NABAVNA DOZVOLA
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Re: NABAVNA DOZVOLA
Jesi siguran?
Ispravi me ako griješim, no nabavna dozvola je odobrenje za nabavu oružja i nema veze s držanjem ili nošenjem-
Pozdrav svima!
Ispravi me ako griješim, no nabavna dozvola je odobrenje za nabavu oružja i nema veze s držanjem ili nošenjem-
Pozdrav svima!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ne sasvim, odnosno mislim da ce na nabavnoj dozvoli pisati:
- pistolj
- sportski pistolj
- lovacki pistolj
Isto i za pusku
Vrsta oruzja je unarpijed definirana zahjtevom za nabavnu dozvolu (svrha nabavke - sport, lov, osobna zastita)
A kasnije zaokruzena u oruznom listu, na OL za drzanje, ili OL za drzanje i nosenje
- pistolj
- sportski pistolj
- lovacki pistolj
Isto i za pusku
Vrsta oruzja je unarpijed definirana zahjtevom za nabavnu dozvolu (svrha nabavke - sport, lov, osobna zastita)
A kasnije zaokruzena u oruznom listu, na OL za drzanje, ili OL za drzanje i nosenje
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Po onom sto pise u nabavnoj zna se sto ce pisati u oruznom listu. Ako pise svrha lov onda ce u oruznom pisati lovacki pistolj ili puska, ako pise svrha sport onda ce u oruznom pisati sportski pistolj, a ako pise svrha samoobrana onda ceu oruznom pisati pistolj, s tim da oruzni list tada moze biti samo za drzanje ili drzanje i nosenje, a posto kolega navodi da je dobio za DiN onda valjda zna sto je zaokruzio u zahtjevu za nabavnu. Ja kada trazim za neki pistolj koji nije u lov. kalibru dobijem svrhu samoobrana, ali je oruzni samo za drzanje jer nemam vezu niti ispunjavam uvjete, a ne ispunjava ih nitko) za dobiti DiN! A kada trazim za samoobranu i pravi kalibar, tj. kada trazim za DiN, onda mi pise ODBIJENO, ha ha ha....te platim taksu i potpisem izjavu da se slazem sto mi je odbijeno!
BUM BUM...
Naravno da sam siguran jer sam i tražio DIN i nisam ni napisao obrazloženje.Znači kad mogu nosit državni pištolj mogu i svoj jer bi u suprotnosti bio apsurd.dejandlesk wrote:Jesi siguran?
Pozdrav svima!
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Prijatelju, sretno ti bilo!
Nažalost, apsurdi su u našoj zemlji više nego česti. Nemam ništa protiv nošenja oružja, dapače, mislim da bi bilo korisno za sigurnost nacije, no zakonodavne strukture ne dijele moje mišljenje. Bit ću vrlo sretan kad dobiješ DiN, jer će to značiti pozitivne pomake za sve nas.
Pozdrav svima!
Nažalost, apsurdi su u našoj zemlji više nego česti. Nemam ništa protiv nošenja oružja, dapače, mislim da bi bilo korisno za sigurnost nacije, no zakonodavne strukture ne dijele moje mišljenje. Bit ću vrlo sretan kad dobiješ DiN, jer će to značiti pozitivne pomake za sve nas.
Pozdrav svima!
Pozdrav svima na forumu !
Clan sam streljackog kluba i bavio sam se streljastvom (zracno oruzje). Sad radim prvu nabavnu za vatreno oruzje.
Zanima me ovaj dio o ljecnickom pregledu. Iskreno, neda mi se kopat sad po zakonu pa ako mi moze netko samo sa par recenica objasnit.
Da li moram radit ljecnicki pregled ili se moze predat samo potvrda od osobnog ljecnika da sam zdrav i cool?
Clan sam streljackog kluba i bavio sam se streljastvom (zracno oruzje). Sad radim prvu nabavnu za vatreno oruzje.
Zanima me ovaj dio o ljecnickom pregledu. Iskreno, neda mi se kopat sad po zakonu pa ako mi moze netko samo sa par recenica objasnit.
Da li moram radit ljecnicki pregled ili se moze predat samo potvrda od osobnog ljecnika da sam zdrav i cool?
Pozdrav i dobrodošao na forum!
Da, morati ćeš obaviti liječnički pregled, s obzirom da ti je ovo prva nabavna dozvola. Ideš tamo gdje se obavljaju pregledi i za vozačke i drugo. Ali prije toga otiđi u mup, oni će ti tamo sve objasniti, a možeš ih i pitati ako imaš nejasnoća.
Ukratko, za sportsku dozvolu će ti trebati potvrda HSS-a da si aktivni natjecatelj. To možeš dobiti i ako se natječeš sa zračnim, trebaš napraviti zahtjev preko svog kluba, i to će te koštati 200kn. U mupu ćeš im onda dati potvrdu HSS-a, potvrdu sa liječničkog, popuniš tamo formular za zahtjev za nabavnu, biljezi i to je to.
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
Da, morati ćeš obaviti liječnički pregled, s obzirom da ti je ovo prva nabavna dozvola. Ideš tamo gdje se obavljaju pregledi i za vozačke i drugo. Ali prije toga otiđi u mup, oni će ti tamo sve objasniti, a možeš ih i pitati ako imaš nejasnoća.
Ukratko, za sportsku dozvolu će ti trebati potvrda HSS-a da si aktivni natjecatelj. To možeš dobiti i ako se natječeš sa zračnim, trebaš napraviti zahtjev preko svog kluba, i to će te koštati 200kn. U mupu ćeš im onda dati potvrdu HSS-a, potvrdu sa liječničkog, popuniš tamo formular za zahtjev za nabavnu, biljezi i to je to.
