9. MEMORIJAL HRVATSKIH SNAJPERISTA - "GROM 2018"

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

Pato
Razvodnik
Razvodnik

9. MEMORIJAL HRVATSKIH SNAJPERISTA - "GROM 2018"

Post by Pato » 05 Sep 2018, 11:49

20. listopada 2018. na streljani Pampas u Osijeku s početkom u 8 sati održati će se 9. MEMORIJAL HRVATSKIH SNAJPERISTA - "GROM 2018"

Za sada plakat i najava tremina, više detalja uskoro ...
Attachments
Grom 2018 JPEG 1.jpg
Grom 2018 JPEG 2.jpg

Pato
Razvodnik
Razvodnik

Re: 9. MEMORIJAL HRVATSKIH SNAJPERISTA - "GROM 2018"

Post by Pato » 18 Sep 2018, 10:28

Kako je najavljeno u prethodnom postu ovogodišnji 9. po redu Memorijal hrvatskih snajperista GROM 2018. će se održati 20.10.2018. na streljani Pampas u Osijeku s početkom u 8 sati.

Ove godine uvodimo novu disciplinu u natjecanje – MK puška sa optičkim ciljnikom na daljini 100m, detalji u privitku maila.
Izbačena je disciplina Lovački karabin, a novina je i ekipni nastup u disciplini SP – Open.
U disciplini SP – Open je kao i do sada omogućen nastup strijelcima koji nisu državljani Republike Hrvatske.
Molim strijelce da prouče pravila (koja smo prilagodili i pokušali dodatno pojasniti kako ne bi bilo propusta i nedoumica na liniji – prostirke, bipodi i sl.) i pridržavaju se istih.

Propozicije natjecanja u privitku .

Pozdrav
Attachments
Propozicije - GROM 2018.pdf
(84.01 KiB) Downloaded 132 times

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 18 Sep 2018, 21:36

Pa dragi prijatelji iz Osijeka cini mi se da cete ove godine pucati bez Rijecana i Istrijana.

Ako Vam mi nista ne znacimo onda samo nastavite izmisljati pravila i nacine kako da nas bude sto manje, umjesto da nas bude sto vise.

Moze li mi netko od Vas dati zdravi i razumni razlog " OBAVEZNOG OKVIRA " na snajperskoj pusci ?

Zalosno je da ljudi koji se time bave ne prate svijet oko sebe, vecina nas domacih strijelaca je puske prilagodila pravilima sigurnosti i zahtijevma takmicenja koje se dogadjaju izvan RH, pa nismo mi centar svijeta niti imamo 10-liga , svaku sa po 500 strijelaca da se moramo boriti za smanjenje guzvi na strelistima ???

GROM je za mene svih ovih godina bilo druzenje-događaj iznad takmicenja i sitnih interesa, vrijede li okviri, zecije usi, i druge tehnikalije prijateljeske atmosfere radi koje se tamo okupljamo ????
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 19 Sep 2018, 07:10

lex-lutor wrote:Pa dragi prijatelji iz Osijeka cini mi se da cete ove godine pucati bez Rijecana i Istrijana.

Moze li mi netko od Vas dati zdravi i razumni razlog " OBAVEZNOG OKVIRA " na snajperskoj pusci ?
Lex, mislim da pretjerujes.
Obavezni okvir je nesto sta dijeli "prakticno - terenske" puske (takticke, varmint, i slicno) od specijalizirano-customizirano-streljacko-natjecateljskih koje su obicno i jednometke a cesto i sa duzom cijevi.

Ovih sa okvirom ima daleko vise HR, i pretpostavljam da je razlog tome da natjecanje bude cim korektnije prema vecini natjecatelja koji nemaju jednometne puske, u vrijednosti +10k vrijednosti.

Postavlja se pitanje kako da natjecanje bude sto korktnije prema vecini natjecatelja u sve vecem broju modela (i rasponu cijena), ovo je jedno moguce rjesenje. Ja ne kazem ni da je najbolje, niti da je najlosije rjesenje, ali nekakvo rjesenje jest.

ALi, evo, reci kako bi ti to rjesio?

