Scout scope

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
ThinkVision
Pozornik
Pozornik

Scout scope

Post by ThinkVision » 28 Apr 2016, 09:48

Ekipa, trenutno se bavim idejom pretvaranja karabina u scout pušku. Planiram staviti weaver montažu na stražnji ciljnik M48-ice i staviti "ler" optiku ali ne znam koju optiku odabrati. Znam da je Leupold zlatni standard ali paprena mu je cijena.

Pošto sama puška nije pretjerano vrijedna ne bih htio stavljati na nju nešto što košta kao 3 puške. Ima li itko ikakav prijedlog za optiku a da ne prelazi 2.000 kn i što neće se raspasti nakon 200 hitaca?

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: Scout scope

Post by lex-lutor » 28 Apr 2016, 11:29

ThinkVision wrote:.....

**** da je Leupold zlatni standard ali paprena mu je cijena.

**** da ne prelazi 2.000 kn i što neće se raspasti nakon 200 hitaca?
1. Za koje udaljenosti to mislis koristiti ?

2. Povecanje? Varijabilno-fiksno, takticki tureti da ili ne, lov ili sport ili obobje ?
Nemoguće je Nemoguće

ThinkVision
Pozornik
Pozornik

Post by ThinkVision » 28 Apr 2016, 14:15

lex-lutor wrote:1. Za koje udaljenosti to mislis koristiti ?

2. Povecanje? Varijabilno-fiksno, takticki tureti da ili ne, lov ili sport ili obobje ?
1. Udaljenost bi bila do 100-150 metara.

2. Preferirao bih podesivo povećanje ali ne nužno. Taktičke turete (kada bih imao) koristio bih većinom za podešavanje POI između vojne surplus i lovačke municije (upucati na lovačku municiju i onda podesiti preko tureta za vojnu). Puška bi bila prvenstveno za lov ali bi se tu i tamo s njom radio i "plinking" zabave radi.

Trenutno mi se najviše dopada UTG 2-7x44 http://www.amazon.com/2-7X44-Relief-Sco ... B00IPF8QZS
Znam da je kinez i dosta ih na forumima gade ali na amazonu i opticsplanet dobiva dobre ocjene.

Također mi se dopada i Vortex Crossfire II tj. http://www.vortexoptics.com/product/cro ... cout-scope ali me strah da mu je eye relief malo kratak za S&K weaver montažu.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 28 Apr 2016, 14:56

Ok,,,

Po meni ulozeno/dobiveno

https://www.optics-trade.eu/hr/opticki- ... 40-ao.html

Imam ga na kratkom SSG-u i podrobio sam do sada barem 500 metaka, kvaliteta slike je daleko bolja nego mnoge skuplje optike.
Nemoguće je Nemoguće

ThinkVision
Pozornik
Pozornik

Post by ThinkVision » 28 Apr 2016, 15:03

lex-lutor wrote:Ok,,,

Po meni ulozeno/dobiveno

https://www.optics-trade.eu/hr/opticki- ... 40-ao.html

Imam ga na kratkom SSG-u i podrobio sam do sada barem 500 metaka, kvaliteta slike je daleko bolja nego mnoge skuplje optike.
jesi li siguran da je ovo Long Eye Relief scope? Za ovo što meni treba potreban je eye relief od preko 9 incha.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 28 Apr 2016, 19:14

Kolega, na navedenom linku, su navedene tehnicke karakteristike.
Za taj sigtron e. r. je 76 do 86 mm.
To znaci da nije za long eye releif optiku, potrebnu za scout pusku.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 28 Apr 2016, 19:57

ThinkVision wrote:
lex-lutor wrote:Ok,,,.......potreban je eye relief od preko 9 incha.
Sorry....Nisam detaljno pratio gradivo! :A00:

Monitiranje bilo cega na cijev se ne podudara sa mojom vizijom upotrebe dugog oruzja. Sa druge strane vibracije od M48 ce vrlo vjerovatno rasipati sve optike jeftinije od 1000 Eur, a i za njih nisam bas siguran da mogu prezivjeti LER opciju....

