NV 007 pard -iskustva i mišljenje
NV 007 pard -iskustva i mišljenje
Zanima ma da li netko od kolega posjeduje narečeni uređaj i njegova iskustva u korištenju istog.
Karakteristike i informacije sa neta- svi znamo pročitati ali osobna iskustva me zanimaju..

Karakteristike i informacije sa neta- svi znamo pročitati ali osobna iskustva me zanimaju..
Re: NV 007 pard -iskustva i mišljenje
Nažalost nikakvih iskustava s istim.
Osobno, nebih koristio ništa što se stavlja na okular.
Osobno, nebih koristio ništa što se stavlja na okular.
Ljudi moji, pa koji će vam to klinac??? Otišao lov u pm, noćne sprave i pucanje na daleko...Jamči uspjeh, ima nekih prednosti jer točno znaš šta pucaš ali....lov potpuno gubi draž i smisao. Odeš, napuniš frižider i to je to.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 17 times
iggy, i ja imam slican stav. Nocnu optiku, pa i termalnu, mogu si priustiti, i uopce me ne zanima. 
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ma ne zanima me doček uopće, ne pucam ono što stoji na mjestu i amen. Divokoza je iznimka, iako i ona vidi i konta kao nitko. Meni je to otići po meso, a toga se skupi ovako po lovovima dovoljno za moje potrebe. Eventualno kakav fin hitac u ravnici na srnjaka iz daleka, to da. Ali ne po noći i uz uporabu svih čuda tehnike.
Izgleda da svijet nije vidio većih lovaca - etičara nego na ovom forumu 
Etika lova je postala relativna stvar.Iggy ne voli docek jer divljac stoji na mjestu ,a ja ne volim lov psima jer psi progone, love i kupe sve zasluge a ne ja,a cesto i muce divljac...ubijaju sva cula divljaci tako da se dogodi da svaki dripac sacmaricom sa 20m daljine u pogonskom lovu odstreli progonjenog vuka ili vepra samca...........da ga je odstrelio sa ceke uz onakva njegova cula i opreznost u tisini sume, ja bih rekao svaka cast,nadmudrio ga je.Mozemo pustiti i dronove pa natjerivati divljac.Ogrlice sa navigacijom na hordi pasa koji progone divljac da ne spominjem.
Danas je nocna optika ne eticna a dnevna dio obvezne lovacke opreme, a za nase pretke koji su lovili lukom i strelom,kremenjacom,polozarom sacmaricom itd..... i klasicni karabin sa dnevnom optikom bi bio šok....snajperista u lovu sa snaznom i preciznom puskom,velikog dometa i ubojitosti....Za onog ko je lovio kamenom i nozem i onaj sa lukom i strelom je neetican .Ponekad se i sam pitam gdje je realna granica jer granicom smatramo obicno ono sto smo naucili od malih nogu, i novo ne prihvacamo, ili je lov sam po sebi ne etican kako god okrenes pa su etika i lov ne spojivi pojmovi? Sve je relativno osim brzine svijetlosti kao sto rece stari mr Einstein.
Danas je nocna optika ne eticna a dnevna dio obvezne lovacke opreme, a za nase pretke koji su lovili lukom i strelom,kremenjacom,polozarom sacmaricom itd..... i klasicni karabin sa dnevnom optikom bi bio šok....snajperista u lovu sa snaznom i preciznom puskom,velikog dometa i ubojitosti....Za onog ko je lovio kamenom i nozem i onaj sa lukom i strelom je neetican .Ponekad se i sam pitam gdje je realna granica jer granicom smatramo obicno ono sto smo naucili od malih nogu, i novo ne prihvacamo, ili je lov sam po sebi ne etican kako god okrenes pa su etika i lov ne spojivi pojmovi? Sve je relativno osim brzine svijetlosti kao sto rece stari mr Einstein.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 17 times
Ja nisam ni spomenuo etiku.
samo rekoh da me nocni lov ne zanima.
samo rekoh da me nocni lov ne zanima.
Turn better into best!
Gledajte uvaženi kolege ni ja nisam pobornik sve silne tehnike i tehnologije u lovu. I sam kao dijete lovio sam sa a bože s onim što se imalo stara tandžara iz II rata i tri metka starija od mene tada bar 40 godina pa je bilo dobro. Divljači ni približno nije bilo kao danas a kad opali bježao si 7 dana da milicija i doušnici ne saznaju tko je i gdje opalio , krv se prala a koža i drob zakopavala u najdubljoj šumi u najdubljoj jami.
E sad došla neka druga vremena , tehnika ovladala svijetom i tu kao čovjek treba znati granicu, osobno sam uživao noćima promatrati starog vepra i učio kako se ponaša u noćima (nije me bilo briga za odstrelom) ali što sam tada vidio i naučio promatrajući kvalitetnim IC dvogledom (klasa II+) to mi je više značilo nego dani sjedenja na čeki.
Došla i termalna ... e moram i ja to probati... prva noć uuuh ubio se pao kroz grm gloga isparao se i trebalo mi vremena da moj mozak shvati da ono što vidi nije i ono što je ispred mene (vidiš svinju ali ne i grane i grmlje), ali opet sam guštao u promatranju divljači, čak sam i "krivolovca" uvjerio da promatra i njegove prve reakcije su bile UUUUUUUU ali danas gledam tog čovjeka i vidim da mu iza kuće srne pasu (ma nije moja zasluga ali čovjek se mijenja) .
I da neduljim mene interesuju nove tehnike (jesam stariji) ali zašto ne sve u cilju stjecanja iskustva i zaštite divljači.
Moje mišljenje. Oprostite ali je moje.
E sad došla neka druga vremena , tehnika ovladala svijetom i tu kao čovjek treba znati granicu, osobno sam uživao noćima promatrati starog vepra i učio kako se ponaša u noćima (nije me bilo briga za odstrelom) ali što sam tada vidio i naučio promatrajući kvalitetnim IC dvogledom (klasa II+) to mi je više značilo nego dani sjedenja na čeki.
Došla i termalna ... e moram i ja to probati... prva noć uuuh ubio se pao kroz grm gloga isparao se i trebalo mi vremena da moj mozak shvati da ono što vidi nije i ono što je ispred mene (vidiš svinju ali ne i grane i grmlje), ali opet sam guštao u promatranju divljači, čak sam i "krivolovca" uvjerio da promatra i njegove prve reakcije su bile UUUUUUUU ali danas gledam tog čovjeka i vidim da mu iza kuće srne pasu (ma nije moja zasluga ali čovjek se mijenja) .
I da neduljim mene interesuju nove tehnike (jesam stariji) ali zašto ne sve u cilju stjecanja iskustva i zaštite divljači.
Moje mišljenje. Oprostite ali je moje.
Darko nije stvar toga, znaš i sam kakav nam je teren. Moj je još puno gori od tvog. Treba tu svinju pogoditi u trku, pa bilo to 10 ili 100 metara. Po meni, ima jako puno šanse da umakne. A od ovog gotovo nikakve, jer se puca sve dalje i dalje kako dolaze nove optike. Više nema veze ni odjeća, ni smjer vjetra, ništa. Kamera pošalje sličicu, pajdo upali auto i ode. Lagano putem pješice do već pripremljene pozicije i bum sa 150 metara. Sam, tegli, guli....kao da kradeš. Ne znam, nismo svi isti. Netko voli doček zbog mira, netko zbog nadmudrivanja s veprom, a puno ih ide zbog mesa. A meni se to gadi.
Iskustvo korištenja parda su slijedeća , vidljivost preko 200+ metara - normalno s IC osvjetljivačem, slika čak kristalna (na Nikonu) osmotrilo se i vidjelo puuno srneće divljači (nije pucano -ništa kvalitetno nije uočeno) lisice, jazavci (već veliki problem broj istih) .
Čak ima i jedan "promašaj" kćer je htjela nazime "između očiju" ali baš u trenutku kad je opalila nazime je pomjerilo glavu i tu dolazi do izražaja snimanje jasno vidljiv čisti promašaj što je razriješilo dvojbu ranjavanje ili NE unatoč početnoj ljutnji drago nam je da je tako i bilo bolje čist promašaj nego ranjavanje.
Za sada sigurno vrijedi koliko para toliko muzike čak i više.
Čak ima i jedan "promašaj" kćer je htjela nazime "između očiju" ali baš u trenutku kad je opalila nazime je pomjerilo glavu i tu dolazi do izražaja snimanje jasno vidljiv čisti promašaj što je razriješilo dvojbu ranjavanje ili NE unatoč početnoj ljutnji drago nam je da je tako i bilo bolje čist promašaj nego ranjavanje.
Za sada sigurno vrijedi koliko para toliko muzike čak i više.
Ok Iggy,postujem misljenje.Mnogi i sa psima idu zbog mesa.Ja ne volim nikakav lov psima i ne drzim pse,2 godine isao sa kolegama u pogon na svinje, ali nije mi to nesto,nema mi drazi,posebno ne danas,mobiteli,dzipovi,radio stanice,navigacije na psima.Volim ceku i lov karabinom sa dnevnom optikom u sumrak, ili na mjesecini.Tu je po meni umjece vece nego sa psima,borba sa culima zivotinje izvrsnim njuhom i sluhom koji psi potpuno ubiju,treba imati strpljenja puno,treba promrznuti a bgmi treba i pogoditi u tim uvjetima,posebno sa mojom 4x28 optikom.Ali najvise od svega cijenim lov pirsom,suljanjem.To je naj viteskiji oblik lova po mom misljenju.Osobno ni ja nisam za elektronske nocne opticke ciljnike.Pas mi treba samo kao tragac za eventualno ranjenom divljaci i u tom slucaju zovnem kolegu.Iggy wrote:Darko nije stvar toga, znaš i sam kakav nam je teren. Moj je još puno gori od tvog. Treba tu svinju pogoditi u trku, pa bilo to 10 ili 100 metara. Po meni, ima jako puno šanse da umakne. A od ovog gotovo nikakve, jer se puca sve dalje i dalje kako dolaze nove optike. Više nema veze ni odjeća, ni smjer vjetra, ništa. Kamera pošalje sličicu, pajdo upali auto i ode. Lagano putem pješice do već pripremljene pozicije i bum sa 150 metara. Sam, tegli, guli....kao da kradeš. Ne znam, nismo svi isti. Netko voli doček zbog mira, netko zbog nadmudrivanja s veprom, a puno ih ide zbog mesa. A meni se to gadi.
Možda čovjek misli lisice i čagljeve pucat zašto ste svi odmah na meso prešli?Malo pogledaj na youtube nv007 i imaš dosta videa, ja sam je držao u ruci i gledao kroz nju ali nisam je imao na pušci.Kolega koristi nv-008 i samo hvale za nju ona je nočno-dnevna.Lp
Za te stvari, i tko je pravi lovac koji ne žali metka na štetočinu, svakako podržavam. Na kraju, nije stvar tehnike nego pojedinca.
Ja nemam,ali imaoci se ne žale.
Dnevno noćni monokular sa mogućnošću montaže na postojeću optiku,što je važno nije teška.
Danju slika kolor ,noćna crno bijelo,mogućnost snimanja videa.
Da se ne prevariš,kabel koji dolazi u kompletu NIJE za punjenje baterije,već za prebacivanje sadržaja.
Noću dobra slika barem do 100 m.
Za to preporučujem optike sa varijbilnim povećanjem,jer samo sa time možeš idealno izoštriti sliku.
Dnevno noćni monokular sa mogućnošću montaže na postojeću optiku,što je važno nije teška.
Danju slika kolor ,noćna crno bijelo,mogućnost snimanja videa.
Da se ne prevariš,kabel koji dolazi u kompletu NIJE za punjenje baterije,već za prebacivanje sadržaja.
Noću dobra slika barem do 100 m.
Za to preporučujem optike sa varijbilnim povećanjem,jer samo sa time možeš idealno izoštriti sliku.