PS: nemoj mi reci da nemas konkurentnu pusku sa okvirom, pa si zakinut? :mrgreen:

PS2: streljastvo se u HR pokrenulo, ocito. Ali u "alternativnim disciplinama" da ih tako nazovem koje nisu dio programa krovnog saveza nemamo ni nacionalnog pravilnika (osim sto se ponekad radi prema f-class pravilima, i ne uvjek), i svaki organizator nastoji posloziti pravila prema nekoj svojoj viziji. U medjuvremenu dok ujednacenih pravila nema, ljudi nabavljaju puske po vlastitoj ideji i mogucnostima i imas razlicite tipove pusaka, po svojim karakteristikama, a treba to sve uklopiti u jednu utakmicu da bude fair-play. I sad reci, kako?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Crnokrug
Pozornik
Pozornik

Post by Crnokrug » 19 Sep 2018, 08:43

Dragi Damire,
Vaš dolazak znači nam puno više nego što misliš, kao što nam je značio i u ratnom vremenu,
zato se nadam da ovo nije mišljenje svih Riječana i Istrijana.
Kao što znaš, Grom je posvećen ljudima koji su stvarali Hrvatsku državu i svima koji su je spremni braniti ili ponovno stvarati.
Takav će ostati .
Za nas, na taj Dan ,Grom jest centar svijeta!
Pravila u disciplini SP 300m ,kojih smo većinu preuzeli od Rajka (prvog organizatora natjecanaja snajperista u našoj zemlji ) ,bili smo primorani prilagodit naoružanju koje većina naših natjecatelja posjeduje i što više ih približit djelovanju u stvarnom okruženju.
Razlog su sve češći pokušaji da se na račun nedorečenih pravila stekne rezultataska prednost.
Kao što dobro znaš , u rat se ne nose puške jednometke ni fiksne nožice..
Svjesni da se ovim sportom, osim radi ostanka u dobroj vojničkoj formi, natjecatelji bave i iz različitih drugih pobuda: netko iz ljubavi prema streljačkom sportu, netko iz ljubavi prema lovnom streljaštvu , netko iz avanturizma ...uveli smo i discipline 300m Open i MK 100 m.
Budući da si jedan od najvjernijih natjecatelja na Gromu i da znaš koliki trud i novac ulažemo svake godine da bi Vas okupili na jedno mjesto i omogućili Vam da se osjećate ponosno i dostojanstveno , nadam se da ćeš svome mišljenju pretpostaviti duh ovog događaja i da se vidimo !!

Franjo.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 19 Sep 2018, 09:01

jolly wrote:....Lex, mislim da pretjerujes.
Obavezni okvir je nesto sta dijeli "prakticno - terenske" puske (takticke, varmint, i slicno) od specijalizirano-customizirano-streljacko-natjecateljskih koje su obicno i jednometke a cesto i sa duzom cijevi.
Jolly, prije nego krenemo dalje da te pitam:

- Na koliko "Gromova" si bio ?
- No koliko takmicenja F/ Open / Vrapcak / Vrbovec si bio u npr. zadnje 3-godine u HR ili SLO ili negdje dalje ?
Nemoguće je Nemoguće

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 19 Sep 2018, 09:41

Crnokrug wrote:....
Vaš dolazak znači nam puno više nego što misliš, kao što nam je značio i u ratnom vremenu,
zato se nadam da ovo nije mišljenje svih Riječana i Istrijana.
...
Franjo, mozda i nisam mjerodavan za davati misljenja jer obicno na situacije imam drugaciji pogled od standarda, zapravo onoga sto bi vecina nazvala "normalnim".....jbg..? A sa druge strane jezik mi je brzi od mozga pa uvijek napisem ono sto mislim :-(

Fokus mi je uvijek na "rijesenju problema" GROM je za sve nas koji tamo dolazimo upravo ono sto si opisao, no smatram da NE TREBA OSTATI U PROSLOSTI, nego se treba razvijati i postati sto privlacniji za neke mladje generacije, timove pa i samu tehniku koja se razvija svakim danom sve vise.

NAPREDAK se vidi , rezultati su sve bolji sto znaci da su strijelci i tehnika znacajno napredovali kroz sve ove godine, svatko tko je imalo ozbiljno zagrizao je nasao nacina da se opremi u skladu sa svojim mogucnostima cak i vise od toga..

Pravo pitanje je: DA LI BI SE NAPREDOVALO bez pojedinaca koji su se pojavili sa novim vrstama oruzja, optika, streljiva, bipoda itd....??? ( Sto se tice mene osobno i nisam neki strijelac, mislim da nikada nisam bio ni medju prvih 20, nece meni pomoci ni jednometka niti BMG-50 ) ali gledam na situaciju daleko sire od svojih strasti ...

