8. MEMORIJAL HRVATSKIH SNAJPERISTA - "GROM 2017"

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

Nike
Pozornik
Pozornik

Re: 8. MEMORIJAL HRVATSKIH SNAJPERISTA - "GROM 2017"

Post by Nike » 18 Oct 2017, 22:51

Lijepo rečeno Lex, kratko i jasno. :A28:

Pravila moraju biti jasna i nedvosmislena, npr. umjesto

- Dozvoljena uporaba prostirke koju daje organizator
treba pisati jasno (ukoliko je to namjera)
- Dozvoljena uporaba "samo" ili "isključivo" prostirke koju daje organizator.
(Ovo ističem jer sam čuo da su nekoga "maknuli" s vlastite prostirke)

Ili
- kod pucanja sa ruksaka, isti "ne smije" biti okrenut uzdužno prema meti.
(bilo je prigovora i na to)

Dakle, jasna pravila i nema zabune. Organizatoru tada ostaje samo reći "jeste li pročitali pravila?"

Bez uvrede, ovo je samo dobronamjerna kritika.

Nike
Pozornik
Pozornik

Post by Nike » 18 Oct 2017, 23:01

jolly wrote:
U slucaju, natjecanja GROM koji vuce tradiciju domovinskog rata, mislim da ne bilo puno poteskoca da se stave discipline, redom:
Lovacki karabin
Jurisna puska
F class open i t/r
I na kraju, svojevrsni "military open" da se tako izrazim, koji bi povlacio tradiciju domovinskog rata, prema pravilima i viziji organizatora, kalibrima, opremi i slicno...

Mislim da se F-class na Gromu neće nikada pucati, ali postoje najave da će se ukinuti "lovački karabin" i staviti "mali kalibar na 100m".

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 19 Oct 2017, 10:47

Highroller wrote: Sa druge strane natjecanja VK 7,9 i PAP 7,62 su zastarjela, ove discipline pucaju se samo još u Srbiji i Hrvatskoj.
O ovome sam ja vec pisao na forumu, a cini mi se da su mi poklopili po tome.
Novih pusaka 7.9 i 7.62 prakticki vise i nema (osim ako se nadje kakva norinco kineska replika), zalihe stare municije kopne, a nova tvornicka kosta kao i svaka druga centralnog paljenja.
Mislim da cemo u nasem zivotnom vijeku vidjeti gasenje ove discipline kod nas.

Sad je samo upitno kako ce nas krovni savez reagirati.
Ili potpuno izbaciti VK pusku iz programa?
Ili preci na 223 PA, i 308 win VK puska? (sto bi po meni trebalo, ali ko mene uopce pita... :A14: )
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 19 Oct 2017, 12:31

Pato wrote:...Ove godine natjecanje je okupilo 140 natjecatelja, 250 nastupa, 4 discipline (LP, JP, SP, SPO), 10 grupa ...
Da li je to najbrojniji Grom do sada, mislim po broju natjecatelja ne po broju nastupa ?
Nemoguće je Nemoguće

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 19 Oct 2017, 12:58

jolly wrote:Novih pusaka 7.9 i 7.62 prakticki vise i nema (osim ako se nadje kakva norinco kineska replika), zalihe stare municije kopne, a nova tvornicka kosta kao i svaka druga centralnog paljenja.
Mislim da cemo u nasem zivotnom vijeku vidjeti gasenje ove discipline kod nas.
(sto bi po meni trebalo, ali ko mene uopce pita... :A14: )
Pa kada se pametna država "riješila" streljiva i pušaka, a HSS nije niti trepnuo...

Uglavnom, 7.9 i 7.62 se daju puniti i za malo novaca se dobije odličan metak, što se tiće cijevi, tko hoće pucati neće mu biti puno dati 200-300 eura za cijev i izmjenu.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 19 Oct 2017, 17:33

Spinnaker wrote:
jolly wrote:...Uglavnom, 7.9 i 7.62 se daju puniti i za malo novaca se dobije odličan metak, što se tiće cijevi, tko hoće pucati neće mu biti puno dati 200-300 eura za cijev i izmjenu.
Frende, koji smisao je cijele te price? To je isto kao nekadasnja " nacionalna klasa " u autosportu, tj. ficeki, gotovo svatko si ga je mogao priustiti , dotjerati za relativno male novce i prisustvovati na trkama ..sreci nigdje kraja, no svijet se vrti i ne staje samo na jednoj stanici.

