Novi prijedlog zakona o oružju travanj/2016
-
Trkaca Kokos
- Civil

Re: Novi prijedlog zakona o oružju travanj/2016
Samo sam trazio info koje ne znam...
Ne namjeravam zavrsiti na temama -ko ima veci
Ovako..- Oruzje mi je i vise nego dovoljno poznato... Koristima ga vise od 25god.. Od zracne pa sve do RT-20
Cijenu metka LM znam... volio bi da je jeftinije..al nije.. i to je to..
Da.. namjeravam gadjati mete ne samo na 1000m vec i vecoj udaljenosti.. Malo je banana zakon 200m al zamislimo za sad da je to svinja na 1000m.. Koliko je precizna Vortex Viper PST 6-24x50 EBR-2C MRAD (FFP) na 1000m.. i ffp upravo radi racunanja udaljenosti..sa sfp to ne mogu..
I molim vas.. nemojte odmah sta ce ti to..ja imam ovo..susjed mi je reka ono..a to nije puska vec top..itd...
Ovako..- Oruzje mi je i vise nego dovoljno poznato... Koristima ga vise od 25god.. Od zracne pa sve do RT-20
Da.. namjeravam gadjati mete ne samo na 1000m vec i vecoj udaljenosti.. Malo je banana zakon 200m al zamislimo za sad da je to svinja na 1000m.. Koliko je precizna Vortex Viper PST 6-24x50 EBR-2C MRAD (FFP) na 1000m.. i ffp upravo radi racunanja udaljenosti..sa sfp to ne mogu..
I molim vas.. nemojte odmah sta ce ti to..ja imam ovo..susjed mi je reka ono..a to nije puska vec top..itd...
Imam tri vortex viper optike,od kojih jednu pst 6-24x50 sfp na .300 wm,optika je dobra,drži taj kalibar,ali spada u kategoriju "taktičkih",nije niti idealna za lov,niti za gađanje meta na 1000 mt.,za metu bi rađe uzeo sightrona siii,a za lov neku optiku,gdje je osvjetljena samo točka umjesto končanice kao kod pst-a i koja ima zaštiu za turete,sfp umjesto ffp možeš nadomjestiti range finderom,moje mišljenje.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Onda, samo hrabro!Trkaca Kokos wrote:Ovako..- Oruzje mi je i vise nego dovoljno poznato... Koristima ga vise od 25god..
Ja ne pucam taj kalibar, nek ti dalje kazu oni koji znaju vise o tome.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Nije uopce bilo negativno, nego samo par jednostavnih pitanja, poucen iskustvom i mogucnostima koje imamo u svom bliskom i daljem okruzenju zelje su jedno, mnogima na srecu ni mogucnosti nisu problem no sve se vraca na JEB..NI PROBLEM sa strelistima. Barem ja sam pozitivac, no uzalud....jolly wrote:Znao sam!
Lex, Uvijek negativno! Zasto bas uvjek negativno?![]()
Pa pusti decka da skupi informacije, I isplanira sta hoce!
Bio sam za dlaku blizu da kupim prije cca 20-k dana .50 BMG jer mi se jednostavno svidja puca i kalibar, no kada sam stvarno sve zbrojao i oduzeo rekao sam sam sebi pa zar bi bas ja morao biti totalni idiot i imati pusku sa kojom mogu pucati samo u ...pazi sada ovo.... LOVISTU ili moliti na koljenima za neku priliku na Kovacevu...???
Puska je prekrasna ali izbor kalibra 338LM je naravno osobna stvar no to je isto kao da imas Hummer H1 , Cool kolica sve dok ne moras krenuti u grad, sreca se pretvara u mrznju i zelju za gazenjem i rusenjem svega , jer ti zapravo sve ono "normalno" smeta da bi obavio obicno glupo parkiranje ili usao u neku garazu
Cak i u susjednoj SLO je jako tanko sa pucanjima preko 400 metara, u cijeloj godini mozda ima max 5-6 prilika za pucanje na 600 do 1000m
Alati za pucanje su sve bolji i bolji, no ako ne poradimo na strelistima koja propadaju iz dana u dan pitam se cemu sve to ???
Nemoguće je Nemoguće
Trkaca Kokos wrote:Samo sam trazio info koje ne znam...
Kako čujem od jednog vlasnika ta optika ne vrijedi 1000€ koliko košta, vlasnik tvrdi da na iole većim povećanjima, iznad 10x, kvaliteta slike je jako slaba... iz prve ruke ne znam ništa, samo prenosim
E!jolly wrote:
Zatim:
Lov u HR je ogranicen zakonski na 150 metara, odnosno na 200 u brdskim predjelima.
!
