CZ PAP 59/66 i M76 se mogu registrirati, a SDM SVD i M25 ne
CZ PAP 59/66 i M76 se mogu registrirati, a SDM SVD i M25 ne
Poštovani kolege, vjerujem da ste se već i prije susreli sa ovakvim upitima, no logika moje PU nema veze s vezom. Slao sam upit sa slikama poluautomatskog oružja s užljebljenom cijevi s odvojivim spremnikom. Dobio sam odgovor da nijedna od 5 navedenih puški nije zakonom dozvoljena, neke od njih su SDM SVD i M25 sniper system, kineska varijanta ruskog Dragunova i kopija američke precizne verzije puške M14. Znači oba modela su isključivo poluautomatske puške, ne može ih se preraditi na automat, treba samo ograničiti spremnik na 2 metka za lov ili 5 za sportsko streljaštvo. Nadalje sam dobio u odgovoru da se CZ PAP59/66 i M76 koji su vojno oružje, barem su bili, mogu registrirati te da je samo potrebno ograničiti spremnik na 2 ili 5 metaka, zavisno od namjene. A našao sam barem 20 tema na raznim forumima i iskustva ljudi gdje su ih drk*li za bajunet, tromblonski nastavak i ciljnik na PAP-u, na tome da treba preraditi kundak na M76 ako je za lov. Nisam konkretno mislio ići odmah u nabavu duge cijevi, već kad sam se raspitivao za nabavu oružja u svrhu vježbanja gađanja i rukovanja jer u poslu radim s oružjem, pitao sam i za dugu cijev. Čisto vaših iskustava radi, zanima me ima li netko možda nekim slučajem Dragunova registriranog bilo koju varijantu ili M14 ili neki drugi poluautomat. Inače spadam pod PU Karlovačku.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: CZ PAP 59/66 i M76 se mogu registrirati, a SDM SVD i M25
- mislim da ovdje nije rijec o "bivsem vojnom oruzju", nego je rijec o odredbi trenutnog zakona da se oruzje koje nalikuje na automatsko ne moze registrirati u civilne svrhe jer je svrstano u A kategoriju.
- m14 nisam nikad vidio kod nas (osim na filmu), ali prodavale se se Kineske Norinco verzije u Sloveniji, ne znam je li koja uvezena i registrirana u HR.
- vezano za tvoj upit sta je sve registrirano u HR, pogledaj malo po njuskalu, svako malo je u ponudi po koja poluatomatska ar15, ili po neki heckler u PA verziji, ili pak FAL u PA varijanti. (inace tih norinco m14, nema ni na njuskalo pa sumnjam bas da ima uopce kod nas registriranih).
- ima ovdje jedna dosta starija tema na forumu gdje su ljudi stavljali slike PA oruzje koje je ipak uspjesno registrirano pa potrazi po forumu
- inace problemi sa registracijom PA oruzja koje nalikuje na automatsko, trebali bi prestati s novim zakonom o oruzju, koji bi morao stupiti na snagu ove godine.... takvo je oruzje prebaceno u B katgoriju prema prijedlogu zakona i to nedevosmislenom odredbom.
- bajonet sa PAP m 59/66 bi trebalo skinuti prema internom pravilniku streljackog saveza (radi natjecanja) ali nisam siguran da je neko imao problema samo kod registracije (nikad cuo) - zakon to ne spominje, ako se ne varam.
- lovacki kundak za M76, nije stvar odredbe zakona, nego opce lovacke kulture. Znaci, za lov mu treba ogranicit spremnik na 2 metka, uz potvrdu puskara koji je to napravio, i cak u vojnom kundaku moze se nositi u lov.
- dok se ne donese novi zakon, za jeftinije vjezbe streljastva, razmisli o drugim opcijama. prvenstveno repetirajuce oruzje, u jeftinijim kalibrima na primjer 223 rem. ako govorimo o preciznom gadjanju. ako govorimo o taktickom gadjanju, brzem pucanju znam da je bilo onih PA karabina od Marlina, u 9x19 pistoljskom kalibru, koji ne nalikuju nekom automatskom oruzju pa se moze regisrirati normalno.
- m14 nisam nikad vidio kod nas (osim na filmu), ali prodavale se se Kineske Norinco verzije u Sloveniji, ne znam je li koja uvezena i registrirana u HR.
