Novi prijedlog zakona o oružju travanj/2016
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Novi prijedlog zakona o oružju travanj/2016
U oficijelnom streljastvu uglavnom nema evidentiranih nesreca. Medjutim ne bih se zakleo, da se ponkead nekom ne desi neki slucajni kiks, slucajnog ispaljenja i slicno.frulica wrote:Iz toga proizlazi da mi (Hrvatska) uopće nemamo nikakvih problema sa vatrenim oružjem i kultura rukovanja istim je, iako se neki ne bi složili na dosta visokoj razini.
U lovu ima nesreca, i nisu rijetke. Ovo ukazuje da se osnovna pravila u rukovanju oruzjem ponekad ne postuju.
Broj slucajnih ispaljenja na nesiguran nacin, ne mozemo znati ako je proslo bez posljedica.
Ukoliko je takvo ponasanje sankcionirano na nivou pojedinog drustva ili udruge, to ne mozemo znati jer su takvi postupci obicno interni.
Postupci poput penjanja na ceku s metkom u cijevi, pirsanja sa otkocenom puskom na ubrzici, i slicno ko zna koliko se realno desava, a kad se sazna to je obicno kad je vec stiglo u crnu kroniku.
Po skupnim lovovima, moze se vidjeti cesto svakojakog rukavanja s oruzjem.
Prosjecni lovac malo puca, jer je cijena municije visoka, ali to nije pokazatelj kulture oruzja, vec neimastine.
Sve u svemu, sluzbena statistika nije realni pokazatelj neke kulture oruzja.
O, da, jos da dodam:
Sistem staziranja I mentorstva u lovu je uglavnom presusio, jer je omoguceno polaganje ispita odmah nakon tecaja.
na tecaju je slaba obuka lovackim kandidatima.
kad se mladi tek polozeni lovac tek docepa puske, a nema mentora, od starta ima dobre sanse da skuplja krive navike, jer mentora nema.
Tako da je moje misljenje da je generalno gledajuci kultura oruzja u opadanju.
Last edited by jolly on 10 Oct 2016, 10:39, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Po trenutno važećem zakonu http://www.zakon.hr/z/270/Zakon-o-oru%C5%BEju poluautomatska AR platforma spada poda A kategoriju točka 10 .... poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu, koje je slično automatskom vatrenom oružju. i s time je zabranjena za civilno posjedovanje.lex-lutor wrote:Na sto konkrento mislis pod time AR ? Poluautomatske AR-modele ili nesto drugo ? PA-AR nije zabranjen kod nas koliko ja znam...frulica wrote:...... Dakle samo dekriminalizirajte posjedovanje AR platforme i ja sretan (a i mnogi drugi vjerujem).
- jolly
- Cinker - bojna

