270 ili 308 (winchester ili savage)
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Re: 270 ili 308 (winchester ili savage)
Najveće je zlo kad platiš oboje! Vjerujte, i to se može desiti. 
istina istina istina... to ima veze sa vremenom u kojem živimojolly wrote:Tikka varmint sa lovackom optikom, ima tezinu 4.2 kg... ali trebaju dvije optike: za sport i za lov.
Tezina prema namjeni je relativna stvar, jako je tu puno raznih mitova o tezini, kao na primjer drilling, itd...
Problem je u laganim puskama, kao prvo jer jer imaju izrazeniji trzaj zbog manje tezine, a kao drugo jer smanjivanje mase dolazi uslijed kompromisa na materijalu. (plastika, legure i sl), i onda sa pojacanim trzajom i kontiniranom uporabom moze dovesti do problema.
Ali to je po meni.
Sta se tezine tice, lovacki karabin treba da bude od drva i zeljeza, pa makr to imalo "neprhvatljivih 3,80 kg".
A sta kad se odstreli divljac, na veprove od 150 kila onda ni ne treba pucati, jer ko ce to da nosi.
Dvogled ne treba, jer je kilo tezine, pa kad u sumi naleti drugi lovac osmatrat cemo ga preko koncanice.
Prva pomoc u rancu ne treba "jer se nikom nece nista desiti"?
Lutra vode u rancu ne treba jer mi cijeli dan ne moramo piti kad smo upogonu.
itd, itd
I tako da ne nabrajam, i onda je karabin od malo manje od 4 kile tezak, pa nam treba ultralight, 2,8 kg, karabin u 300 win mag? Jer smo mi svi macho lovci kojima trzaj ne treba, ali smeta dodatnih pola kile tezine na puski.
Tezina puske je relativna stvar, ali je realno problem samo u ovisnosti o percepciji. Pa kad se ultralight sacmarica 12/76 raskilma,nakon par godina eto iznenadjenja.
Lex zanima me ono što si spominjao za Tikkin zatvarač, jedino što sam našao na netu je bilo uslijed loše punjenog streljiva
Bilo je problema sa potrosnjem samog cela zatvaraca kao i sa pucanjem onog zadnjeg plasticnog dijela, kasnije je to zamijenjeno sa aluminijskim, celicnim ili inox poklopcem posto je "aftermarket" reagirao brze od proizvodjaca. Ali to manje vise, ovi sa potrosenim celom su veci problem i vjerovatno je bio problem u termickoj obradi ??sjekira wrote:...Lex zanima me ono što si spominjao za Tikkin zatvarač, jedino što sam našao na netu je bilo uslijed loše punjenog streljiva
Ostecenja nastala LOSE punjenim streljivom ne treba ni komentirati, ustvari da budemo iskreni ukoliko strijelac ne PROMASI vrstu baruta tesko da moze doci blizu tormentacijskim pritiscima na koje je oruzje testirano ?
Zapravo, ako netko MUSKI zakrimpa, pa zatim promasi duzinu tako da se zrno nasloni na zljebove, pa uz to izabere najteze i najudze zrno.......vrlo vjerovano bi ostetio Haubicu na takav nacin rada..
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
I jos da dodam, danas tikka nastoji ublaziti ove greske, tako da umjesto back market dijelova, tikka proizvodi svoj program metalnih dijelova koji se kogu zamijeniti na starijem modelu T3. Dakle te plastice poklopce zatvaraca, protutrzajni klin (recoil lug) koji je prije bio od aluminija, a danas ga rade od zeljeza itd.
Inace ovi nedostaci na T3 su rijeseni u novoj liniji tiike T3X.