- vezano za tvoj upit sta je sve registrirano u HR, pogledaj malo po njuskalu, svako malo je u ponudi po koja poluatomatska ar15, ili po neki heckler u PA verziji, ili pak FAL u PA varijanti. (inace tih norinco m14, nema ni na njuskalo pa sumnjam bas da ima uopce kod nas registriranih).
- ima ovdje jedna dosta starija tema na forumu gdje su ljudi stavljali slike PA oruzje koje je ipak uspjesno registrirano pa potrazi po forumu
- inace problemi sa registracijom PA oruzja koje nalikuje na automatsko, trebali bi prestati s novim zakonom o oruzju, koji bi morao stupiti na snagu ove godine.... takvo je oruzje prebaceno u B katgoriju prema prijedlogu zakona i to nedevosmislenom odredbom.
- bajonet sa PAP m 59/66 bi trebalo skinuti prema internom pravilniku streljackog saveza (radi natjecanja) ali nisam siguran da je neko imao problema samo kod registracije (nikad cuo) - zakon to ne spominje, ako se ne varam.
- lovacki kundak za M76, nije stvar odredbe zakona, nego opce lovacke kulture. Znaci, za lov mu treba ogranicit spremnik na 2 metka, uz potvrdu puskara koji je to napravio, i cak u vojnom kundaku moze se nositi u lov.
- dok se ne donese novi zakon, za jeftinije vjezbe streljastva, razmisli o drugim opcijama. prvenstveno repetirajuce oruzje, u jeftinijim kalibrima na primjer 223 rem. ako govorimo o preciznom gadjanju. ako govorimo o taktickom gadjanju, brzem pucanju znam da je bilo onih PA karabina od Marlina, u 9x19 pistoljskom kalibru, koji ne nalikuju nekom automatskom oruzju pa se moze regisrirati normalno.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Postali smo gori od starih babetina u klimakteriju..... Lici na...Izgledao kao...mislim da je to..podsjeca na .....itd....jolly wrote:- mislim da ovdje nije rijec o "bivsem vojnom oruzju", nego je rijec o odredbi trenutnog zakona da se oruzje koje nalikuje na automatsko ne moze registrirati u civilne svrhe jer je svrstano u A kategoriju.
Pa do kada vise ? Zahtijev na papiru za ocitovanjem vezano za ......xxx...xxx...xxx. Pa neka netko ovlasten i ODGOVORAN na to lupi svoj potpis i pecat. Barem u toj PU ima iskusnih ljudi a i aktivnih strijelaca !!!
Nemoguće je Nemoguće
M14 milijardu i jedan posto znam da ima registrirana jer sam je osobno drzao u ruci i gledao joj oruzni list!
BUM BUM...
Evo meni je odgovoreno da M14 varijantu i Dragunov nije moguće registrirati jer sliče automatskom oružju. Jeste da sam si opalio žešći facepalm kada sam ga pročitao. Još bi mogao shvatiti za M14 jer je nekad kad je konstruirana pedesetih godina prošlog stoljeća bila kao automat, pa je za par godina sve i jedna konvertirana na poluautomat jer nije bilo svrhe pucati s njom na automatski jer se nije mogla kontrolirati. ALI DA JE DRAGUNOV AUTOMATSKO ORUŽJE, e tog još niti vidio, niti našao a Ameri bi bili prvi koji bi ga nabavili hehe
Jao, jaao kakve gluposti...AR15 fan wrote:Evo meni je odgovoreno da M14 varijantu i Dragunov nije moguće registrirati jer sliče automatskom oružju. Jeste da sam si opalio žešći facepalm kada sam ga pročitao. Još bi mogao shvatiti za M14 jer je nekad kad je konstruirana pedesetih godina prošlog stoljeća bila kao automat, pa je za par godina sve i jedna konvertirana na poluautomat jer nije bilo svrhe pucati s njom na automatski jer se nije mogla kontrolirati. ALI DA JE DRAGUNOV AUTOMATSKO ORUŽJE, e tog još niti vidio, niti našao a Ameri bi bili prvi koji bi ga nabavili hehe
Ajde, još samo mjesec dana i ovakvim budalaštinama je konačno kraj!
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.
Iz tvoje tipkovnice u Božje uši i iz Božjih riječi u saborske uši xD
- jolly
- Cinker - bojna

Ne bih htio obeshrabriti, ali u svrhu streljastva kakvo se prakticira kod nas u vecini slucajeva, nisi punio izgubio.
Te PA puske, vojnog pedigrea se nisu bas pokazale precizne.
