Prijedlog izmjena disciplina VK puške
Moderator: Original_G
-
Highroller
- Skupnik

Prijedlog izmjena disciplina VK puške
Svi prićaju da nešto treba izmjeniti pa evo ja sam nešto i napisao. Prijedlog je poslan u HSS da ga objave na web stranici ali evo ekskluzivno za članove foruma
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Re: Prijedlog izmjena disciplina VK puške
Ja sam svojevremeno pisao na forumu o toj problematici...
Inicijaiva ti je OK.
Pitanje da li je HSS uopce zainteresiran za izmjene pravilnika, a takodjer i olimpijski odbor mora to prihvatiti.
ALi...
Ruski, Yugo, i njemacki WW2 kalibar je stvar drugog - bivseg standarda. Tu si u pravu.
Drugi problem je sta se m59/66 ni m48, prakticki ne proizvode, sve je manje dobrih i preciznih primjeraka. A s druge strane ducani puni svega i svaceg, novog i modernog. Gdje ce nadobudni strijelac nabaviti novu pusku pap ili m48? Samo na srecu.
Cinjenica je da danas po razno raznim pistoljskim natjecanjima, ili loklanim sniper turnirima (izvan programa HSS) ima vise natjecatelja nego na drzavnom prvenstvu iz VK puske. To je indikacija zaostalosti trenutnog HSS pravilnika.
Vrijeme je mijenjati.
Da li ce HSS i HOO to na isti nacin gledati, to je drugo pitanje. Zato se nemoj razocarati ako ne bude reakicje. Do sad se HSS pokazao kao rigidan i netolerantan za nove stvari/
Inace koliko pratim klubovi koji se bave streljackim aktivnostima van programa HSS, a stalo im je da formaliziraju svoje nove discipline, kad shvate da u HSS nema kruha, sve vise se okrecu i uclanjuju u drugi savez koji ima vise sluha za takve stvari (dakle, u Hrvatski savez akcionog streljastva)
Inicijativa ti je inace hvale vrijedna!

Inicijaiva ti je OK.
Pitanje da li je HSS uopce zainteresiran za izmjene pravilnika, a takodjer i olimpijski odbor mora to prihvatiti.
ALi...
Ruski, Yugo, i njemacki WW2 kalibar je stvar drugog - bivseg standarda. Tu si u pravu.
Drugi problem je sta se m59/66 ni m48, prakticki ne proizvode, sve je manje dobrih i preciznih primjeraka. A s druge strane ducani puni svega i svaceg, novog i modernog. Gdje ce nadobudni strijelac nabaviti novu pusku pap ili m48? Samo na srecu.
Cinjenica je da danas po razno raznim pistoljskim natjecanjima, ili loklanim sniper turnirima (izvan programa HSS) ima vise natjecatelja nego na drzavnom prvenstvu iz VK puske. To je indikacija zaostalosti trenutnog HSS pravilnika.
Vrijeme je mijenjati.
Da li ce HSS i HOO to na isti nacin gledati, to je drugo pitanje. Zato se nemoj razocarati ako ne bude reakicje. Do sad se HSS pokazao kao rigidan i netolerantan za nove stvari/
Inace koliko pratim klubovi koji se bave streljackim aktivnostima van programa HSS, a stalo im je da formaliziraju svoje nove discipline, kad shvate da u HSS nema kruha, sve vise se okrecu i uclanjuju u drugi savez koji ima vise sluha za takve stvari (dakle, u Hrvatski savez akcionog streljastva)
Inicijativa ti je inace hvale vrijedna!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Svaka čast na ovome!

