Razlika x56 i x45

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Sambo
Civil
Civil

Razlika x56 i x45

Post by Sambo » 10 Apr 2019, 19:53

Molim vas za mišljenje...nisam u mogućnosti da isprobam na terenu...kupujem novu optiku i zanima me da li je velika razlika u sumrak između x56 i x45? Budem ju koristil za čeku i štand. Radi se jednoj od ovih 2

https://www.optics-trade.eu/hr/catalog/ ... are/index/

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Re: Razlika x56 i x45

Post by Ajkoola77 » 12 Apr 2019, 10:35

Ne znam da li je link ispravan, al ja ne mogu vidit o kojim je modelima rijec.

Svojevremeno, bio sam na streljani sa kolegom iz kluba , u sumrak oko 19 h. On je imao Hawka 8-32x56 , a ja Sightrona 10-50x60. Pogledao sam metu kroz obje optike i razlika je bila ogromna. Kroz Hawka je bilo onako malo mracnije, dok je kroz Sightron bilo ko da je dan.

E sad, da li je to zbog razlike u promjeru optike ili je mozda zbog razlike u kvaliteti izmedju Hawka i Sightrona, boga pitaj.
Vjerujem da bi ti bio manji sumrak kroz optiku od 56 promjera.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 12 Apr 2019, 11:40

Ja imam zeiss 3-12x56, i isto tako sightron 10-50x60.
Zeiss (vjerojatno) ima kvalitetnije staklo, ali i bolju vidljivost u sumrak.

Inace, ako zanemarimo kvalitetu stakla, ovaj sportski sightron nije optimiziran za gledanje u sumrak.

Kod optike promjenjive snage, najbolja se vidljivost u sumrak postize da se promjer prednje lece podijeli sa prosjecnim promjerom zjenice oka (priblizno 7mm).
recimo za Zeissa u ovom slucaju: 56/7mm = 8x
Pa je najbolje imati ga u sumrak na oko 8x povecanja, s tim da se to jos naknadno malo podesi prema realnosti i individualnosti oka pojedinca. (7 mm nije konstanta nego okvirna vrijednost)

ako uzmes ovog sightrona: 60/7 = 8.6X, tj, on nema tu mogucnost, jer mu je pocetno povecanje 10x.

Recimo, u struci, za drugi primjer: gdje treba dobra vidljivost u sumrak je nauticki dvogled.
Svi su fiksnog povecanja, 7x50.
Inace manje povecanje, 7x je radi tog da vibracije brodskog motora ne smetaju pri gledanju na umjerenom povecanju (da ne trese slika), ali omjer 50/7 je upravo radi propusnosti svjetla i gledanju u sumrak, ili u manjoj vidljivosti.
naravno, cijene variraju od proizvodjaca do proizvodjaca, (i o kvaliteti stakla) ali ovim je omjerom optimizirana je propusnost svjetla kod modela.

Kod lovnih optika, sa fiksnim povecanjem, na to treba takodjer obratiti paznju. (da budu 8x56, ili 7x50, ako su all round tip)

Inace, ni meni ne radi taj link, da mogu usporediti, prema pitanju.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 12 Apr 2019, 13:45

Ako je prioritet lov na standu: Delta Optical Titanium 1.5-9x45
Ako je prioritet lov na ceki, u sumrak: Delta Optical Titanium 2.5-15x56 HD SF

Ako su izjednaceni prioriteti: Delta Optical Titanium 2.5-15x56 HD SF

Zato jer ces se na standu vec nekako snaci sa povecanjem 2.5x, a ako u sumrak pofali svjetlosti sa ovom od 45mm, nema pomoci.
Plus racunaj eventualno i lov na mjesecini.... svaka zraka svjelosti ti treba. (ne spominjuci nikakve lampe i slicna nocna pomagala)

A opcionalno, ako je puska sa mehanickim nisanima, a 2.5x ti je jos uvjek - bas na prevelikom povecanju, jednostavno skines optiku.
(to pita, naravno, skidajucu montazu)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Sambo
Civil
Civil

Post by Sambo » 12 Apr 2019, 20:12

Tako i ja razmišljam jer bude više čeka nego štand ali onda opet s druge strane nikad ne znaš kakva bude godina po pitanju divljih svinja i koliko budem u situaciji da moram skidati optiku jer nisam baš za puno skidanja i montiranja bez obzira koliko je sama montaža kvalitetna...vise volim da je uvijek sve na svojem mjestu pa sam zato malo neodlučan

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 15 Apr 2019, 07:45

Onda svakako nešto 1-4 ili 1.5-6x62 koja može pokriti sve. Pogledaj Meoptu, odlične su.

Post Reply