PIŠTOLJ/REVOLVER VS. NOŽ

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Ice
Razvodnik
Razvodnik

PIŠTOLJ/REVOLVER VS. NOŽ

Post by Ice » 14 Nov 2008, 14:05

Kako se u jednom postu na temu o kalibrima spomenuo i nož, to mi je dalo ideju za ovu temu koja bi animirala i ljubitelje hladnog oružja da nešto kažu vezano za vatreno oružje, pa vas molim mišljenja o tome tko je u prednosti u situaciji kada vam je oružje u futroli, uzmimo 2 situacije za pištolje da je metak u cijevi i da metak nije u cijevi, a napada vas osoba naoružana nožem (s pretpostavkom da je vješta s istim, a ne da si sama prereže aortu prilikom pokušaja da vas ubode i iskrvari u roku 1 i pol minute dok se vi nitine snađete ili mu ovi prisebniji ne zadaju samilosni hitac u tintaru da se ne pati) sa neke normalne udaljenosti za iznenadni napad (ne radi se o pripadniku plemena UNGU-RUNGU koji sa 50 metara udaljenosti jednom rukom vitla mačetom uz borbene poklike, a u drugoj nosi glavu vašeg nosača prtljage koji je ušao u selo na pregovore, pa na temelju toga možete protumačiti da je neprijateljski raspoložen i da je velika vjerojatnost da će i vas snaći ista sudbina ukoliko nešto ne učinite).

Nobile 157 tebe molim da se uključiš kasnije kada i ako se rasprava rasplamsa!

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: PIŠTOLJ/REVOLVER VS. NOŽ

Post by k.horvat » 14 Nov 2008, 14:13

Predlazem da isprobamo da previse ne mozgamo oko odgovora. :A26:
:A03:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 14 Nov 2008, 14:14

Mislim da bi u takvim situacijama osoba s nožem trebala biti u prednosti, ali samo ukoliko se nalazi bliže osobi s pištoljem. Tada ona jednostavno ne uspijeva izvaditi i repetirati pištolj, već je u prilici braniti se od napada nožem. Ili se okrenuti i petama vjetra pa se dohvatiti pištolja i uzvratiti.
Mislim da je svakako razmak između osoba u pitanju i brzina (dobro i tišina ako se radi o tihoj likvidaciji s leđa) prilaska odnosno naleta.

Ice
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ice » 14 Nov 2008, 14:27

Patch
Pretpostavljam da si mislio na osobu s nožem,jer nisi napisao, da radi se o udaljenosti s koje je realno napasti nožem par metara i nisam misliona tihu likvidaciju s leđa već iznenadni napad u vidnom polju napadnutog, pri kojem napadač može čak i vrištati.

k.horvat
Već je isprobano i postoji taktika u takvim situacijama ali interesantno je vidjeti razna mišljenja čisto da se vidi koliko je praksa drugačija od teorije ili nekih uvriježenih filmskih stereotipa koji mogu nekoga stajati glave.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 14 Nov 2008, 15:12

Ice wrote:Patch
Pretpostavljam da si mislio na osobu s nožem,jer nisi napisao, da radi se o udaljenosti s koje je realno napasti nožem par metara i nisam misliona tihu likvidaciju s leđa već iznenadni napad u vidnom polju napadnutog, pri kojem napadač može čak i vrištati.
Upravo se ispravih. Za vrištanje ne znam, ali ako je udaljenost mala, malu prednost bi obzirom na faktor iznenađenja dao osobi s nožem. Premda ako se napad odbije i dobije na vremenu nekakvim zahvatom, tada se sva prednosti sigurno topi.... Na to sam mislio.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 14 Nov 2008, 15:56

nažalost imal sam se prilike braniti od napada nožem, srećom pa se radilo o "brus li" borcu (tak mi zovemo cigane) pa nije bil treniran ni vičan, ali sam svejedno dobil malo po lijevoj ruci prije nego sam mu ga oduzel...

moje mišljenje je da je najbolje odbiti napad i ak ne oduzmeš nož, onda izvlačiti pištolj i smiriti situaciju.

a ako je dovoljno vremena da izvučeš pištolj i repetiraš vjerojatno je to dovoljno za odbijanje napada.

da te napadne krav mag borac s nožem najbolje je pobjeći i nadati se da si brži :A25:
武士道

Ognjem i mačem.

