NOŠENJE ORUZJA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

NOŠENJE ORUZJA

Post by berbenn » 04 Mar 2016, 23:09

Koji je pistolj najbolje nositi(cesta upotreba)? Dvoumim izmedju HS9 ili XDM9, GLOCK 19 ili GLOCK 17.... Molim savjete, usporedbe, prijedloge, iskustva.... Hvala unaprijed!
BUM BUM...

technotronic
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Re: NOŠENJE ORUZJA

Post by technotronic » 05 Mar 2016, 00:39

kad stisne sila, svaki je dobar :mrgreen:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 05 Mar 2016, 06:59

Vjecita dilema: HS ili Glock!
Mislim da je vec bilo burnih rasprava na forumu na tu temu.

Po meni: uzmi svaki u ruku, i onaj koji ti je ugodniji, koji tebi lezi prirodnije, za njega se odluci.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 05 Mar 2016, 11:56

DRUGOVI.....jako je neozbiljno raditi usporedbe HS/XDM sa GLockom !! Svaka cast HS i XDM-u ali Glock je ipak svemirsku godinu ispred ovih.
Nemoguće je Nemoguće

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 05 Mar 2016, 12:39

Lex mislim da je to subjektivno, možda je Glock mrvicu i bolji ali otom potom. Meni bolje leži xdm nego G17 , prirodniji mi je u ruci i nišanska linija ima bolji kut, ne lomi ruku. A to je jako važno kod instiktivnog pucanja.

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 05 Mar 2016, 13:12

Lex, po cemu je toliko bolji? Ima manje dijelova pa je automatski jednostavniji, a ostalo ne znam! Pricaj....
BUM BUM...

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 05 Mar 2016, 20:14

Preciziraj malo "česta upotreba" :idea:
Moj izbor je G-17, nakon G-19 i G-30 sada je G-17; za glockove imaš brdo dijelova pa ga možeš prilagoditi za sve uvjete.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

kobi
Razvodnik
Razvodnik

Post by kobi » 05 Mar 2016, 20:36

Osobno sam duže vrijeme nosio HS XDm-9 u izvedbi 3,8" i bio sam jako zadovoljan.
U gradskim uvjetima bio je u crnoj torbici od cordure ("pederuši") iz Lion holstersa, zajedno sa još jednim rezervnim spremnikom (3,8" koristi standardne XDm spremnike sa 19 metaka), dok je u prirodi bio u klasičnoj futroli za remen od cordure, isto proizvod Lion holstersa.

Težina idealna, gabariti idealni (možda bi nekom smetao standardno dugački rukohvat u odnosu na skraćenu cijev i navlaku), trajno i kvalitetno izrađeno oružje.

Iako svo oružuje čistim redovito, poslije svakog pucanja, s tim XDm-om sam odlučio malo isprobavati, pa ga prvih 6 mjeseci nisam čistio, samo sam ponekad pošpricao malo Balistola izvana, pogotovo po vrhu navlake kod usta cijevi jer je tamo ostajalo tragova sagorenog i nesagorenog baruta.
Pucao sam u 90% streljiva s košuljicom i 10% streljiva sa olovnim zrnima (s podmazom), sve novije proizvodnje.

Prvo čišćenje nakon tih 6 mjeseci je bilo malo detaljnije, ali na pištolju nisam mogao naći nikakve tragove nagriženosti ili nečeg sličnog. Štoviše, izgledao je kao nov. A u tih 6 mjeseci je iz njega ispaljeno više od 2.000 kom metaka.

Dakle, preporučio bi XDm-a. Veličina i verzija ovisi o osobnim ukusima i osjećaju. Meni osobno nikad nisu dobro ležale compact i sub-compact inačice ikojih proizvođača, a posebno ne Glockove.
I tako tece jos jedan dan manje do penzije...

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 05 Mar 2016, 22:46

istra champion wrote:Preciziraj malo "česta upotreba" :idea:
Moj izbor je G-17, nakon G-19 i G-30 sada je G-17; za glockove imaš brdo dijelova pa ga možeš prilagoditi za sve uvjete.
Mislim na cesto nosenje, gotovo svakodnevno po 5-6 sati.... Zanima me da li je osjetna razlika u nosenju npr. glocka 19 i XDM-a 4.5". Mislim na gabarite i tezinu! Znam tehnicke karakteristike obadva, a pitam ako netko mozda zna prenijeti iskustva!
BUM BUM...

