UNIVERZALNI KALIBAR ZA NAŠE PROSTORE
Re: UNIVERZALNI KALIBAR ZA NAŠE PROSTORE
Svidja mi se ovo pitanje, iz vise razloga.....mislim da bi i zakonsku regulativu trebalo prilagoditi razvoju tehnologije kao i faktor podneblja u kojem se obavlja lov.Spinnaker wrote:berbenn wrote:...ukoliko pričamo o zakonskim daljinama odstrijela?............
npr. 100-150m cistine u Istri je kao 7-a na lotu, dok je 300 i vise metara pregledne situacije za ravnicarske dijelove hrvatske nesto sasvim normalno...
Nemoguće je Nemoguće
Kolega spinnaker,
Je covik je napisa za pogon, ali doci ce u priliku puknut i sa ceke! Ja san da odgovor sa svog stajalista kako bi ja razmislja da imam samo jedan karabin! Napisa san da je 30-06 bolji za srnecu divljac nego 9,3 u smislu da za moj pojam 9,3 za srnecu nije potreban.
Je covik je napisa za pogon, ali doci ce u priliku puknut i sa ceke! Ja san da odgovor sa svog stajalista kako bi ja razmislja da imam samo jedan karabin! Napisa san da je 30-06 bolji za srnecu divljac nego 9,3 u smislu da za moj pojam 9,3 za srnecu nije potreban.
BUM BUM...
Moj prijatelj koristi jednu pomalo smiješnu izreku:
"Na malom kamionu možeš voziti male stvari, dok na velikom i velike i male".
Mislim da je srnjaku potpuno svejedno jel dobil po motoru s .30-06 ili 9.3x62.
Jednako bu mrtav, štoviše možda od 9.3 i brže nego od .30-06.
A to kaj bu napravil pol kile više štete, bolje i to nego da ga moraš tražit.
S čeke pucaš gdje hoćeš i radi se o više-manje preciznom pucanju, znači sam si kriv ako si sjebao plećke.
Samo uzmi neko tvrđe / bonded zrno i peglaj.
S čeke pucaš gdje hoćeš i radi se o više-manje preciznom pucanju, znači sam si kriv ako si sjebao plećke.
Jeeeicebug wrote:Moj prijatelj koristi jednu pomalo smiješnu izreku:
Doduse nesto je nedavno novo od winchestera ili nekog drugog kao universalno bez obzira na minjenjanje vrste zrna ako zna tko ???
Nisam siguran da sam te dobro razumio, no misliš da tvrdo / bonded zrno pajcekima ne paše?fricky wrote: Jeeea upucavanje bonded zrna samo za srne
![]()
![]()
Doduse nesto je nedavno novo od winchestera ili nekog drugog kao universalno bez obzira na minjenjanje vrste zrna ako zna tko ???
Ne vidim zakaj npr. Norma Oryx nebi odrađivala oboje?
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Dečki, je li tko probao CDP? Neki ga hvale, neki kude..... Staro je pravilo da ono što je dobro ne treba mijenjati. U zadnje vrijeme koristim Barnes, ali ako je nešto još bolje, zašto ne probati?
Pozdrav svima!
Pozdrav svima!
Bi , ali velika steta na srni, mekse tkivo !icebug wrote:Nisam siguran da sam te dobro razumio, no misliš da tvrdo / bonded zrno pajcekima ne paše?fricky wrote: Jeeea upucavanje bonded zrna samo za srne
![]()
![]()
Ne vidim zakaj npr. Norma Oryx nebi odrađivala oboje?
Odustajem. Pobijedio si.fricky wrote: Bi , ali velika steta na srni, mekse tkivo !