U Gorskom kotaru se u zadnjih godinu dvije svako malo nađe ranjena divljač, ispostavilo se da se netko "igra" long range lovca, jedan ili više njih
Kod svih mojih vortex viper optika slika je dobra i na 20-24x,treba uzeti u obzir da za 950 eura dobivaš optiku sa osv. končanicom,zero stopom,pouzdanim klikovima,"doživotnom garancijom",veliki izbor končanica,70 moa,...,nije u rangu sa puno skupljim optikama(2500 eur >) ali i ne košta toliko,ne bi bila toliko prodavana preko bare da je slika preko 10x toliko loša.
Ja sam se vodio logikom gdje je optika proizvedena, što bliže to bolje... zaključio sam da mi malo znači doživotna garancija proizvoda sa Filipina ili Japana
A ja msilim da smo full zaspamali temu ?
A o Vortexu Viperu ne znam nista osim da je jednom kolegi trebalo u Vrbovcu cca 60 metaka za upucavanje na 300m, mozda je samo ta imala opciju " Auto-tune" koja nije radila dobro ?
A o Vortexu Viperu ne znam nista osim da je jednom kolegi trebalo u Vrbovcu cca 60 metaka za upucavanje na 300m, mozda je samo ta imala opciju " Auto-tune" koja nije radila dobro ?
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Moje je misljenje da bi trebalo otvoriti jednu temu o eticnosti long range lova. Ali namjerno necu sad da spamam ovu temu.sjekira wrote: E!
U Gorskom kotaru se u zadnjih godinu dvije svako malo nađe ranjena divljač, ispostavilo se da se netko "igra" long range lovca, jedan ili više njih
Treba samo vidjeti kako izgledaju mete na 600 metara, nakon natjecanja I kolike su grupe. I dobro promisliti. (grupe preko metra u promjeru, a neke bez I jednog pogotka, kod ljudi koji jos I treniraju)
Inace ovdje bi bilo zanimljivo znati kod te ranjene divljaci nadje li se zrno, kojeg je tipa, I kojeg je kalibra.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Dok cekamo jos poneki praktican komentar, mozda da ti kazem svoje vidjenje kupovine optike.Trkaca Kokos wrote: Vortex Viper PST 6-24x50 EBR-2C MRAD (FFP) na 1000m.. i ffp upravo radi racunanja udaljenosti..sa sfp to ne mogu..
...
Pretpostavljam da je ovaj vortex odabran kao kompromis tehnickih karakteristika, i predvidjenog budgeta, i naravno na nevidjeno (obzirom na pitanje).
Moj bi ti savjet bio da odes u sloveniju, u "optics trade" jer je to trgovina sa najvecim izborom optika u relativnoj blizini.
Kad dodjes tamo, lijepo pitaj koje optike imaju za namjenu koju si zamislio, i unutar predvijenog budgeta.
Onda lijepo svaku uzmes u ruku i dobor odmjeris sta koja optika pruza, i kakva je bistrina slike, itd.
Pitas trgovca kakav je povrat optika sa reklamacijama, i slicno.
Lako ti se moze desiti da onda umjesto vortexa uzmes nesto drugo, ili upravo da sa vortexom budes apsolutnom zadovoljan bez sumnje u vlastiti izbor.
problem s nabavkom optike je generalno taj, da se kupuje unaprijed po odredjenim karakteristikama i cijeni, i trazi se po internetu, a nema se gdje zapravo pogledati.
u ovom slucaju, imas opciju.
Nakon tog, problem koji se postavlja je pitanje kvalitete i da li drzi snazan trzaj.
Ako proizvodjac ima odredjeni renome i rejting vjerojatno je da drzi trzaj ako tako stoji u specifikacijama, ali ni kod najpoznatijih proizvodjaca nije 100% sigurno da se nece nesto razvaliti s vremenom, pa je zato tu garancija i zamjena proizvoda u najgorem slucaju.
Kod svakog proizvoda imas takav rizik, bez obzira kupujes li auto, ves masinu, ili optiku.
Turn better into best!
Ako već gađaš mete, onda pucaš na poznatu udaljenost, što će ti onda FFP za mjerenje?Trkaca Kokos wrote:Samo sam trazio info koje ne znam...
Doduše, volio bih vidjeti kako precizno mjeriš udaljenost pomoću FFP končanice na 1000 i više metara.
Mišljenja sam da ti je tu puno elegantnije rješenje nekakav dobar laserski daljinomjer.
I na kraju krajeva, tko te slagao da sa SFP ne možeš mjeriti udaljenost?!
Optika bi trebala držati šus, pogotovo ako imaš kompenzator trzaja, a sad o kvaliteti slike na 24x i mjerenju udaljenosti preko 1000m nećeš znati ništa dok ne pogledaš kroz nju.
Prijatelj ima K624i na .338, pa mu se od trzaja iznutra počela ljuštiti eloksaža, a puca s kompenzatorom. Poslao ju na čišćenje, vratila se nazad, nakon par šuseva ista priča. Popizdio, vratio je u tvornicu i dobio novu. Nakon 10-tak šuseva, opet točkice po lećama iznutra...i to ti je tzv. "super ultra turbo taktička optika" za skoro 2.500€.