Javi kada testiras da znamo rezultat !!!
Nemoguće je Nemoguće

ThinkVision
Pozornik
Pozornik

Post by ThinkVision » 28 Apr 2016, 21:38

lex-lutor wrote:
ThinkVision wrote:
lex-lutor wrote:Ok,,,.......potreban je eye relief od preko 9 incha.
Sorry....Nisam detaljno pratio gradivo! :A00:

Monitiranje bilo cega na cijev se ne podudara sa mojom vizijom upotrebe dugog oruzja. Sa druge strane vibracije od M48 ce vrlo vjerovatno rasipati sve optike jeftinije od 1000 Eur, a i za njih nisam bas siguran da mogu prezivjeti LER opciju....

Javi kada testiras da znamo rezultat !!!
Sto se tice scout montaze na starim vojnim puskama, u americi su dosta popularne i ekipa ih koristi u lovu tako da ne sumnjam u takvu vrstu preinaka.

Nazalost, proci ce malo vremena do sklapanja svega u jednu upotrebljivu cjelinu (optiku moram naruciti iz USA).
Najvjerojatnije cu odabrati UTG. Ionako ima lifetime warranty (sto god to znacilo u slucaju kineza).

Sto mislite o ideji upucavanja optike za jednu vrstu streljiva i podesavanje POA/POI preko turreta za drugu vrstu streljiva?

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 28 Apr 2016, 22:17

ThinkVision wrote:...ideji upucavanja optike za jednu vrstu streljiva i podesavanje POA/POI preko turreta za drugu vrstu streljiva?
Ne kuzim kako to mislis primjeniti u praksi na pucanju koje si spomenuo 100-150 metara ?

- DA se radi o kratkom oruzju gdje je to uobicajeno u IPSC/IDPA jos bi i shvatio ali tu mi ne ide ???

- Sa druge strane CEMU mjenjati streljivo kada pronadjes ono sto te zadovoljava ? Zar nije bolje napraviti elaboraciju koja ce balisticki odgovarati koncanici tj. naruciti koncanicu koja prati balistiku ?

U svakom slucaju daj sve slike kada bude gotovou, zanima me tko ce zagristi izradu i montazu sine na okruglu i konusnu cijev

A jos veca misterija mi je cijeli taj trud na repetirki. ajde da je barem poluautomatska ili nesto sto se moze repetirati bez gubljenja nisanske linije kada je puska u ramenu ???

Sve skupa cudno, moram priznati, no zelim ti puno srece !!!
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Apr 2016, 06:39

ThinkVision wrote:
Sto mislite o ideji upucavanja optike za jednu vrstu streljiva i podesavanje POA/POI preko turreta za drugu vrstu streljiva?
Nisam siguran na sto to tocno mislis, i koliko imas iskustva.
Ali aktivniji strijelci, natjecatelji stalno preklikavaju puske jer je POI nesto vrlo relativno cak i sa istom municijom, na malo vecoj distanci.
prema tome, moze se i nije neobicno.
lex-lutor wrote: A jos veca misterija mi je cijeli taj trud na repetirki. ajde da je barem poluautomatska ili nesto sto se moze repetirati bez gubljenja nisanske linije kada je puska u ramenu ???

Sve skupa cudno, moram priznati, no zelim ti puno srece !!!
Lex, ako je projekt scout puska, ciji je idejni stvaraoc Jeff Cooper, onda puska ima slijedece karakteristike.
Jaci kalibar radi univerzalnosti (idealno 308w, ali i 8x57 je tu u rangu)
Optika pomaknuta na naprijed da omoguci punjenje streljiva bez smetnje s gornje strane i uz mogucnost punjenja klipovima.
Skidajuci spremnik.
Repetirka
Cijev nesto kraca, mozda na 50 cm, da bi imala pokretljivost.
I u glavnom to je to.

Kod nas u nasim krajevima ova vizija nije zazivjela.
Pusaka u takvoj izvedbi nisam nikad nigdje vidio, u lovu i slicno, ali ne znaci da nije dobro.
To je produkt druge kulture i drugacijeg nacina razmisljanja.

Optika pomaknuta na naprijed ti omogucava da zadrsis perifernu viziju za blize objekte i brze hvatanje mete u koncanicu.

