NABAVNA DOZVOLA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Re: NABAVNA DOZVOLA

Post by berbenn » 07 Apr 2019, 19:26

Iggy, sve stoji sto kazes, kako u ovom postu tako i inace na forumu.... Ali upravo zbog tih frikova ovakvu dozvolu ne mogu imati oni koji je zaista zele. Nisam da se takva dozvola daje bas, a ma bas svakom lovcu i clanu streljackog kluba te svakom onom tko pozeli, ali.... To kao sto ti ne nosis oruzje svaki dan, najvjerovatnije ni netko drugi ne bi, a volio bi ju imati! Ni ja ga ne bih nosio svaki dan, ali eto, neko zadovoljstvo bih imao. Recimo, ja sam godisnje deset puta u srcu Velebita...Zasto ja kao strastveni ljubitelj prirode, lovac, osoba sa jako puuuuno oruzja, osoba sa polozenim nekim ispitima vezano za lov(to pisem jer je i to jedan vid da sam otisao malo dalje), clan streljackog kluba, aktivan pucac, osoba koja posjeduje sve kolekcionarske dozvole ne smijem legalno sa sobom imati pistolj u Velebitu? Osoba sam koja ima grč ukoliko radi nesto mimo zakona STOGA LOVACKI PISTOLJ NI NE POMISLJAM UZETI SA SOBOM.. Zasto kada se motorom vozim nekim cestama gdje nema civilizacije ne mogu ispod pazuha imati pistolj? Zakon poznam, znanja o oruzju imam za klasu vise od obicnih lovaca i strijelaca, svoj zivot sam podredio oruzju, doslovno ga obozavam. Fali mi JEDINO OVA DOZVOLA, a jadan sam sto zivim u Hrvatskoj u kojoj se zakon tumači za svakog posebno. Jer kada ja upoznam na streljani balavca od 24 godine, koji nije u nijednoj sluzbi vec ima "tatu", a ja sa 40 godina mu po volji, zelji i znanju mogu biti mentor, nemam dozvolu! Pistolj sigurno nikad ne bih vadio, dapace, koliko cijenim moje oruzje do sada, jos bih i jace, jer san svjestan da ga imam, a ne smijem.
Sto se tice tvoje tri dozvole, mozda si policajac pa tebi daju, ali sam svjedok da u svakoj policijskoj upravi nije isto, obocnim gradjanima daju samo jedan, u nekima vise. A to me boli sto svima nije isto!
BUM BUM...

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 08 Apr 2019, 21:42

U mojoj PP nema tih problema, kad dobiješ dozvolu ne pita te nitko koliko ćeš komada. Što je i normalno, pogotovo za nas s dugim stažem u službi i lovu. Prije je bilo besmisleno jer sam naoružan 24 sata zapravo, doma pun ormar oružja i za sljedeće se radi sve kao da prvi put tražim! Još sam bio i više zakinut, jer je moj načelnik morao potpisati suglasnost za moju nabavnu! Nigdje veze ni logike, ali eto. Mislim da ti kao lovac i kolekcionar s puno oružja čak bi mogao i nekako izganjati dozvolu, teško ali bi se moglo. Ja mogu jer sam još uvijek u službi, pa nosio privatni ili službeni sasvim je svejedno. Ali ako Bog da pa odem u mirovinu, morati će sve pod lovačko. Razumijem te u potpunosti, ja sam na pištolj navikao i osjećam se nekako sigurnije kad ga imam sobom. Iako je to rijetko i svega par puta u godini, ali nikad ne znaš. Lijepo je biti slobodan i nositi svoje oružje. Nego imaš budala svakakvih, koji nisu ni za držanje ni korištenje klupskog na streljani, a kamo li za nošenje. Pištolj je vrag, može pomoći ali i zaviti sve u crno. Iako sam ja stava da je bolje da pod zemlju ide netko drugi nego ja, komplikacije oko toga su ogromne. Policajac upotrijebi pištolj po zakonu, pa sto nejednakih. Odmah ga razapnu ko Isusa i traže dlaku u jajetu. Najbolje da ne nosimo oružje nikako, kad poginemo manja je frka nego za kakvog idiota. Pa za krivi pokret u USA te policajac ubije ko zeca i nikome ništa, kod nas ti visi otkaz ako ga povučeš za rukav i pošpricaš sprejem. Sve se detaljno analizira i traži moguće prekoračenje ovlasti, pogotovo ako je nečiji. A kod nas svaki drugi ima nekoga.

