Trebam li dozvolu/prijavu za Flobert 4mm revolver?
Moderator: karabalic
Trebam li dozvolu/prijavu za Flobert 4mm revolver?
Pozdrav svima,
molio bi pomoć vezano uz kupnju revolvera koji ispaljuje 4mm flobert metke.
Htio bi ga naručiti iz Slovačke ili Njemačke,ali me zanima da li ga moram prijaviti u MUP ili je to kategorija D?
Zvao sam u Petrinjsku,i tamo mi je gospođa rekla da pitam na forumu ili nazovem neku trgovinu,pa sam odlučio pitati ovdje.
Ovo je model pištolja (namjeravam uzeti 4mm,ne 9mm)
http://atakarms.com/default.html?bL=sH1 ... 62&l=lang1
Gledao sam jačinu i piše da je maksimalno 7,5 joula.
Metke bi također naručio izvana.
Svaka pomoć je i više nego dobrodošla.
molio bi pomoć vezano uz kupnju revolvera koji ispaljuje 4mm flobert metke.
Htio bi ga naručiti iz Slovačke ili Njemačke,ali me zanima da li ga moram prijaviti u MUP ili je to kategorija D?
Zvao sam u Petrinjsku,i tamo mi je gospođa rekla da pitam na forumu ili nazovem neku trgovinu,pa sam odlučio pitati ovdje.
Ovo je model pištolja (namjeravam uzeti 4mm,ne 9mm)
http://atakarms.com/default.html?bL=sH1 ... 62&l=lang1
Gledao sam jačinu i piše da je maksimalno 7,5 joula.
Metke bi također naručio izvana.
Svaka pomoć je i više nego dobrodošla.
Re: Trebam li dozvolu/prijavu za Flobert 4mm revolver?
Gospođa rekla da pitaš na forumu????? Majko mila i draga. No dobro, to je bez obzira na snagu vatreno oružje tako da vjerojatno ne ide bez nabavne dozvole.
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Odgovori gospođi ovako:" Pitao ja na forumu i kolege su mi rekli da nema potrebe za klasičnim traženjem nabavne dozvole, jer mi vi trebate samo napisati na obrazac nabavne dozvole da mi se odobrava nabava takvog pištolja. Nikakva provjera, niti uvjeti držanja i korištenja, nije propisana, samo ga s papirom koji ste mi napisali, dođem registrirati, donesem dvije slike, a vi mi napravite oružni list"! Baš me zanima što će ti reći? Šalu na stranu, oružje koje izbacuje projektil sagorijevanjem nekog goriva, spada u kategoriju vatrenog oružja, a pošto ima cjelovit naboj, moraš imati sve kao i za "pravi pištolj"!
Pozdrav svima!
Pozdrav svima!
-
Ljevoruki_Dešnjak
- Razvodnik

Hvala bogu pa ta ne radi na hitnom prijemnom. Prijava je obavezna. Znam čovika koji ga ima.
Sam kujem svoju sreću/oružje.
- technotronic
- Stožerni Narednik

excouse moi and my french but jebiga.... piše "blank" i "gas"... tj, puca ćorke i plinske metke, ne ispucava projektile, pa ne trebaš nabavnu...
-
Ljevoruki_Dešnjak
- Razvodnik

Neće da mi otvori link. Internet me hebe zadnjih para dana, ako je plinski onda ne treba. Pazi da ne kupiš metke s projektilom. Inače kalibri 6mm plinski i 4mm plinski se ne moraju prijavljivat niti išta. Samo ako su koji ispaljuju projektile.
Puno hvala svima na odgovorima.
Da,piše da je gas (plinski) signal (signalni) i Blank (ćorci),pogledajte ovaj video na kojem tip gađa u letvu:
https://www.youtube.com/watch?v=ITslBb7UzuE
On ispaljuje flobert 4mm,ali mislim da se mogu ispaljivati i ćorci,jer piše ''blank'' samo nisam 100% siguran.
Inače da i je plinski,on je C kategorija jel' tako?
Da,piše da je gas (plinski) signal (signalni) i Blank (ćorci),pogledajte ovaj video na kojem tip gađa u letvu:
https://www.youtube.com/watch?v=ITslBb7UzuE
On ispaljuje flobert 4mm,ali mislim da se mogu ispaljivati i ćorci,jer piše ''blank'' samo nisam 100% siguran.
Inače da i je plinski,on je C kategorija jel' tako?
-
Ljevoruki_Dešnjak
- Razvodnik

