Karabin .308 trilema
Karabin .308 trilema
Pozdrav....ja sam Damir ..47 god iz okolice ZG.
Imam trilemu ako netko može pomoći....
Kupujem novi karabin u kalibru 308 w i ne mogu se odlučiti. Po pušku se definitivno ide u Austriju.
Sabatti Rover (s rupom na kundaku) 816 EUR
Bergara B14 sporter ...680 EUR
Howa 1500 ....650 EUR.
Takve su ponude.
Nije bitno sad tih nekoliko eura ali se ne mogu odlučiti....
Sve imaju kompozitni kundak....crne....i nekak sam najviše za Howu.
Molim mišljenje....
Imam trilemu ako netko može pomoći....
Kupujem novi karabin u kalibru 308 w i ne mogu se odlučiti. Po pušku se definitivno ide u Austriju.
Sabatti Rover (s rupom na kundaku) 816 EUR
Bergara B14 sporter ...680 EUR
Howa 1500 ....650 EUR.
Takve su ponude.
Nije bitno sad tih nekoliko eura ali se ne mogu odlučiti....
Sve imaju kompozitni kundak....crne....i nekak sam najviše za Howu.
Molim mišljenje....
Re: Karabin .308 trilema
Koja najmjena je na prvom mjestu, lov ili streljastvo ? O namjeni ti ovisi koliko ces jos love morati potrostiti da bi se mogao kvalitetno time baviti....
- dobra optika cca 1000 Eur
- weaver sina - cca 1000 Kn
- ringovi za optiku - celik cca 1200 Kn
- puskarski radovi ???
- srednje dobre nozice - cca 100 Eur
- futrola ili kufer ???
- itd...
Sretno !
- dobra optika cca 1000 Eur
- weaver sina - cca 1000 Kn
- ringovi za optiku - celik cca 1200 Kn
- puskarski radovi ???
- srednje dobre nozice - cca 100 Eur
- futrola ili kufer ???
- itd...
Sretno !
Nemoguće je Nemoguće
Prvenstveno lov. Samo za čeku. Za pogon je zastava 8x57.
Šina je kod Austrijanca 50 eura (za Howu ) a montaža gratis. Sabatti ima šinu, a za Bergaru još ne znam.
Šina je kod Austrijanca 50 eura (za Howu ) a montaža gratis. Sabatti ima šinu, a za Bergaru još ne znam.
Meni je Howa skroz ok.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Bergara nema sinu (osim ako je ne daju na neki od modela koji mi nije poznat).
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ako je tako ja bih odabrao Howu.svabo13 wrote:Prvenstveno lov. Samo za čeku. Za pogon je zastava 8x57.
Pristojna kvaliteta za ulozeni novac, puno dodatne opreme na trzistu ,( Remington 700 seija) ,
Predpostavljam da ces uzeti Varmint cijev, ne onaj model sa slamkom !
Nemoguće je Nemoguće
Evo da se konačno javim. U subotu dogovorena Howa za pon. Dođem ujutro u Graz,....i veli tip...prodano. Za popi....
Uglavnom u slo. kupljena Bergara B14 sporter, picantinny šina, nosači optike fi 30, i optika Delta classic 3-12x56....
Montaža šine i optike besplatna. Došlo me sve koliko bi me došla samo puška u ZG. Toliko o našim trgovcima.
Sve izgleda dobro, nije još isprobano....i nadam se da bu dobro služilo.....
Jel ima preporuka za municiju......308...da je tvrđe zrno...
Uglavnom u slo. kupljena Bergara B14 sporter, picantinny šina, nosači optike fi 30, i optika Delta classic 3-12x56....
Montaža šine i optike besplatna. Došlo me sve koliko bi me došla samo puška u ZG. Toliko o našim trgovcima.
- jolly
- Cinker - bojna

Cestitam na nabavci!
Po meni, za lov, norma oryx, 180 graina.
Odustao sam od njega samo zbog cijene, i nisam ni naletio na neko bolje streljivo naknadno. ALi po performansama za srnjaka i divlju svinju, bez zamjerke.
Ako cijena igra preveliku ulogu, onda uzmi od nekog proizvodjaca, nesto u srednjem nivou cijene, mozda nesto poput bellota PTS, ili od Geca. Premda ako malo pucas kroz godinu, samo u lovu, onda je cijena premium metka zanemariva (ako govorimo o godisnjem pucanju desetak metaka godisnje).
Svaki proizvodjac danas nudi streljivo u nekoliko cjenovnih nivoa.