AKM je skoro u ormaru, htio bih i AKMS, a nadam se jednog dana i jedan AR-15. Navali narode!
"Što će ti to vojno oružje masovnog uništenja?"
AKM je skoro u ormaru, htio bih i AKMS, a nadam se jednog dana i jedan AR-15. Navali narode!
"Što će ti to vojno oružje masovnog uništenja?"
Last edited by johnnyboyy1711 on 02 Nov 2019, 20:15, edited 1 time in total.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
Primjera radi u SAD-u se puca disciplina sa samo M14 national match puškom... neću se doticati IPSC/IDPA ili 3 gun disciplina. Ima ponešto ljudi sa M4/M16 derivatima u .223 rem koji pucaju na Vrapčaku. A kad čovjek dođe i pita za AK derivat onda te u čudu gledaju da kaj to postoji i da odakle ti to?
Kad pitam da li mogu pucati sa određenim tipom razbijača plamena (flash hider) ne kompenzator ili ti ga plinska kočnica (muzzle brake) onda mi voditelj kaže da s ničim takvim ne mogu pucati tamo jer se netko pametan sjetio staviti plinsku kočnicu koja raznese strijelca lijevo od i desno od tebe a glasna je kao top 155mm...
Eto, samo sam htio uzeti klasični AKM, staviti na njega razbijač plamena koje konstrukcijski gura sve plinove i energiju naprijed kao i zvuk, nema vatrenu loptu i impuls tj trzaj gura ravnomjerno strijelcu u rame.
A dobio sam odgovor da ne mogu tako doći tamo pucati.
Kraj priče
Kad pitam da li mogu pucati sa određenim tipom razbijača plamena (flash hider) ne kompenzator ili ti ga plinska kočnica (muzzle brake) onda mi voditelj kaže da s ničim takvim ne mogu pucati tamo jer se netko pametan sjetio staviti plinsku kočnicu koja raznese strijelca lijevo od i desno od tebe a glasna je kao top 155mm...
Eto, samo sam htio uzeti klasični AKM, staviti na njega razbijač plamena koje konstrukcijski gura sve plinove i energiju naprijed kao i zvuk, nema vatrenu loptu i impuls tj trzaj gura ravnomjerno strijelcu u rame.
A dobio sam odgovor da ne mogu tako doći tamo pucati.
Kraj priče
- jolly
- Cinker - bojna

Ekvivalent tog bi bio pap m59/66 i m48 po trenutnom postojecem, ali i zastarjelom sistemu HSS-a.AR15 fan wrote:Primjera radi u SAD-u se puca disciplina sa samo M14 national match puškom...
Odnosno, u nekom novom i buducem pravilniku da se uvede program natjecanja sa 5.56, i 7.62. Idealno bib bilo puska VHS (naseg proizvodjaca) samo da je naprave u poluatomatskoj verziji za civilno trziste. Ali to se nece desiti tako skoro. (uostalom kao ni novi pravilnik HSS za discipline vk puske koji se nece desiti)
Inace, s amerikom se ne treba usporedjivati. To je naivno.
2. amandman nema ni jedna druga zemlja u svijetu. A pogotovo nema ni jedna eu drzava.
Niti ima ikakve mogucnosti da se to uvede.
Niti bilo koja druga drzava ima jednako snazan i politicki utjecajan NRA.
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Zadnjih godina NRA je na lošem glasu ne zbog borbe za prava nego za borbu protiv prava oružja. Svaka poznata ličnost koja je u oružju će to reći. Većinom rade u korist lovcima i casual strijelcima te ih ne brine uvođenje protuustavnih zakona.Niti bilo koja druga drzava ima jednako snazan i politicki utjecajan NRA.
Slažem se da ništa neće ići preko noći, ali glavno da postoji nekakva inicijativa koja bi u budućnosti mogla uroditi plodom.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
- jolly
- Cinker - bojna

