Poluautomatska puška

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Poluautomatska puška

Post by sjekira » 17 Jul 2016, 11:58

Uhvatilo me da si nabavim AK ili AR platformu... po svemu sudeći iz Slovenije.

Ima li itko ikakvih iskustava sa nečime iz Rebecove ponude

http://www.rebec.si/si/puska-sdm-ak103- ... 2057.shtml
http://www.rebec.si/si/puska-colt-m4-5- ... 2331.shtml

dvije krajnosti 1000€ razlike. Razumijem da je SDM ustvari Norinco... imaju i AR liniju također
Prodaju i Zastavine M70... sjećam se loših cijevi sklonih hrđanju

svaki savjet bi bio dobrodošao, osim pitanja "što će ti?" ;)

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: Poluautomatska puška

Post by Darko11 » 18 Jul 2016, 17:01

E sjekira evo teme dje necemo o tome da ko se maca laca od maca i pogba :mrgreen: .Norinco dobar,Zastava odlicna,cijevi normalne,kvalitetne,hladno kovane.Pojacana sklonost korziji u odnosu na ostale AK platforme jer je to jedini AK koji nema kromirane cijevi.Samo redovito ciscenje ako pucas vojno streljivo sa zivinim fulminatom.Nista veca sklonost koroziji od bilo kog oruzja koje nma kromiranu cijev.Ako igdje mozes naletis na AK od Bugarskog Arsenala....kupuj.Najbolji od svih.

icebug
Razvodnik
Razvodnik

Post by icebug » 18 Jul 2016, 19:59

Odvagni i cijenu streljiva, te komponenti za reloading (kad jednog dana postane legalan).
Ako će ti, lupam, x39 streljivo biti za 1€ skuplje od 5.56, za 1.000 metaka si ispucao razliku, a onda...
Ne kažem da AK platforma nije pouzdanija te imunija na zastoje i neodržavanje, ali ja nekako naginjem prema M4.
Prije bi uzeo Amerikanca nego Kineza.
Uz to, još se vodim onim "Ak ne znaš kaj je dobro, pitaj kaj je skupo" (naravno, u današnje vrijeme to nije uvijek pravilo)

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 18 Jul 2016, 21:33

Za nedostatak kroma u Zastavama znam i sjećam se hrđe, također sam jedno vrijeme dužio kineski AK koji je hrđao na spomen vlage i naočigled. Zbog te kineskinje i pitam za SDM jer SDM dila Norincove proizvode i ameri ih hvale.. iako imam za Colta i on mi je prvi izbor radije bih potrošio milju € manje ako je proizvod solidan.. čitam sve i svašta a ameri su mi sve manje mjerilo.. kako sam shvatio Norincovi AK imaju veće tolerancije i završna obrada im je .. pa kineska.. a ako nešto ne volim onda je to klepetanje
Nadao sam se da netko ima iskustva baš sa SDMom.. Arsenalovog dilera nisam našao, ima nešto u Njemačkoj ali to je onda nekih i do 400€ špediteru
Da postoji ponuda češkog Proarms ne bih dvojio. Pitat ću našeg dilera oni mogu uvesti što god, po naruđbi...
Hvala.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 19 Jul 2016, 12:06

Zastava bez razmišljanja, ako ćeš već AK konstrukciju.Zašto?? Zato što je teža, robusnija i kvalitetnija od svih ostalih. Najmanje osjetljiva na grijanje cijevi i rasipanje pogodaka, zastoj ne poznaje itd... Mane su joj težina, ergonomija (preklop. kundak) i sklonost hrđanju ukoliko se ne čuva, tj. čisti nakon pucanja korozivnog streljiva. Ukratko, voli ulje. Ostalo 5.. Meni osobno najdraža je ruska 5.45 ili rumunjska kojih je bilo kod nas u ratu puno, ali ova druga se brzo grije i šara. Ipak je lagana i odlična za održavanje. (čitaj-čisti kad zaglavi).

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 20 Jul 2016, 10:44

iskreno prvi izbor mi je Colt, općenito kod AK mi je uvijek smetao stražni ciljnik.. a i M4 je nekako uglađeniji, dijelom i zbog kalibra, no najviše me zainteresirala cijena odnosno uloženo dobiveno... onda bih prešao i preko ciljnika.
Čitao sam da nisu baš najsretniji sa Zastavinim civilnim verzijama za razliku od prepravljenih vojnih, navodno ne ugrađuju iste dijelove.. kažem o tome se opet najviše može saznati od amera, srbi mi nisu referenca

Prije M4 bih svakako izabrao Proarms Mk3, pa ću se za njega i raspitati

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 27 Oct 2016, 16:48

Meni je ovo sve zanimljivo dok čitam, štoviše i sam sam zainteresiran za nabavku SDM M4 Dissipator, ali nespada li ovo o čemu ovdje pričate u A kategoriju (poluautomatsko oružje za civ. uporabu slično automatskom) i ako uspjevate nabaviti ovaj tip hardware-a gdje to činite i kako ako nije tajna?

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 28 Oct 2016, 09:49

u RH ima registriranih i M4 i M14 i HBAR sportera (m16) i HK MR223 i MR308 i SIG 550, i mislim da ima i Oberland Arms OA-15... postoji Zakon o oružju ali i pravilnici o kalibrima za sport i samoobranu, a tamo svašta piše ;) Najbolje ti je otići u nadležnu postaju i pokazati teti sliku što češ kupiti.

U zakonu piše nešto kao " koje izgledom podsjeća na automatsko" to što nekome nešto izgleda je stvar subjektivnoga dojma onog koji opaža.. druga stvar bi bila da su oružja katalogizirana i opisana dakle sve je ČISTO! zakonodavac jednostavno nje otišao do kraja uređujući propise.

