CZ M57 - TETEJAC!!
-
PUNISHER1987
- Nadnarednik

CZ M57 - TETEJAC!!
Razmišljam o nabavi pištolja navedenog u naslovu pa me zanima kakav je po pitanju preciznosti i da li vrijedi nabaviti takav pištolj koji bi možda koristio za samilosni hitac?! Pomoć i savjeti su dobrodošli!! Unaprijed zahvalan!!
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.
Re: CZ M57 - TETEJAC!!
Da ti ga netko pokloni pa da imaš za samilosni, vrijedi. Inače ne vrijedi nabavne. Može se urediti odlično ali onda košta kao i kakav bolji pištolj. Nađi ČZ 75B i miran za sve.
Iggy ti je dobro napisa! Ja ga iman jer uzimam i imam sve sto mogu! Jedna sam vrsta kolekcionara, ali nikako onesposobljenog, vec uporabnog oruzja! Sam po sebi pistolj je vrlo mocan, nema neku zaustavnu moc, ali ipak vrijedi! U udporedbi sa nekim novim konstrukcijskim rjesenjima sigurno da ima boljih, ali on ipak opravdava svoju namjenu i funkciju s obzirom kad je nastso. U svakom slucaju dobar pistolj, a uz tuning(prodao ssm takvog) cak i vise nego dobar, ali da je CZ 75 bolja, to svakako! U svakom slucaju, ako je gratis ili mukte, neka je njega u ormaru. A na tebi je da odlucis.............
BUM BUM...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Sa TT m 57, ako treniram - mogu napraviti 150 do 160 krugova, na meti r50, na 25 m udaljenosti. A to je priblizno moj rezultat koji (opet ako treniram) mogu napraviti i s HS 2000 (HS9).PUNISHER1987 wrote:Razmišljam o nabavi pištolja navedenog u naslovu pa me zanima kakav je po pitanju preciznosti i da li vrijedi nabaviti takav pištolj koji bi možda koristio za samilosni hitac?! Pomoć i savjeti su dobrodošli!! Unaprijed zahvalan!!
Dakle, o preciznosti su tu negdje, na nivou prosjecnog sluzbenog pistolja.
Za usporedbu sa cz 75b (obicna), mogu postici i do 180 krugova na istoj udaljenosti.
Dakle, to ti daje uvid u preciznost.
Municija za TT je nesto skuplja nego 9x19, a je to mozda nedostatak, ako mislis cesce vjezbati na streljani.
Probojnost metka 7.62x25 je nesto veca nego 9x19, ako ti to znaci nesto za samilosni hitac.
Po ducanima imas i lovacke municje za njega jhp, ili sp.
Pistolj koji je modernije koncepcije, veceg kapaciteta spremnika, double action, i precizniji - svakako je neka od verzija cz75.
Medjutim sta se pouzdanosti tice, ja nisam nikad dozivio zastoj ni na jednom ni na drugom.
Ako ga mislis nosati po sumi za samilosni hitac u lovu, a bez da places ako se sta izgrebe - onda je to TT, a k tome je i jeftiniji na trzistu polovnih.
Inace, TT je single action, i nema prave kocnice, ali zato se moze koristiti opcija da se udarac stavlja na medjuzub, pa se to koristi kao kocnica.
Ono sta sam cuo, to je da taj sistem kocenja nije pouzdan, i znalo je biti nekih gresaka.
Medjutim, ne znam detalje.
Ako nas Istra champion bude citao, mozda on kaze neku o tome.(?)
Sve u svemu, ako ga uzmes za lov za samilosni hitac, mislim da neces pogrijesiti, ali isto tako neces pogrijesiti ni ako uzmes cz 75, ili hs9, jer samilosni hitac nije neka zahtjevna funkcija.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Simpaticno!berbenn wrote: Ja ga iman jer uzimam i imam sve sto mogu! Jedna sam vrsta kolekcionara, ali nikako onesposobljenog, vec uporabnog oruzja! .
Turn better into best!