Po ovome što pojedini kolege preporučuju, neko mekano zrno, jer neće radit veliku štetu.berbenn wrote:Sto preporucas za srnecu u 7x64?
Probaj s Normom Vulkan, Geco TM, HDY Interlock...ili neki softpoint round nose koji nije bonded.
Dobra ti kob
Bonded zrna su zrna kod kojih je olovo postupkom ,elektrolize, ,spojeno, za kosuljicu zrna.
Rezultat toga je da se zrno ne raspada prilikom udara
u tijelo divljaci.
Olovo u bonded zrnima obicno je tvrdje od olova u zrnima
u kojima nije spojeno s kosuljicom.
Zrna jednostavnije konstrukcije, kod kojih olovo nije ,spojeno, sa kosuljicom zrna (obicno su slabije kvalitete i manje ucinkovita) zovu jos i ,soft point, sto ustvari i nije bas tocno jel ,soft point, (kao sto i sam znas) znaci ,meki vrh!
Rezultat toga je da se zrno ne raspada prilikom udara
u tijelo divljaci.
Olovo u bonded zrnima obicno je tvrdje od olova u zrnima
u kojima nije spojeno s kosuljicom.
Zrna jednostavnije konstrukcije, kod kojih olovo nije ,spojeno, sa kosuljicom zrna (obicno su slabije kvalitete i manje ucinkovita) zovu jos i ,soft point, sto ustvari i nije bas tocno jel ,soft point, (kao sto i sam znas) znaci ,meki vrh!
Moje misljenje je da nije potrebno mijenjati streljivo za lov srnece divljaci.
Naime, ako koristis tvrdje zrno za lov svinja i jelenske divljaci mozes ga bez problema koristiti i za srnecu divljac!
Tesko i tvrdo zrno isto ce dobro odraditi posao u minimalno ostecenje mesa divljaci.
Ako bas zelis neko lagano, brzo i precizno zrno, tj metak a novac ti nije problem i za to ima vrlo dobro rijesenje.
LP
Naime, ako koristis tvrdje zrno za lov svinja i jelenske divljaci mozes ga bez problema koristiti i za srnecu divljac!
Tesko i tvrdo zrno isto ce dobro odraditi posao u minimalno ostecenje mesa divljaci.
Ako bas zelis neko lagano, brzo i precizno zrno, tj metak a novac ti nije problem i za to ima vrlo dobro rijesenje.
LP
Malo san gleda po internetu pa evo i dio clanka o zrnima za ceku i pogon di ispada da su soft point i bonded jedno te isto!
".....Za ovaj način lova najbolje je koristiti sto teza i sporija zrna sa većim dijametrom. 9.3mm kalibar je idealan ali 7.62 ili 8 mm nisu nimalo los izbor. Poželjno je da su zrna SOFT POINT s tvrđom jezgrom koja je povezana s košuljicom ili eng. BONDED."
".....Za ovaj način lova najbolje je koristiti sto teza i sporija zrna sa većim dijametrom. 9.3mm kalibar je idealan ali 7.62 ili 8 mm nisu nimalo los izbor. Poželjno je da su zrna SOFT POINT s tvrđom jezgrom koja je povezana s košuljicom ili eng. BONDED."
BUM BUM...
Pa da, sva lovacka zrna su ,soft point, osim monolitnih
koji su cijeli napravljeni od neke legure, a ovi noviji imaju plasticni vrh.
Koji god uzmes od navedenih kalibara neces pogrijesiti!
Naravno, za pogon je 9,3 u prednosti, tj veca je mogucnost da ce zrno negdje zakaciti neku granu, trsku ili slicno, a tu je 9,3 manje ,osjetljiv, od ostala dva koja si naveo.
Oko izbora streljiva uopce ne moras biti zabrinut, uzmi otprilike to sto si napisao da si procitao i bit ces zadovoljan.
Za pogon odabrao bih od Norme ,oryx, Lapua naturalis ili mega, Sako hamerhead...imas i jeftinijih dobrih, ali i skupljih nista znacajnije boljih.
Naravno, za pogon je 9,3 u prednosti, tj veca je mogucnost da ce zrno negdje zakaciti neku granu, trsku ili slicno, a tu je 9,3 manje ,osjetljiv, od ostala dva koja si naveo.
Oko izbora streljiva uopce ne moras biti zabrinut, uzmi otprilike to sto si napisao da si procitao i bit ces zadovoljan.
Za pogon odabrao bih od Norme ,oryx, Lapua naturalis ili mega, Sako hamerhead...imas i jeftinijih dobrih, ali i skupljih nista znacajnije boljih.
Soft point je samo način izvedbe vrha zrna, a ako je zrno "bonded" tada je jezgra zrna "zavarena" za košuljicu kako je to Mark objasnio u svom prethodnom postu, tako da to u principu i nije isto.
No, ako jezgra zrna nije zavarena, a ima soft point iliti mekan vrh, k tome još round nose, tada se radi o mekanom zrnu koje će svakako prouzročiti više štete nego neko zrno koje ima kontroliranu ekspanziju, poput monolitnih zrna ili gore spomenutih "bonded".
Osim soft pointa ima ih još brdo varijanti...protected point, hollow point, open tip match, tipped, round nose, flat nose...
Tipično soft point (spitzer) boat tail zrno čija jezgra može a i ne mora biti zavarena za košuljicu

No, ako jezgra zrna nije zavarena, a ima soft point iliti mekan vrh, k tome još round nose, tada se radi o mekanom zrnu koje će svakako prouzročiti više štete nego neko zrno koje ima kontroliranu ekspanziju, poput monolitnih zrna ili gore spomenutih "bonded".
Osim soft pointa ima ih još brdo varijanti...protected point, hollow point, open tip match, tipped, round nose, flat nose...
Tipično soft point (spitzer) boat tail zrno čija jezgra može a i ne mora biti zavarena za košuljicu

Last edited by icebug on 23 Feb 2017, 22:22, edited 1 time in total.
Nisu baš sva, no velika većina je.Mark wrote:Pa da, sva lovacka zrna su ,soft point, osim monolitnih
skupljih od naturalisa baš i nema...Mark wrote:Pa da, sva lovacka zrna su ,soft point, osim monolitnih
Nadje se Sile jos poneki bezobrazno skup, Barnes T-TXP i jos poneki, ali mislim da se mozemo sloziti da bi monolitna zrna trebalo izbjegavati za pogon, a tu spada i Naturalis.
Za pogon meni su naj drazi Mega i Oryx, ali i ppu obicni soft point je dobar kome ne smeta malo vise ciscenja cijevi.
Za pogon meni su naj drazi Mega i Oryx, ali i ppu obicni soft point je dobar kome ne smeta malo vise ciscenja cijevi.
A "Barnes Tipped Triple Shock"....TRI puta te SOKIRA.....kad mu vidis cijenu, kada ga platis, i kada ga opalis na " mozda"šile wrote:....skupljih od naturalisa baš i nema...
Nemoguće je Nemoguće