CHAT

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: CHAT

Post by jolly » 27 Feb 2016, 08:47

Sve u svemu, nakon krace rasprave, imamo koncenzus: Optika se ne lijepi!
Ovaj chat je jedna od boljih tema, za hitne i tekuce probleme. :A25:

jedino se nije riesilo kako skinuti epoxy... nadajmo se da ce puskar pri reklamaciji imati rijesenje!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 27 Feb 2016, 13:52

Medicinski benzin? Razrijedivac?

technotronic
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by technotronic » 28 Feb 2016, 02:15

kolege, kaj je to turet?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 Feb 2016, 07:34

Molim te reci da se salis! :o

Ali ako se ne salis, to ti je onaj okrugli gumb na vrhu optike za stelanje optike po visini (elevacija), drugi gumb je s desne strane optike za stelanje koncanice lijevo-desno (windage), a ponekad imas i treci gumb obicno sa lijeve strane koji sluzi za korekciju paralaxe ili fokusa.

E, ti gumbi se zovu tureti.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 28 Feb 2016, 10:26

tehno,razocarao si me kao covjek i kao komunista.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 Feb 2016, 11:54

Darko11 wrote:tehno,razocarao si me kao covjek i kao komunista.
Ovo svakako treba raspraviti na slijedecm plenumu CK!!!!! :D :D :D :D :D
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 28 Feb 2016, 11:57

Spinnaker wrote:Medicinski benzin? Razrijedivac?
NECE MOCI...

Nakon rekaicje sa zapravo mijenja struktura resetke i dobijes jednu komponentu, zato je uzasno vazno pri radu sa multikomponentama odabrati prvi omjer i kvalitetno izmjesati....

E sada opet ovisi i kojem dvokomponentnim piz...se radi...??? Postoji razni omjeri Benzola, Toluola, Etra, itd...kojima mozes rastopiti gotovo sve na bazi polimera no kompomente se tesko loegalno nabavljaju, otrovne su i jos ktome uzasno explozivne radi isparenja prakticki bi trebalo raditi u okolini sa temp. ispod 0 da se ne trujes ili ne odletis u zrak iz gluposti.

II. Postoji i trik br. II

To tekuceg dusika ces tesko doci, ali recimo mozes do sprejeva za elektronicare koji stvaraju temp. do cca -70 mozes ih naci u Chipoteci ili RTV servisima. Spoj optike i nosaca moras DOBRO spricati sa obje strane, naravno vise prema nosacu nego prema optici, AKO IMAS SRECE nakon sto si to dobro zamrznuo udarac nekom drskom cekica po nosacu morao bi ga odvojiti...

NEMA GRANCIJE da ce upaliti, no kako polimeri imaju razlicite koeficijente sirenja od metala i ova temperatura neke metala pretvara u "krhko staklo" jednostavno nemas sto izgubiti da pokusas !!!
Nemoguće je Nemoguće

technotronic
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by technotronic » 28 Feb 2016, 15:35

Darko11 wrote:tehno,razocarao si me kao covjek i kao komunista.
ja to po komunistički zovem šrafi za šteljanje, ne koristim tam neke belosvecke kapitalističke izraze :?: 8-)

technotronic
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by technotronic » 28 Feb 2016, 15:37

jolly wrote:Molim te reci da se salis! :o

Ali ako se ne salis, to ti je onaj okrugli gumb na vrhu optike za stelanje optike po visini (elevacija), drugi gumb je s desne strane optike za stelanje koncanice lijevo-desno (windage), a ponekad imas i treci gumb obicno sa lijeve strane koji sluzi za korekciju paralaxe ili fokusa.