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 14 Nov 2008, 17:06

Ice wrote:Kako se u jednom postu na temu o kalibrima spomenuo i nož, to mi je dalo ideju za ovu temu koja bi animirala i ljubitelje hladnog oružja da nešto kažu vezano za vatreno oružje, pa vas molim mišljenja o tome tko je u prednosti u situaciji kada vam je oružje u futroli, uzmimo 2 situacije za pištolje da je metak u cijevi i da metak nije u cijevi, a napada vas osoba naoružana nožem (s pretpostavkom da je vješta s istim, a ne da si sama prereže aortu prilikom pokušaja da vas ubode i iskrvari u roku 1 i pol minute dok se vi nitine snađete ili mu ovi prisebniji ne zadaju samilosni hitac u tintaru da se ne pati) sa neke normalne udaljenosti za iznenadni napad (ne radi se o pripadniku plemena UNGU-RUNGU koji sa 50 metara udaljenosti jednom rukom vitla mačetom uz borbene poklike, a u drugoj nosi glavu vašeg nosača prtljage koji je ušao u selo na pregovore, pa na temelju toga možete protumačiti da je neprijateljski raspoložen i da je velika vjerojatnost da će i vas snaći ista sudbina ukoliko nešto ne učinite).
Evo ovako to ide:

1. U zavisnosti od situacije i osoba koje su involvirane zavisi i tko je u prednosti...

2. U školama za borbu kratkim vatrenim oružjem već je bilo rasprave na tu temu pa treba razlikovati slijedeće:
a) Tko je napadnuti a tko napada
b) Ukoliko je napadnuta osoba naoružana vatrenim oružjem a napad napadača s već isukanim se nožem odvija iznenadno i s udaljenosti od 7 yardi (0.9144 m), napadnuti ukoliko se radi o prosječno uvježbanoj osobi nema šanse za preživljavanje.
c) Ista situacija samo je udaljenost veća od cca. 7 yardi, napadnuti ima šansu da preživi.
d) Ista situacija sam je udaljenost veća od cca 9 yardi, napadnuti uspješno zaustavlja napad.

Ovi scenariji su rađeni s prosječno uvježbanim osobama.

3. Situacija iz točke 2 drastično se mijenja ukoliko se radi o stručnjacima i ljudima vičnim oružju posebice borbi kratkim vatrenim oružjem ili nožem.
Tada su vremenske granice drastično smanjene.

4. Npr. primjer u kojem je napadnuti stručnjak u borbi kratkim vatrenim oružjem i osoba koja živi takvim načinom(čitaj zna prepoznati opasnost i kad je ona skrivena) i napadač je običan razbojnik naoružan nožem, napadač nema niti 0 % šansi da uspješno izvrši napad...

Prema ovome gore može se kombinirati svi ostali scenariji... Ovo je generalni zaključak stručnjaka iz nekoliko najpoznatijih škola borbe kratkim vatrenim oružjem (Gunsite,Front Sight FTI,Chuck Taylors ASAA i dr.)...

Eto toliko i ukratko...
:A16:
Last edited by BojnikPerGall on 14 Nov 2008, 18:48, edited 1 time in total.

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 14 Nov 2008, 18:25

Ice wrote:pa vas molim mišljenja o tome tko je u prednosti u situaciji kada vam je oružje u futroli, uzmimo 2 situacije za pištolje da je metak u cijevi i da metak nije u cijevi
Previše varijabli za razuman odgovor.
Uzimamo da je kranji cilj onesposobljavanje jednog od sudionika, ne mora nužno bit smrtna posljedica.

- Da li je napadač borac noževima ili nabrijani klinjo koji je kupio prvi uber-nož za 30 kuna na štandu?
- stvarni cilj napadača - ubojstvo ili pljačka?
- Koliko je udaljen napadač?
- Da li je napadnuti dobro istrenirani strijelac (pri tome mislim na IPSC tip treninga, mi ne dihaj dok izvučemo pištolj i naciljamo imamo već 27 ubodnih rana) ili netko tko ima pištolj da ga ima.
- Da li je kalibar dostatan da sa jednim hitcem sruši protivnika (jer možeš dobit nožem i ako si ga pogodio 2-3 puta a sav je nafiksan pa mu to dođe ko da si ga lupio 2-3 puta muhomlatom)
- Koliko dobre reflekse ima napadnuti (refleksi su dovoljni da udarce lošeg napadača nožem odbiju dovoljno da budu nesmrtonosni do vađenja pištolja ako napadač nije iskusan borac nožem)
- Da li je nož oštar ili samo oštren i koje su dimenzije noža (ako te već dohvati njime, koliku će štetu napraviti - duboka ubodna rana ne mora nužno biti smrtonosna ili čak onesposobljavajuća)
- Domet napada
- Element iznenađenja
- Još puuuuunoooo toga.