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 08 Apr 2019, 22:36

Sve je tocno kako kazes. To je apsurd, da kriminalac ima veca prava nego policajac. Ja sam toliko tuzan glede te dozvole da mi je ova tvoja izjava u kojoj kazes da bi je mozda i mogao izganjati odmah zagolicala mastu. Toliko je zelim, opisat ti ne mogu. Zalosno je imati 5 ormara punih, znanja u rangu najjaceg puskara pa jos vise, prakse itekako puno, a dozvole nikako. To kada odes u mirovinu mozda nece biti da ce sve na lovacko. Nece. Vidis, to u mojoj PU odrade uredno za razliku od drugih stvari i bivsi policajac dobije dozvolu bez problema. Oooogromna je razlika od uprave do uprave. Svjestan sam da kolicina oruzja ne moze biti alibi za dobivanje dozvole, ali sam zalostan sto se ostale kvalitete postenog hrvatskog gradjanina ne uvaze i coviku koji zivi legalno i moralno ne daju gust da uziva u necem koje osim obitelji voli najvise na svitu.... A mafiji daju da gustaju na svoj nacin i bogate se. A ja ne mogu dobit dozvolu da zadovoljim srce i dusu. Ovo govorim u ime sebe i svih istomisljenika!
BUM BUM...

RANGER94
Skupnik
Skupnik

Post by RANGER94 » 08 Apr 2019, 22:50

Kolega berbenn,
u potpunosti se slazem sa vama. Tocno razumijem osjecaj o kojem pisete jer sam u jako slicnoj situaciji po opisu kao i vi. Jednostavno ni ja do sada nisam pronasao modus kako doci do dozvole, osim sto sam nakon par obecanja imao samo odbijenice. Cujem i ja da se moze, ali nitko nece pomogne. To sto kolega Iggy kaze je vrlo vjerovatno moguce, ali ipak netko mora pripomoci, makar savjetom. Na nivou drzave sto se tice ovog pitanja ne funkcionira jednako u svim PU, a za naci neku rupu u zakonu neko mora pomoci. Caka ima sigurno, samo neko mora razumjeti nas obicne i istinske entuzijaste i ishodovati nacin da se do ovakvih dozvola moze!
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!

Ruda
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ruda » 09 Apr 2019, 08:16

Teško je pozvati se na bilo koji zakon kad opet PU ima zadnju riječ. Recimo kolega i ja smo tražili dozvole za DiN i uredno dobili kao pripadnici OSRH svako u svojoj PU. Dok treći kolega išao tražiti i nisu mu odobrili "jer mu ne treba to". A prije mjesec dana ovaj drugi kolega koji ima za DiN kupio još jedan pištolj i dali su mu ga samo za nošenje pod razlogom "imate već tri, ne treba Vam četiri". Isto tako sam dobio dopis iz ZG na kojem piše da po zakonu mogu tražiti za DiN i duge cijevi do kalibra 12.7x99 za samoobranu ali nakraju moja PU ima zadnju riječ. A kod nas se odobrava samo kratko naoruzanje. I tako da dok se ne uskladi da svaka PU ima parametre po kojima ce se u svakoj PU u RH razmatrati zahtjevi za dobivanje dozvola a ne da bude po osobnom misljenju pojedinaca tesko je bilo sto isposlovati

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 09 Apr 2019, 10:07

Ako im je model naoruzanih gradjana problem, onda nisu normalni. Jer svatko onaj tko posjeduje oruzje moze napravit glupost. E sada, sto bi bija problem da u Hrvatskoj jos izdaju parsto dozvola za DiN. Dapace, ja bi volija da sustav takve ljude cijeni i da se moze tako razmisljati. Znam da medju lovcima i strijelcima ima i labilnih, cak su neki i na na granici da nemaju oruzje,ali ima i onih koji odskacu od prosjecnih. Upravo o ovom pricam i trazim "pravdu". A vidim da nas ima i to ne puno sto je takodjer olakotna okolnost. Jedini je problem u tom sto ovo ne dopire do onih koji kroje zakon. Jer oni nas problem sigurno rijese sebi, a za nas ih nije briga. Ali opet tracak nade postoji jer svaki dan cujem da rupa ima i da se ipak mozda moze uspjeti
BUM BUM...

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 03 Nov 2019, 11:42

Pozz,
Jedno pitanje na brzinu , da ne kopam sad preko 55 stranica...

Napravio sam nabavnu dozvolu prije malo vise od 6 mjeseci. I kupio pusku za streljastvo.
Sad bi htio napravit jos jednu nabavnu jer sam ubo mozda drugu, bolju pusku. Sta treba od papira ponovo? Samo njihov formular ili moram i ponovo ljecnicki, potvrdu od kluba/saveza, itd..?

Hvala !