Odriješi kesu, kupi nekog jakog Bendera i miran si.
Mislim da smo malo otišli u OT
Vortexi se šalju u UK na servis. Ukoliko nije mehaničko oštečenje popravak je gratis, al mislim da ponekad i progledaju kroz prste pošto imaju odlično riješeno pitanje garancije i popravaka.sjekira wrote:samo prenosim mišljenje vlasnika.
Ja sam se vodio logikom gdje je optika proizvedena, što bliže to bolje... zaključio sam da mi malo znači doživotna garancija proizvoda sa Filipina ili Japana
Osobno koristim gorespomenuti viper PST, u lovu ga koristim na 6-10x uvečanju ,a na strelištu do 18-20x.
Preko toga ga ne nafrljim što zbog miraža, što zbog slabije kvalitete slike.
Uloženo - dobiveno, ja presretan.
Moje osobno misljenje je da su DEBELO PRETJERALI sa cijenama tih taktickih optika, ali vjerovatno racunaju da ima pacijenata koji su spremni platiti pa ih treba odrati. Sa druge strane ne vidim smisao kupovati tak.optiku za puanje u papir to jednostavno NIJE alatu za tu namjenu.icebug wrote:.......i to ti je tzv. "super ultra turbo taktička optika" za skoro 2.500€.
Odriješi kesu, kupi nekog jakog Bendera i miran si......
Isao bih se kladiti na nevidjeno da ono sto ide za MIL namjenu direktno iz tvornice nema veze sa finalnom kontrolom koja ide za javno trziste, jer kada bi se ovakva stvar desila nekome tko je narucio 10-k komada on bi jednostavo vratio cijelu seriju i rekao hvala na dosadasnjoj suradnji, vise nam niste zanimljivi.....
Nemoguće je Nemoguće
Da se vratimo na temu...
Zna li se kada bi trebalo biti glasanje o novom zakonu u saboru?
Zna li se kada bi trebalo biti glasanje o novom zakonu u saboru?
The truth is hate to those who hate the truth.
- jolly
- Cinker - bojna

[quote="lex-lutor"]
Moje osobno misljenje je da su DEBELO PRETJERALI sa cijenama tih taktickih optika, ali vjerovatno racunaju da ima pacijenata koji su spremni platiti pa ih treba odrati. Sa druge strane ne vidim smisao kupovati tak.optiku za puanje u papir to jednostavno NIJE alatu za tu namjenu.
[quote]
Po meni, kad komad opreme dobije naziv "tactical", odmah mu cijena skace, dakle to je jedan dio uzet u obzir kod formiranja cijene.
A, sad, takticke koncanice po meni imaju funkciju u sportu kod natjecanje gdje ti se razbacaju mete na razlicite udaljenosti po strelistu ili poligonu, I gdje ne dozvoljavaju upotrebu range findera, pa optikom treba procjenjivati udaljenost. Mozda bi se moglo reci I za lov na vecoj udaljenosti, ali ko radi long range lov, bez solidnog range findera nije ozbiljan. Znaci to - otpada. Dakle, iskljucivo za sport I gadjanje na mete gdje se procjenjuje udaljenost pomocu optike.
Moje osobno misljenje je da su DEBELO PRETJERALI sa cijenama tih taktickih optika, ali vjerovatno racunaju da ima pacijenata koji su spremni platiti pa ih treba odrati. Sa druge strane ne vidim smisao kupovati tak.optiku za puanje u papir to jednostavno NIJE alatu za tu namjenu.
[quote]
Po meni, kad komad opreme dobije naziv "tactical", odmah mu cijena skace, dakle to je jedan dio uzet u obzir kod formiranja cijene.
A, sad, takticke koncanice po meni imaju funkciju u sportu kod natjecanje gdje ti se razbacaju mete na razlicite udaljenosti po strelistu ili poligonu, I gdje ne dozvoljavaju upotrebu range findera, pa optikom treba procjenjivati udaljenost. Mozda bi se moglo reci I za lov na vecoj udaljenosti, ali ko radi long range lov, bez solidnog range findera nije ozbiljan. Znaci to - otpada. Dakle, iskljucivo za sport I gadjanje na mete gdje se procjenjuje udaljenost pomocu optike.
Turn better into best!
Slazem se sa tobom no postoji jedan uvijet , da je meta POZNATIH dimenzija...Osobno bih volio upoznati onoga koji moze prvim hicem pogoditi metu nepoznate velicine na nepoznatom terenu !!!jolly wrote:...A, sad, takticke koncanice po meni imaju funkciju u sportu kod natjecanje gdje ti se razbacaju mete na razlicite udaljenosti po strelistu ili poligonu,..... .
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Da, to sam zaboravio napomenuti.lex-lutor wrote:, da je meta POZNATIH dimenzija!
Turn better into best!