Novi prijedlog zakona o oružju travanj/2016

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Novi prijedlog zakona o oružju travanj/2016

Post by Iggy » 01 Dec 2016, 00:26

Pisali smo svi po malo, dosta je i prihvaćeno. Još reloading da rješimo. Tražio sam 4 kg baruta, podigli su sa 1 na 2 kg. I to je nešto.

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 01 Dec 2016, 00:41

A pazi slike u Večernjem...ko da je ISIL u pitanju, dobro pa nije RPG na stolu.
No dobro, ako to prođe onda to znači da se bar za kratko kategorija A10 se dekriminalizira.

Ljevoruki_Dešnjak
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ljevoruki_Dešnjak » 01 Dec 2016, 00:56

Ove slike u 24 sata su glupost jer onoliko naouružanja nema ni u kasarni i koja to budala stavlja minu na stol koja vjv. još ima upaljač.
Sam kujem svoju sreću/oružje.

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 01 Dec 2016, 00:59

Je, ali što će prosječna ovca misliti kad joj se bude servirao zakon o zabrani oružja i podastre joj se ova slika... psihološki efekt na budalama je čudo...

Ljevoruki_Dešnjak
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ljevoruki_Dešnjak » 01 Dec 2016, 01:08

Psihološki efekt je bolji od ičega pogotvo na ljudima kojima moš manipulirat kako oš, samo ih jebeš dobro ko i nas vlada.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 01 Dec 2016, 09:45

Iggy wrote:Pisali smo svi po malo, dosta je i prihvaćeno. Još reloading da rješimo. Tražio sam 4 kg baruta, podigli su sa 1 na 2 kg. I to je nešto.
DA istina , ali na tržištu postoje neka standardizirana pakovanja jer se barut u rinfuzi još ne prodaje :A03:

Svaka disciplina traži svoj barut, e sada kako to uklopiti da vuk bude sit i ovce na broju ???
Nemoguće je Nemoguće

icebug
Razvodnik
Razvodnik

Post by icebug » 01 Dec 2016, 11:29

Bilo bi super, dođeš u Kettner i veliš teti za pultom:

- dobar dan, dajte mi 20dkg N550, pol kile N160 i 15dgk Vargeta
- nema Vargeta, rasprodan je
- dobro onda dajte 15 dgk H4350, to bu isto ok
- za van ili ćete ovdje punit?
- za van, molim vas

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 01 Dec 2016, 11:58

Iggy wrote:Pisali smo svi po malo, dosta je i prihvaćeno. Još reloading da rješimo. Tražio sam 4 kg baruta, podigli su sa 1 na 2 kg. I to je nešto.
Trebate pročitati Uvod .. ovaj Prijedlog prati posljednju Direktivu EU i s njom je u skladu, no kako vidimo EU će imati novu, tako da ćemo dočekati još jedan Zakon...

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 01 Dec 2016, 12:00

Ok priznajem da nisam upratio zakon što se tiče relodinga, pa ovdje pitam mogu li ja zakonski puniti svoje čahure (uzmimo 9 mm za primjer). Znači kupim zrno, barut i prajmer?

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 01 Dec 2016, 12:44

moći češ

Ljevoruki_Dešnjak
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ljevoruki_Dešnjak » 01 Dec 2016, 12:56

Evo jedan prijedlog što se tiče zračnog plinskog oružja zašto nije sve D kategorija jer zračne puške priko 200 m/s nisu toliko jake (ako ih usporedimo sa MK) a sve jedno triba ih prijavit kao i plinski pištolj za koji moš bilo koju vrstu metaka kupit bez potvrde. Mislin da ovi zakoni nemaju smisla.

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 01 Dec 2016, 15:12

Meni radi prirode posla je omogućena nabavka za držanje i nošenje bez nekih većih problema, ali osobno mislim da bi svatko trebao imati pravo na posjedovanje po uzoru na 2. amandman SAD-a uz provjeru da nije kažnjavan!

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 01 Dec 2016, 23:17

Pretpostavljam da zakon sad mora proći saborsku proceduru i potencijalne amandmane na isto.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 02 Dec 2016, 03:48

Interesantno, vlada je poslala identičan prijedlog u sabor kao prošli put, i to opet u hitnoj proceduri, ako sam dobro razumio, iako je sabor prošli put taj isti prijedlog izbacio iz hitne procedure.
Saga se nastavlja...
The truth is hate to those who hate the truth.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 02 Dec 2016, 09:38

Prosli puta se neki panj iz nacionalne sig. nije slozio da zakon ide po hitnom postupku, jer su im 3 godine bile malo da ga procitaju do kraja.
Nemoguće je Nemoguće

ante12
Razvodnik
Razvodnik

Post by ante12 » 02 Dec 2016, 16:35

Prijedlog zakona koji ide na izglasavanje - https://vlada.gov.hr/UserDocsImages//Sj ... -%203a.pdf