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 06 Mar 2016, 01:15

lex-lutor wrote:DRUGOVI.....jako je neozbiljno raditi usporedbe HS/XDM sa GLockom !! Svaka cast HS i XDM-u ali Glock je ipak svemirsku godinu ispred ovih.
Ako hitckok 45 kaze da je bolji XDM ,onda je bolji i nema dalnje rasprave :)

kobi wrote: Iako svo oružuje čistim redovito, poslije svakog pucanja, s tim XDm-om sam odlučio malo isprobavati, pa ga prvih 6 mjeseci nisam čistio, samo sam ponekad pošpricao malo Balistola izvana, pogotovo po vrhu navlake kod usta cijevi jer je tamo ostajalo tragova sagorenog i nesagorenog baruta.
Pucao sam u 90% streljiva s košuljicom i 10% streljiva sa olovnim zrnima (s podmazom), sve novije proizvodnje.

Prvo čišćenje nakon tih 6 mjeseci je bilo malo detaljnije, ali na pištolju nisam mogao naći nikakve tragove nagriženosti ili nečeg sličnog. Štoviše, izgledao je kao nov. A u tih 6 mjeseci je iz njega ispaljeno više od 2.000 kom metaka.
Nista cudno,i iz zastavinog tetejca ispucaj 2000 komada novijih brendiranih metaka i nemoj ga ocistiti, i za svaku gljivicu korozije u cijevi ja ti placam pice,a iz XDm a ispali 5 komada vojnog viska iz 50 i neke sa fulminatskom kapislom i nemoj cistiti mjesec dana pa ces vidjeti sta su krateri,iako ima tenifer zastitu cijevi.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 06 Mar 2016, 13:05

Darko11 wrote: Nista cudno,i iz zastavinog tetejca ispucaj 2000 komada novijih brendiranih metaka i nemoj ga ocistiti, i za svaku gljivicu korozije u cijevi ja ti placam pice,a iz XDm a ispali 5 komada vojnog viska iz 50 i neke sa fulminatskom kapislom i nemoj cistiti mjesec dana pa ces vidjeti sta su krateri,iako ima tenifer zastitu cijevi.
Sorry ali ne kuzim ovu usporedbu ?

PA ispucaj iz bilo kojeg oruzja stari tip korozivnog streljiva i napravit ces sranje !

Novo streljivo ima kvalitetne barute i primere sintox ili sinoxid pa ukoliko se jos korisiti i zrno za bakrenom kosuljicom ili teflonskim premazom stvarno nema potrebe pretjerivati u ciscenju...
Nemoguće je Nemoguće

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 06 Mar 2016, 17:40

lex-lutor wrote:DRUGOVI.....jako je neozbiljno raditi usporedbe HS/XDM sa GLockom !! Svaka cast HS i XDM-u ali Glock je ipak svemirsku godinu ispred ovih.
jel to misliš zbog glokovog zmijskog ugriza ili zbog nečeg drugog ?

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 06 Mar 2016, 18:15

šile wrote:... jel to misliš zbog glokovog zmijskog ugriza ili zbog nečeg drugog ?
Ako cemo u "ugrizima" mene uspije ugrisiti i Sig P210 ako nije naknadno stavljen Beavertail, uvijek drzim oruzje sto vise mogu dublje u saci i to napravno platim... :A10: ...

Meni Glock ipak djeluje kao finaliziran proizvod napravljen upravo da bude radni alat, plastika ipak daje dojam neke masivnije izrade prije par dana sam drzao novi XDM u ruci i imam osjcecaj da su oni promjenjivi rukohvati skinuti sa djecjih igracki, mozda se varam ali meni se tako cini....

Sa druge strane cemu sluzi indikator metka u cijevi ? Onaj tko nosi tu vrstu alata UVIJEK IMA metak u cijevi, i zna da to nije igracka...
Nemoguće je Nemoguće

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 06 Mar 2016, 20:11

Hs,ako je za vanjsko nošenje, nakon nekog vremena, hrđa zahvati neke dijelove, dok je za nošenje u torbici dosta dobar. Kod Glocka takvi problemi ne postoje.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 07 Mar 2016, 00:25

lex-lutor wrote:

Sorry ali ne kuzim ovu usporedbu ?

PA ispucaj iz bilo kojeg oruzja stari tip korozivnog streljiva i napravit ces sranje !

Novo streljivo ima kvalitetne barute i primere sintox ili sinoxid pa ukoliko se jos korisiti i zrno za bakrenom kosuljicom ili teflonskim premazom stvarno nema potrebe pretjerivati u ciscenju...
[/quote]

Ne kuzim ovu repliku,ja pricam o istoj stvari :mrgreen: .Uz novo streljivo cinjenica da pistolj nije zahrdjao iako ga nisi cistio 2000 metaka ne predstavlja nista cudno, niti pokazuje superiornu zastitu pistolja.Stvar je u dostignucima u proizvodnji streljiva a posebno kod pucanja streljiva sa olovnim zrnima (s podmazom), u cijevi ostaje sloj lubrikanta i stiti je od korozije.Kad vidis korozijom nagrizenu cijev malokalibarke 22 lr kod koje svako olovno zrno ima masni premaz,javi mi da vidim i to cudo,taman da nije nikad ociscena.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 07 Mar 2016, 10:13

Darko11 wrote:.....Kad vidis korozijom nagrizenu cijev malokalibarke 22 lr kod koje svako olovno zrno ima masni premaz,javi mi da vidim i to cudo,taman da nije nikad ociscena....
Nisam shvatio iz prve tvoju misao...jeb ga...