U Evropi je drugi nacin razmisljanja i drugacija lovna kultura, pa u evropi koriste poluatomate ili karabine sa linearnim tipom zatvaraca sa sirokokutnom optikom.

zadrzati metu ili divljac u nisanskoj liniji je moderni mit.
To ne postoji.
Svaka puska trzne, vise ili manje, cijev poskoci, i gubi se nisanska linija.
posotji razlika u kontroli trzaja sa plinskim kocnicama, ergonomijom kundaka, drugacije je kod dvocijevki, poluatomata, itd
Ali svaka puska trzne, i gubi se nisanska linija.
Ovo se samo rijesava treniranjem.

Druga je lovna kultura na dva kontinenta, ali ne znaci da je jedno bolje od drugoga.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 29 Apr 2016, 08:21

Jolly,

Sto ljudi, sto zelja i ideja...neka ih bude sto vise, kud li srece :A25:

No kao sto rekoh moja vizija a koliko vidim i tvoja se tu ne nalaze, LER optika + brzo reucno repetiranje na Mauser sistemu iskljucuju jedno drugo.

No svejedno bih volio vidjeti pucu kada bude gotova pa i opalitikoji metak da vidim kako to sve ide u praksi....
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Apr 2016, 09:04

Scout puska je americka vizija, iz njihove tradicije:
Iz doba kad su scouti pratili karavane preko americke prerije ka zapadu, skrbili za hranu svih na putovanju (lov) i odbijali napade indijanaca.
Znaci trazila je jednostavno rukovanje, brzo punjenje, jednostavnu i efektivnu primjenu na umjerenim distancama.
U ovom slucaju, kombinirano sa modernom optikom, i tehnologijom.

medjutim na evropskom konitnentu jedan od prvih pusaka za takvom optikom je bio upravo mauser 98k.
Znaci nije to da nije nikad prije vidjeno.
:A25:

Moj izbor rakodjer, nije, ali svak ima svoje guste!
Attachments
98k.jpg
98k.jpg (8.35 KiB) Viewed 340 times
Turn better into best!

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 29 Apr 2016, 10:17

lex-lutor wrote:Jolly,

LER optika ....
Sto to znaci LER optika?
BUM BUM...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Apr 2016, 10:28

LER - pali se u leru!
Chok - pali se na choku.
Chok Mujo - Chok Haso - lokalni pozdrav, ljudi koji koriste aute s paljenjem na chok!

Sala, sala,
LER - long eye releif. (tipican primjer ti je ona prethodna slika)
A, eye releif ti je udaljenost od oka do okulara. Za magnume treba gledati da nije prekratka, da se izbjegnu modrice na oku.
Turn better into best!

ThinkVision
Pozornik
Pozornik

Post by ThinkVision » 29 Apr 2016, 10:45

Uf što ste se raspisali dok me nije bilo :D

Zašto želim napraviti scout pušku? Došao sam u posjed očuvane (nikad pucane) M48A. Gotovo savršena osim što na kundaku ima nekoliko udubljenja koje bi mi prijatelj drvodjelac ispeglao ali mu ne dam da je dira (my precious :A26: ).

Čitajući na stranim forumima vidio sam da ekipa na stare Mosine i Mausere stavljaju scout montažu. Ideja mi se svidjela (mini projekt) i kada sam vidio da ekipa stavlja i red dot za lov pogonom odlučio sam malo eksperimentirati.

Konstantno mi u glavi zvoni ona "skuplja pita nego tepsija" tako da smatram da se u takvu pušku ne isplati pretjerano ulagati kada se za slične novce (puška + preinake (krivljenje ručke zatvarača, bušenje i urezivanje, izmjena kočnice udarne igle itd.)) može kupiti novija puška (lakša, prilagođena za klasičnu montažu)

Nabavio sam od poduzeća S&K weaver montažu koja se stavlja na stražnji nišan. Jedino pitanje koje sada ostaje je koju optiku kupiti a da imam donekle opravdanje. Dati 500$ za Leupolda mi je stvarno pretjerano. Burris se kreće negdje oko 300-400$ što isto smatram previše za ovakvu pušku (da je neka novija ne bih razmišljao).
Tako mi je odluka pala na kineza (utg) i amera (vortex). Na forumima blate UTG (možda je to američki kompleks prema kinezima?) ali na amazonu ga ekipa hvali. Vortex je tek u 2016 izbacio LER (za kolegu berbenn-a "Long Eye Relief") optiku tako da na forumima još uvijek nema kvalitetnog "review"-a

Kolega Lex, kada dođe red na montiranje i isprobavanje, nadam se da ću biti u mogućnosti sve detaljno dokumentirati i staviti na forum :A25:

ThinkVision
Pozornik
Pozornik

Post by ThinkVision » 29 Apr 2016, 10:49

Jolly, ako se ne varam, ovo na Mauseru je Zielfernrohr ZF41? Lijepa optika s zanimljivim dizajnom.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Apr 2016, 11:44

Jest, vala, ja je skinuo sliku sa interneta, u edukacijeske svrhe vizuelnom metodom.