Eventualno PAP m59/66 odskace od tog, prije svega jer je natjecanje u PAP m59 dio programa streljackog saveza.
Ostale PA puske nisu konkurentne repetirajucim po preciznosti.
Povremeno se zna pojaviti m76 na raznim sniperskim natjecanjima, ili u disciplini jurisne puske, ali ne postize neke rezultate.
Literatura navodi da je m76 konstruirana da zadovolji vojnu trazenu preciznost, i grupe su joj do 1.9 moa (6 cm / 100m), medjutim moja je procjena da grupe znaju biti i puno sire 3 do 4 moa, barem po onom sta sam vidio.
Van HR postoje short - range natjecanja poput 3 gun - koja uljucuje i PA pusku, ali mislim da kod nas tog jos nema. (nisam cuo ni za jedno). Najblize u Sloveniji.
A to ujedno i prati nedostatak taktickog poligona za takvo nesto, jer klasicne streljane nisu prikladne za ovaj tip utakmice
Druga funkcija takvog PA oruzja moze biti neobavezno plinkanje u staticke mete na klasicnoj streljani, ali to ocito trazi povecanu potrosnju muncije.
Mislim da je najjeftioniji bellotov fmj 223 u ducanu 4 do 5 kn, a 308 win fmj, pack 50 pcs (bulk) oko 8 kn komad u ducanu, dok korozivna muncija za pap i m76 se nadje od badave do 1 kn/kom.
razmisli o svemu, prije konacne odluke o nabavci.
Te PA puske, vojnog pedigrea se nisu bas pokazale precizne.
Eventualno PAP m59/66 odskace od tog, prije svega jer je natjecanje u PAP m59 dio programa streljackog saveza.
Ostale PA puske nisu konkurentne repetirajucim po preciznosti.
Povremeno se zna pojaviti m76 na raznim sniperskim natjecanjima, ili u disciplini jurisne puske, ali ne postize neke rezultate.
Literatura navodi da je m76 konstruirana da zadovolji vojnu trazenu preciznost, i grupe su joj do 1.9 moa (6 cm / 100m), medjutim moja je procjena da grupe znaju biti i puno sire 3 do 4 moa, barem po onom sta sam vidio.
Van HR postoje short - range natjecanja poput 3 gun - koja uljucuje i PA pusku, ali mislim da kod nas tog jos nema. (nisam cuo ni za jedno). Najblize u Sloveniji.
A to ujedno i prati nedostatak taktickog poligona za takvo nesto, jer klasicne streljane nisu prikladne za ovaj tip utakmice
Druga funkcija takvog PA oruzja moze biti neobavezno plinkanje u staticke mete na klasicnoj streljani, ali to ocito trazi povecanu potrosnju muncije.
Mislim da je najjeftioniji bellotov fmj 223 u ducanu 4 do 5 kn, a 308 win fmj, pack 50 pcs (bulk) oko 8 kn komad u ducanu, dok korozivna muncija za pap i m76 se nadje od badave do 1 kn/kom.
razmisli o svemu, prije konacne odluke o nabavci.
Turn better into best!
Ako mene pitas, neka razmisli o PA oruzju ali samo iz jednog razloga....
CISCENJE, CISCENJE I FUCKING CISCENJE !!!!
Ne mogu reci da nije gust pucati iz PAP ili M76 ali brate kada to moram ocistiti mrzim samog sebe. Nema kraja, kao da pokusavas ocisiti auspuh od Golfa II koji je napravio milion kilometara na sve vrste maziva, i ulja iz svih friteza...ROBIJA
CISCENJE, CISCENJE I FUCKING CISCENJE !!!!
