 98 jos uvijek drzi u top produkciji i na najvisoj cijeni.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 28 Jun 2015, 19:15

Dobra puška bez greške, ako je cijev u super stanju i ima kakvu dobru optiku 1000 eura nije previše. Inače, nađe se i prijeratna zastava u extra stanju za 300 eura pa vidi. I zastavin prijeratni 7x64 je super puška.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 28 Jun 2015, 20:03

Dobro je da je kalibar iskljucivo lovacki 7x64 iako je i on prvotno bio zamisljen kao novi kalibar za mauzerku njemacke vojske, a ne vojno lovacki kao 8x57 ,jer imas jednu naj vazniju brigu manje,cijev je vjerovatno kao ogledalo i nije nagrizena nimalo sto uz polozenu putanju ovog kalibra pridonosi dobroj preciznosti te puske u odnosu na tvoju M48 . Iz te puske sigurno nije pucano vojno korozivno streljivo kojeg nema u tom kalibru.Naci cijev koja nije zahrdjala od vojnih "siljkana" na M48 npr je gotovo raritet koji je u vlasnistvu savjesnih koji ciste pusku nakon pucanja takvog streljiva.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 28 Jun 2015, 22:07

Darko moje su ogledalo, a ispucale su dosta municije. Čak i one iz 2. svj. rata.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 29 Jun 2015, 08:30

Iggy vjerujem,samo redovito ciscenje nakon svakog pucanja vojnog streljiva ili pucanje samo civilnog, i te cijevi su kao nove cijeli zivot jednog lovca,cak i generacija lovaca,ali nazalost vecina su lijeni ocistiti pusku kao da idu kopati kanal, tako da su cijevi makadam kod gotovo svih koje sam vidio,a steta,jer te puske su vijecne i kvalitetnije od mnogih razvikanih i skupih karabina,neunistive puske su te m48 mice.Vidio sam ih dosta sa skupim kundacima,skupim optikama i izgledom kao da ih je blaser radio i cijene im u nebo, a ne vrijede 5 kuna,osim sminkerima koji padaju na izgled puske,kundake i te gluposti, a ono najbitnije,cijev i preciznost,groblje.Vise cijenim neku sa orginalnim "bilja" vojnim kundakom i odlicnom cijevi,a takve su rijetkost.

mglobarevic
Civil
Civil

Post by mglobarevic » 29 Jun 2015, 23:16

Hvala svima na odgovorima. Puska je nova optiku nema a i meni ne treba tamo gdje lovim ne bi mi mnogo pomogla, mozda jednom u 100 puta. Juce sam bio u lovu sa njom rezltat je jedno jare i jedna divokoza.Jare sam ubio ja sa ovom puskom a divokozu moj prijatelj sa browing bar 30 06. Mnogo sam zadovoljan sa njom i kupio sam je. Platio sam je 1000 e bez optike zato sto je nova.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 30 Jun 2015, 03:56

:A28:
Eto, dilema je rijesena! Cestitam!
Sad ti je dusa na miru.

Po meni, trebalo-ne trebalo, (a i sam spominjes prethodno da znas gadjati i na 300 metara) ipak pocni razmisljati o kakvoj optici sa skidajucom montazom.
Na klasicni mauserov sustav, ja bih stavio shul montazu.

Ali, ti sam razmisli.
AKo ti nije problem, stavi neku sliku te puske.
Turn better into best!

Aguila
Desetnik
Desetnik

Post by Aguila » 30 Jun 2015, 09:00

Neznam kakve su cijene kod Vas ali 1000€ je po meni previše za "golu " pušku.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 01 Jul 2015, 07:34

Mogao si kupiti potpuno novi karabin za 1000 eura, čak i ČZ 557. Kranjac je super puška ali ne vrijedi toliko. Možda, ako je potpuno nova sa kundakom po mjeri od turskog oraha.

Post Reply