Pumperica za lov

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Pumperica za lov

Post by Iggy » 01 Jun 2013, 19:59

Dobra je ona za neke stvari, svinje na blizu ili pernato ispred psa. A to da je dobra za patke, možda za one što plivaju po Maksimiru.... :D

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 04 Jun 2013, 14:47

Iggy wrote:Dobra je ona za neke stvari, svinje na blizu ili pernato ispred psa. A to da je dobra za patke, možda za one što plivaju po Maksimiru.... :D
http://1.bp.blogspot.com/_2f9W_leEHrQ/T ... /Garret's_

http://lonedrake.net/assets/galleries/74/100_0543.jpg

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 04 Jun 2013, 15:27

Fricky... nije to ono o čemu pričamo...sve su to lovačke puške, dugih i čokiranih cijevi...
te su full ok... :A25:
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

vidra
Pozornik
Pozornik

Post by vidra » 10 Sep 2016, 15:23

Da li netko zna koliko bi trebala biti dugačka cijev
Da bi magnum 12/76 imao smisla?
Mislim da li iz kratke cijevi vrijedi sa tim pucati,
da li uspije izgorijeti sav barut ili samo
bez veze sve ode u plamen ?

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 11 Sep 2016, 09:51

Barut kod sacmarice sagorjeva na daljini od lezista od samo 25 do 36 cm i na toj daljini vec je maximalna brzina sacme ili kugle postignuta.Svrha duzih cijevi je u duzoj nisanskoj liniji i manjem njihanju puske tj laksem pracenju pokretne mete.Sa duzom sacmaricom bolji je swing,i daleko lakse je pratiti i pogoditi udaljeniju letecu metu.Na puno mjesta u literaturi mozete naci da duza cijev sacmarice ne utice ni na sirinu posipa ni na domet ,nego samo cokovi.

vidra
Pozornik
Pozornik

Post by vidra » 11 Sep 2016, 12:07

Hvala, vidim da poznaješ ono što me zanima .
Naime ... Uzeo bih Mossberga ali na njemu je cijev cilindar sa
nišanima ali je svega pedesetak cm . Meni i treba za
kugle ali me zanima da li će ta mala dužina utjecati na preciznost i
da li vrijedi iz nje pucati sa 12/76. Ili da tražim ipak
nešto dužu cijev sa nišanima. Treba mi samo za kuglu, ništa drugo.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 11 Sep 2016, 21:42

Ta cijev ti je odlicna za tu namjenu.Za kvalitetan lov sacmaricom po meni, sve vece od 12/70 ,razni magnumi ,12/76 i sl sluze samo da dobijes masnicu na ramenu i za nista drugo.Kugla u kalibru 12/70 ce uraditi isto na divljaci sto i ona u 12/76.Prednost tog kalibra moze doci do izrazaja pri lovu na sitnu divljac a ne na krupnu,zbog vise kuglica u patroni i vece vjerovatnosti odstrela na vecoj daljini,npr pri visokom preletu patki.Duzina cijevi ti nece utjecati na preciznost kugli.

vidra
Pozornik
Pozornik

Post by vidra » 11 Sep 2016, 22:50

Darko11 wrote:Ta cijev ti je odlicna za tu namjenu.Za kvalitetan lov sacmaricom po meni, sve vece od 12/70 ,razni magnumi ,12/76 i sl sluze samo da dobijes masnicu na ramenu i za nista drugo.Kugla u kalibru 12/70 ce uraditi isto na divljaci sto i ona u 12/76.Prednost tog kalibra moze doci do izrazaja pri lovu na sitnu divljac a ne na krupnu,zbog vise kuglica u patroni i vece vjerovatnosti odstrela na vecoj daljini,npr pri visokom preletu patki.Duzina cijevi ti nece utjecati na preciznost kugli.

Zahvaljujem !

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 12 Sep 2016, 07:26

Primjer su ti one pumparice i poluautomati kakve se koriste u Americi za lov pataka i gusaka u visokom letu. Sve su su sa izuzetno dugim cijevima, i sa jakim chokovima.

Po meni, duza cijev ce raditi uzi i pravilniji posip. Katka cijev radi siri posip.

Medjutim, kod moderne municije, mnoga stara pravila su relativizirana, obzirom na izbor razlicitih tipova casica za kuglice (koncentratora).