Trkaca Kokos
Civil
Civil

Post by Trkaca Kokos » 10 Dec 2016, 04:36

Pozdrav ekipi..
Imam par pitanja na koje nisam uspio nac odgovor a vi mi ovde djelujete kao puni meni potrebni info.. Namjeravam kupit Savage 111 LR Hunter, cal. 338 Lap.Mag. ali ne znam da li se .338 "LAPUA" Mag. uopce moze kupit sa lovackom dozvolom i koristiti za lov??.. Sad sljedi vic pitanje..
Ta puska u americi kosta oko 1600$ - u nemackoj 1780E a u ovoj nasoj drzavi prekrcanoj ratnih profitera 17000kn http://fanzoj.hr/index.php?route=produc ... ct_id=1489
Ako mi je info tocan..puska je americka.... Jasno mi je da onaj u njemackoj mora platit razne namete..transport..bla..bla.... Al koje to namete mora platit ovaj nas "poduzetnik" pa da me opali sa 500+ eura vise po dzepu?.. E mene nece.. radje zapalim cigaretu sa njima! Pa sam mislio kupit je u njemackoj.. a sta je sa papirologijom..koliko kovanica bi me kosta taj luksuz ako je uopce moguce? I evo nas kod zadnjeg pitanja a to je optika.. Vortex Viper PST 6-24x50 EBR-2C MRAD (FFP) 950eura... oce li izdrzat udar puske.. valja li to uopce?..

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 10 Dec 2016, 06:53

338 LM se moze registrirati kao lovacka puska, risanica. Kao bilo koji drugi, veliki kalibar, poput 375 HH, ili 416 rigby, itd, itd...
Ostale detalje, nek ti kaze neko ko zna vise.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 10 Dec 2016, 10:46

Trkaca Kokos wrote:...... Namjeravam kupit Savage 111 LR Hunter, cal. 338 Lap.Mag. ali ne znam da li se .338 "LAPUA" Mag. .....
NHF ali mogu li ja tebe pitati par pitanja:

- Planiras li na safarije po Africi i lov na divljac tezu od 2 Tone ?
- Planiras li pucati na > 1000 met.
- Planiras li kupovati municiju ili imas dobrog sponzora

Sto se tice uvoza iz Njemacke nemas nikakvih problema, ako trgovac ima volju salje ti direktno nakon sto mu dostavis nabavnu dozvolu i sada po novom dodatni dokument koji lici na njemacki EWB-21 ali u nasoj verziji, ako ne ide preko posrednika koji se bave izvozom oruzja, to ti cca kosta dodatnih 200 Eur

Sto se optike tice , definitivno ovisi o namjeni, ako ces se baviti taktickim pucanjem ( npr. grudne mete ) 6-24 je sasvim dovoljno, ako zelis pucati u papir na duljinama preko 600m sa tom optikom nisi konkurentan, pogotovu ne u FFP opciji.

No kao sto se kaze...svatko ima neko svoje veselje, no ako mogu birati da li cu ispaliti 15 metaka 338 LM ili kupiti Janjca za razanj .....dilema je velika....hahahhahaha
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 10 Dec 2016, 13:08

Znao sam!
E, ovo sam cekao! :D

Lex, Uvijek negativno! Zasto bas uvjek negativno? :D
Pa pusti decka da skupi informacije, I isplanira sta hoce!

Kolega Trkaca kokos, nemoj da te odmah ovako nesto ubije u pojam. Desifrirati cu ti sta kolega Lex Lutor govori u skracenoj elaboraciji.
Ova puska mislim da je krasna stvar za long range lov. I tu prica zavrsava.

Problem kod long range lova u HR sa takvom puskom je slijedeci, gdje iza jednog "ali" ima dosta tog za razmotriti.
Ovo je specijalizirana puska, upravo i samo za to.

Sto znaci da (I pretpostavlja se) da korisnik je vec ispekao zanat u lovu ili streljastvu I zna gadjati.
Ako je to prva I jedina puska, treba se nauciti pucati, a tu je vec moze biti problem.

Do 338 se treba pripremiti, prvo preko 22lr, pa preko nekog sredneg kalibra od 7 do 8 mm.
I imati nesto godina iskustva u streljastvu i lovu.

Zatim:
Lov u HR je ogranicen zakonski na 150 metara, odnosno na 200 u brdskim predjelima.
Na vece udaljenosti pucati za trening, prakticki da nema streljana, osim par izuzetaka.
Cijena municije.
Potrosnja cijevi; jer dok se istrenira I upozna puska, proci ce puno metaka kroz cijev.

Sve u svemu, treba imati odgovore na pitanja: da li si vec savladao osnove streljastva I lova, gdje trenirati, gdje loviti, I progutati gorku pilulu oko cijene I nabavke municije, koja zna ici i po 5 do 10 eura komad u ducanima.

Takodjer treba biti na cisto da ovo nije puska univerzalne namjene, vec specijalizirana puska za Long range lov, da ne bi bilo kasnije razocaranja. Ovo nije pirs u sumi, ni za pogonski lov.

Ne kazem da sve kockice nisu vec slozene, i da ne znas razlog nabavke, ali obzirom da si se tek uclanio na forum, nije nam poznato tvoje iskustvo, pa dobro promisli da li to treba uzimati ili ne.
Ako nema iskustva i realnog razloga za nabvaku, ova puska povlaci vise problema, nego prednosti. To je poanta.

Inace, kad bi mene zanimao long range lov, meni se osobno ova puska svidja. AJ LAJK!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Post Reply