Praksa je jedno, a teorija drugo.
Imas ih na njuskalu.
http://www.njuskalo.hr/ostalo-oruzje/pu ... s-20401775
Imas ih na njuskalu.
http://www.njuskalo.hr/ostalo-oruzje/pu ... s-20401775
Turn better into best!
Jasno da ima...no da ja sada odem na policiju i kažem karikiram: želim prijaviti kršenje zakona na način da se oružje kategorije "A" protuzakonito registriralo kao oružje kategorije "B".policija bi po sili zakona to oružje oduzela do okončanja postupka. Oni su to proveli tako da su taj AR-15 registrirali kao oružje kategorije "B" točka 9. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točkama 4. do 6. i točki 10. kategorije A, , ali ti po zakonu to ne smiješ registrirati, no znamo što u Hrvatskoj sve prolazi.
Imas krivi pristup u startu i to na SVOJU stetu !!!frulica wrote:Jasno da ima...no da ja sada odem na policiju i kažem karikiram: želim prijaviti kršenje zakona na način da se oružje kategorije "A" protuzakonito registriralo kao oružje kategorije "B".policija bi po sili zakona to oružje oduzela do okončanja postupka. Oni su to proveli tako da su taj AR-15 registrirali kao oružje kategorije "B" točka 9. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točkama 4. do 6. i točki 10. kategorije A, , ali ti po zakonu to ne smiješ registrirati, no znamo što u Hrvatskoj sve prolazi.
1. Kao prvo ako to ne mislis nabaviti onda te boli k... za ostale koje to veseli.
2. Kao drugo ako te zelis kupiti i registrirati onda situaciju iskoristi u svoju korist i navedi u slucaju ABCD to je registrirano i molim da to isto omogucte i meni, ili se pismeno ocitujte o slucaju ABCD i naravno o mojem... Posto stara poslovica kaze da govna sve vise smrde ako ih vise mjesas veca je sansa da dobijes ono sto trazis i da svi budu sretni i zadovoljni BEZ da itko drugi bude ostecen. Nema idelanog sustava, no protiv sustava je bilo kakva borba jako teska zato " dipolomacija na Balkanski nacin" daje najbolje rezultate.
Nemoguće je Nemoguće
1. Ja to mislim nabaviti, i naravno da mi ne smeta kako je netko drugi nabavio dotično oružje, već samo navodim hipotetske scenarije.lex-lutor wrote:Imas krivi pristup u startu i to na SVOJU stetu !!!
1. Kao prvo ako to ne mislis nabaviti onda te boli k... za ostale koje to veseli.
2. Kao drugo ako te zelis kupiti i registrirati onda situaciju iskoristi u svoju korist i navedi u slucaju ABCD to je registrirano i molim da to isto omogucte i meni, ili se pismeno ocitujte o slucaju ABCD i naravno o mojem... Posto stara poslovica kaze da govna sve vise smrde ako ih vise mjesas veca je sansa da dobijes ono sto trazis i da svi budu sretni i zadovoljni BEZ da itko drugi bude ostecen. Nema idelanog sustava, no protiv sustava je bilo kakva borba jako teska zato " dipolomacija na Balkanski nacin" daje najbolje rezultate.
2. Činjenica je da je to oružje u sivoj zoni i da ga ne mogu nabavljati kao druga oružja "B" kategorije, i upravo iz tog razloga i nije dostupno u našim trgovinama. Jer baš kada budem iz Rebeca išao sa AR-15 u gepeku ne bi se baš kladio da mi neće raditi probleme na grani. Velim, opet situacija ovisi od slučaja do slučaja, a ja sam samo naveo da su AR-15 i AK-47 u poluautomatskim izvedbama svrstane u "A" kategoriju, a ta kategorija je zabranjena civilnom tržištu.
Puno srece zelim...i mudrosti naravno !
Nemoguće je Nemoguće
A gle budem probao, najradije bi to kupovao u Hrvatskoj bez zavrzlama, budem se još malo strpio dok se ne konstituira sabor i vlada pa se prijedlog zakona stavi u proceduru. Ako se to pak odulji, bit će red skoknuti do Rebeca i onda se bosti sa ovim našim. jedino me malo brine kod zahtjeva kada navedem kategoriju poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točkama 4. do 6. i točki 10. kategorije A kako će reagirati.lex-lutor wrote:Puno srece zelim...i mudrosti naravno !
-
Ljevoruki_Dešnjak
- Razvodnik

Možeš i tako ali šta ako još dodatno nešto mute pa zaseru zakon?frulica wrote:A gle budem probao, najradije bi to kupovao u Hrvatskoj bez zavrzlama, budem se još malo strpio dok se ne konstituira sabor i vlada pa se prijedlog zakona stavi u proceduru. Ako se to pak odulji, bit će red skoknuti do Rebeca i onda se bosti sa ovim našim. jedino me malo brine kod zahtjeva kada navedem kategoriju poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točkama 4. do 6. i točki 10. kategorije A kako će reagirati.lex-lutor wrote:Puno srece zelim...i mudrosti naravno !
Sam kujem svoju sreću/oružje.
A vidi, svoje nade polažem u nepoznavanje kategorija osoba koje sastavljaju nacrt zakona, pa će shodno tome samo prepisati europsku regulativu (kao i što sve samo prepišu), a s time nehotično i prebacivanje članka 7 kategorije "A" u članak 10 kategorije "B".Ljevoruki_Dešnjak wrote:Možeš i tako ali šta ako još dodatno nešto mute pa zaseru zakon?
-
Ljevoruki_Dešnjak
- Razvodnik

frulica wrote:A gle budem probao, najradije bi to kupovao u Hrvatskoj bez zavrzlama, budem se još malo strpio dok se ne konstituira sabor i vlada pa se prijedlog zakona stavi u proceduru. Ako se to pak odulji, bit će red skoknuti do Rebeca i onda se bosti sa ovim našim. jedino me malo brine kod zahtjeva kada navedem kategoriju poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točkama 4. do 6. i točki 10. kategorije A kako će reagirati.lex-lutor wrote:Puno srece zelim...i mudrosti naravno !
Uvijek mozes navesti da je to B4 kategorija, ali ionako kod registracija ti nigdje ne navodis u koju kategoriju ide oruzje.
- jolly
- Cinker - bojna