Ne mogu reci da nije gust pucati iz PAP ili M76 ali brate kada to moram ocistiti mrzim samog sebe. Nema kraja, kao da pokusavas ocisiti auspuh od Golfa II koji je napravio milion kilometara na sve vrste maziva, i ulja iz svih friteza...ROBIJA
Nemoguće je Nemoguće
Mene CZ M59/66 i M76 ne zanimaju. To je bilo samo navedeno u odgovoru od MUP-a da se može registrirati. Dok ovaj SDM M25 sniper system ima precizni podesivi snajperski kundak kao upgrade u odnosu na klasični M14, cijev i još neki dijelovi su tzv national match što je pak standard u USA u njihovom streljačkom programu, nešto slično kao što se kod nas puca sa PAP-ovkom. Dok me daleko najviše od svega zanima ovaj stock Colt AR15A4 zbog svoje 510 mm duge cijevi i rifle lenght gas systema čime .223 koji je slabije punjen nego vojni 5,56x45 ima trzaj skoro kao .22 LR. A da ne pričam da je streljivo od 1 i pol do 2 kn komad, precizno streljivo težeg zrna je duplo do 60% skuplje komad od običnog što je opet puno povoljnije od najjeftinijeg zrna .308 win. Ispravite me ako griješim, no Vrapćanski potok ima stazu za do 300 m za gađanje što je najveća udaljenost koja je civilno dostupna za korištenje u središnjoj Hrvatskoj a i šire? Recimo Automatsko pješačko strelište Jamadol u Karlovcu se ne može koristiti bez dopuštenja MORH-a za koje treba dobra štela da bi se dobilo.
- jolly
- Cinker - bojna

Da, vidimo da si zadacu napravio, i savladao gradivo i procitao lektiru.
sad bi to sve fino trebalo zaokruziti da se ne ide na produznu. (ponovna nabavka, ako puska ne zadovolji ocekivanja)
Trzaj 223 zanemari. Objektivno se moze reci da ne postoji. nije vrijedno spomena.
Zelim reci, kad gadjas preko optike cak i sa 22lr, primjetices trzaj jer ce optika malo poskociti, pa slicno ce biti i sa 223.
ali fizicki na ramenu neces osjetiti nista. sa repetriajucom puskom, a kamoli sa poluautomatom.
Streljivo, 1.5 do 2 kn komad? U ducanu ni jednom nisam vidio. Mozda je neka druga kombinacija?
naknadni edit:
308, ako o tome govorimo ima sam po sebi osjetljiv, ali mali trzaj.
sa plinskom kocnicom jos daleko manje.
Ako govorimo o subjektivnom osjecaju na rame
Trzaj koji utjece na preciznost, jer puska trgne prije nego metak izadje je druga stvar, i vjerojatno najvise utjece na preciznost.
Medjutim uz sve sofisticirane opcije, skupih sportskih poluatomata - mislim da neces dobiti match preciznost.
mislim u najboljem slucaju oko 1 moa, mozda malo iznad. I bit ce jako skupo.
Preciznost je druga prica.
Preciznost metka 223 na 300 m, uz malkice promjenjivog vjetra?
Hmmm, eto, ima kolega koji su se s tim poigravali, nek komentiraju.
Za lov Ok, za metu? nek oni kazu.
Trebalo bi definirati koju preciznost ocekujes.
Ako govorimo o inicijalnopj preciznosti puske, na primjer 1 minuta / 100 mtr.
To je samo indikacija.
Na 300 m, na primjer to vrlo brzo poraste na 2 minute, ili tri minute, u ovisnosti o vanjskim faktorima.
nego ajmo da preformuliramo pitanje:
Koju preciznost ocekujes od PA puske? (0.5 moa, 1 moa, 1.5 moa, 2 moa)
sad bi to sve fino trebalo zaokruziti da se ne ide na produznu. (ponovna nabavka, ako puska ne zadovolji ocekivanja)
Trzaj 223 zanemari. Objektivno se moze reci da ne postoji. nije vrijedno spomena.
Zelim reci, kad gadjas preko optike cak i sa 22lr, primjetices trzaj jer ce optika malo poskociti, pa slicno ce biti i sa 223.
ali fizicki na ramenu neces osjetiti nista. sa repetriajucom puskom, a kamoli sa poluautomatom.
Streljivo, 1.5 do 2 kn komad? U ducanu ni jednom nisam vidio. Mozda je neka druga kombinacija?
naknadni edit:
308, ako o tome govorimo ima sam po sebi osjetljiv, ali mali trzaj.
sa plinskom kocnicom jos daleko manje.
Ako govorimo o subjektivnom osjecaju na rame
Trzaj koji utjece na preciznost, jer puska trgne prije nego metak izadje je druga stvar, i vjerojatno najvise utjece na preciznost.
Medjutim uz sve sofisticirane opcije, skupih sportskih poluatomata - mislim da neces dobiti match preciznost.
mislim u najboljem slucaju oko 1 moa, mozda malo iznad. I bit ce jako skupo.
Preciznost je druga prica.
Preciznost metka 223 na 300 m, uz malkice promjenjivog vjetra?
Hmmm, eto, ima kolega koji su se s tim poigravali, nek komentiraju.