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 28 Oct 2016, 15:04

Nešto sam čitao EU prijedlog i direktivu o oružju 2015. gdje spominju da se zabranjuje poluautomatsko oružje koje ima princip rada kao i automatsko te koje ima spremnik velikog kapaciteta, jer se navodno može upotrijebit za masovno ubijanje! E sad nisam pohvatao dali je to samo prijedlog ili već konačna odluka za koju uopće neznam dali je donešena ili se tek treba izglasat! Ako je netko bolje upućen u stanje stvari na terenu neka podijeli sa nama! Jer primjera radi: imam licencu za zaštitara koja mi omogućuje dozvolu za nošenje i držanje (zbog prirode posla) i nabavit ću si glock 19. E sad problem je u tome ako nabavim nešto što je zabranjeno postoji šansa da kud sam ga platio tu će mi ga još oduzet, možda podić prijavu protiv mene, pa mi zbog toga svega još oduzet i pištolj i dozvolu i licencu, ak me kužite! Zato moram bit siguran u šta se upuštam!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 28 Oct 2016, 15:51

Daj link na to sta si nasao, pa cemo pogledati.
Ono zadnje sta sam ja vidio nije se odnosilo na pistolje, i odnosilo se na puske koji nalikuju na automatske (engl, "resemble").
Znaci nesto kao AK47 u PA verziji i slicno...
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 29 Oct 2016, 09:13

IZ onog sta si stavio na Linku:
u kategoriji A dodaju se sljedeće točke:
„6. Automatsko vatreno oružje koje je preinačeno u poluautomatsko vatreno oružje.
7. Poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu koje je slično oružju s automatskim mehanizmom.
8. Vatreno oružje iz točaka 1. do 7. nakon onesposobljavanja.”;

Sve u svemu, civilima zabrana ide na poluatomatske verzije AK47, M16, M4 i slicno, a i to samo ako prodje u EU parlamentu.
Takodjer zabranjuju cak i automatsko onesposobljeno oruzje. (tzv. "Deco")
Ovdje su kolekcionari ciljana skupina, i najvise ce njih to loviti.
Ovo je iz straha da se manjim prepravcima ne ospoobi funkcija automatske vatre, zbog straha od zloupotrebe.
To je kako ja tumacim. Ne moram biti u pravu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 29 Oct 2016, 14:42

Sad nam jedino preostaje da čekamo i vidimo šta će parlament izglasat, samo pitanje kada! I usput se nadajmo da će silne peticije i slično uroditi plodom, iako sam skeptičan po tom pitanju!

ante12
Razvodnik
Razvodnik

Post by ante12 » 29 Oct 2016, 15:18

Ima novija vezija prijedloga direktive.

Glasanje o direktivi u EU parlamentu je predvidjeno za 22.11.2016.

Prema prijedlogu te direktive u kategoriju A (zabranjeno oruzje) dolazi poluautomatsko oruzje koje moze ispaliti vise od 21 metka bez ponovnog punjenja.
I kratko i dugo oruzje, bez obzira ima li promjenjivi spremnik, nema razlike, sve je to nova kategorija A7.

Kako to obicno biva nije tocno objasnjeno sto znaci mogucnost ispaljivanja 21 metka bez ponovnog punjenja.
Ako je na osnovi mogucnosti da oruzje primi spremnik veci od 20 metaka ili da postoji takav spremnik na trzistu, onda je to zabrana gotovo svog PA oruzja, i kratkog i dugog!!
Ako se odnosi samo na slucaj da je veci spremnik u oruzju onda nebi doslo do zabrana, ali otvara put pravnoj nesigurnosti.

A kako uopce regulirati spremnike?
Nisu bitan dio oruzja, na trzistu postoje deseci miliona primjeraka, mehanicki vrlo jednostavne naprave....

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 29 Oct 2016, 16:10

Kažem vidjet ćemo što će biti nakon odluke, pa onda u najgorem slučaju tražit rupe i nedorečenosti u zakonu! Ipak smo mi sa balkana poznati po tome, zar ne!

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 02 Nov 2016, 17:18

A pošto su naši ispred svog vremena, mogli bi to protumačiti na način da se zabrani sve oružje za koje bi se mogao napraviti spremnik koji može prihvatiti više od 21 metka! :A14:

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 02 Nov 2016, 17:22

dejandlesk wrote:A pošto su naši ispred svog vremena, mogli bi to protumačiti na način da se zabrani sve oružje za koje bi se mogao napraviti spremnik koji može prihvatiti više od 21 metka! :A14:
To znaci i za Glock ??? Nemoj sada bas u krajnosti.
Nemoguće je Nemoguće

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 02 Nov 2016, 19:48

pa u jednom od aktualnih prijedloga se i spominju pištolji čiji spremnici mogu primiti do 15 metaka, ne više

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 02 Nov 2016, 20:59

pa u trgovini BOJNA se mogu nabaviti spremnici za glocka od 17, 33 metaka zavisno od tipa i modela pištolja, a da ne govorim također i AR-15 spremnici od 30 kom. Onda bi to morali sve zabranit!

ante12
Razvodnik
Razvodnik

Post by ante12 » 03 Nov 2016, 02:56

Sada u HR za sportsko oruzje nema nikakvog ogranicenja u kapacitetu spremnika.
A spremnici nisu bitan dio oruzja i svatko ih moze kupiti bez ikakvih odobrenja, dozvola ili slicno.

Ovo je zadnja verzija radnog dokumenta - http://data.consilium.europa.eu/doc/doc ... NIT/en/pdf
Nova kategorizacija je na stranama 92-99.

Post Reply