The truth is hate to those who hate the truth.
Nema na čemu. Sretno!
Pošto ne vidim u prethodnim postovima, a nakon donošenja novog zakona, pitanje:
Imam oružni list (držanje) i pištolj još od 1995., produžio liječnički prije godinu-dvije, no htio bih uzeti novi.
Procedura? Samo tražim dozvolu za nabavu u MUP-u ili još nešto trebam?
Thnx.
p.s. gdje najpovoljnije uzeti Glock (novi!)
Imam oružni list (držanje) i pištolj još od 1995., produžio liječnički prije godinu-dvije, no htio bih uzeti novi.
Procedura? Samo tražim dozvolu za nabavu u MUP-u ili još nešto trebam?
Thnx.
p.s. gdje najpovoljnije uzeti Glock (novi!)
U zahtjevu se navodi razlog zbog kojeg se traži nabavna dozvola. Lov, sport ili osobna zaštita.
Za lov treba lovački ispit (zapravo naljepnica u knjižici), za sport potvrda streljačkog saveza, a za osobnu zaštitu je policijsko diskrecijsko pravo za odobrenje ili odbijenicu.
Za lov treba lovački ispit (zapravo naljepnica u knjižici), za sport potvrda streljačkog saveza, a za osobnu zaštitu je policijsko diskrecijsko pravo za odobrenje ili odbijenicu.
Kada se odlucuje da li ce se dati dozvola za DiN za osobnu sigurnost, odlucuje li o tom Zagreb za svaku PU, ili svaka PU sama za sebe? Slusam razlicite verzije pa mi nije logicno. Po mojoj logici bi realno bilo da svaka PU odlucuje sama!
BUM BUM...
To bih i ja volio znati. U mojoj PU su rekli da se sada odlučuje u Zagrebu. Nisam siguran da li samo za DiN ili i za D.
Mislim da to kazu samo da odgovore na pitanje.... Da se rijese nas "dosadnih"! Ako u zakonu pise "po slobodnoj procjeni komisije", logicno je da je komisija iz tvoje PU koja te vec zna i koja moze odlucit o tebi. Ali neka ipak odgovori neko ko zna....
BUM BUM...
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Činjenica je da je problem najlakše riješiti da ga maknemo od sebe i prebacimo nekom drugom. Kad dobiješ odgovor da se odlučuje u ZG, onda obično više ništa ne pitaš..... 
Sve jasno. Brigo moja prijedji na drugoga i onda na silu moras povjerovat u nesto sto nije istina.
BUM BUM...
Zahtjev se predaje u lokalnoj PP koja dalje proslijedi PU ako već ne živite u gradu koji ima PU. Ta PU vodi proces i donosi odluku o zahtjevu a u slučaju negativne odluke pa žalbe predmet se prosljeđuje u Zagreb.
No, živimo gdje živimo pa je meni je zahtjev prvo odbijen u lokalnoj PP. Nakon toga je ipak prihvaćen i proslijeđen PU. Nakon mjesec dana pozvan sam u PP na očitovanje gdje sam obaviješten da je komisija u PU odbila zahtjev. No kada sam išao u PU provjeriti zašto je zahtjev odbijen dobio sam informaciju da zahtjev nije odbijen jer do njih nikada nije ni došao. Lokalna PP me izigrala. Pa onda ide žalba. Pa onda predmet seli u ZG.
No, živimo gdje živimo pa je meni je zahtjev prvo odbijen u lokalnoj PP. Nakon toga je ipak prihvaćen i proslijeđen PU. Nakon mjesec dana pozvan sam u PP na očitovanje gdje sam obaviješten da je komisija u PU odbila zahtjev. No kada sam išao u PU provjeriti zašto je zahtjev odbijen dobio sam informaciju da zahtjev nije odbijen jer do njih nikada nije ni došao. Lokalna PP me izigrala. Pa onda ide žalba. Pa onda predmet seli u ZG.
Jbg, izgleda da u tvojoj županiji treba ići direktno u PU. Ja ne bih htio imati nikakve veze s tom PP. U PU bi možda realno raspravili o tvom zahtjevu, tko zna kako će to proći u Zagrebu.
Svatko tumaci na svoj nacin. Neki kazu da PU rjesava sama, neki da potvrdjuje Zagreb. Ni sam ne znam sto je tocno, ali mislim, tj. uvjeren sam da veza rjesava sve i da je kako kome i kako u kojoj PU. A to nije fer. Isto tako nije fer da dozvolu za DiN smiju imati samo pripadnici(sadasnji ili bivsi) vojske, policije, carine, soe. Ima itekako kvalitetnih ljudi koji svacim zasluzuju ovu dozvolu i mislim da bi se o njenom dobivanju dalo pricati i pozabaviti koje uvjete postaviti da se dobije. Jer ovo, ponavljam, nije fer!
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!
U neku ruku je fer, jer aktivni policajac je naoružan non stop svakako. Znači provjerena stvar, službena osoba koja zna kako se ponašati s oružjem. Dok za nekoga tko traži prvi put tek tako, teško je utvrditi stvarne razloge i potrebe. Kome treba za sport, dobije za držanje i to mu je sasvim dovoljno. Kao lovačko pomoćno ide, s time da se može nositi i koristiti samo u lovu ili na streljani. Opet ok, ovo za samoobranu je diskutabilno jer imaš frikova koji bi rado hodali naoružani po gradu. Srećom pa ne živimo u zemlji gdje je to stvarno potreba. Ja imam tri komada za DiN pa ne nosim okolo ni jednog, eventualno kad idem negdje na put dalje i to je to.