Inace ovi nedostaci na T3 su rijeseni u novoj liniji tiike T3X.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Plasticni poklopci,aluminij,trosenje cela zatvaraca?? Dobri stari gvozdeni karabini,jesu teski ali bar znas da ti nece zavrsiti zatvarac u celu 
TORTURA ...
https://www.youtube.com/watch?v=gfiXFyIbOZw
https://www.youtube.com/watch?v=2Bzls73WH7w
PA neka svatko zakljuci !!!
https://www.youtube.com/watch?v=gfiXFyIbOZw
https://www.youtube.com/watch?v=2Bzls73WH7w
PA neka svatko zakljuci !!!
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Ja sam zakljucio da se nisu pripremili, jer im umjesto drvenog dunica, ocito treba macola od 20 kila! 
Turn better into best!
Pokojni Barry je sve objasnio komentarom "They made this gun when men were men and women were too."
- jolly
- Cinker - bojna

Eh, ko sta rekoh: puska mora da bude od drva i zeljeza.
Medjutim, to danas zaista suzava izbor, prakticki na rucno radjene puske po narudzbi u vecini slucajeva.
Sto je jedan od razloga da Zastavu ne treba zanemarivati. Stara mauser skola, drvo i zeljezo, s nedostatkom zavrsne dorade.
Slican primjer jeftinijeg mauzera nije mi poznat.
Medjutim, to danas zaista suzava izbor, prakticki na rucno radjene puske po narudzbi u vecini slucajeva.
Sto je jedan od razloga da Zastavu ne treba zanemarivati. Stara mauser skola, drvo i zeljezo, s nedostatkom zavrsne dorade.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Apsolutno tocno, osim...dive37 wrote:CZ 550,dobra,a nije skupa,željezo i drvo.
CZ tvornica je presla na maksimalnu automatizaciju i CNC strojeve, (radi smanjena rucnog majstorskog rada) i uslijed tog su uveli novu liniju CZ 557 da prilagode uvjetima nove proizvodnje.
E, sad kad su to rijesili, a vec su prethodno uveli polimerske pistolje u liniju, koliko ce im trebati u nekoj od slijedecih linija da uvedu dodatne plasticne dijelove na puske?
U svakom slucaju, CZ 550 jos uvjek ima u prodaji, polovnih na njuskalu jos uvjek podosta, i onaj ko dugorocno razmislja na ovakav klasican nacin, jos uvjek ima priliku i ovo nabaviti po povoljnoj cijeni.
Prema povratnim informacijama nova cz 557 je zadrzala kvalitetu preciznosti, s tim da je pala kvliteta brunaze. Medjutim, kod vecine proizvodjaca preciznost marektinski trik, jer se prezicnost lako postize, uplivavanjem cijevi, i solidnim okidanjem, pravilnom ugradnjom. Nema tu previse stelanja.
Cesto puta se pojam preciznosti koristi, da skrene paznju sa drugih karakteristika proizvoda.
A sama preciznost nije uvjek primarni faktor kod puske, neke druge karakteristike mogu za neke puske imati prioritet, na primjer pouzdanost dobro regulirane expresice.
Pa tako nece ni jedan proizvodjac reci da su ugradili plastiku u vecinu nevitalnih dijelova, jer to lose zvuci, ali ce reci da su napravili kompaktnu i laganu pusku na bazi visoko kvalitenih modernih materijala (sto postizu plastikom, aluminijem, i legurama), a pogotovu preciznu jer se to postigne vec sa srednje kvalitetnom kovanom cijevi, pravilno upasovanom, i uplivanom u kundak, a vrlo cesto i sa kracom cijevi - koja ce imati manje vibracije, i uslijed tog siri izbor municije, a uzgred budi receno i jeftinija je jer ima barem 10 cm manje zeljeza.
He, he
Mehanicki nisani ili ne, su druga prica.
Ne postoji ni jedan jedini prakticni razlog da se mehanicki nisan ne ugradi u lovacku pusku. mehanicki nisan daje jednu dodatnu sigurnost u lovu, u slucaju kvara optike, pucanja po gustisu, koritenja u magli, snijegu ili jakoj kisi, na primjer.
Medjutim, sve vise pusaka sa americkog trzista, ili evropskih pusaka za americko trziste proizvodi se bez mehanickih nisana.
