Problem zvan - čagalj
Re: Problem zvan - čagalj
Ma nisu oni nikad ni nestali iz ovih južnih krajeva.Ston,Dubrovako primorje uvjek im je i bila postojbina i kad ih nije nigdje drugdje bilo po Hrvatskoj.Da ih je manje i ja bih rekao da-da.Volim ih čuti,ono vrište ko djeca ili ko mi prije u mladosti kad bi išli doma iz bircuza. 
- technotronic
- Stožerni Narednik

samo nam još treba da se skrižaju sa vukom, pesom i lijom....
http://net.hr/danas/znanost/seksali-se- ... ova-vrsta/
http://net.hr/danas/znanost/seksali-se- ... ova-vrsta/
- Bruno Strat
- Pozornik

Nedavno sam se u šetnji šumom susreo (ne baš blisko, cca 30 metara) prvi puta sa čagljem pa me zanima da li je uopće opasan za čovjeka ? Meni nije djelovao opasno niti nešto napadački raspoložen ali me dosta začudila mirnoća kojom je prolazio što obično i nije normalna pojava kod divljih životinja (obično pobjegnu). Radi se o šumi u blizini Osječke streljane Pampas (zapadno od grada uz Dravu).
PS: Nisam lovac niti želim biti ali me čisto zanima.
PS: Nisam lovac niti želim biti ali me čisto zanima.
Netko radi što zna a netko zna što radi...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ja sam caglja sreo u lovistu samo jednom.
Na udaljenosti od 150 do 200 metara, neocekivano.
Nepovoljni uvjeti, meni vjetar u ledja, njemu u nos.
Cim me osjetio, nestao je brzinom svjetlosti.
Medjutim, cinjenica jest da sve vise divljih zivotinja dolazi blize urbanim sredinama, a u toj situaciji i njihova reakcija na ljude je drugacija - tolerantija, vjerojatno puste da se blize priblizis.
Inace, populacija lisica u Londonu se procjenjuje da broji oko 10.000 komada.
Urbane sredine se sire i kod nas, i ovo ce biti sve ucestalija pojava.
Na udaljenosti od 150 do 200 metara, neocekivano.
Nepovoljni uvjeti, meni vjetar u ledja, njemu u nos.
Cim me osjetio, nestao je brzinom svjetlosti.
Medjutim, cinjenica jest da sve vise divljih zivotinja dolazi blize urbanim sredinama, a u toj situaciji i njihova reakcija na ljude je drugacija - tolerantija, vjerojatno puste da se blize priblizis.
Inace, populacija lisica u Londonu se procjenjuje da broji oko 10.000 komada.
Urbane sredine se sire i kod nas, i ovo ce biti sve ucestalija pojava.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ti mora da si sa Milanovicem isao na instrukcije javnih nastupajolly wrote:...Urbane sredine se sire i kod nas,.....
Sire nam se gradovi, pada nezaposlenost, i raste BDP, a barm 200.000 ljudi je otislo iz hrvatske, mi smo stvarno MADJIONICARI !
NHF-moram te malo ujutro...hahhahahahh
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Lex, kad sam ja bio mali... ne tako davno...
Dakle, u to doba je tabla za pocetak lovista bila preko puta mog portuna.
Danas je tabla za pocetak istog lovista, 2-3 km dalje (i to ne prema centru grada)
Urbanizacija u tom dijelu je priblizno 85% privatne obiteljske kuce, a 15% sve ostalo. Sve izgradjeno unutar zadnjih 20-30 godina.
Nema to veze sa bilo cijim politickim PR-om.
A sad zamisli ZG.... u kojeg se slijeva sve iz provincije u potrazi za poslom.
Autoceste ispresijecale drzavu, prekinule prirodne tokove migracije divljaci, pa sta mislis da ce divljac da sjedi na panju i ceka da cesta nestane?
Naravno da ce traziti druge puteve, a negdje mora stici.
Nije rijetkost da medvjedi vec izvrcu kante na rubovika sela, i urbaniziranih sredina.
Po srednjoj evropi rakuni rade dar mar u urbanim sredinama. (bivsi kucni ljubimci koji su pusteni u prirodu pa se razmnozili)
U Londonu 10.000 lisica. (ne mogu ih se rijesiti)
Po zapadnoj obali amerike, kojoti, (aka cagalj) operiraju po parkovima, opet u naseljima.
pavijani po juzno africkim naseljima...
itd, itd...