E sad meni svi pištolji 6mm piše na kutiji i u papirima da je startno signalni pištolj, a koja je razlika između plinskog i strtnog nemam pojma. Za svaki slučaj pokušaj vidit jeli pištolj u cijevi ima nekakvu blokadu tipa zavaren šipka po dužini cijevi ili nekakvu prečku koja blokira projektil. Ako nema onda je B kategorija znači vodi se kao pravi. Ali ja mislin da ne tribaš prijavljivat 6mm i 4mm.
Tražio sam malo po internetu,ali nisam našao ima li ili nema prečku (gledao sam rastavljanje).
Jedino me zbunjuje na Zorakijevoj stranici što piše ''gas,signal,and blank''jer da piše gas znao bi da je plinski (C kategorija ako se ne varam),ako je startni znao bi da je D,a oni napisali sva tri.
Gledao sam članke zakona i tamo ne piše koji kalibar je dozvoljen samo da je plinsko oružje C ,a startno D.
Jedino me zbunjuje na Zorakijevoj stranici što piše ''gas,signal,and blank''jer da piše gas znao bi da je plinski (C kategorija ako se ne varam),ako je startni znao bi da je D,a oni napisali sva tri.
Gledao sam članke zakona i tamo ne piše koji kalibar je dozvoljen samo da je plinsko oružje C ,a startno D.
- technotronic
- Stožerni Narednik

gledam po oglasima, neki ga prodaju pod plinski, drugi pod startni ...
Flobert 4 mm je vatreno oružje. Trebaš nabavnu kao i za 300 wm karabin.
Volim crno pa makar i ofarbano.......
Hah,pozdrav!
Naletio sam danas na taj oglas na Nj i ponovo pokušao saznati isto što i tebe muči. Zanemari mudrijaše i "ja mislim" odgovore.
Flobert streljivo sastoji se od čahure sa inicijalnom smjesom i zrna iliti projektila - dakle,cjeloviti metak. Proizvodi se u kalibrima 4mm, 6mm i 9mm flobert sa dvije vrste zrna. S obzirom na navedeno,pročitao sam i Zakon o oružju ali sam za točnije podatke morao potražiti i podzakonske akte,točnije Pravilnik o kalibrima vatrenog oružja. I bum! Nalazi se na popisu.Nevjerojatno,ali kod nas se flobert smatra vatrenim oružjem za koje je potrebna nabavna dozvola. Užas!!! Osim toga (wiki) balističke osobine,točnije energija zrna nadmašuju energije zrna ispaljenih iz zračnog oružja iako su,po svemu sudeći nedovoljne za iole ozbiljnu samoobrabenu upotrebu.
U većini država EU flobert oružje se nabavlja kao i zračno. Iznimka smo mi. Nažalost.
Savjeti:
1. Ne kupuj dok ne dobiješ jasno,nedvosmisleno i pisano pojašnjenje nadležnih službi.
2.Pošalji upit mailom u MUP. Dobit ćeš pisani odgovor na koji se možeš pozvati u slučaju spora ako baš odlučiš kupiti.
Sretno!
Naletio sam danas na taj oglas na Nj i ponovo pokušao saznati isto što i tebe muči. Zanemari mudrijaše i "ja mislim" odgovore.
Flobert streljivo sastoji se od čahure sa inicijalnom smjesom i zrna iliti projektila - dakle,cjeloviti metak. Proizvodi se u kalibrima 4mm, 6mm i 9mm flobert sa dvije vrste zrna. S obzirom na navedeno,pročitao sam i Zakon o oružju ali sam za točnije podatke morao potražiti i podzakonske akte,točnije Pravilnik o kalibrima vatrenog oružja. I bum! Nalazi se na popisu.Nevjerojatno,ali kod nas se flobert smatra vatrenim oružjem za koje je potrebna nabavna dozvola. Užas!!! Osim toga (wiki) balističke osobine,točnije energija zrna nadmašuju energije zrna ispaljenih iz zračnog oružja iako su,po svemu sudeći nedovoljne za iole ozbiljnu samoobrabenu upotrebu.
U većini država EU flobert oružje se nabavlja kao i zračno. Iznimka smo mi. Nažalost.
Savjeti:
1. Ne kupuj dok ne dobiješ jasno,nedvosmisleno i pisano pojašnjenje nadležnih službi.
2.Pošalji upit mailom u MUP. Dobit ćeš pisani odgovor na koji se možeš pozvati u slučaju spora ako baš odlučiš kupiti.
Sretno!
Čast hrabrima - vlast mudrima!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Idem malo u O/T, ali po ovome ispada da smo cijenjeni kao znalci i u sirim krugovima!!!!Raptor wrote: Zvao sam u Petrinjsku,i tamo mi je gospođa rekla da pitam na forumu ili nazovem neku trgovinu,pa sam odlučio pitati ovdje.
.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Čini se tako. Osobno,ne smatram se autoritetom na ovom području,no praksa često govori drukčije. A nemogućnost dobivanja prave informacije kod nadležnih službi govori o stanju sustava.
Nažalost,prilikom odlučivanja o donošenju važnih zakona (a zakon o oružju to svakako jest) ne konzultira se ni struka,a ni sami korisnici. Zakone često pišu birokrati,a ako se i javi kakav glas razuma,biva nadglasan.
Sustav je sustav,sa krajnjim ciljem posvemašnje kontrole u stilu BB.
Iako izvan EU,Srbija je tipičan primjer. Prije donošenja novog Zakona o oružju NAOS je organizirao niz otvorenih tribina i javnih rasprava,dokumentirao i predlagao brdo mjera,a na kraju su birokrati učinili svoje i skrojili zakon koji zapravo šteti svima,nedorečen je i pun rupa.
Uh,pobjegao sam malo od teme,no sve se na kraju svodi na to.
Usput,osobno sam mišljenja da se flobert oružje treba nabavljati samo uz prijavu MUP-u. Radi se o oružju kojim se,kao ni sa jednim drugim, na siguran način mogu uvježbati svi postupci i mjere sigurnosti nužni pri rukovanju PRAVIM vatrenim oružjem.
Nažalost,prilikom odlučivanja o donošenju važnih zakona (a zakon o oružju to svakako jest) ne konzultira se ni struka,a ni sami korisnici. Zakone često pišu birokrati,a ako se i javi kakav glas razuma,biva nadglasan.
Sustav je sustav,sa krajnjim ciljem posvemašnje kontrole u stilu BB.
Iako izvan EU,Srbija je tipičan primjer. Prije donošenja novog Zakona o oružju NAOS je organizirao niz otvorenih tribina i javnih rasprava,dokumentirao i predlagao brdo mjera,a na kraju su birokrati učinili svoje i skrojili zakon koji zapravo šteti svima,nedorečen je i pun rupa.
Uh,pobjegao sam malo od teme,no sve se na kraju svodi na to.
Usput,osobno sam mišljenja da se flobert oružje treba nabavljati samo uz prijavu MUP-u. Radi se o oružju kojim se,kao ni sa jednim drugim, na siguran način mogu uvježbati svi postupci i mjere sigurnosti nužni pri rukovanju PRAVIM vatrenim oružjem.
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Mislim da ne. Treba imati Odobrenje za nabavu oružja, jer flobert oružje ima cjelovit naboj, pa samim time spada u kategoriju vatrenog oružja kategorije B!
Nažalost,točno.
- jolly
- Cinker - bojna

