EUROPSKA ORUŽANA PROPUSNICA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
mrki 007
Skupnik
Skupnik

EUROPSKA ORUŽANA PROPUSNICA

Post by mrki 007 » 15 Jul 2013, 15:30

Poštovani pucači,

Danas sam bio u Policijskoj upravi Zagrebačkoj vezano za Europsku oružnu propusnicu (EOP) i iskustva su slijedeća:

PRAVILA:

* Bez EOP se više ne može putovati sa oružjem u zemlje EU,
* EOP može dobiti svaki strijelac koji u nadležnoj Policijskoj upravi/Postaji podnese odgovarajući zahtjev,
* EOP se NE MOŽE izdati za oružje koje strijelci imaju u svrhu SAMOOBRANE, nego samo u svrhu STRELJAŠTVA I LOVA,
* Za podnošenje zahtjeva morate osobno doći u PU/PP sa dvije slike dimenzija 30x35 mm i važećim oružnim listom i potvrdom Saveza da ste aktivni član,
* U PU/PP će vam dati uplatnicu na 45 kuna koju je potrebno uplatiti radi izdavanja EOP
* Na izdavanje EOP čeka se nekoliko dana jer istu ispunjavaju službenici PU/PP ručno,
* U EOP možete upisati do 10 komada oružja kategorije B i 10 komada oružja kategorije C
* Svaki naknadni unos oružja u EOP – ne naplaćuje se, nego se samo upisuje u EO

PRAKTIČNI PROBLEMI

- Svi koji imaju oružni list za držanje i nošenje u svrhu samoobrane (kao što sam i sam)
to isto oružje moraju prebaciti na športsko ili lovačko kako bi ga mogli upisati u EOP
- već sam čuo kako po pojedinim PU/PP pojedine referentice traže i "poziv" za natjecanje
prilikom izdavanja EOP. Osobno ovo smatram glupošću i savjetujem da referentima na lijepi način
pokušate objasniti kako se poziv mora imati svaki puta PRILIKOM PRELASKA GRANICE a ne prilikom izdavanja EOP.

Nadam se da sam Vam pomogao
D-V-C
M R K I

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: EUROPSKA ORUŽANA PROPUSNICA

Post by lex-lutor » 15 Jul 2013, 18:37

mrki 007 wrote: - već sam čuo kako po pojedinim PU/PP pojedine referentice traže i "poziv" za natjecanje
prilikom izdavanja EOP.......
Ono sto si rekao " na lijep nacin" u RVATISTANU predstavlja gubljenje vremena i prosto receno uvlacenje u guzicu nekoj nedojebanoj babetini ili referentici koja misli da je popila svu pamet svijeta, koda nas se to rijesava OVAKO:

Kako bi rekao moj frend, gospodjo ako Vi mislite da to meni treba molim Vas da mi NAPISTE rijesenje po kojem clanu zakona vi to trazite..AMEN, gotovo, ende! U tom trenutku si birokraciju okrenuo protiv birokracije, na zalost kod nas nema vise zdravog razuma i ne treba ga ni traziti-ocekivati na pogresnim mjestima !!!

Sa druge strane sretao sam i referentice za oruzje, ( Gospic npr), da ne mogu vjerovati da sam u istoj drzavi, zena se sva ubila od zelje da tocno upise model, sifru, zvala svog puskara, ispravi nesto ako je upisano po starom sistemu itd... Nemam rijeci kojima bih je pohvalio !!!
Nemoguće je Nemoguće

BHB
Pozornik
Pozornik

Post by BHB » 15 Jul 2013, 19:19

Mrki 007 - najljepša hvala za detaljne informacije!

:A28:

Poz. :A25:

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 15 Jul 2013, 20:04

lex-lutor wrote: Kako bi rekao moj frend, gospodjo ako Vi mislite da to meni treba molim Vas da mi NAPISTE rijesenje po kojem clanu zakona vi to trazite....
Pa zar ovo nije lijep način????
D-V-C
M R K I

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 16 Jul 2013, 00:45

Pa naravno da jeste, ali je zalosno sto mali covjek mora biti pametniji i boriti se za SVOJA PRAVA koja bi mu zapravo takve sluzbe morale omoguciti bez dodatnih napora. Referentica je tamo da radi a ne da misli ili da tumaci zakon, uopce ne razumijem radi cega se upustaju u takve rabote...???