jedna studija o modernom nestajanju vrsta i sadasnjim trendovima kaze da ce sitni predatori, glodavci i svejedi koji sami nadju nacina da se uklope u zajednicu sa ljudima imati najvece sanse da opstanu kao vrsta. Druge vrste poput slonova, lavova, tigrova i slicno imaju znanto manje sanse za opstanak jer je prakticki nemoguce da prezivljavaju po gradskim ulicama - radi ljudske reakcije na direktnu opasnost.
Nego nesto si mi posustao u strucnim postovima, a pojacao unutarnjo-politcke, moram te malo trgnuti.
Fali nam tvojih edukativnih navoda!
Sala, sala!
Danas je tabla za pocetak istog lovista, 2-3 km dalje (i to ne prema centru grada)
Urbanizacija u tom dijelu je priblizno 85% privatne obiteljske kuce, a 15% sve ostalo. Sve izgradjeno unutar zadnjih 20-30 godina.
Autoceste ispresijecale drzavu, prekinule prirodne tokove migracije divljaci, pa sta mislis da ce divljac da sjedi na panju i ceka da cesta nestane?
Naravno da ce traziti druge puteve, a negdje mora stici.
Nije rijetkost da medvjedi vec izvrcu kante na rubovika sela, i urbaniziranih sredina.
Po srednjoj evropi rakuni rade dar mar u urbanim sredinama. (bivsi kucni ljubimci koji su pusteni u prirodu pa se razmnozili)
U Londonu 10.000 lisica. (ne mogu ih se rijesiti)
Po zapadnoj obali amerike, kojoti, (aka cagalj) operiraju po parkovima, opet u naseljima.
pavijani po juzno africkim naseljima...
itd, itd...
jedna studija o modernom nestajanju vrsta i sadasnjim trendovima kaze da ce sitni predatori, glodavci i svejedi koji sami nadju nacina da se uklope u zajednicu sa ljudima imati najvece sanse da opstanu kao vrsta. Druge vrste poput slonova, lavova, tigrova i slicno imaju znanto manje sanse za opstanak jer je prakticki nemoguce da prezivljavaju po gradskim ulicama - radi ljudske reakcije na direktnu opasnost.
Nego nesto si mi posustao u strucnim postovima, a pojacao unutarnjo-politcke, moram te malo trgnuti.
Fali nam tvojih edukativnih navoda!
Sala, sala!
Turn better into best!
Jednom je gospodin po imenu Adof izjavio : " Sto odgovara majmunima jos i vise odgovara ljudima "
To sto smo se mi pretvorili u stado koje si vise ne zna organizriati zivot, krivi smo si sami, ako ne znamo kontrolirati invazivne vrste krivi smo si sami, itd..itd..itd...
Na privi pogled lupam gluposti koje nemaju veze sa temom no zapravo je sve jako jednostavno, napredak se ne moze zaustaviti ali to ne znaci da treba biti stihijski i neplaniran AMA BAS SVAKI jebeni zahvat ..do kada vise ????
To sto smo se mi pretvorili u stado koje si vise ne zna organizriati zivot, krivi smo si sami, ako ne znamo kontrolirati invazivne vrste krivi smo si sami, itd..itd..itd...
Na privi pogled lupam gluposti koje nemaju veze sa temom no zapravo je sve jako jednostavno, napredak se ne moze zaustaviti ali to ne znaci da treba biti stihijski i neplaniran AMA BAS SVAKI jebeni zahvat ..do kada vise ????
Nemoguće je Nemoguće
Jolly,ima divljac sume koliko hoce jer se sve slijeva u metropole,posebno mladi odlaze iz manjih mjesta koja nekad i nisu bila mala i ne napucene. Zato npr u Lici je suprotna situacija,tamo gdje su prije 30 godina imali skolu sa 600 ucenika danas zive dvije babe.Zimus sam se vozio sjevernijom dionicom u BiH ,od Grahova do Bihaca, i tijekom 2 sata voznje ja nisam vidio ljudsko bice niti jedno i mozda sam sreo jedno auto na cesti a cesta kao nova(jer nema prometa).Ljudi moji to je nevjerovatno.Tu vise skoro ne zive ljudi,zjape napustene kuce.Sela i mala mjesta i sa njima cijele regije izumiru a veliki gradovi se sire.jolly wrote:Lex, kad sam ja bio mali... ne tako davno...![]()
Na selima vise nema stada ovaca ,koza i ostale stoke koju su predatori napadali i lakse lovili nego divljac pa i predatori idu u gradove i blize njih u potrazi za hranom.Zvuci smijesno ali i cagalj odlazi u grad na kontejner jer na selu vise nema perspektive
- jolly
- Cinker - bojna