Treba testirati, pa odabrati ono sto ti odgovara.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 12 Sep 2016, 12:01

Nisam probao kratku cijev sa punim cokom i usporedjivao sa duzom, ali citao sam u magazinima o tome nekad prije, da se duze sacmarice koriste zbog lakoce i mirnijeg pracenje udaljenije sporije pokretne mete,neke "trap" daljine 30- 55m, i finijeg "njihanja" duze i tromije puske.Naravno za manje daljine pogodnija je kraca cijev jer je reakcija suprotna,brze se prati bliska i brza meta.Spominjao se i termin "kutna kolicina gibanja" .....no da ne kompliciram previse .

To bi najbolje znao raci neko ko je probao posip na meti iz duge i kratke cijevi sa istim streljivom i istim cokovima ,pa ako neko jest neka kaze iskustva.
Vidim da ima kolega potvrdjuju ovu teoriju.
nobile157 wrote:
Sa Berettom RS 200, police model, cijev 52 cm cilindar lovim od 1980. Kako fazane i zečeve, tako i patke, liske itd. Izuzetno uspješno
"Kratka" cijev joj nije nedostatak a u lovu sačmaricom se preko 30 metara i ne puca. Tko priča da je odstrijelio fazana na 100 metara - laže.
Uspoređivao sam posip na vodi s njom i Beretta poluautomatom s cijevi od 71 cm, full čok. Gotovo identično. Što je frend pogodio sa svojim poluautomatom, ja sam pogodio s pumpericom.
A najvažnije je dobro oko i mirna ruka u lovca. Ako ne znaš pucati ni cijev od 2 metra neće pomoći.
Bgmi ova bas kratka pumparica ima na 50m posip duplom nulom isti kao moja puska sa 74 cm cijevima.
Gledati od 14:00 do 14:25
https://www.youtube.com/watch?v=WLy8Jjdwwxo

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Sep 2016, 12:43

Cuj, posip se idealno gleda iskljucivo na papiru, jer dijametar pljuskanja sacme po vodi ne znaci nista.
Razliciti tipovi chokova, i razliciti tipovi streljiva danas otvaraju jako puno mogucnosti koje je teoretski ne moguce znati bez realne probe.

Mnoge puske (pa mozda i vecina) danas se prozvode sa promjenjivim chokovima, a opet, vecina znalaca tvrdi da se back market chokovi pokazuju kao bolji, od ovih tvornickih...

Zatim, velicina sacme i tip sacme ima neke svoje zakonitosti.
Recimo, celicna sacma radi gusci posip od olovne, krupnija sacma radi gusci posip od sitnije, ekstremno krupna sacma, 8.2 -9mm, radi nepravilan posip, itd, itd...
Tako da sve u svemu, ono sto je nekad bilo 3/4 choka, ili 1/2 choka, danas prakticki ne znaci nista. Sa modernom municijom sve treba isporbati na papiru da znas sta si dobio. Unaprijed i napamet to je nepredvidivo.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 13 Sep 2016, 10:51

Sve probati, jer zna biti iznenađenja. Neće svako streljivo puni čok i obrnuto. O duljini cijevi bi se dalo raspravljati. Realno za lov ne treba više od 65 cm, za standardno streljivo 12/70 do 32-36 grama. Duge cijevi imaju efekta ali kod težih punjenja, magnum i super magnum. Kod takvih punjenja tlak je velik i provjereno nema isti posip iz kraće cijevi, uz isti metak i čok. Iz kraće cijevi sačma pod velikim tlakom se zna razbiti, također sitnija sačma ne voli jaka punjenja i previše toplo vrijeme jer tlak raste i razbijanje snopa je više nego osjetno i vidljivo na papiru. Manje više, za laike je bitan čok i streljivo koje se koristi, ima još finesa i trikova o kojima bih mogao knjigu napisati jer sam napunio i ispucao brdo svojeg streljiva i probao sve i svašta.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Sep 2016, 12:09

Ja nemam previse iskustva jer u mom kraju nema bas sitne divljaci.

Ali, istestirao sam nekoliko tipova sacmenog punjenja za lov na fazana i zeca, dok nisam dobio posip na papiru da bude dobar i ravnomjeran, ucinak u lovu pogotovu, pa kad jednom - do dva puta godisnje odem u lov na fazana i zeca, ucinak je zadovoljavajuci i ne mijenjam dok god ima u ducanu istog streljiva.

Da lovim cesce sitnu divljac, svakako bih se jos poigrao back market chokivoma popyt briley-ja ili slicnoh, da se posip jos optimizira.