Najjeftinije streljivo nacelno nema nikakvu kontrolu fragmentacije, to je samo olovo i kosuljica, srednja cijena su iznutra lokirana zrna, sa unutrasnjim radialnim prstenovima (PTS, na pr), a premium zrna: to su najskuplja i u tri varijante: bondirana (kao oryx), monolitna kao TSX, odonsono dvokomorna kao H-mantel od rws, ili partition od noslera.
Prije upucavanja na oryx (ili nesto drugo), preporucio bih da uzmes neko najjeftinije streljivo, na pr. bellot fmj, 8kn, komad - kutija 50 komada. Prvo upucaj pusku na fmj, izgustaj se s time na streljani da upoznas i isporbas pusku i malo razradis cijev, a onda samo prepucaj na oryxa i to je to.
Uzgred budi receno, za bergaru, procitaj instrukcije. Proizvodjac preporucuje razradu cijevi (barrel break in), i za to ti treba cca 50tak metaka, pa to odradi sa fmj, na streljani. Procedura ispaljivanja i ciscenja ce ti biti u instrukcijama. Inace to spominjem prema instrukcijama za Bergaru b14 HMR, ali i za ovu je vjerojatno isto
Po meni, za lov, norma oryx, 180 graina.
Odustao sam od njega samo zbog cijene, i nisam ni naletio na neko bolje streljivo naknadno. ALi po performansama za srnjaka i divlju svinju, bez zamjerke.
Ako cijena igra preveliku ulogu, onda uzmi od nekog proizvodjaca, nesto u srednjem nivou cijene, mozda nesto poput bellota PTS, ili od Geca. Premda ako malo pucas kroz godinu, samo u lovu, onda je cijena premium metka zanemariva (ako govorimo o godisnjem pucanju desetak metaka godisnje).
Svaki proizvodjac danas nudi streljivo u nekoliko cjenovnih nivoa.
Najjeftinije streljivo nacelno nema nikakvu kontrolu fragmentacije, to je samo olovo i kosuljica, srednja cijena su iznutra lokirana zrna, sa unutrasnjim radialnim prstenovima (PTS, na pr), a premium zrna: to su najskuplja i u tri varijante: bondirana (kao oryx), monolitna kao TSX, odonsono dvokomorna kao H-mantel od rws, ili partition od noslera.
Prije upucavanja na oryx (ili nesto drugo), preporucio bih da uzmes neko najjeftinije streljivo, na pr. bellot fmj, 8kn, komad - kutija 50 komada. Prvo upucaj pusku na fmj, izgustaj se s time na streljani da upoznas i isporbas pusku i malo razradis cijev, a onda samo prepucaj na oryxa i to je to.
Uzgred budi receno, za bergaru, procitaj instrukcije. Proizvodjac preporucuje razradu cijevi (barrel break in), i za to ti treba cca 50tak metaka, pa to odradi sa fmj, na streljani. Procedura ispaljivanja i ciscenja ce ti biti u instrukcijama. Inace to spominjem prema instrukcijama za Bergaru b14 HMR, ali i za ovu je vjerojatno isto
Turn better into best!
Napravi kako ti je kolega savjetovao, a nakon toga probaj Geco plus. Cijena, kvalitet i odlično zrno. Norma je jednostavno preskupa za ono što nudi, jedino kupiti zrna pa puniti sam po želji. Geco daleko najisplativiji po svemu, počeo se prodavati nemilo kod nas u svim kalibrima pa su mu gadovi digli cijenu. Inače na početku mu je cijena bila u rangu Belota, malo više. Sad je oko 15 kn za 8x57, u Slo je jeftiniji.svabo13 wrote:Evo da se konačno javim. U subotu dogovorena Howa za pon. Dođem ujutro u Graz,....i veli tip...prodano. Za popi....
Gledao Geco plus u Sloveniji. Mislim da je cijena ko i kod nas. U slo. je kutija 45 eur. a mislim da je u lovcu 320 kn (.308)
Evo puška isprobana....rađeno po uputstvima.
PPU Grom...vrlo loše. Grupa na 100 m....10 cm. Ali zato Hornady...odličan. Grupa 2,5 cm....ja prezadovoljan i ne kupujem ubuduće ništa drugo.
PPU Grom...vrlo loše. Grupa na 100 m....10 cm. Ali zato Hornady...odličan. Grupa 2,5 cm....ja prezadovoljan i ne kupujem ubuduće ništa drugo.
Ja kupio po 42 eura (donio mi frend iz Slo.), Iako navodno ima i po 36 e . Ovo mu je bilo usput pa nisam gledal na par e.
- jolly
- Cinker - bojna

Slovarms u Divaci ima u ponudi. Mozda je kolega gdje drugdje kupio.
Turn better into best!