A ovo za 22LR je dobro pitanje ? Mada sam ja siguran da mi " Balkanci" mozemo napraviti sve ono sto normalni ljudi nisu ni predpostavili da je moguce... :A13: :A13: :A13:
Nemoguće je Nemoguće

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 07 Mar 2016, 12:18

Istina, jedina nam je prednost da to uglavnom nije ništa pozitivno.

killcros
Civil
Civil

Post by killcros » 07 Mar 2016, 15:26

Pozdrav svima, citavsi naslov ove teme nisam ocekivao da cu naletit na jos jednu neverending diskusiju koje oruzje je boilje, glock ili springfield (posto vecina vas prica o XDM modelima drzat cu se tog imena).

Dakle, kao sto nam samo ime teme govori, radi se o nosenju, ali po nekim komentarima nisam siguran da li je to sluzbeno nosenje oruzja ili prekriveno? Ako se radi o sluzbenom onda je nas posao dosta lagan, no ako se radi o prekrivenom, moje pitanje je kako ste uspijeli doc do dozvole za nosenje u slucaju da niste sluzbena osoba?

Sad da se vratim na oruzje, kao sto sam gore naveo, diskutirat koje je oruzje bolje je totalna glupost ako se mene pita, ne postoji bolje oruzje, postoji samo oruzje koje bolje lezi odredenoj osobi, uzevsi u obzir razlog kojeg ga osoba ima, reci nesto kao da je glock svjetlosnim godinama ispred xdm je apsurdno po meni.

Evo par mojih primjera, ko kako zasto (uzevsi u obzir da preferiras striker fired pistolje)

Glock 17/19 (5.600kn), glock 26 (6.000kn), XDM compact 3.8(4.800kn), S&W M&P(4.000kn), XDS 3.3 9mm(4.900kn), HS-9(cak sam negdje vidio i po 2.200kn, zato sam ga i naveo ovdje)

Ja vam necu govorit o karakteristikama oruzja jer ih vjerojatno i sami znate (tipa glock bore axis je malo nizi od xdm-a, samim time i recoil je nesto slabiji ali vjerujte mi, 9mm nije neki kalibar, sa dobrim gripom sve se moze kontrolirat vrlo uspjesno).

Ako se radi o sluzbenom oruzju onda iskljucite xds zbog premalog kapaciteta, no dapace moze sluzit kao odlicno backup oruzje.

Moja preporuka je da uzmete XDM compact 3.8, iskljucivo iz razloga sto prakticki dobivate 2 oruzja u jednom, full size sa 19 magazin kapacitetom i compact sa 13 kapacitetom. Idealno za nositi sa flush magazinom i rezervnim full size za nesto nizu cijenu od glocka gdje nebi imali mogucnost mjenjati velicinu gripa.

Naveo sam i M&P, svi pricaju glock i springfield, ali kao da ste zaboravili da je tu M&P, (i to jeftiniji dobrih 800-1700kn od xdm/glock) odlican pistolj.

Sva ova oruzja i cijene sam naveo iz http://www.lovactrgovina.hr/ , cisto da imamo neku referencu i zato jer sva ta oruzja se mogu kupiti upravo u tom ducanu direktno.

Ako vam se da malo vise potruditi za nabavu oruzja ima tu jos i Walther PPQ (nisam drzao ovo oruzje, no puno ljudi je reklo da ima bolestan trigger), SIG SAUER 229 (malo skuplji sport), Walther P99 itd...

Sto se tice modifikacija, glock i springfield su na istom nivou, stvarno se vise ne moze rec da je glock bolja opcija jer ima vise modifikacija, vjerujte mi to je daleko od istine. Ima tone opcije za oba oruzja.

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 08 Mar 2016, 21:13

(opet)

Naravno da nije.

https://torrentz.eu/cea2c0c84e8979e10d3 ... 5d05eab852

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 08 Mar 2016, 21:14

berbenn wrote:Koji je pistolj najbolje nositi(cesta upotreba)? Dvoumim izmedju HS9 ili XDM9, GLOCK 19 ili GLOCK 17.... Molim savjete, usporedbe, prijedloge, iskustva.... Hvala unaprijed!

Samo zbog dimenzija: G19

Post Reply