Da, to je drugi fenomen.
Medjutim ne mozes lisici ili caglju koji su se nasli blizu gradova u sirenju, objasniti da se mora preseliti u Liku jer tamo ima vise sume, i manje ljudi. Takve zivotinje ce se prilagoditi.
Inace, ovo je istina sto govoris, srneca divljac se pocela pojavljivati u dalmatinskom zaledju, gdje je nikad prije nije bilo.
Medjutim ne mozes lisici ili caglju koji su se nasli blizu gradova u sirenju, objasniti da se mora preseliti u Liku jer tamo ima vise sume, i manje ljudi. Takve zivotinje ce se prilagoditi.
Inace, ovo je istina sto govoris, srneca divljac se pocela pojavljivati u dalmatinskom zaledju, gdje je nikad prije nije bilo.
Turn better into best!
Po svemu sudeci PAPIRNATO stanje divljaci NE odgovara ni blizu stvarnom stanju na podrucju RH, od vrsta, obitavanja i tako redom. Greske su +50% za vecinu divljaci a za Vuka i +300% minimalno.
Nemoguće je Nemoguće
- technotronic
- Stožerni Narednik

to je istina da divljač sve više zalazi u sela među kuće... nekad nije bilo šanse da divljač vidim uopće blizu kuće, a danas barem jednom na tjedan vidim na 10- 20 metara od kuće zeca, fazana ili srnjaka... doslovce mi u dvorište ulaze brstiti voćke... srnjak ne najgori, već mi nekoliko voćaka uništio dok rogove čisti
Istina,srnece divljaci je sve vise u primorju,cagalja ima i u Slavoniji gdje ga nije bilo,on se inace drzao juga.jolly wrote:
- jolly
- Cinker - bojna

Bilo bi zanimljivo da neko napravi genetsku analizu tih slavonskih cagalja.
Obzirom na brojne umjetne, ali i topografske prepreke, lako je moguce da je taj cagalj dosao s istoka, uz sliv dunava.
Ne mora biti da je to bas ovaj s juga.
Inace najjaci srnjaci u lovistu gdje lovim, uglavnom su u blizini kuca, u ne lovnom dijelu lovista.
Ovo je sve cesca pojava.
Obzirom na brojne umjetne, ali i topografske prepreke, lako je moguce da je taj cagalj dosao s istoka, uz sliv dunava.
Ne mora biti da je to bas ovaj s juga.
Inace najjaci srnjaci u lovistu gdje lovim, uglavnom su u blizini kuca, u ne lovnom dijelu lovista.
Ovo je sve cesca pojava.
Turn better into best!
naravno da su najjači u blizini kuća kada ih se tamo ne lovi, ako zanemarimo krivolovjolly wrote:Bilo bi zanimljivo da neko napravi genetsku analizu tih slavonskih cagalja.
Ovo je sve cesca pojava.
-
TORCIDA VŽ
- Skupnik

-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Bolje da se drže bliže kuća, nego da mi rade zulum po lovištu. Ako su blizu kuća i ne zaje..... neću ja njima ništa, no ako ih vidim u lovištu... Kako njima paše V-max u 243 Win. 
Po Stonu su čagljevi preuzeli komunalne poslove i nešto općih. Nose poštu, čiste kontenjere i mačke što ih auto pokupi. Po noći pjevaju i uspavljuju djecu. Jedino im Pero, pas lutalica i mjesni ljubimac, stvara probleme i ganja ih po centru mjesta jer je on tamo gazda.
Na Krku se pojavili...
Ajdemo oformit ekipu pa da odemo na hajku.Imam dolje puno prijatelja lovaca
Zainteresirani?
Ajdemo oformit ekipu pa da odemo na hajku.Imam dolje puno prijatelja lovaca
Zainteresirani?
I am armed I suggest you go rob and kill a Liberal.
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Ideja nije loša! Jedini je problem što je živina pametna, pa zbriše u naseljeno područje, a od tamo nam mogu i jezik plaziti, jer im ionako ništa ne možemo. Istina, mogli bi, ali gamad je pročitala zakone i......
Pozdrav svima!
Pozdrav svima!
Ja imam čaglja ocijenjenog sa 25,96 CIC točaka, dakle visoko srebro
I am armed I suggest you go rob and kill a Liberal.