Za lov Ok, za metu? nek oni kazu.
Trebalo bi definirati koju preciznost ocekujes.
Ako govorimo o inicijalnopj preciznosti puske, na primjer 1 minuta / 100 mtr.
To je samo indikacija.
Na 300 m, na primjer to vrlo brzo poraste na 2 minute, ili tri minute, u ovisnosti o vanjskim faktorima.
nego ajmo da preformuliramo pitanje:
Koju preciznost ocekujes od PA puske? (0.5 moa, 1 moa, 1.5 moa, 2 moa)
Turn better into best!
Ne očekujem kako ameri kažu sub MOA. Očekujem da ima zadovoljavaću preciznost za nešto što duži svaki vojnik da se tako izrazim. Bilo da je riječ o generalnoj preciznosti VHS-ice iz HV-a, M4 iz US armya ili AK-74 iz vojske Ruske federacije. Ne pucam na nešto što bi trebalo biti kirurški precizno već da je financijski moguće češće trenirati i gađati na streljani. Ako baš hoćeš to nazvati plinkanjem, neka bude plinkanje, ali cilj mi je vježbati i postati bolji strijelac, ne mislim ići putem nekoga tko pogodi čovjeka na 1 km udaljenosti iz snajpera.
- jolly
- Cinker - bojna

Ocekuj onda preciznost od 3 do 5 cm / 100 m, kod dobre PA puske, mozda prije 5 cm nego 3 cm.
Ako si s tim zadovoljan to bis mogao naci, ali to ne znaci da ces to postici sa bilo kakvom ili jeftinom municijom.
To mozes ocekivati.
Ako si s tim zadovoljan to bis mogao naci, ali to ne znaci da ces to postici sa bilo kakvom ili jeftinom municijom.
To mozes ocekivati.
Turn better into best!
Svaka ti cast na volji, no ne moras se brinuti, vec ce ti nasa birokracija pomoci da ustedis novcice.
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

E, kolega Lex-lutor, kad tebe cita neko ko se tek zeli poceti baviti streljastvom stekao bi dojam da je to nemoguce.lex-lutor wrote:Svaka ti cast na volji, no ne moras se brinuti, vec ce ti nasa birokracija pomoci da ustedis novcice.
Ili je malo bolja stvar preskupa, pa jeftinije nema smisla, ili je sve onemoguceno birokratskim problemima, pa opet nema smisla.
uglavnom, nema smisla, bolje niti ne probati.
Treba malo proraditi na pozitivnom PR, he, he...
Turn better into best!
Eh, da g. lutor utroši samo 10% energije koju koristi na žaljenje i prigovaranje ovdje na forumu, za lobiranje političara, danas bi imali puno bolji zakon o oružju.
Na zalost prosla me volja za bilo kakva lobiranja i budjenje kolektivne svijesti jer to kod nas jednostavno nema smisla. Nakon sto se par puta sretnes sa situacijom da moras donijeti neki papir na kojem pise da ti ne TREBA nikakav papir krenes razmisljati o Australiji, Novom Zelandu i takvim nekim krajevima.... Mislio sam da ce to nestati nakon 90-h a onda se dogodila situacija da moram donijeti jos barem 4 takva papira, ovjeriti ih kod JB, i debelo platiti pecat koji bi trebao valjda garantirati da je moj potpis zapravo moj potpis....Zbogom pameti.Barut wrote:Eh, da g. lutor utroši samo 10% energije koju koristi na žaljenje i prigovaranje ovdje na forumu, za lobiranje političara, danas bi imali puno bolji zakon o oružju.![]()
Nemoguće je Nemoguće
Ma znam, ne moraš mi ništa pričati, znam kakva je kod nas situacija. Ali to ne znači da je drugdje situacija bajna. Ja ne sumnjam da je Australija uređenija država od naše, ali za vlasnike oružja, iskreno, nije mjesto koje bih preporučio za preseljenje. U Australiji su zakoni o oružju daleko gori nego naši. Možeš zaboraviti PA puške, sačmarice i pumperice. Nećeš dobiti dozvolu niti za PA 22lr, ako nisi farmer ili lovočuvar isl! Do kratkog je isto teško doći, moraš biti član kluba, natjecati se i svake godine odraditi X mečeva ili automatski gubiš dozvolu i oružje. A i ono što uopće možeš imati je ograničeno na max 38/9mm kalibar i 10 metaka. Da ne spominjem kako će te za dobivanje dozvole koja traje 3-5 godina, temeljito ispitati, i oralno i analno...lex-lutor wrote:Na zalost prosla me volja za bilo kakva lobiranja i budjenje kolektivne svijesti jer to kod nas jednostavno nema smisla. Nakon sto se par puta sretnes sa situacijom da moras donijeti neki papir na kojem pise da ti ne TREBA nikakav papir krenes razmisljati o Australiji, Novom Zelandu i takvim nekim krajevima.... Mislio sam da ce to nestati nakon 90-h a onda se dogodila situacija da moram donijeti jos barem 4 takva papira, ovjeriti ih kod JB, i debelo platiti pecat koji bi trebao valjda garantirati da je moj potpis zapravo moj potpis....Zbogom pameti.