Sve u svemu, moje je misljenje da balistika sacmarice je nesto sto laici smatraju banalnim pa niti ne razmisljaju o tom, a u stvari je tu jako puno varijabli i tesko je unaprijed znati dok se ne isporba.

Jos, pred pocetak lova na sitnu divljac, odem koji put na trap streljanu da malu uhavtim mota za letece mete.
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 13 Sep 2016, 17:46

Ulomak sa wiki bas o cemu sam nekad i citao .

Barrel length

Shotguns generally have longer barrels than modern rifles. Unlike rifles, however, the long shotgun barrel is not for ballistic purposes; shotgun shells use small powder charges in large diameter bores, and this leads to very low muzzle pressures (see internal ballistics) and very little velocity change with increasing barrel length. According to Remington, modern powder in a shotgun burns completely in 25 (9.8425 in) to 36 (14.173 in) cm barrels.

Since shotguns are generally used for shooting at small, fast moving targets, it is important to lead the target by firing slightly ahead of the target, so that when the shot reaches the range of the target, the target will have moved into the pattern. On uphill shooting, this means to shoot above the target. Conversely, on downhill shooting, this means to shoot below the target, which is somewhat counterintuitive for many beginning hunters. Of course, depending on the barrel length, the amount of lead employed will vary for different barrel lengths, and must be learned by experience.

Shotguns made for close ranges, where the angular speed of the targets is great (such as skeet or upland bird hunting), tend to have shorter barrels, around 24 to 28 inches (610 to 710 millimetres). Shotguns for longer range shooting, where angular speeds are small (trap shooting; quail, pheasant, and waterfowl hunting), tend to have longer barrels, 28 to 36 inches (910 mm). The longer barrels have more angular momentum, and will therefore swing more slowly but more steadily. The short, low angular momentum barrels swing faster, but are less steady.

Cijeli clanak
https://en.wikipedia.org/wiki/Shotgun

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Sep 2016, 20:49

Darko11 wrote:
Shotguns made for close ranges, where the angular speed of the targets is great (such as skeet or upland bird hunting), tend to have shorter barrels, around 24 to 28 inches (610 to 710 millimetres). Shotguns for longer range shooting, where angular speeds are small (trap shooting; quail, pheasant, and waterfowl hunting), tend to have longer barrels, 28 to 36 inches (910 mm).

Uglavnom, to je ono sta sam naveo prethodno, duga cijev uzi posip, kratka cijev siri posip kod istog tipa patrone.
Premda wikipedijia ili drugi autorizirani clanci ne navodi u ovome neka balisticka pravila, misljenja sam da se do ovoga doslo kroz praksu.

Najvjerojatnije je da se kroz duzu cijev formira praviliniji snop kuglica.
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 13 Sep 2016, 22:08

.....isprika zbog dupliranja posta
Last edited by Darko11 on 13 Sep 2016, 22:20, edited 1 time in total.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 13 Sep 2016, 22:18

Darko11 wrote:
jolly wrote:
Darko11 wrote:
Shotguns made for close ranges, where the angular speed of the targets is great (such as skeet or upland bird hunting), tend to have shorter barrels, around 24 to 28 inches (610 to 710 millimetres). Shotguns for longer range shooting, where angular speeds are small (trap shooting; quail, pheasant, and waterfowl hunting), tend to have longer barrels, 28 to 36 inches (910 mm).

Uglavnom, to je ono sta sam naveo prethodno, duga cijev uzi posip, kratka cijev siri posip kod istog tipa patrone.
Premda wikipedijia ili drugi autorizirani clanci ne navodi u ovome neka balisticka pravila, misljenja sam da se do ovoga doslo kroz praksu.

Najvjerojatnije je da se kroz duzu cijev formira praviliniji snop kuglica.

Jolly nisi nastavio recenicu "The longer barrels have more angular momentum, and will therefore swing more slowly but more steadily. The short, low angular momentum barrels swing faster, but are less steady" Dakle duze cijevi imaju veci kutni moment i krecu se sporije ali stabilnije,dok se kratke cijevi krecu brze ali manje stabilno za udaljeno ciljanje.
Clanak se svodi na to da duza i teza cijev daje veci kutni moment i mirniju i stabilniju pusku dok ciljas udaljeniju metu.