Da radim na takvom mjestu gledao bih da sto jednostavnije i brze obavim ono sto moram, povoljnije za stranku ako je ikako moguce i u skladu sa zakonom kako je napisan, ali onda JA ne mogu biti VAZNA FACA.

Takvi sitni detalji u pravilu samo otkrivaju kokliko je hrvatski covjek zatucan i koliko ima straha od sistema te godinama nece shvatiti da svi ti uredski stakori u raznim opcinama i gradovima moraju sluziti nama a ne mi njima....sva sreca da se stvari vracaju na staro pa ce nam biti jos i gore !!!
Nemoguće je Nemoguće

skorpac
Razvodnik
Razvodnik

Post by skorpac » 16 Jul 2013, 12:06

lex-lutor wrote:Pa naravno da jeste, ali je zalosno sto mali covjek mora biti pametniji i boriti se za SVOJA PRAVA koja bi mu zapravo takve sluzbe morale omoguciti bez dodatnih napora. Referentica je tamo da radi a ne da misli ili da tumaci zakon, uopce ne razumijem radi cega se upustaju u takve rabote...???

Da radim na takvom mjestu gledao bih da sto jednostavnije i brze obavim ono sto moram, povoljnije za stranku ako je ikako moguce i u skladu sa zakonom kako je napisan, ali onda JA ne mogu biti VAZNA FACA.

Takvi sitni detalji u pravilu samo otkrivaju kokliko je hrvatski covjek zatucan i koliko ima straha od sistema te godinama nece shvatiti da svi ti uredski stakori u raznim opcinama i gradovima moraju sluziti nama a ne mi njima....sva sreca da se stvari vracaju na staro pa ce nam biti jos i gore !!!
Boli nju za stranku palac, što manje odradi taj dan i naplati više biljega ljudima za bezveze to za nju bolje. Oni imaju istu plaču trudili se ili ne. Zato i je sve tako debilno. Evo primjera kupio sam xdm 40 i na nabavnoj mi piše hs-40 xdm, a u oružanom hs-40 i dođem tam di sam kupio i kaže mi čovjek sad ako češ mjenjati nešto morat će oružje na vještačenje jer to nije taj model. i naravno to će iči o mom trošku i vremenu...

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 16 Jul 2013, 17:25

Ili možda jednostavnije.....odeš u PU/PP upozoriš na pogrešku (jer je ona očita) i zatražiš ispravak.
Svakako je jeftinije....ako budeš morao što plaćati...a i traje manje vremena....

Ne vidim čemu tu vještačenje?
D-V-C
M R K I

skorpac
Razvodnik
Razvodnik

Post by skorpac » 16 Jul 2013, 18:09

ići ću uskoro registrirati jos nekaj, pa ću baš to reći da mi isprave. Baš me zanima kaj će reći. Budem javio kaj će reći.

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 17 Jul 2013, 10:31

Ako nam svi europski dokumenti budu kao EOP,jadna li je ta Europa.
EOP je u džepu, ali je velika i nezgrapna, (60x15cm, na preklapanje) a sve u njoj upisano rukopisom, heheheh
No, nije mi to bitno, bitno da na granici više ne čekam pun k.... vremena i još plaćam takse :D :D :D :D
D-V-C
M R K I

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 17 Jul 2013, 11:17

@Mrki007:
Reci samo koliko je vremena trebalo od tvog podnosenja zahtjeva do izdavanja EOP-a?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 17 Jul 2013, 15:19

2 dana.
Da nisam morao mijenjati oružni list i vratiti se po potvrdu trajalo bi i kraće.....
D-V-C
M R K I

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 Jul 2013, 19:23

Ima tu jedan dodatak koji vazi za HR, ne znam da li je ista stvar kada mi idemo u zemlje EU !?!?!?!?!?!?!?

Po slovu zakona ako korisnik ima upisano vise od 3-kom oruzja u EU propusnicu MORA zatraziti posebnu dozvolu od konzulata da bi usao u RH !

Logicno pitanje je bilo zasto EU propusnica ima 10-mjesta za upis oruzja ako vise od 3 upisana stvaraju takav problem, referentica nije imala blage kao ni kolegica iz ZG !!!

Zamolio sam je da provjeri ne radi li se slucajno o tiskarskoj gresci, jer po meni bi bilo sasvim normalno da imam upisano 10-cijevi i da nosim 3 koje mislim koristiti, tj. ako FIZICKI imam vise od 3 cijevi da onda mozemo govoriti o nekim protokolima i posebnim dozvolama...