Da, NRA se nije snasla u modernom dobu. Postali su rigidni. Medjutim, uvodjenje "protuustavnih" zakona u drzave - je relativan pojam.Drugi amandman: A well regulated militia being necessary to the security of a free state, the right of the people to keep and bear arms, shall not be infringed.johnnyboyy1711 wrote:Zadnjih godina NRA (desetak i vise) je na lošem glasu ne zbog borbe za prava nego za borbu protiv prava oružja. Svaka poznata ličnost koja je u oružju će to reći. Većinom rade u korist lovcima i casual strijelcima te ih ne brine uvođenje protuustavnih zakona.Niti bilo koja druga drzava ima jednako snazan i politicki utjecajan NRA.
Slažem se da ništa neće ići preko noći, ali glavno da postoji nekakva inicijativa koja bi u budućnosti mogla uroditi plodom.
A to se ne moze bas tako lako protumaciti, niti prevesti - pa imas primjenu ovog amandamana ustava od primjera neliberalnog New yorka i Chicaga, pa sve do potpuno liberalne primjene u Arizoni, texasu i Alaski, sto se medjusobno ne moze usporedjivati.
Moje je misljenje da je najveca prijtnja u americi, drugom amandamanu upravo puska ar15 i njena zloupotreba od strane ludjaka - pojedinaca.
Ako se ne rijesi nekakav "background check" i "medical check", limitacija spremnika, bilo to njima ustavno ili protuustavno - to bi moglo srusiti i NRA i 2nd. amm. - vec po modelu New Zealand, i Australia, kao i extremni primjer UK. (sve anglosaxonska zakonodavstava, doduse bez 2/A)
ne zaboravimo da se i drustvena struktura amerike mijenja, pa ni amerika nije sto je bila pred 100 godina. A za drustvene promjene NRA nije bio spreman.
Ali to ne znaci da NRA jos uvijek nije politicki jak, kao lobisticka organizacija. Samo taj utjecaj mislim da nisu uspjeli za sad ispravno kanalizirati i iskoristiti, pa je sve vise nezadovoljnih.
Ali da se vratim na nase malo selo:
za sada ideje o promjenama tehnickog pravilnika disciplina, kao i uvodjenja novih dolaze samo od strane pojedinaca (na dnu hranidbenog lanca saveza).
jos ni jedna takva inicijativa nije dosla od strane vrha HSS-a.
Recimo, jedna jaka inicijativa da se sportovi dalekometnog streljastva uvrste u program rada HSS-a, nije prosla. Istrazi malo po forumu sta se o tome pisalo, i povuci zakljucke.
Turn better into best!
-
Highroller
- Skupnik

Koliko je meni poznato do sada nije bila ni jedna konkretna inicijativa ili prijedlog na papiru za nekakve promjene, vrh HSS tj. predsjednik,tajnica i IO sigurno se neće baviti promjenama, to radi struka na osnovu prijedloga, struka zbog VK disciplina nije se nikad ni skupila jer nitko konkonkretno nije ništa tražio ni predlagao. Obićno se o promjenama laprda za vrijeme gubljenja vremena.Ali da se vratim na nase malo selo:
za sada ideje o promjenama tehnickog pravilnika disciplina, kao i uvodjenja novih dolaze samo od strane pojedinaca (na dnu hranidbenog lanca saveza).
jos ni jedna takva inicijativa nije dosla od strane vrha HSS-a.
Recimo, jedna jaka inicijativa da se sportovi dalekometnog streljastva uvrste u program rada HSS-a, nije prosla. Istrazi malo po forumu sta se o tome pisalo, i povuci zakljucke.
Dalekometno streljaštvo nije sport u pravom smislu jer se puca sa naslona.
- jolly
- Cinker - bojna