Poodnosti puske bez mehanike, nazalost, najvise idu proizvodjacu na ruku, a manje korisniku:
- uvjetno, u ovisnosti o osobnom ukusu bolje izgledaju. i to je jedino sto eventualno moze ici korisniku na ruku. Zatim:
- proizvodjaciimaju jeftiniju proizvodnju jer niti stavljaju nisane, niti ih puskar mora stelati kod kontrole kvalitete
- proizvodjaci stavlajaju kupca u poziciju da najvjerojatnije u istom ducanu jos mora kupiti barem jos i nosace i optiku. (pa dok ne rijesi optiku, kupac zapravo ima neupotrebljivi poluproizvod)
- povecanje trzista za tvornice raznih optika, nosaca itd.
Tako da je nedostatak mehanickog nisana je vrlo efektivan marketinski trik.
Gdje mehanika ne treba?
Mehanicki nisan zaista ne treba kod pusaka ala " Weatherby", koji su ih prvi skinuli jer su njihove puske napravljene u rozantnim kalibrima za lov na velike usaljenosti gdje mehanika ne treba, i nedostatak mehanike zapravo naglasava njihovu primarnu ulogu dalekometnog lovackog karabina. Nakon Weatherbyija dolaze sa plimom, i drugi proizvodjaci koji rade dalekometne lovacke karabine, pa i tu ima smisla.
Takodjer puske za dalekometno streljastvo ne trebaju mehanicke nisane.
Puske za lov u nasim uvjetima, u dobrim srednjim kalibrima umjerene balistike, i za lov od 5 do 150 metara, trebaju mehaniku kao dodatnu rezervu.
Uglavnom to je moje vidjenje danasnje ponude pusaka i dodatne opreme na nivou proizvodjac - marketing - kvaliteta - kupac - trgovac.
Turn better into best!
Trendovi,moda...,kao i u svemu,sve je manje ljudi koji vole drvo na oružju,kad nekom pokažem puške svima je "najbolja" i "najljepša",tikka u mdt lss-xl-u,ove sa drvenim kundacima kao da i ne vide,"takticool" je u modi skupa sa ffp-končanicom.
Istina, tacticool je sad u modi. Ali to ne mora nužno izbaciti drvo iz priče. Npr. upašeš pušku u novi GRS kundak i imaš pušku s drvetom ali modernog dizajna. 
The truth is hate to those who hate the truth.
jolly wrote:Eh, ko sta rekoh: puska mora da bude od drva i zeljeza.
U pravu si za Zastavine karabine.Ako vec u tvornici nema neku gresku, sto se Zastavi relativno cesto dogadja,onda imas sigurno za male pare masivan i od glave do pete celicni karabin mauser sustava, solidne preciznosti i odlicnog okidaca,cijeli karabin od dobrog glodanog i hladno kovanog celika ,koji ce trajati generacijama lovaca uz normalno odrzavanje.
osobno nije mi bitan materijal.. dobro, aluminijske "šasije" mi nisu izgledom privlačne..imaju previše dijelova i sl.
no, geometrija lovačkog kundaka sa nešto vertikalnijim gripom slično mcmilanov htg ili HS precisionov sa r700 police.. "plastika" ili drvo svejedno.. takva geometrija mi je nekako najsvestranija
što se tiče mehaničkih nišana.. apsolutno
no, geometrija lovačkog kundaka sa nešto vertikalnijim gripom slično mcmilanov htg ili HS precisionov sa r700 police.. "plastika" ili drvo svejedno.. takva geometrija mi je nekako najsvestranija
što se tiče mehaničkih nišana.. apsolutno
Zastava ima odlicne okidace? 
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
Bar ovi koje sam ja probao iz 80 ih proizvodnja,sa ubrzicom i bez, imali su savrsene okidace.
Kako je radio taj okidac iz 80tih kad bi okinuo bez ubrzice?
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.