To sve nije ni čudno kad pročitaš šta je dugogodišnji Australijski premijer John Howard, koji je progurao ove zakone rekao:
Da, prema njegovim riječima, mi smo bolesnici, a posjedovanje oružja kod građana je bolest.John Howard wrote:We will find any means we can to further restrict them because I hate guns... ordinary citizens should not have weapons. We do not want the American disease imported into Australia.
Nakon zloglasnog masakra u Australijskom gradu Port Arthur je rekao:
Za ljude poput njega, tragedija kao oružani masakr je prilika, jako dobra prilika, za ostvarivanje političkih ciljeva.John Howard wrote:an opportunity to grab the moment and think about a fundamental change to gun laws in this country.
Ako pak misliš da ovaj gorenavedeni veseljak iskače iz neke norme po svojim izjavama i aktivnostima, nakon što razgovaraš sa određenim brojem Australaca, uvjerićeš se da je njegovo mišljenje zapravo dosta rašireno u Australiji.
Možeš pročitati i sam kakva je tamo situacija:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gun_laws_in_Australia
Australija je sigurno uređenija, i birokracija je možda normalnija nego kod nas, ali zato ima i određene negativnosti. Recimo, poznata je činjenica da je Australija dosta homofobna država, ali ono što je manje poznato, da njihovu homofobnost prestiže njihova hoplofobnost.
Ne znam za tebe, ali kad vidim takve stvari, shvatim kako je kod nas zapravo dobra situacija. Barem što se tiče ZoO. I koliko god naši političari bili odbojni, ima i daleko gorih, ito u "razvijenim" zemljama.
- jolly
- Cinker - bojna

Ja sam to vise puta napisao ovdje na forumu. A malo ko mi vjeruje.Barut wrote: Ne znam za tebe, ali kad vidim takve stvari, shvatim kako je kod nas zapravo dobra situacija. Barem što se tiče ZoO. .
treba se usporediti sa brazilom, japanom, uk, indijom, australijom... itd... cijela afrika.
evo primjer - Namibija lovacki raj, hunters friendly, ogranicen broj dugih cijevi na tri komada za lokalne lovce, recimo... pa ti slozi tri puske za lov od sakala do slona, plus pernata divljac.
Postoje restriktivniji primjeri od nas u razvijenom svijetu ali i u nerazvijenom,
Moj je dojam da smo u gonrjem vrhu po liberalnosti nadleznog zakona, mozda u gornjih 15% zemalja.
U Evropi mozda austrija, ceska, finska imaju liberalnije nadlezne zakone.
Turn better into best!
-
GROUND_ZERO
- Razvodnik

Indija je od 2011. do 2015. godine kupila čak 14 posto ukupno prodanog oružja u svijetu. Nakon Indije, najveće uvoznice oružja su Kina, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, AUSTRALIJA i Turska.
Klasika...australcima je znaci zabranjeno oružje...ali politickim elitama nije...njihovi politicarima nije problem poslati australski sas...da "uvodi" demo(n)kraciju po siriji...iraku....afganistanu
Australija
Proračun: 26.1 milijardi $
Aktivno vojno osoblje: 58.000
Tenkovi: 59
Ukupan broj zrakoplova: 408
Podmornice: 6
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Klasika...australcima je znaci zabranjeno oružje...ali politickim elitama nije...njihovi politicarima nije problem poslati australski sas...da "uvodi" demo(n)kraciju po siriji...iraku....afganistanu
Australija
Proračun: 26.1 milijardi $
Aktivno vojno osoblje: 58.000
Tenkovi: 59
Ukupan broj zrakoplova: 408
Podmornice: 6
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
GUN CONTROL isn't about guns, it's about CONTROL