Za pocetak, da li se slazemo da je dalekometno streljastvo, ipak streljastvo?Highroller wrote:Dalekometno streljaštvo nije sport u pravom smislu jer se puca sa naslona.
Ako jest zasto sve priznate discipline ne bi bile pod jednim krovnim savezom?
Ali, neovisno o tome jel to sport u pravom smislu ili ne, postoji i prakticno streljastvo (ipsc/idpa), apsolutna dinamika pa ni to nije u programu rada saveza.
Sta se sporta tice, cak i ova stolna staticka aktivnost, je sport.
The International Olympic Committee considers chess to be a sport. Chess requires physical exertion as mental exertion manifests itself physically.
Dakle, sah.
Ali, dobro, da ne budem satirican:
https://en.wikipedia.org/wiki/Shooting_sports
Cak i najnepomicnija streljacka aktivnost, koja zapravo promovira tehnologiju, a ne sportasa jest bench rest, i spada u streljacke sportove.
A, upravo ideja oko stvaranje F-klase, izuzetno humana i sportska.
Ideja iz stvaranja f-klase je bila ostati konkurentan strijalac i u starijoj dobi, kad vec i vid pomalo odlazi, i kad vise nije lako ni stajati, pa treba zaleci, a omogucuje konkurentno natjecanje i osobama sa invaliditetom.
https://nra.org.uk/learn-to-shoot/f-class/
It was named after the founder of the class; George Farquharson of Canada, he originally wanted to find a way of staying competitive at shooting when his eyesight gave up. So, he stuck a telescopic sight on, and to give his old unsteady muscles a rest, he employed a sandbag to support the weight of the rifle. From that modest beginning F-class was born.
From then, it has now grown into a discipline it its own right, not just something you do in later life. In fact, F-class appeals to a younger set, folk who have had no prior involvement or interest in traditional target shooting.
Young and old, male and female, abled and disabled all drawn together by the daft notion of trying to hit tiny targets that are much too far away.
Ovako ispada da je HSS sustav promoviranja, selekcije i regrutacije mladih iskljucivo u svrhu olimpijade, odakle nam u HSS dolaze svi glavni financijski fondovi?
A ostale discipline su nevazne, kao i stariji kadrovi ili osobe s invaliditetom?
Ili grijesim?
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Slažem se s jollyjem. Netko bi mogao argumentirati da niti pucanje poluautomatskom puškom koja izgledom podsjeća na automatsko vojno oružje ne bi trebao biti sport, ali u razvijenom svijetu je. Evo recimo kada su određeni ljudi pisali prije nego što je donesen novi Zakon da bi trebalo omogućiti spremnike od 30 metaka i dopuštanje korištenja oružja koje je iz automatskog pretvoreno u poluautomatsko, jer se takvi setupovi koriste u IPSC a sama EU dopušta te iznimke (!), službeni odgovor je bio:
Izvor: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/EconR ... ityId=7408 - Redni broj 15
No, što se tiče ove "naše" inicijative, možda je bolja opcija ići preko naših IPSC klubova? Osobno sam u jednom takvom klubu i možda bi se, ponavljam, uz neku veću inicijativu, dalo nešto i napraviti.
Htio bih se dotaknuti i već spomenute dostupnosti "starijeg oružja". Prva puška koju sam nabavio bila je M59/66, druga M48. Obje su si dobro poživjele i prije mene dosta pucale. Kontaktirao sam dućane po RH te je suma svega što sam čuo i pročitao da mogu zaboravit bilo kakav uvoz novih puški te vrste. Kontaktiravši više puškara i raspitivajući se okolo u vezi promjene cijevi na M59/66 većinom sam dobio sam odgovore: "Ne radim to više" i sl.
Došli smo do trenutka kada je lakše kupiti AK-47 ili AR-15 tip PA puške nego M59/66 ili M48. Da sam sada potpuno novi strijelac i da se želim natjecati na 7.62 i 7.9 natjecanjima, gdje ću kupit jednu od te dvije puške, a da nisu neke izraubane preko oglasa? Mission impossible. Mislim da je i više nego očito da se nešto treba mijenjati, ne znam što, ali se treba.
Dakle, potpuno neznanje, manjak želje, neupućenost, što god...Tijekom rasprave povodom donošenja Direktive 2017/853 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. svibnja 2017. o izmjeni Direktive o nadzoru nabave i posjedovanja oružja Republika Hrvatska se zbog razloga sigurnosti zalagala za potpunu zabranu nabave i posjedovanja oružja kategorije A, bez izuzetaka, dakle čak i kada su u pitanju sportski strijelci, posebice iz razloga što je streljaštvo plemenit, natjecateljski sport koji razvija umijeće pogađanja pokretnih i nepokretnih meta korištenjem različitih vrsta oružja i to specifično različitih tipova pušaka i pištolja, što nije oružje kategorije A.
Izvor: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/EconR ... ityId=7408 - Redni broj 15
No, što se tiče ove "naše" inicijative, možda je bolja opcija ići preko naših IPSC klubova? Osobno sam u jednom takvom klubu i možda bi se, ponavljam, uz neku veću inicijativu, dalo nešto i napraviti.
Htio bih se dotaknuti i već spomenute dostupnosti "starijeg oružja". Prva puška koju sam nabavio bila je M59/66, druga M48. Obje su si dobro poživjele i prije mene dosta pucale. Kontaktirao sam dućane po RH te je suma svega što sam čuo i pročitao da mogu zaboravit bilo kakav uvoz novih puški te vrste. Kontaktiravši više puškara i raspitivajući se okolo u vezi promjene cijevi na M59/66 većinom sam dobio sam odgovore: "Ne radim to više" i sl.
Došli smo do trenutka kada je lakše kupiti AK-47 ili AR-15 tip PA puške nego M59/66 ili M48. Da sam sada potpuno novi strijelac i da se želim natjecati na 7.62 i 7.9 natjecanjima, gdje ću kupit jednu od te dvije puške, a da nisu neke izraubane preko oglasa? Mission impossible. Mislim da je i više nego očito da se nešto treba mijenjati, ne znam što, ali se treba.
- jolly
- Cinker - bojna