Cujemo se....
Nemoguće je Nemoguće

Pato
Razvodnik
Razvodnik

Post by Pato » 19 Sep 2018, 13:29

lex-lutor wrote: ( Sto se tice mene osobno i nisam neki strijelac, mislim da nikada nisam bio ni medju prvih 20,
Damire, bio si 16. - 2012.g ;)

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 19 Sep 2018, 15:38

Pato wrote:...Damire, bio si 16. - 2012.g ;)
Opaaaaa.....za ovo imas pivu od mene....nadam se ove godine ?????

Inace, ja i dalje stojim pri ideji da ste trebali POJACATI ADRENALIN za tih 300m na jednostavan nacin....Nema potrebe za tramak sa nozicama, okvirima, zec.usima itd...

Dvije mete, probna i match, 5-min za probnu i 10-hitaca u 10-min za MATCH, Finale 10-hitaca u 5 ili 6 min. samo MATCH meta... Malo KREATIVE, zujanja u usima, panike sa vremenom.....heloooooooo !!!
Nemoguće je Nemoguće

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 20 Sep 2018, 09:20

Franjo, mozda i nisam mjerodavan za davati misljenja jer obicno na situacije imam drugaciji pogled od standarda, zapravo onoga sto bi vecina nazvala "normalnim".....jbg..? A sa druge strane jezik mi je brzi od mozga pa uvijek napisem ono sto mislim :-(
Lex, ne da nisi mjerodavan nego si vrlo mjerodavan, međutim i ovo "s druge strane" djelomično stoji. Samo djelomično, jer zapravo napišeš ono što osjećaš prije nego promosliš, naime:

Napredak je, sudeći po ojavljenim propozicijama očit. Uvođenje MK 100m, ekipni dio u openu, odnosno svim disciplinama, detaljnija pravila, nastup izvan memorijalne discipline dozvoljen i strancima...

Glavna disciplina u Osijeku je memorijalne prirode i u načelu je ne bi trebalo mijenjati dok se sama po sebi ne ugasi, a nadam se da će još dugo, dugo potrajati. Možda ni ove posljednje promjene nisu bile potrebne, ali to ipak treba ostaviti organizatorima na prosudbu.

Ja se osobno ne slažem s korištenjem oslonca za kundak u memorijalnoj disciplini, ma kako ga nazvali (zečje uši, streljačka vrećica, monopod i sl.).
Ako je pak dozvoljen onda mislim da bi trebao biti dozvoljen u bilo kojem obliku i bez iznimke.
No moje osobno mišljenje nije posebno bitno.
Organizator je postavio pravila pa ću im se ili prilagoditi ili odustati... a članstvo kluba pozivam da odluče na isti način odnosno po vlastitoj savjesti.

korth
Civil
Civil

Post by korth » 20 Sep 2018, 20:48

Pomno sam proučio pravila i mogu se složiti da organizator piše pravila kako mu odgovara. To je njegovo pravo a naše je da odlučimo dali ćemo nastupiti ili ne.
Očito je da su ova pravila napisana da nekome pogoduju. Nekome smeta što su zadnje tri godine pobijedili strijelci sa "jednometkama". Najpoštenije bi to bilo priznati a ne se pravdati kako se želi natjecanje učiniti poštenijim. Mogu navesti hrpu pušaka sa okvirom čija cijena prelazi 10.000 Eura, ali isto tako znam ne mali broj strijelaca koji imaju "castom" puške (rabljene) koje su koštaju manje od 2.000 Eura.
Čini mi se da vojska puca sa Sako TRG 42 u 338. ( Dali smo mi ostali u ravnopravnom položaju ako pucamo sa starim SSG-om). Organizator sigurno zna koliko košta takva puška sa optikom. Većina nas koji pucamo nabavila je puške vani i to su UIT (jednometke) ili CISM (puške sa okvirom). Ako već govorimo o nekom praktičnom, vojnom streljaštvu, gdje puške imaju okvir, koliko ja poznajem pravila, tu se puca iz okvira ali je tempo pucanja 10 metaka u 2 minuta. Tada je upotreba okvira opravdana. Ako je tempo 20 minuta ne vidim svrhu okvira. Većini strijelaca država ne kupuje match streljivo. Streljačko streljivo se ne "krimpa" , pa je stavljanje takvog streljiva u okvir upitno, a i streljivo je u principu duže. Mislim da je dalje besmisleno trošiti rijeći oko okvira ili jednometke.
Slažem se s Stolltom oko zadnjeg naslona- vrečice. Ako je već propisana vrećica, bilo bo dobro propisati maximalnu velićinu vrećice (lani su neki ležali na vrećicama) Mislim da za kalibre koje posjeduje većina strijelaca plinska kočnica nije potrebna i stvara probleme kad se puca u zatvorenom prostoru (treba onima sa 338 - bitno je da smo pošteni).
I na kraju, kad već govorimo o nekom terenskom, vojnom pucanju, zašto nije dozvoljen kalibar .223 (NATO standard - jeftine puške, jeftino streljivo, za razliku od 338)? Možda bi tada bilo još više strijelaca.
I na kraju dali je pošteno da u Hrvatskoj postoje dvije streljane na kojima se može pucati 300m (Zagreb i Osijek). Vi u Osijeku možete trenirati a mi ostali? Nikad se nismo bunili i tvrdili da ste Vi u prednosti i da natjecanje zbog toga nije pošteno.
Organizator je postavio pravila pa ću im se ili prilagoditi ili odustati... a članstvo kluba pozivam da odluče na isti način odnosno po vlastitoj savjesti.