Cak mi pade napamet da je razlog tezine cijevi i opcenito prednjeg kraja kod bokerice i razlog zasto se u streljastvu preferiraju bokerice nad puskama sa jednom cijevi.Mirnije su im musice pri manipulaciji od poluautomata sa jednom cijevi.Samo nagadjam.Polozare nisu popularne zbog uzeg vidnog polja.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Sep 2016, 07:11

Pa govorio sam o snopu, ne o inerciji teze puske. ALi i to je tocno. Kraca cijev, je pokretljivija i laksa, duza teza i tromija, to je taj moment koji se spominje na engleskom.

Inace kad se spominje bokerica, ili polozara, po meni stvar je u slijedecem:
Dvije polozene cijevi zaklanjaju veci dio vidnog polja kod ciljanja preko uvucene sine. Kako je bitno pretjecati letecu metu, vidno polje je jako bitno.
Ako se cilja bokericom, preko gornje sine (obicno 6mm, kod lovackih), vidno je polje daleko vece.

Druga stvar je kontrola trzaja. Kad puknes prvo jednu cijev iz polozare, ona se uslijed trzaja ona baca u stranu, zatim pucas drugu cijev pa se polozara baca u drugu stranu.

Kod bokerice se obicno puca prvo donja cijev, koja je niska i bliza tezistu kondaka, i istovremeno je u vertikalnom centru puske, i trzaj prve donje cijevi, manje je izrazen, pa se puska lakse poravnava za drugi hitac.

Znaci, kod bokerice imas vece vidno polje, bolju vizualnu akviziciju mete, i daleko bolju kontrolu trzaja kod ispaljenja prvog hica, ako se usporedjuje sa polozarom.

Kad govorimo o laksoj (kracoj) ili tezoj (duzoj) puski, po samoj definiciji inercije mase, laksa ce puska (s kracom cijevi) imati jaci trzaj. Pa onda kad se puska cijeli dan nosa po lovistu i puca svega 2-3 puta, ili niti toliko, onda je laksa puska u prednosti za lov. Medjutim, pucati stotine patrona na glinene golubove, uzrokovat ce jedan dobar subduralni hematom na ramenu iz takve lagane puske. Zato je za sport i glinene golubove, bolja teza puska koja bolje ublazava trzaj, plus ono sta je prethodno navedeno o momentu zanosa puske.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Sep 2016, 07:38

Inace, u Engleskoj imas "wing shooting", ili "phaesant shooting", sto je lov na fazane u liniji na standu gdje lovci stoje a gonici tjeraju uzgojene ptice iz gustisa prema lovcima.

Drugi oblik lova je ono sta oni zovu "rough shoting", sto je ekvivalent naseg lova kad se sa pticarom probijas kroz grmlje, gustis i pas istjerava fazane da se dignu, i sto je uobicajen nacin lova kod nas.

I, sad, kod ovog prvog tipa lova, gdje oni istjeruju ptice pred lovce na standu, i gdje pada po vise stotina fazana dnevno u takvim privatnim lovistima, do vrlo nedavno - tamo negdje do 80-tih godina, u visokom drustvu smatralo se izuzetno nepristojnim doci na stand sa bokericom.
Ljude s bokericom, se cak znalo iskljuciti iz lova, jer se smatralo ne etickim (bolje reci ne-sportskim) pucati u uzgojene ptice tjerane pred lovca na standu s bokericom.

Ne sportskim se to smatralo jer bokerica daje daleko vecu prednost i mogucnost pogotka od polozare, pa nije korektno prema ostalim lovcima.
Danas se taj odnos eticko - ne eticko, na takav nacin vise ne primjenjuje, pa je bokerica sve zastupljenija u skupnim lovovima visokog drustva.

Takodjer, sto je kalibar manji od 12, dakle 16, 20, 28, 410.... posip je slabiji, pa se tad vise cijeni strijelac / lovac - koji koristi manji kalibar.

Sve u svemu, bokerica je prakticnija, laksa za pogoditi, pogotovu 12-ica, medjutim polozara manjeg kalibra je u odredjenim krugovima daleko cijenjenija jer daje poruku gentlemana, fair play sportasa, i boljeg strijelca.

Kod nas polozara daje osjecaj tradicionalnosti lova / lovca.
Turn better into best!

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 14 Sep 2016, 08:26

Kolega Jolly, sto se tice prednosti bokerice vs polozare,
puno je tu teoretiziranja.
Imam i bokericu(e) i polozaru i u praksi ne osjecem neku razliku.
Cak mislim da bolje pogadjam sa polozarom a za to je zasluzan kundak radjen po mjeri a to je 10 puta vaznije od toga kako cijevi stoje...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Post Reply