E, ti gumbi se zovu tureti.
ne, ne šalim se, dosta čitam, ali ne patim na te fensišmensi izraze... puno hvala na iscrpnom odgovoru :A28:

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 02 Mar 2016, 22:41

sjekira wrote:Uglavnom... naivan kakav znam biti, u dobroj namjeri, odlučim kupiti prstenove od domaćeg proizvođača, pa reko neka oni i montiraju optiku. Gledam ja končanicu nakošena u lijevo, OK idem ispraviti ali ne.. zaljepili mi optiku za prstenove dvokomponentnim ljepilom :roll: pa jebem ti mater tko to radi??

ima netko ideju kako da neutraliziram ljepilo
dakle otišao sam tamo i OK kaže majstor nije dvokomponentno.. fenom zagrijati prstenove pa sa finom metalnom vunom očistiti tijelo optike naravno da je dodao "ali mora se lijepit".. ne mora ali dobro

hvala svima na odgovorima... forum služi svrsi a to je da se da naučiti od ljudi koji više znaju (serem: na njihovim pogreškama;) )

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Mar 2016, 07:28

Kolega,

Zamoli ti puskara da ti ne lijepi optiku, dovoljno je da ispod nosaca namaze malo obicne bijele skolske krede.
Reci mu da je to "na tvoju odgovornost", pa da bude na miru. ;)
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 03 Mar 2016, 14:10

sjekira wrote:........ (serem: na njihovim pogreškama;) )
E koliko bi janjetine pojeli kada bih zbrojio sve "moje skolovanje, tj. ucenje na greskama ali na zalost svojima "
Nemoguće je Nemoguće

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 04 Mar 2016, 13:55

jolly wrote:Kolega,

Zamoli ti puskara da ti ne lijepi optiku, dovoljno je da ispod nosaca namaze malo obicne bijele skolske krede.
Reci mu da je to "na tvoju odgovornost", pa da bude na miru. ;)

od sada sve takve stvari radim sam... ima se odakle naučiti, kod puškara idem samo u slučaju nekih mehaničkih kvarova

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 05 Mar 2016, 12:40

Sam, nego kako. Nije to svemirski brod.

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 06 Mar 2016, 12:17

Lapping se ne radi zbog poravnavanja sitnih neravnina na prstenovima (kako je neko sugerirao) već zbog
postizanja međusobne saosnosti prstenova, a s dodirnih površina nosača prstenova, šina i glave te
unutarnje površine (dodirne) prstenova treba očistiti od brunaže, ali ne polirati (samo ogrubiti) radi boljeg
prijanjanja ljepila.
Dakle, optike se pričvršćuju na različite načine, pa i lijepljenjem - u ovisnosti o tipu i težini optičkog ciljnika te
kalibru i namjeni oružja, te broju, tipu i kvaliteti prstenova, ali nikad to ne treba raditi sredstvima koja se
kemijski vežu za boju s optike. Kako je već negdje rečeno, kreda je uglavnom dovoljna (ne i uvijek).
Znači konsenzusa nema, a savjet je ići kod dobrog puškara onoliko dugo koliko je potrebno usvojiti neke osnovne
stvari da bi se mogli sami upustiti u jednostavnije radnje (poput podešavanja udaljenosti okulara od oka i
korekcije vertikalnosti končanice).

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 06 Mar 2016, 13:23

Samo da dodam detalj o kojem sam bas pricao sa kolegom iznad....

Svi mi imamo drugacije poimanje kvalitete nekog proizovda i pojma sto bi bilo extra kvalitetno, kvalitetno, normalo, dobro, srednje, lose i jako lose, a tom skalom bi se dali okarakterizirati nosaci optika koji se mogu naci na trzistu, jer par nosaca moze kostati 20 Eura, 300 Eura pa cak i 500 Eura... npr Rusanovi celicni nosaci, kvaliteta je odlicna a cijena prihvatljiva cca 150 Eur. Uvozni artikli ISTE klase su skuplji a sumnjam da su bolji....
Nemoguće je Nemoguće

technotronic
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by technotronic » 06 Mar 2016, 23:16

Lex Perković, to misliš na fiksne nosaće od Rusana?

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 07 Mar 2016, 10:06

technotronic wrote:Lex Perković, to misliš na fiksne nosaće od Rusana?
Mislim na celicne za weaver sinu. Sa drugima nemam iskustava jer na svoj opremi imam sine.
Nemoguće je Nemoguće

technotronic
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by technotronic » 07 Mar 2016, 15:49

prije par godina je cijena bila za švenk 1800, za šinu 1400 kod Rusana, za fiksne ne znam

technotronic
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by technotronic » 11 Mar 2016, 18:10

Kolege, gdje bih mogao jeftino nabaviti onu gumu ili plastiku koja ide na kundak da bude dulji, ne onu koja se navlači ko kurton, već onu koja se šarafi?

Post Reply