Mislim da je po sistemu kurvinskog napada iz zasjede nož u prednosti. Po sistemu otvorenog napada iz daljine onaj koji napada nema šanse. Previše varijabli i mislim da tu treba lijepo nabavit neku statistiku i pregledat rezultate. Ipak treba barem pola sekunde da se reagira (refleksno, ne umno), 1 sekunda da se pištolj izvadi, još sekunda da ga se repetira i minimum još jedna sekunda da se nacilja i opali. Ako govorimo o glockonjama i ekipi sa trigger-safe kočnicama di se podrazumijeva metak u cijevi, to je recimo sekundu manje. 2.5 sekunde naspram 3.5 sekunde. To govorimo o vrhunski brzim strijelcima i napadu iznenada. Neka me netko ispravi ako sam nešto fulao u procjeni al samo ako ima stvarne rezultate istraživanja... ovo vrijeme je moja procjena temeljena na nekim drugim podatcima reakcija u prometu. Tu ne govorimo o paranoidnim tipovima koji šetaju sa rukom na pištolju u očekivanju napada nego ljudima koji hodaju kroz grad baveći se svojim problemima.

Iz vlastitog iskustva napada narkosa nožem (stari rđavi kuhinjski, evo ga tu pored mene) ispali smo trube ja i prijatelj sa noževima oko pojasa jer je njegova cura riješila svu trojicu pepper sprejem (narkić, ja i prijatelj). Doduše on nije bio u galopu da ubode nekoga tim nožem nego je iskočio iz grmlja i tražio lovu. Ona je posegla u torbicu i umjesto novčarke kričeći zasprejala svu trojicu. Da je krenuo da izbode nekoga, uspio bi barem jednoga mada je pitanje da li bi i onaj drugi naoružan nožem uspio odbit napad jer nitko od nas nije trenirani knife fighter (nije da nismo htjeli naučit al nema nas tko učit)

Ako je netko naumio da vas ubije iz galopa nožem, vjerojatno će i uspjeti jer će naći uzorak ponašanja i taktičku prednost za zadati taj ubod. Onaj tko spreman stoji u zasjedi sa nožem u ruci reže vrat unutar 2 sekunde... one dvije sekunde potrebne da reagirate iz stanja opuštenosti do stanja ciljanja pištolja. A da ne govorimo ako je holster neki koji ne omogućava brzinsko potezanje da ste još i tu u komi.

Narkiće zanima lova i općenito svi ulični pljačkaši radije vole dobit novčanik nego da posle moraju prati nož. Ako je netko naumio da me kefne, vjerojatno će to riješit nekim ganom bez da uopće znam šta me snašlo tako da je ova rasprava u najmanju ruku čudna. Onaj ko se boji noža nek hoda po sred ceste sa jednim okom na prolazima koji nailaze i ljudima koji idu u susret. Uostalom, dovoljno je da krenete prelazit cestu i dečko ili cura koji izgledaju posve normalno smjesti vam nož iz rukava u prsa u sekundi. TO SE NE MOŽE ODBRANIT PIŠTOLJEM. Samo refleksnim kontra-udarcem. A i on mora bit uvježban a ne nešto nasumce. Ako se odbije prvi udarac i poveća razmak, onda su veće šanse za izvadit pištolj i propuhat mu sinuse.

Kao što rekoh, previše je toga u igri.
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam... :twisted: ::::....

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 14 Nov 2008, 18:46

Mr.Cabdriver

Pročitaj pažljivo moj raniji post i u njemu imaš sve odgovore samo se malo zaigraj... :lol:

Pošto se radi o iskustvima škola za borbu kratkim vatrenim oružjem uzeta je pretpostavka da je napadnuti naoružan oružjem dostatnog kalibra za adekvatnu obranu...
Sad da ne duljim koji su to kalibri.
I pritom se uopće ne govori o smrti kao cilju obrane već o zaustavljanju napada...

