Konzerviranje bajonete K98

Noževi, bajunete, mačevi, sjekire, mačete...
Post Reply
Gorskikotar
Civil
Civil

Konzerviranje bajonete K98

Post by Gorskikotar » 14 Oct 2019, 08:39

Poštovani!
Novi sam, i molio bi Vas za pomoć...Imam od djeda bajonetu K98 i u jako dobrom stanju, ali stalno gledajući ju i izvlačeći iz toka skinuli smo onaj originalni vojni masni premaz, posebnog mirisa, pa se bojimo da ju s vremenom ne uhvati patina...U jako dobrom je stanju, kao zrcalo se svijetli...Šta nam je raditi jer postaje suha? A bojimo se da ne stavimo neku agresivnu zaštitu. Gdje nabaviti adekvatnu mast za konzervaciju?..Hvala! Lp :idea:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Konzerviranje bajonete K98

Post by jolly » 14 Oct 2019, 11:25

Ja imam ronilacki noz s kojim ronim vec skoro 30 godina. Nema grama ruzine.
Nakon pranja u slatkoj vodi, kapnem 2-3 kapi ulja sae15 i razmazem s prstom.
Kad se osusi, ponovim.
Tu nema filozofije. Stavi samo 2-3 kapi ulja za podmazivanje oruzja, slicnog je viskoziteta
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 16 Oct 2019, 14:13

Gorskikotar wrote:Poštovani!
Novi sam, i molio bi Vas za pomoć...Imam od djeda bajonetu K98 i u jako dobrom stanju, ali stalno gledajući ju i izvlačeći iz toka skinuli smo onaj originalni vojni masni premaz, posebnog mirisa, pa se bojimo da ju s vremenom ne uhvati patina...U jako dobrom je stanju, kao zrcalo se svijetli...Šta nam je raditi jer postaje suha? A bojimo se da ne stavimo neku agresivnu zaštitu. Gdje nabaviti adekvatnu mast za konzervaciju?..Hvala! Lp :idea:
Uzmi najprije nešto za odmašćivanje (Ivasol, sprej za kočnice i sl.) pa dobro očisti sve i posuši. Onda konzerviraj bilo čime, ulje Hipenol ili Lancol za motorne pile su gušća ulja i sasvim dobro će ti to zaštititi . Tu i tamo ponoviš i to je to.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 16 Oct 2019, 18:50

Spremi je u skirnju za duboko zamrzavanje i nemas frke...sve dok ima leda nece biti korozije.... :-)
Nemoguće je Nemoguće

Dado Tornado
Razvodnik
Razvodnik

Post by Dado Tornado » 16 Oct 2019, 20:23

Kolega bok, znaš šta ti je zakon za konzerviranje, idi u mesnicu kupi par kg ovcjeg loja otopi loj kad se ohladi bude kao bijela mast uzmi krpu i namaži metal nikad neče zahrđat, lojem su ti turci mazali kubure i jatagane nikad ništa ne hrđa, ja to koristim 30 i više godine super je i ne smrdi a jeftino, pozdrav

Gorskikotar
Civil
Civil

Post by Gorskikotar » 17 Oct 2019, 08:01

Slučajno sam naletio na ovaj forum. Nisam baš očekivao da bi ovdje mogao toliko naučiti i dobiti dobre a jednostavne savjete...
Kada ti netko da dobre savjete, ponuka te da još dublje uđeš u materiju i da se razvijaš...
Još jedno veliko hvala svima! Ali, imati ću ja još pitanja... ;) :) :D
Lp

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 17 Oct 2019, 08:08

Gorskikotar wrote:Slučajno sam naletio na ovaj forum. Nisam baš očekivao da bi ovdje mogao toliko naučiti i dobiti dobre a jednostavne savjete...
Kada ti netko da dobre savjete, ponuka te da još dublje uđeš u materiju i da se razvijaš...
Još jedno veliko hvala svima! Ali, imati ću ja još pitanja... ;) :) :D
Lp
:A25:
Lijepo je cuti.
ALi istini za volju, malo smo popustili u zalaganju, u zadnih par godina
Dosta znalackih kadrova je otislo s foruma.

Medjutim, na starijim postovima se da naci zanimljivih stvari
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Gorskikotar
Civil
Civil

Post by Gorskikotar » 17 Oct 2019, 21:56

... još od vojnog roka me zanimalo s kojom mašću se konzervirana oružje, a i sviđa mi se onaj specifičan :P miris, gdje takvu mast nabaviti kako ne bi trebao čistiti često... Nedugo sam vidio jednu bajonetu M48 za koju mi je rekao vlasnik da je još tvornički konzervirana, sva dobro masna... Hvala i lp! :A17: :A20: :A13:

Gorskikotar
Civil
Civil

Post by Gorskikotar » 17 Oct 2019, 22:01

Ja sam numizmatičar, dakle kolekcionar, a bajonete su me uvijek zanimale, no... :A01:, možda još nije kasno... :A14:...

Lars
Razvodnik
Razvodnik

Post by Lars » 17 Oct 2019, 23:41

FROGLUBE mast i dilema završena. Preporučuje se prvo zagrijat metal pa aplicirati Froglube. Postoji i Froglube ulje za čišćenje, ali mast preporučam za dugotrajniju zaštitu.
Testovi su odlični, a tako se i meni pokazala.
Za ljubitelje mirisa drnča i sličnih.....ipak malo razočarenje....Ova mast ima ubačen u sastav i miris. (kao neki auto miris), pa eto ne treba prozračivat sobu danima :)

Gorskikotar
Civil
Civil

Post by Gorskikotar » 18 Oct 2019, 12:39

Gdje ju nabaviti, i da li sve to mogu sam napraviti kako ju ne bi morao često čistiti... :?

Lars
Razvodnik
Razvodnik

Post by Lars » 19 Oct 2019, 01:11

Gdje ju nabaviti, i da li sve to mogu sam napraviti kako ju ne bi morao često čistiti..
Ja sam naručio preko Ebay. Naravno, upotreba jako jednostavna. Nije ni potrebno nužno zagrijati (fenom npr.) ali je bolje jer tad mast postane viskoznija
pa lakše ulazi u mikro pore, a kad se lagano stisne nakon hlađenja na normalnoj temperaturi, jako dugo pruža vrhunsku zaštitu. Ima desetak klipova o "home made" usporednim testovima na metalima koje su ostavljali nekoliko mjeseci na vlazi i kiši. Ne bi je preporučio da nisam sam probao na više komada. Koriste je Sealovci.
Njihovo standardno ulje nisam probavao još. Tu mi je Brunox odličan, a btw, Ameri koji probaju npr. Ballistol najčešće se nikad više ne vraćaju na razvikana domaća ulja.

Gorskikotar
Civil
Civil

Post by Gorskikotar » 19 Oct 2019, 20:30

Ajde još, molim Vas, da mi kažete točno naziv da mi bude lakše tražiti na ebay-u. Meni je to po nazivima sve slično ili isto. Hvala i lp...

Lars
Razvodnik
Razvodnik

Post by Lars » 20 Oct 2019, 08:48

"FrogLube® CLP Paste Gun Cleaner / Lubricant"

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 03 Jan 2020, 13:38

Balistol universal ulje(kao i za oružje).
Očisti metalnu površinu,osuši,par kapi ulja razmaži po metalu i gotovo.
Caka ti je kod Balistola što on ne šteti ni drvu ni koži(ćak ih štiti i impregnira),a metal štiti duže vrijeme.
Pošto ne sadrži kiseline i isparivače osigurava dugotrajan homogen premaz koji štiti metal.
Dovoljno ga je nanijeti u tankome sloju.

Post Reply