Pato
Razvodnik
Razvodnik

Post by Pato » 24 Sep 2018, 12:58

Malo ispravaka "netočnog navoda"
korth wrote: Nekome smeta što su zadnje tri godine pobijedili strijelci sa "jednometkama"
Na zadnja 3 Groma (2015, 2016, 2017) u disciplini Snajperska puška nisu pobijedili strijelci sa jednometkama vec sa serijskim puškama sa okvirom.
Prošle godine u finalu od 10 natjecatelja za 2 nisam siguran s čim su pucali, 8 finalista je pucalo iz pušaka sa okvirom, dakle min. 80%.
Bilteni su objavljeni na forumu nakon svakog Groma, lako se provjeri.
korth wrote: Čini mi se da vojska puca sa Sako TRG 42 u 338
Vojska nije nikada do sada pucala sa Sako TRG 42 puškama, pucali su pripadnici MUP-a ali i njima je bolje išlo sa TRG 22 u cal. 308 tako da se 338 nije pokazao kao prednost na 300m
korth wrote: I na kraju dali je pošteno da u Hrvatskoj postoje dvije streljane na kojima se može pucati 300m (Zagreb i Osijek)
Nije :(
korth wrote: Vi u Osijeku možete trenirati a mi ostali? Nikad se nismo bunili i tvrdili da ste Vi u prednosti i da natjecanje zbog toga nije pošteno
Može se provjeriti kod voditelja streljane koliko je u upotrebi pucaona na 300m pa bi se začudili poraznom statistikom. Istina, uvjeti postoje ali strijelci iz raznoraznih razloga ne treniraju (i sam spadam u tu kategoriju).
Kako po komentarima na forumu dobijam dojam da ste Vi stalno po natjecanjima što u domovini što u inozemstvu rekao bi da ste u prednosti Vi.

Pozdrav i nadam se da se vidimo u Osijeku u prijateljskoj i oštroj natjecateljskoj atmosferi.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 24 Sep 2018, 13:50

Pato ispravi me ako navedeno nije tocno....

Prema pouzdanim izvorima ,( kako volim ovu recenicu....HR novinarstvo bi umrlo bez nje ), :-)

Organizator je rekao da ce se ove godine JOS TOLERIRATI rucno punjenje metak po metak bez obzira sto puske moraju imati okvir....dok ce za sljedece tekme biti ISKLJUCIVO punjenje putem okvira ? YES / NO
Nemoguće je Nemoguće

Pato
Razvodnik
Razvodnik

Post by Pato » 24 Sep 2018, 15:47

Ako je pouzdani izvor naš eminentni strijelac i majstor puškar sa nadimkom umiljate životinjice koja voli mlijeko, sir i lovi miševe onda je informacija točna.

Ali više će napisati F. na taj detalj.

Pozdrav

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Sep 2018, 17:22

Deecki samo nastavite, sa ineteresom pratim ovu temu!
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

propatria
Pozornik
Pozornik

Post by propatria » 24 Sep 2018, 17:47

Pitajte usput mogu li se koristiti i “zečje uši”. Jer u ratnim uvjetima je svejedno, nosio vrecicu koja ima uši ili ne.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 25 Sep 2018, 08:37

lex-lutor wrote:
jolly wrote:.

Jolly, prije nego krenemo dalje da te pitam:

- Na koliko "Gromova" si bio ?
- No koliko takmicenja F/ Open / Vrapcak / Vrbovec si bio u npr. zadnje 3-godine u HR ili SLO ili negdje dalje ?
Na medjunarodna ne idem, jer nemam vremena.
Zadnje je bilo pred mozda dvije godine, Grobnik. Raspored posla, jebiga. Mozda i prije, ne drzi me za rijec. ALi da ne lupam u prazno, bila je tad i neka medaljica, u pojedinacnoj konkurenciji. U biti na Grobnik kad god sam isao, neku medlajicu sam skupio, u nekoj od disciplina. Sto na pitanje koje je napisano da me se diskreditira u strucnosti, pisem radi onih koji citaju ali nas ne poznaju

napoon mi se poslozilo slobodno vrijeme i termin utakmice, vjerojatno odem sad u Vrbovec.

Ali sto se promjenilo u medjuvremenu? Da, kako navodis, mozda se digla granica rezultata. A oprema, ima li tu u prosjeku drasticnih promjena? Nogice, bipodi, zecje usi, plinske kocnice, kamere, aplikacije, spoteri, spektivi - po meni nema.

Vezano za pravilnike, stalno to raspravljamo, na nivou oprema - pravilnik, jos nemamo zakljucka.

Ja sam vec pisao o tome, pa nema smisla da ponavljam detalje, svi znamo problematiku, ali misljenja sam da bi se za nase uvjete moglo soldino posloziti nesto kao 3 discipline:
F-open
F-target
I neki, military open, u svim dozvoljenim kalibrima, sa otvorenim izborom pomocne oprema
I to bi onda pokrilo sve sto jedan organizator moze solidno orgnaizirati (pri tom ne mislim na na natjecanje "Grom", nego opcenito, da se ne shvati kao kritika).
:A25:
Turn better into best!

Crnokrug
Pozornik
Pozornik

Post by Crnokrug » 25 Sep 2018, 09:09

Draga naša Hrvatska braćo,
teško vas je skupit na jedno mjesto devet puta za redom.
Kad bi znali ,koliko smo puta htjeli odustat od Groma zbog prepreka na koje smo nailazili !
Svi znate da troškovi ove svečanosti daleko premašuju prihod od kotizacija .
Ukupni broj nastupa (zbog dužine dana i tehničke ograničenosti ) bit će uskoro ograničen na 330.
Dakle, nemamo problema sa posjećenošću a veliki dio troškova odavno snosimo sami,
samo da bi ovu svečanost postavili na prave temelje i očuvali je čistom.
Jedan od motiva je i unošenje vojničke vještine i vojničke časti u pravila natjecanja.
Možda u tome nismo spretni, jer se nitko od nas, u vrijeme Jugoslavije ,nije bavio strelljačkim sportom.
Budući da dje GROM 2018. posvećen sudionicima "Bijelog puta" i postrojbama koje su obranile Srednju Bosnu, želimo da znate da nam je svaki od Vas jednako vrijedan !
Stoga stojimo iza pravila koja smo donijeli , ali do njihivog potpunog stupanja na snagu 2019.
omogućit ćemo svima, koji se nisu stigli pripremit, ručno uvođenje streljiva u ležište .
Sva ostala pravila ostaju važeća .

Organizacijski odbor GROM 2018.

Nike
Pozornik
Pozornik

Post by Nike » 01 Oct 2018, 01:28

Crnokrug wrote: Stoga stojimo iza pravila koja smo donijeli , ali do njihivog potpunog stupanja na snagu 2019.
omogućit ćemo svima, koji se nisu stigli pripremit, ručno uvođenje streljiva u ležište .
Sva ostala pravila ostaju važeća .

Organizacijski odbor GROM 2018.
Imam jednu zamolbu i jedan prijedlog.

Zamolba je da se strijelci s plinskim kočnicama ili kompenzatorima odvoje barem za 2 mjesta od ostalih na liniji,
a prijedlog je da se u duhu memorijala, za glavnu disciplinu i borbu za prijelazni pokal, "zabrani" korištenje streljačkog jastučića i
da se puca isključivo iz "ruke" (rukavica dozvoljena).
Na taj način uvažavamo rezultate i "vještine" svih dosadašnjih pobjednika i borimo se po istim uvjetima (izuzev posljednja dva).
U suprotnom umanjujemo njihovu vrijednost, vještinu i dostignuća.

Eto, moilio bih organizacijski odbor da ozbiljno razmisli o tome.

Lijepi pozdrav svima i nadam se da se vidimo na Gromu kao prijatelji i "ljuta konkurencija".

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 01 Oct 2018, 08:13

Rukavica? Streljačka!?
Čini mi se da sam u prošlosti vidio i upotrebu boksačke rukavice...

Post Reply