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

NABAVNA DOZVOLA

Post by Barut » 03 Nov 2019, 13:22

Liječnički ne, to vrijedi trajno sada.
Moraš izvaditi potvrdu HSS-a što ti može riješiti tvoj klub, a to će te doći 200kn. Te potvrde ne priznaju ako su starije od 6 mjeseci (neki kažu 3 mjeseca).
I naravno, ispuniti njihov formular, biljezi i sve što ide s tim.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 03 Nov 2019, 13:35

Znaci treba potvrda od kluba.

Ok, hvala za info ! :A25:

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 03 Nov 2019, 16:02

Nema na čemu.

Potvrda je od saveza, samo je moraš izvaditi preko kluba jer to daju samo ovlaštenim osobama u klubu.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 23 Jun 2020, 21:33

imam nedoumicu.
član sam HLS, imam lovačko oružje na DiN, položen lovački ispit.
član sam HSS i HSPS, položen sigurnosni ispit, nastupe na međunarodnim i državnim natjecanjima. imam sportsko oružje na D.

Ukoliko podnosim zahtjev za D ili DiN za samoobranu (znam za ovaj drugi da je borba s vjetrenjačama) moram li ponovno dokazivati znanje "pravilne uporabe" tj. moram li za ovakvu vrstu dozvole prolaziti osposobljavanje?

buni me članak 17.
Postojanje posebnog uvjeta raspolaganja tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i poznavanja propisa koji se odnose na posjedovanje oružja iz članka 11. stavka 3. točke 2. ovoga Zakona podnositelj zahtjeva dokazuje:

– za oružje kategorije B koje nabavlja radi bavljenja lovom – uvjerenjem o položenom lovačkom ispitu ili lovačkom iskaznicom, izdanima sukladno posebnom propisu o lovstvu

– za oružje kategorije B koje nabavlja radi bavljenja sportskim streljaštvom – potvrdom krovne organizacije koja vodi evidenciju svojih članova izdanom članu sportske streljačke organizacije ili kluba koji se aktivno bavi ili natječe u streljaštvu

– za oružje kategorije B koje nabavlja radi osobne sigurnosti – potvrdom o osposobljenosti za posjedovanje i pravilnu uporabu oružja koju izdaje nadležna ustrojstvena jedinica ministarstva nadležnog za unutarnje poslove ili ustanova i druga pravna osoba ili obrt koji imaju odobrenje ministarstva nadležnog za unutarnje poslove za obavljanje djelatnosti osposobljavanja građana za pravilnu uporabu vatrenog oružja.
Put your money where your mouth is.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 23 Jun 2020, 21:40

Za samoobranu ćeš dobiti samo za držanje.
Nećeš morati dokazivati osposobljenost,jer udovoljavaš Zakonu. :A25:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 23 Jun 2020, 21:51

Što konkretno namjeravaš nabaviti?

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 23 Jun 2020, 22:15

Mirok wrote:Što konkretno namjeravaš nabaviti?
pištolj?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 23 Jun 2020, 22:21

Koji kalibar?

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 23 Jun 2020, 22:32

Ja ne znam kako ćeš dokazati podebljano...

Članak 11.

(1) Nadležno tijelo izdat će podnositelju zahtjeva odobrenje za nabavu vatrenog oružja kategorije B radi bavljenja lovom, sportskim streljaštvom ili radi osobne sigurnosti ako ispunjava opće i posebne uvjete.

(2) Opći uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi su:

1. da je položila lovački ispit, ako vatreno oružje nabavlja radi bavljenja lovom ili da se aktivno bavi sportskim streljaštvom, ako vatreno oružje nabavlja radi bavljenja sportskim streljaštvom, o čemu mora priložiti odgovarajuće uvjerenje, potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz ili da ima opravdani razlog za nabavu oružja, ako oružje nabavlja radi osobne sigurnosti

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 23 Jun 2020, 22:36

Mirok wrote:Koji kalibar?
9X19, vjerojatno nešto od CZUB.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 23 Jun 2020, 22:38

Onda zatraži nabavnu dozvolu za lovački pištolj.
Tako ćeš dobiti za držanje i nošenje...........problem riješen!

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 23 Jun 2020, 22:40

frulica wrote: da ima opravdani razlog za nabavu oružja, ako oružje nabavlja radi osobne sigurnosti
naveo sam gore u postu da ne računam DiN jer živimo u polusocijalističkom sistemu u kojem se posjedovanje oružje smatra opasnošću za državu umjesto prednosti...nebitno, to je druga tema. Ako ne mogu dobiti ni za držanje onda sam stvarno bez komentara.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 23 Jun 2020, 22:45

Timmy ,pročitaj što sam ti napisao.

Post Reply