Kupujes li ti oruzje ili kristal za izlaganje u vitrini ? Kupio sam ja njega a ne on mene, alat kao i svaki drugi, ako se alat koristi mora biti i tragova koristenja....jolly wrote:.......... a bez da places ako se sta izgrebe - onda je to TT, ............
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Teoretski, Lex, ipak samo teoretski!
Dobro zvuci, ali mislim da je to ipak samo teoretski!
Nisam bas stekao dojam da je tvoje oruzje izgrebano, istroseno, ostecenog nikla i brunaze i izderano, pa cak imas i poneko ovdje na slikama, sjaji se ko da je na izlozbi.
Ko bonboncic iz izloga!
Da li grijesim?
Nisam bas stekao dojam da je tvoje oruzje izgrebano, istroseno, ostecenog nikla i brunaze i izderano, pa cak imas i poneko ovdje na slikama, sjaji se ko da je na izlozbi.
Ko bonboncic iz izloga!
Da li grijesim?
Turn better into best!
e to je toberbenn wrote: Ja ga iman jer uzimam i imam sve sto mogu! Jedna sam vrsta kolekcionara, ali nikako onesposobljenog, vec uporabnog oruzja!
Naravno da treba sto je moguce vise sacuvati svaki alat, no ne treba pretjerivati jer onda postanes rob estetike na ustrp funkcionalnosti. Ono sto se nosi u lov prije ili poslje ce dobiti neizbjezne oziljke, a ono sto ide na streljanju je vec druga prica...Zapravo za lov bi trebalo sve biti od Inoxa i plastike jer je to lako odrzavati, a to je totalno suprotno od onoga sa cime se lovci vole pohvaliti ..mislim na neki rucni rad, gravure, itd.... Tesko je biti jeb*n i posten...Hahahhahahahahjolly wrote:Teoretski, Lex, ipak samo teoretski!Dobro zvuci, ali mislim da je to ipak samo teoretski!
![]()
Ko bonboncic iz izloga!
Da li grijesim?
Nemoguće je Nemoguće
Ta prica sa samilosnim hitcem je toliko jadna da ni malo dijete ne vjeruje u nju.
Kod nas u drustvu nitko ne nosi pistolj,nit je potreban.
Ak je vec divljac nastrijeljena,onda moze biti i odstrijeljena karabinom il sacmaricom.
u potrazi za ranjenom d. svinjom iskljucivo koristim kuglu i PP, i nikada nije bilo problema.
Kod nas u drustvu nitko ne nosi pistolj,nit je potreban.
Ak je vec divljac nastrijeljena,onda moze biti i odstrijeljena karabinom il sacmaricom.
u potrazi za ranjenom d. svinjom iskljucivo koristim kuglu i PP, i nikada nije bilo problema.
ja cu radije nosit pištolj za samilosni hitac nego PP koji nije legalan, a i kad bi ga nosia nebi se sa tin hvalia na forumu....Spinnaker wrote: u potrazi za ranjenom d. svinjom iskljucivo koristim kuglu i PP, i nikada nije bilo problema.
Zavisi kakvu vegetaciju imate na tom podrucju a naravno i vrste divljaci...U Istri pa i na otocima imas tkz " Crni Trn " mislim da je opci naziv TRNINA, uzanso gusto nisko raslinje, izrazito bodljikavao i ostavlja bolne rane koji sporo zarastaju. Lovci kazu ake se Vepar u to zavuce a moras za njim nema sanse sa dugim oruzjem jer si nepokretan.Spinnaker wrote:Ta prica sa samilosnim hitcem je toliko jadna da ni malo dijete ne vjeruje u nju.
...
Jednako je i za svaki drugi gustis, puska je 0-bodova tako da ne treba generalizirati jer se lovista jako razlikuju...