HSS je ropotarnica povjesti, ne pada im na pamet da uvedu neke nove discipline ali o tom potom....
Nemoguće je Nemoguće

Pato
Razvodnik
Razvodnik

Post by Pato » 19 Oct 2017, 17:59

lex-lutor wrote:
Pato wrote:...Ove godine natjecanje je okupilo 140 natjecatelja, 250 nastupa, 4 discipline (LP, JP, SP, SPO), 10 grupa ...
Da li je to najbrojniji Grom do sada, mislim po broju natjecatelja ne po broju nastupa ?
Da, ove godine je nastupilo najviše natjecatelja.
Svake godine se povećava broj strijelaca koji nastupaju.

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 20 Oct 2017, 07:46

lex-lutor wrote: Frende, koji smisao je cijele te price? To je isto kao nekadasnja " nacionalna klasa " u autosportu, tj. ficeki, gotovo svatko si ga je mogao priustiti , dotjerati za relativno male novce i prisustvovati na trkama ..sreci nigdje kraja, no svijet se vrti i ne staje samo na jednoj stanici.
Pa smisao je da ljudi pucaju. Papovki i tanđara hvala bogu ima, i daju se kupiti po pristupačnoj cijeni, dobro streljivo je malo veći problem za nabaviti osim ako ga ne puniš.
I ja bi volio neku novu disciplinu, al ne znam koju. VHS,VHS2, G3,AR platforme? I da se legalno mogu kupiti automati koji su preuređeni na poluautomate za civile, tko bi to kupio za dve tri tekme godišnje? "Stari" strijelci sigurno ne bi.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 20 Oct 2017, 10:33

Ne zaboravimo da dolazi nova generacija strijelaca, neki su jos u pelenama, ali za 20 godina biti ce na sportskoj sceni.
Sumnjam da ce oni stasati na papovci ili na m48 (koje povlace tradiciju naslijedja drugog svjetskog rata, hladnog rata, i opcenarodne obrane, sto su koncepcije koje trenutno smo prevazisli)

Po meni, najvazniji zadatak nase generacije, nije osvojiti medalju, nego prenijeti tradiciju sporta na slijedecu generaciju.
I na nama je da im osiguramo "teren", odnosno nove discipline.

Nasi streljacki veterani, vjerojatno nece prijeci na nesto novo, ali ne zaboravimo da imamo odgovornst ka slijedecim generacijama.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Highroller
Skupnik
Skupnik

Post by Highroller » 20 Oct 2017, 17:45

Stvari su vrlo jednostavne. Postojeće discipline samo treba dotjerati, VK 7,9 treba biti vojnička puška 20 hitaca precizno u metu r50 uz ogranićenje kalibra recimo od 7-8mm,otvoreni nišani, stav ležeči prema ISSF pravilima. Doneseš Izraelsku tanđaru u 308 kalibru i peri. Ista stvar za poluautomatsku vojničku pušku 20+10 ili možda 20+20. Sljedom trebala bi i disciplina ispod 7mm da AR puške mogu nastupit. Onda ko ima novaca kupi sve najbolje što se novcem može kupiti a ko nema puca sa papovkom i rinfuzom dvije discipline.

sicer
Civil
Civil

Post by sicer » 01 Sep 2018, 19:52

Grom 2018 će biti 20.10.2018.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 02 Sep 2018, 13:13

Molimo organizatora da ove godine na vrijeme objavi propozicije natjecanja kako se ne bi ponovila prosla godina kada smo jedna pravila imali na pozivu, druga na treningu a treca su trebala biti na dan natjecanja :-)
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply