223 Rem streljivo

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Mrcela
Civil
Civil

223 Rem streljivo

Post by Mrcela » 06 Jul 2019, 13:39

Pozdrav forumasi,
Prije par mjeseci moj otac i ja bacili smo se u nabavku novoga karabina u kalibru .223 Rem prvenstveno namjenjenu za lov caglja( iz Baranje sam,lisica slabo ima vec). Odluka je pala na Savage model 25 i za sada smo super zadovoljni s puskom (imam 21 godinu i nisam jos pretjerano iskusan lovac[GRINNING FACE WITH SMILING EYES]).Jedini problem je sto od dosad isprobanih streljiva "voli" samo RWS 55gr,probali smo 2 tipa vojnih i ne moze se nikako koristiti,kod jednog tipa maltene se ne moze odbravit puska a kod drugoga tipa baca grupe na 100m da ne mozes ormar pogodit.Posto sam zeljan i streljastva narucili smo od Sellier&Bellota FMJ metke takoder 55gr i danas smo ih isprobali ali nazalost opet lose grupe i problemi sa bravljenjem..
Culi smo se s jednim iskusnim puskarom i rekao je da je najvjerovatnije problem to sto je kvaliteta streljiva na nasim podrucjima nazalost ispod prosjeka te da je moguce da leziste metka nije dovoljno fino i precizno ispolirano u tvornici.Evo ukratko opis situacije,nikako nisam strucan u toj temi niti iskusan pa nemojte zamjerit ako ima kakvih pogresaka i naravno ako neko ima savjet slobodno napisite posto vidim da ima puno iskusnih lovaca i strijelaca ovdje na forumu.
Lijep pozdrav i Dobra vam Kob!

Poslano sa mog SM-G950F koristeći Tapatalk

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Re: 223 Rem streljivo

Post by zhrvoje » 07 Jul 2019, 16:27

Iz puske u kalibru 223 rem ne bi trebalo pucati 5.56 nato streljivo jer postoje razlike. Vjerojatno radi toga ne mozes odbraviti zatvarac.
Proguglaj malo 223 vs 5.56nato
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Mrcela
Civil
Civil

Post by Mrcela » 07 Jul 2019, 16:32

Znam da postoje razlike u kompresiji i slicno i zato smo i odbacili tu opciju streljiva na kraju,ali me cudi da Bellot ne radi kako spada

Poslano sa mog SM-G950F koristeći Tapatalk

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 08 Jul 2019, 14:51

Jbg bit će malo cirkusa jer nekog izbora streljiva na veliko kod nas i nema. Probaj još svakako Sako i PPU, možda se iznenadiš. Inače, ako je samo za čaglja i srneću divljač, a i pucanje na streljani, ja bih išao na 7.62x39 Zbrojevku ali dobar je i .223 kad si ga već uzeo.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 08 Jul 2019, 17:10

Mrcela wrote:...ali me cudi da Bellot ne radi kako spada
Ja kroz tikku nikad nisam imao zadovoljavajucu preciznost (za match) sa match municijom od bellota, 168 i 180 graina u 308.
Takodjer ove nove serije, u kalibru 9.3 ne odradjuju ciklus na poluatomatu. A pistolj u 9x19 baca u stranu sta nije vec godinama sa svim ostalim municijama 9mm, razlicitih proizvodjaca.
U nekim serijama pala im je kvaliteta. Bellot je nekad bio jeftin, i prolazno dobar, danas se treba zapitati.
U svakom slucaju, bellot ne treba uzimati kao mjerilo preciznosti ili rada puske.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 08 Jul 2019, 18:26

Koliki ti je korak uvijanja u cijevi? 55 grain ili ti ga 3,5 grama zrno je rađeno bilo prvenstveno za prvotno 1:12 te kasnije 1:9 korak na cijevi od 20 inča. Danas sve modernije cijevi imaju ugl 1:7 ali su i kraće (10.3, 11.5, 12.5, 14.5, 16.1/5) ili jeftinije varijante 1:9... Slovenija ti ima puno bolji izbor i recimo Hornady Tap 77 grain (5 grama) bi trebao biti jako jako dobar metak za to što ti tražiš... ima je lakša varijanta, msm 62 ili 69 graina...

To je što se preciznosti tiče... a oko rada mehanizma ne mogu komentirati...

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 09 Jul 2019, 08:39

bellot je meni ok radio, zašto teško bravi....prije da je do puške nego do streljiva.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 12 Jul 2019, 07:52

Ovo je meni malo čudno. Normalno da različito streljivo daje različit posip, ali ne toliko koliko kažeš.
Iz moga karabina, CZ Mod.85, nimi Mauzer, odnosno Interarms Mark X, znači ne skupog niti sofisticiranog, pucao sam sa svime što mi je došlo pod ruku, čak i 5.56 Nato i ništa se nije pokazalo toliko loše.
Ustvari, za vrijeme upucavanja i testiranja, najbolji pogodak se dogodio, lako da uz dosta sriće, baš sa 5.56 Nato, neke Španjolske proizvodnje. Znam da ovo ne mora biti pravilo, ali eto, dogodilo se.
Definitivno nije bilo nikakvih problema sa odbravljenjem. Ja bi tu ipak počeo od karabina, nešto mi tu ne štima.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Post Reply