Sve u svemu zbog (ne)dostupnosti streljiva i zakonske regulative, ovo je vrlo nezahvalna nabavka.
Po meni, razmisli o slijedecim opcijama:
- zracna puska ili pistolj u kategoriji C ili D
- clanstvo u streljackom klubu, te nabavka MK puske ili pistolja 22lr, nakon ispunjenja zakonskih uvjeta.
Po meni, razmisli o slijedecim opcijama:
- zracna puska ili pistolj u kategoriji C ili D
- clanstvo u streljackom klubu, te nabavka MK puske ili pistolja 22lr, nakon ispunjenja zakonskih uvjeta.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Inace, ovaj problem je zanimljiviji nego sto se cini na prvi pogled,
Slican je problem bio i sa air soft oruzjem, mislim da je 6 mm promjera, i onda upada u C kategoriju.
Medjutim nakon tog novog zakona o oruzju, air soft savez se potrudio i nasao razumijevanje u mup-u, pa su air soft igracke 6mm prebacene u D kategoriju.
(zainterersirani nek malo proguglaju)
E, sad flobert 4 mm, nije interesantan streljackom savezu, jos manje interesantan lovackom savezu, i na kraju izvise ljudi, pojedinci koje ovo zanima.
Nanovo se postavlja pitanje, ko zaista zastupa interese strijelaca ili drugih ljubitelja oruzja?
Flobertom se malo ko bavi, i kad smo raspravljali o novom prijedlogu zakona, na ovo niko nije mislio, inace se moglo ugraditi u prijedloge novog zakona i prebaciti ga D kategoriju.
Sad sta je tu je, i po meni bi sad trebalo da HSS ili drugi savez, u suradnji s mupom flobert prebace u C ili D kategoriju. Vec prema modelu koji je odradio air soft savez.
Ali po meni nema ko da to odradi.
Slican je problem bio i sa air soft oruzjem, mislim da je 6 mm promjera, i onda upada u C kategoriju.
Medjutim nakon tog novog zakona o oruzju, air soft savez se potrudio i nasao razumijevanje u mup-u, pa su air soft igracke 6mm prebacene u D kategoriju.
(zainterersirani nek malo proguglaju)
E, sad flobert 4 mm, nije interesantan streljackom savezu, jos manje interesantan lovackom savezu, i na kraju izvise ljudi, pojedinci koje ovo zanima.
Nanovo se postavlja pitanje, ko zaista zastupa interese strijelaca ili drugih ljubitelja oruzja?
Flobertom se malo ko bavi, i kad smo raspravljali o novom prijedlogu zakona, na ovo niko nije mislio, inace se moglo ugraditi u prijedloge novog zakona i prebaciti ga D kategoriju.
Sad sta je tu je, i po meni bi sad trebalo da HSS ili drugi savez, u suradnji s mupom flobert prebace u C ili D kategoriju. Vec prema modelu koji je odradio air soft savez.
Ali po meni nema ko da to odradi.
Turn better into best!
Korisnicima oružja na crni barut je ista zavrzlama.jolly wrote:Sve u svemu zbog (ne)dostupnosti streljiva i zakonske regulative, ovo je vrlo nezahvalna nabavka....
HR- ne izdaje nabavne za CB
EU-traži dozvole za CB
Toliko o usklađenju.
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Lex, e sad si me razocarao! Ti bi sad i za kubure uveo nabavnu dozvolu! Ovo nisam ocekivao od tebe!!!
Sala, sala !
Sala, sala !
Turn better into best!