A za ostalo, kad diskutiramo o cijeni.....i piti skupljoj piti od tepsije.
Hmmmm, pazi sta radis.
A sto se tice m48, sa mauserovim zatvaracem, to je puska koja se ne proizvodi vise, nema je na skladistu nigdje, posljednje iz skladista su raspordane na zapadna kolekiconarska trzista, a kod nas se malo cijene.
Kad narod shvati da tog vise nema, porasti ce cijena astrnomski. A za sad se na m48 gleda ko na poklonjenu pusku.
Ali novih i dalje - NEMA!
Tako da je po meni samo pitanje kad ce poceti cijene rasti, a idealno bi bilo imati je u orignalnom stanju.
Pa vidi sam i odluci, koliko je mislis preradjivati i koliki je omjer investicije, i eventualnog guibika vrijednosti kad se to pocne cijeniti.
To kazem, jer nakanadne prerade, rusit ce cijenu kad se budu cijenili primjerci u originalnom stanju.

Ako zelis izmjeniti kocnicu udarne igle, onu klasicnu leptir kocnicu radi brzeg rukovanja u lovu, to ti nije potrebno.
Prvo jer ti LER optika za to ne smeta, a drugo zato jer mozes staviti Rusanovo timney okidanje sa kocnicom za palac iznad drske, bez da diras leptir.
Turn better into best!

ThinkVision
Pozornik
Pozornik

Post by ThinkVision » 29 Apr 2016, 12:10

jolly wrote:Jest, vala, ja je skinuo sliku sa interneta, u edukacijeske svrhe vizuelnom metodom.

A za ostalo, kad diskutiramo o cijeni.....i piti skupljoj piti od tepsije.
Hmmmm, pazi sta radis.

Pa vidi sam i odluci, koliko je mislis preradjivati i koliki je omjer investicije, i eventualnog guibika vrijednosti kad se to pocne cijeniti.
To kazem, jer nakanadne prerade, rusit ce cijenu kad se budu cijenili primjerci u originalnom stanju.
Mislim da si me krivo shvatio.

Ne namjeravam je dirati jer, istina, za sada je to jedna jeftina puška i ne isplati se u nju pretjerano investirati.
Drugi razlog zašto ne želim raditi klasične preinake (okidač, bušenje, kundak itd.) je stanje u kojoj sam je kupio. Puška je netaknuta osim nekoliko kozmetičkih nedostataka na kundaku i još ima staaari serijski broj (četveroznamenkasti). Svi se serijski brojevi slažu (cijev, kundak, zatvarač, pločica spremnika) tako da je smatram lijepim kolekcionarskim primjerom. Kada sam je kupio puška je bila konzervirana. Nakon temeljitog čišćenja razrjeđivačem, kada sam cijev pokazao prijateljima ostali su šokirani stanjem. Cijev je ogledalo.

Do sada sam samo nekoliko puta pucao iz nje (korozivnu municiju) nakon čega sam cijev i zatvarač isprao vrućom vodom i natrackao s ballistolom. Praktički se kupa u ballistolu (kojeg obožavam).

Ali sve na stranu... svejedno bi je htio koristiti tu i tamo u lovu i malo za streljanu. Mislim da sa S&K montažom ne štetim originalnom stanju i kada bih skinuo par srnjaka ili veprića s oružjem starim 60-ak godina imao bih lijepih lovačkih priča.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Apr 2016, 12:20

:A28:
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 29 Apr 2016, 12:48

Ako vec imas pusku u tako dobrom stanju mislim da ne trebas drkuljiti po istoj. Kupi neku kramu pa se igraj do mile volje. No posto sam ja u pravilu pragmatican onda bih ja sve ovo skratio upotrebom neke crvene tocke Aimpoint/Meporolight i THE END !!!
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply