Prebacivanje dozvole?
-
DTVPSOLIDER
- Razvodnik

Prebacivanje dozvole?
Pozdrav. Imam pitanje pošto ću ubrzo lovački ispit imat.
Znači; netko ima njemački G43 na dozvolu za sakupljanje starog oružja. Da li se on može ikako na lovačku dozvolu prebacit?
Ne nužno G43, dal se npr. i pištolj (Mauser HSc) može također prebacit na bilo kakvu drugu dozvolu sa te?
Znači; netko ima njemački G43 na dozvolu za sakupljanje starog oružja. Da li se on može ikako na lovačku dozvolu prebacit?
Ne nužno G43, dal se npr. i pištolj (Mauser HSc) može također prebacit na bilo kakvu drugu dozvolu sa te?
Re: Prebacivanje dozvole?
kako ja znam ,prijatelj kada je zelio prebaciti stari mauser-koka na tu dozvolu
kolektorsku ,morao je zaliti cjev tj unistiti mogucnost pucanja
tako i da se papiroloski moze to prebaciti ostaje ti problem unistenog oruzja
kolektorsku ,morao je zaliti cjev tj unistiti mogucnost pucanja
tako i da se papiroloski moze to prebaciti ostaje ti problem unistenog oruzja
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Oruzje A kategorije mora se onesposobiti svakako za kolekcionare.
Oruzje B kategorije, ne mora, premda ponegdje to rade.
Sve u svemu, ako je pitanje prebaciti ispravno oruzje B kategorije sa kolekcionarskog na lovacko, uz uvjet da nije onesposobljeno:
Moze, ako osoba zadovoljava zkonske uvjete kao lovac.
Poluautomatsko kod registricije za lovacko mora imati spremnik ogranicen na 2 metka.
Oruzje B kategorije, ne mora, premda ponegdje to rade.
Sve u svemu, ako je pitanje prebaciti ispravno oruzje B kategorije sa kolekcionarskog na lovacko, uz uvjet da nije onesposobljeno:
Moze, ako osoba zadovoljava zkonske uvjete kao lovac.
Poluautomatsko kod registricije za lovacko mora imati spremnik ogranicen na 2 metka.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Oružje koje je registrirano na kolekcionarsku dozvolu, prema ZoO nemože se više prebacivati na "radno".
Ako neko ima više informacija da može - članak - točka - stavak dajte postajte, puno bi pomoglo.

Ako neko ima više informacija da može - članak - točka - stavak dajte postajte, puno bi pomoglo.
- Vucibatina
- Pozornik

Iz osobnog iskustva:
Mauser HSc - registriran temeljem odobrenja za sakupljanje starog oružja, PU Karlovačka. Potpuno funkcionalan.
Bio sam zainteresiran za kupnju, ali uz nabavnu dozvolu.
Prodavatelj je provjerio u svojoj PU - ne može, provjerio sam i ja u Rijeci. Opet isti odgovor.
Nemam konkretan članak zakona ali praksa prilično jasno pokazuje da je proces prebacivanja na kolekcionarsku jednosmjeran.
Mauser HSc - registriran temeljem odobrenja za sakupljanje starog oružja, PU Karlovačka. Potpuno funkcionalan.
Bio sam zainteresiran za kupnju, ali uz nabavnu dozvolu.
Prodavatelj je provjerio u svojoj PU - ne može, provjerio sam i ja u Rijeci. Opet isti odgovor.
Nemam konkretan članak zakona ali praksa prilično jasno pokazuje da je proces prebacivanja na kolekcionarsku jednosmjeran.
-
DTVPSOLIDER
- Razvodnik

Da li netko ima novijih iskustava u vezi ovoga? Čini mi se da je netko napisao da je uspio to, ali ne mogu pronaći.
The truth is hate to those who hate the truth.
Ja koliko vidim po oglasima oni koji prodaju oružje na kolekcionarskim dozvolama isto prodaju samo imateljima istih kolekcionarskih dozvola, negdje čak i navode da ne prodaju na redovne nabavne dozvole. E sad da li postoji kakva obilaznica ne znam...pretpostavljam da su se i oni koji prodaju preko kolekcionarske dozvole također raspitali o regulativama za prodaju istog.
Kad je na kolekcionarskoj moze se prodati samo kolekcionaru....
BUM BUM...
Ma znam to, ali ja bih prebacio kao kolekcionar na sportsku.
Sad po novom zakonu opet nastaje kaos sa kolekcionarstvom, pa bi svašta moglo biti moguće.
Sad po novom zakonu opet nastaje kaos sa kolekcionarstvom, pa bi svašta moglo biti moguće.
The truth is hate to those who hate the truth.
-
Dado Tornado
- Razvodnik

Bok, ja sam prije dva tjedna pronašao walter p38 sa ustaškim grbom i htio ga prebacit na kolekcionarsku jer je na nabavnoj nema teorije mora se bušit i poslat i zagreb na neki institut da ga tamo fotografiraju stotinu peripetija ajd onda ču izvadit nabavnu pa ga kupit e ne može kad imam nekoliko komada oružja a za osobnu zaštitu možeš imat samo jedan a bojim se prodat da nebi izgubio dozvolu za nošenje koju imam kod nas je totalni cirkus što se tog tiće treba nas sve razoružat.
Kolega, dobar si kada imas dozvolu za nosenje! To rijetki imaju!
BUM BUM...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Bereben, ne treba na tome zavidjeti.
i ta ima ogranicenja, samo jedno oruzje obicno upisano, nema mogucnosti za evopsku oruznu propusnicu, pema zakonu za takvo nije dozvoljeno punjenje (reloading), itd, itd...
Ja osobno na tome ne zavidim nikome, a pogotovu onome ko ima realan razlog za takvu dozvolu.
i ta ima ogranicenja, samo jedno oruzje obicno upisano, nema mogucnosti za evopsku oruznu propusnicu, pema zakonu za takvo nije dozvoljeno punjenje (reloading), itd, itd...
Ja osobno na tome ne zavidim nikome, a pogotovu onome ko ima realan razlog za takvu dozvolu.
Turn better into best!
Sve to stoji prijatelju, ali ja ulazim u srz toga, a to je da takvu dozvolu imaju najvise oni koji i nisu ugrozeni(cast iznimkama)... Meni neki dan jedan koji ju ima kaze da pistolj unutar EU nosi kud hoce, e sada jel laze ne znam....
BUM BUM...
To nije istina, po novom zakonu imaš kolekcionarsku dozvolu kategorije B i oružje može biti ispravno(ne smije se koristiti), isto tako nema ograničenja u količini oružja, nebitno je o kojoj se dozvoli radi.Dado Tornado wrote:Bok, ja sam prije dva tjedna pronašao walter p38 sa ustaškim grbom i htio ga prebacit na kolekcionarsku jer je na nabavnoj nema teorije mora se bušit i poslat i zagreb na neki institut da ga tamo fotografiraju stotinu peripetija ajd onda ču izvadit nabavnu pa ga kupit e ne može kad imam nekoliko komada oružja a za osobnu zaštitu možeš imat samo jedan a bojim se prodat da nebi izgubio dozvolu za nošenje koju imam kod nas je totalni cirkus što se tog tiće treba nas sve razoružat.
Sa starom kolekcionarskom dozvolom možeš sakupljati oružje proizvedeno prije 1899(ima nova definicija starog oružja), ne znam sada napamet , ili trajno onesposobljeno oružje, zato su ti vjerovatno rekli da moraš trajno onesposobiti.
Moraš traži kolekcinarsku dozvolu kategorije B.
Članak 78.
Građanin kojem je prije stupanja na snagu ovoga Zakona izdano odobrenje za sakupljanje starog oružja može nastaviti sakupljati staro oružje na temelju tog odobrenja, a ako namjerava sakupljati oružje kategorije B i ostalo oružje kategorije C, dužan je ishoditi odobrenje za sakupljanje oružja kategorije B i odobrenje za sakupljanje oružja kategorije C prema odredbama ovoga Zakona.
Članak 6.
28) staro oružje je oružje proizvedeno prije 1899. godine
Ok! A sto je sa onim koji zele sakupljati staro oruzje, a nemaju "staru" dozvolu?
BUM BUM...
Traži novu dozvolu, i pročitaj zakon, sve piše , imaš dva tipa kolekcionarske dozvole , kolekcionar B i kolekcionar C, na kolekcionarskoj Dozvoli B možeš sve sakupljati svo oružje kategorije B , možeš staviti Luger iz 1914 i isto tako možeš staviti CZ Shadow II , jedino to oružje možeš samo sakupljati ne možeš ga koristiti niti za njega nabavljati municiju. Prodati možeš i bilo kome tko ima dozvolu za sakupljanje B ili nabavnu dozvolu isto tako možeš sebi prebaciti na dozvolu za lov ili sl.
Dobro, a na sto staviti npr. spagina? Ja imam staro odobrenje i recimo da mogu na njega. Sto tko nema staro? Spagin nije kategorija B, nego bi onda logicno bilo da se blokira kada prelazi u C kategoriju, ali tada vise nema kolekcionarsku vrijednost?! Imaju li vlasnici starih odobrenja prednosti posto imaju stara odobrenja? Malo je ovo zakomplicirano!
BUM BUM...
Na k...c!!berbenn wrote:Dobro, a na sto staviti npr. spagina? Ja imam staro odobrenje i recimo da mogu na njega. Sto tko nema staro? Spagin nije kategorija B, nego bi onda logicno bilo da se blokira kada prelazi u C kategoriju, ali tada vise nema kolekcionarsku vrijednost?! Imaju li vlasnici starih odobrenja prednosti posto imaju stara odobrenja? Malo je ovo zakomplicirano!
Objašnjavao sam prije novog zakona šta će se desiti ali neki su imali svoje tumaćenje, novim zakonom je zabranjeno oružje kategorije A (u starom zakonu je Špagin bio staro oružje) i definirano je što je staro oružje i kako se može koristiti stara kolekcionarska dozvola, a sad da li je to stečeno pravo pa se i dalje smije imati oružje kategorije A u ispravnom ili djelomično ispravnom stanju na staroj dozvoli za sakupljanje nisam siguran, ima neko tumačenje gdje ga treba trajno onesposobiti po novom zakonu i pravilniku, te prijaviti i voditi evidenciju.
Jedno je sigurno, stara kolekcionarska dozvola ne može se više koristiti za oružje proizvedeno poslije 1899 godine i točka. Tu u Zagrebu trenutno ne dopuštaju da se išta sa stare kolekcije(inace ima više starih kolekcija ne samo 1) prebaci na novu kolekcionarsku dozvolu kategorije B , niti da se prebaci na oružni list, isto tako trenutno je stanje da je to stečeno pravo (osim oružja kategorije A) koje je trenutno zamrznuto, nema prodaje i razmjene). Tako tumače u MUP-u.
Ja mislim da nije ispravno tumačenje zakona (osim ovog djela o kategoriji A) , e sad bi bilo dobro da netko uputi službeni upit što sa starom kolekcijom i na koji način se sa njom smije koristiti i sl. , meni je uglavnom dosta borbe sa vjetrenjačama.
Na e-savjetovanju kod prijedloga zakona bila su postavljena ta pitanja na koja nije dano adekvatno obrazloženje.
Last edited by Berto on 02 Dec 2018, 12:55, edited 1 time in total.
Ovo pročitati sa razumjevanjem , članci su iz novog zakona.
Članak 78.
Građanin kojem je prije stupanja na snagu ovoga Zakona izdano odobrenje za sakupljanje starog oružja može nastaviti sakupljati staro oružje na temelju tog odobrenja, a ako namjerava sakupljati oružje kategorije B i ostalo oružje kategorije C, dužan je ishoditi odobrenje za sakupljanje oružja kategorije B i odobrenje za sakupljanje oružja kategorije C prema odredbama ovoga Zakona.
Članak 6.
Članak 78.
Članak 6.