Nadam se da cemo sutra imati odgovor !!!
Nemoguće je Nemoguće

mrki5
Pozornik
Pozornik

Post by mrki5 » 12 Sep 2015, 05:44

Da ne citiram svakog posebno: živim u Slo. i sa oružjem putujem skoro svaki mjesec preko granice, niti je potrebna pozivnica niti odobrenje konzulata, imam upisanih 6 komada u EP i sa sobom nosim 3 ili 4. pozivnica vam ne treba od ulazka u EU, a dozvolu konzulata morate dobiti, ne glede na broj oružja koje se prenosi preko granice, samo u slučaju da je ta dozvola zakonom određena za državu kroz koju se putuje.

milos mrki
Civil
Civil

Post by milos mrki » 13 Feb 2016, 02:13

Dali je meni potrbna pozivnicaod nekoga iz Hrvatske da bih ja mogao tu potvrdu za prenos oruzja preko grnice dobiti u Srbiji

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 14 Feb 2016, 01:58

Evropska oružna propusnica vrijedi samo među zemljama EU. Između zemalja članica i ne članica vrijede stari dobri oružni listovi, pozivnica organizatora natjecanja ili lova, prijava na granici, pregled, plaćanje taxi i izdavanje privremene dozvole zemlje u koju se dolazi na natjecanje ili lov. Zemlje ne članice ne izdaju evropsku oružnu propusnicu. Državljanima ne članica ne izdaje se propusnica.

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 22 Feb 2017, 12:04

https://gov.hr/moja-uprava/aktivno-grad ... snica/1722

a što ako želiš svoje oružje odnijeti puškaru u Sloveniju recimo

Ozgy
Pozornik
Pozornik

Post by Ozgy » 12 Apr 2017, 12:18

Link nastranice MUP-a RH
[url]https://www.mup.hr/public/documents/Javnost/Isprave/Oružje.pdf[/url]

Navedenoje da je potreban poziv na natjecanje kao razlog putovanja.
“Having is not so pleasing a thing as wanting, it may not be logical but it is often true.”
“The bureaucratic mentality is the only constant in the universe.”
"If there's nothing wrong with me... maybe there's something wrong with the universe!"

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 12 Apr 2017, 12:34

Nevedeno je da se porez mora placati pa ga Konzum nije placao i sto sada ? Ti kao osoba imas svoju putovnicu a oruzje ima svoju, tvoja je obaveza DA PRIJAVIS oruzje na granici i nista vise od toga !
Nemoguće je Nemoguće

Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Post by Onty » 22 Aug 2020, 18:25

Zadnja nadopuna https://mup.gov.hr/arhiva-staro/policij ... ica/159430 :

Europska oružna propusnica

Obavještavamo građane koji posjeduju registrirano oružje da su 1. srpnja 2013. godine stupile na snagu odredbe Zakona o oružju koje reguliraju unos oružja „B“ i „C“ kategorije u zemlje članice Europske unije.

Naime, od tog dana za unos oružja u te zemlje vlasnik mora imati Europsku oružnu propusnicu koja je nova isprava o oružju, a izdaje je nadležna policijska uprava ili postaja na zahtjev građanina kojem je izdan oružni list radi držanja oružja u svrhu sporta, oružni list radi držanja i nošenja oružja u svrhu lova, ili potvrda o prijavljenom oružju „C“ kategorije.

Europska oružna propusnica izdaje se sa rokom važenja oružnog lista, ali ne duljim od 5 godina, a izdaje je uz naknadu od 45,00 kuna policijska uprava ili postaja prema mjestu prebivališta vlasnika oružja.

Uz Europsku oružnu propusnicu kod prijelaza državne granice vlasnici oružja moraju imati važeću ispravu za oružje ( oružni list )
i dokaz kojim potkrepljuju razlog svog putovanja ( npr. pozivno pismo za športsko natjecanje ili slično ).

Za sve dodatne obavijesti građane upućujemo da se obrate nadležnoj policijskoj upravi ili postaji.

Koliko razumijem ove upute, EOP se treba izdati bez ikakvih uvjeta, ali kod putovanja morate imati pozivnicu gdje nosite oružje da bi ste mogli preko granice u tu državu.

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 23 Aug 2020, 13:10

Upravo tako. Kako je i napisano.

Post Reply