Najsigurnije ti je da kad ishodujes nabavnu dozvolu, uzmes polovnu pusku, na primjer preko njuskala, u HR, koja je vec registrirana, i samim tim u bazi podataka.
Turn better into best!
Želja mi je Colt M4 LE6920, a u Hrvatskoj je još nisam vidio.jolly wrote:Najsigurnije ti je da kad ishodujes nabavnu dozvolu, uzmes polovnu pusku, na primjer preko njuskala, u HR, koja je vec registrirana, i samim tim u bazi podataka.
Hoces Sportera .223 sa original Colt optikom 4x20 ? Podnudi razumnu cijenu i cevape ?
Nemoguće je Nemoguće
-
Ljevoruki_Dešnjak
- Razvodnik

Lip izbor pljuce,a jesi možda razmišlja da nađeš nešto slično jeftinije pa da zamijeniš neke vanjke djelove tipa rukohvat ili kundak,ali pričekaj malo možda se neka i nađe, ali dobro promisli prije kupnje nije burek da svako jutro drugi kupuješ,jednom kad kupiš zapeo si s njom.
Sam kujem svoju sreću/oružje.
Ne bi .223, već baš 5.56. jer u 5.56 cijev bez posljedica ide i .223 dok obrnuto baš i ne.lex-lutor wrote:Hoces Sportera .223 sa original Colt optikom 4x20 ? Podnudi razumnu cijenu i cevape ?
Jeftinija opcija bi mi bio Armalite M15, ali nitko ih u Europi ne dila, san bi bio Noveske ili LWRC no od toga ništa, tako da će to najvjerojatnije biti navedeni Colt, Rebec ih drži i dolaze već sa Magpul pištoljskom drškom, stavio bi još Magpul prednji rukohvat i ostavio je uglavnom stock.Ljevoruki_Dešnjak wrote:Lip izbor pljuce,a jesi možda razmišlja da nađeš nešto slično jeftinije pa da zamijeniš neke vanjke djelove tipa rukohvat ili kundak,ali pričekaj malo možda se neka i nađe, ali dobro promisli prije kupnje nije burek da svako jutro drugi kupuješ,jednom kad kupiš zapeo si s njom.
Što se tiče čekanja, i moram pričekati jer sam u mjesec dana dobio dvije pištoljske dozvole, pa ne bi baš bio pohlepan, bar ne sljedeća 3-4 mjeseca.
Colt oznacava puske za civilno trziste kao 223, a one za policiju/vojsku kao 5,56.frulica wrote:Ne bi .223, već baš 5.56. jer u 5.56 cijev bez posljedica ide i .223 dok obrnuto baš i ne.lex-lutor wrote:Hoces Sportera .223 sa original Colt optikom 4x20 ? Podnudi razumnu cijenu i cevape ?
Sama cijev je napravljena i oznacena kao 5,56 NATO, bez obzira sto pise na lower receiveru.
Ako ga uspiješ nabaviti javi nam da znam i ja po kojem sistemu si uspio ga nabavit, jer AR-15 za sportsko gađanje mi je velika želja a i kao platforma za buduće obuke!frulica wrote:A gle budem probao, najradije bi to kupovao u Hrvatskoj bez zavrzlama, budem se još malo strpio dok se ne konstituira sabor i vlada pa se prijedlog zakona stavi u proceduru. Ako se to pak odulji, bit će red skoknuti do Rebeca i onda se bosti sa ovim našim. jedino me malo brine kod zahtjeva kada navedem kategoriju poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje koje nije obuhvaćeno u točkama 4. do 6. i točki 10. kategorije A kako će reagirati.lex-lutor wrote:Puno srece zelim...i mudrosti naravno !