Nemoguće je Nemoguće
Razlike ima ali puška je dovoljna. PP je za gustiš i male daljine u potrazi zakon, neka priča tko što hoće. Generalno za lov ne jer "lovci" pucaju daleko i nepravilno ga koriste. Bolje da je zabranjeno. Pucaj na 10-15 m pa ćeš vidit je li valja. Dalje, pištolji i revolveri su puno puta pomogli u lovu i spašavanju od vepra i takav lovac će ga sigurno opet nositi. Ja sam još uvijek za pušku, uglavnom lovim sačmaricom i kuglom. PP rijetko u jednoj cijevi ako tražim šta ranjeno. I to je više psihološki jer na 3 metra je sasvim svejedno da li je devetak ili kugla. Ako je baš gustiš i teško prolaziš valja i pištolj ali brate tu je glava u torbi jer ranjeni vepar mete sve ispred sebe. Moraš biti majstor da ga zaustaviš na metar ili dva od sebe. TT sa HP zrnom ima dobru zaustavnu moć zbog brzine i lakog otvaranja zrna.
- jolly
- Cinker - bojna

Osnovni problem kod TT, ali i svakog drugog pistolja - jest potencijalno u strijelcu/lovcu, ako pod adrenalinom treba pogoditi trcecu i opasnu divljac, a takodjer na odredjenoj udaljenosti, ali i u uvjetima razlicite vidljivosti - dan-mrak-sumrak sto nije lako.
Uvjete u kombinaciji sa individualnim sosobnostima ne treba potcijenjivati!
Dakle, po meni, za takve avanture s ranjenim veprom po gustisu, ko nije siguran u sebe i pistolj (to jest da ima dovoljno treninga iza sebe s pistoljem, sto ameri zovu "trigger time"), bolje da se drzi duge cijevi.
Ako govorimo o TT m 57, tvornickom, sa originalnim tvrdim vojnickim okidanjem - mogu reci da sam cesto puta vidio na streljani u idealnim uvjetima katastrofalno loseg gadjanja kod pojedinaca, a da ne govorimo o pucanju na brzoj paljbi. Tako da po meni, tvornicki TT, sa originalnim tvrdim vojnim okidanjem za "kaubojstinu" po trcecem ranjenom vepru, mislim da nije.
Sve u svemu, nije lovacki pistolj lose imati, ali treba biti ozbiljan, i dobro procijeniti kad ga koristiti, a kad ne. (ako govorimo o crnoj divljaci). Ako se postoji mogucnost da taj vepar istrci, bolje je izabrati kakvu dugu cijev, da ne ulazim sad u diskusiju o pp sacmi, itd.
Inace, vezano za municiju - cuo sam price, da HP od PPU, bas nije sklon otvaranju? Ne znam je li istina. A za druge proizvodjace ne znam.
Uvjete u kombinaciji sa individualnim sosobnostima ne treba potcijenjivati!
Dakle, po meni, za takve avanture s ranjenim veprom po gustisu, ko nije siguran u sebe i pistolj (to jest da ima dovoljno treninga iza sebe s pistoljem, sto ameri zovu "trigger time"), bolje da se drzi duge cijevi.
Ako govorimo o TT m 57, tvornickom, sa originalnim tvrdim vojnickim okidanjem - mogu reci da sam cesto puta vidio na streljani u idealnim uvjetima katastrofalno loseg gadjanja kod pojedinaca, a da ne govorimo o pucanju na brzoj paljbi. Tako da po meni, tvornicki TT, sa originalnim tvrdim vojnim okidanjem za "kaubojstinu" po trcecem ranjenom vepru, mislim da nije.
Sve u svemu, nije lovacki pistolj lose imati, ali treba biti ozbiljan, i dobro procijeniti kad ga koristiti, a kad ne. (ako govorimo o crnoj divljaci). Ako se postoji mogucnost da taj vepar istrci, bolje je izabrati kakvu dugu cijev, da ne ulazim sad u diskusiju o pp sacmi, itd.
Inace, vezano za municiju - cuo sam price, da HP od PPU, bas nije sklon otvaranju? Ne znam je li istina. A za druge proizvodjace ne znam.
Turn better into best!