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 14 Nov 2008, 19:33

BojnikPerGall wrote: Pročitaj pažljivo moj raniji post i u njemu imaš sve odgovore samo se malo zaigraj... :lol:
Preletio sam ga bio kad sam već nadrobio ovu moju kobasicu al nije mi se dalo čitat sve ispočetka i micat ono što si ti već napisao a ja donekle ponovio.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 14 Nov 2008, 19:41

Pogledajte si malo JIM WAGNER -ovu školu borbe nožem, vrlo je interesantno vidjeti što čovjek koji je trenirao najbolje svjetske SWAT timove kaže o napadu nožem. Dakle, sve što je Bojnik napisao je neporecivo. Čak i savjet Jima Wagnera o napadu nožem na policajca koji ima metak u cijevi i drži ruku na pištolju ovome ne daje nikakvu šansu protiv napada nožem ako ide u povlačenje gana. Savjet je: odbiti rukama napad (Bolje i malo porezan nego opasno izboden), krenuti unatrag, povući gan i PUCATI!
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 14 Nov 2008, 19:46

nobile157 wrote:Savjet je: odbiti rukama napad (Bolje i malo porezan nego opasno izboden), krenuti unatrag, povući gan i PUCATI!
Kao što rekoh:
TO SE NE MOŽE ODBRANIT PIŠTOLJEM. Samo refleksnim kontra-udarcem. A i on mora bit uvježban a ne nešto nasumce. Ako se odbije prvi udarac i poveća razmak, onda su veće šanse za izvadit pištolj i propuhat mu sinuse.
Stvarno moram naučit da ne pišem misli kako mi dolaze nego pisat bilješke i sve sročit u par rečenica... a i onda će ljudi zaspivat ako krenu čitat moje odgovore :twisted: :twisted: :twisted:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 14 Nov 2008, 19:55

Piši, uobliči i iznesi ono bitno.
Wagnerov DVD je doista interesantan i realno pokazuje kako i vrlo trenirani policajci (ameri, i to ne neki obični pozornici) ne stignu reagirati na napad nožem. Pogotovo kada dolazi od iskusnog napadača koji zna što radi. Kao što veli Bojnik, ispod 7 yardi nema šanse obraniti se, a vrlo rijetko će vas netko napasti nožem sa 50 metara daljine.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Nov 2008, 23:27

BojnikPerGall wrote:7 yardi (0.9144 m)
mislim da si ovdje htjeo reci da je 1 yarda = 0,9144m a ne kao sto se prvi moment ucinilo da je tih navedenih 7 yardi 0.9m
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 14 Nov 2008, 23:30

U brzini se može i pogriješiti, ali svi znamo koliko je yard u metrima. A da čovjek naoružan pištoljem u holsteru nema šanse prema nožu, praktično sam pokazivao još 1991. na nastavi.

Ice
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ice » 15 Nov 2008, 00:11

Slažem se sa bojnikom, Nobileom, Patchom i djelomično sa Mr. Cabdriverom, lijepo rečeno.

shelby-eleanor
Desetnik
Desetnik

Post by shelby-eleanor » 17 Nov 2008, 20:08

offtopic je prenesen u BABE LAJAVE :A24:
"A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes,
the action is the brain, and the barrel is the heart.
But you, the man behind the rifle, you are the soul."

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 20 Nov 2008, 12:33

Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 20 Nov 2008, 12:43

eto nužna samoobrana je ako te netko napadne vatrenim da se ti braniš hladnim oružjem, tu si ziher, ak preživiš :A10:

i gle na kraju, nisu pozvani sucu, već dovedeni :?: pa trebali su im dati nagradu a ne ih dovoditi dobro kaj ih nisu priveli :!:
武士道

Ognjem i mačem.

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by Legion66 » 26 Nov 2008, 13:45

Ja mislim da je najbolja situacija ak neko već potegne čakiju na tebe, -kidam naljevo i tražim komad cigle ili letvu od ograde, pa po glavi stanovnika. Učili smo na samoobrani, eskivaža u lijevo pa šuto udarac po zapešču napadačeve ruke u kojoj drži nož... to su priče za malu djecu, ako imaš pištolj, a majmun te napadne povalčiš se unazad, vadiš bebu, padaš na leđa i dva u prsa i jedan u glavu. Osim toga treba imati muda da na nekog izvadiš nož i još k tome ga upotrijebiš.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!

Post Reply