Kažu da radi rusvaj, opet zavisi kako udari. Ako zakači recimo kost ukoso, postoji šansa da se stisne i ne otvori.
Znaci vazi pravilo Fudrina: " bolje ga je imati i kad ti ne treba nego ga nemati kada ti treba "
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Citao sam balisticka testiranja sta rade u Americi, za vojsku, policiju. Genralno za pistoljske HP metke je problem ako se rupica na vrhu zrna zapuni necim, prije prodora u tkivo, pa se na taj nacin ne inicira pocetak otvaranja.
Ovi su doduse to testirali zrna za samodbranu prema njihovoj praksi (koju njihov zakon dopusta) i to nesto sto zapuni rupicu jest zapravo tkanina. (koju bi u testiranju navukli preko balistickog gela, radi realnosti testa).
Uglavnom savladjivanje ovog problema - iniciranje otvraranja - jest bitan faktor u konstrukciji takvih zrna. A sto je deblji sloj tkanine, veci je Postotak ne-otvaranja.
Kako sve to djeluje kod koristenja na raznoj divljaci, na vepru (koji ima potkoznu hrskavicu), ili kod pogodka u koso u kost, kao sta velis - itd... ne znam.
Ali u svakom slucaju pistoljski HP, da ce postici otvaranje zrna u divljaci - to nije zdravo za gotovo. Moze biti, ali i ne mora.
Ovi su doduse to testirali zrna za samodbranu prema njihovoj praksi (koju njihov zakon dopusta) i to nesto sto zapuni rupicu jest zapravo tkanina. (koju bi u testiranju navukli preko balistickog gela, radi realnosti testa).
Uglavnom savladjivanje ovog problema - iniciranje otvraranja - jest bitan faktor u konstrukciji takvih zrna. A sto je deblji sloj tkanine, veci je Postotak ne-otvaranja.
Kako sve to djeluje kod koristenja na raznoj divljaci, na vepru (koji ima potkoznu hrskavicu), ili kod pogodka u koso u kost, kao sta velis - itd... ne znam.
Ali u svakom slucaju pistoljski HP, da ce postici otvaranje zrna u divljaci - to nije zdravo za gotovo. Moze biti, ali i ne mora.
Last edited by jolly on 31 Aug 2015, 13:53, edited 1 time in total.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Winston Churchil je rekao (i slozio bi se s tobom):lex-lutor wrote:Znaci vazi pravilo Fudrina: " bolje ga je imati i kad ti ne treba nego ga nemati kada ti treba "
"Real gentleman will never need a pistol, but in case he needs - he will need it very badly"!
(Pravom gospodinu ne treba pistolj, ali ako mu zatreba - trebat ce mu gadno!)
Inace Winston je koristio njemacki masuer c96, kao kratko oruzje.
Turn better into best!
Imam tetejac i cisto godinje ispali par metaka al u zadnje vrijem sam ga poceo nositi jedino setnju sumom il planini,jer se u zadnje vrijeme pojavilo se mnogo divlji svinja i pojedinci su vidijeli cak i medvijeda pa dal je njegov metak siguran za samodbranu od divljaci ako nekim slucajem se susretnemo msm da li se mogu ppouzdat u njeg zbog njegovg jacine u slucaju da naletim na neku zivotinju u sumi ili ga dzabe nosim skoro kilogram na sebi.I U tom sluucaju da li je bolje da nosim fmj zrno jer ono ima velku probojnu moc i jace je ili jhp sa tupim zrnom.Covijek se osijeca sigurnije sa tetkicom haha

Gledaj,apsolutne sigurnosti nemaš.
Ipak dobro je da imaš nešto sa sobom,nikada se nezna.
Sa pištoljem i na blizu bitno bi bilo sprašiti metak(metke) na pravo mjesto ukoliko se nađeš u rizičnoj situaciji.
Ipak dobro je da imaš nešto sa sobom,nikada se nezna.
Sa pištoljem i na blizu bitno bi bilo sprašiti metak(metke) na pravo mjesto ukoliko se nađeš u rizičnoj situaciji.