Pa, da, to sam manje vise rekao prethodno:johnnyboyy1711 wrote:
A za ovo:jolly wrote: Inace koliko pratim klubovi koji se bave streljackim aktivnostima van programa HSS, a stalo im je da formaliziraju svoje nove discipline, kad shvate da u HSS nema kruha, sve vise se okrecu i uclanjuju u drugi savez koji ima vise sluha za takve stvari (dakle, u Hrvatski savez akcionog streljastva)
zato je na natjecanju "Grom" u Osijeku bilo oko 200 stotine natjecatelja, u oko 300 nastupa (100% ispunjenost kapaciteta pampasa)johnnyboyy1711 wrote: Da sam sada potpuno novi strijelac i da se želim natjecati na 7.62 i 7.9 natjecanjima, gdje ću kupit jednu od te dvije puške, a da nisu neke izraubane preko oglasa? Mission impossible. Mislim da je i više nego očito da se nešto treba mijenjati, ne znam što, ali se treba.
A to usporedi s brojem natjecatelja na drzavnom prvenstvu VK puske.
Trendovi su ociti. Jedan u odumiranju (VK puska), drugi u usponu (dalkomoetno streljastvo)
Uostalom, da se neko uhvati rasprave na sluzbenom nivou i da savez odluci revitalizirati program rada natjecanja vk m48, i pap:
U suradnji s klubovima, bi se lako moglo doci do ideje potrebe broja komada novog oruzja m48 i pap, za klubove, zupanijske saveze, ili clanove pojedince, i za sluizbenu narudzbu od 500-1000-2000 komada preko saveza, vjerujem da bi zastava vrlo lako uspostavila proizvodnu liniju...
Ali ni te akcije nema. Barem je ne vidim.
Turn better into best!
-
Highroller
- Skupnik

Tu se brkaju kruške i jabuke. Grom je turnir gdije se prijaviš, platiš kotizaciju i pucaš. Da bi nastupio na PH prvo moraš biti član nekog streljačkog kluba, registriran natjecatelj, moraš imati lječnićki ne stariji od 6 mjeseci, moraš se kvalificirati na prvenstvu županije i ako napucaš normu ili te ekipa poviće dobiješ pravo nastupa na PH. Kada bi takvi uvjeti bili za nastup na Gromu možda nebi bilo ni 30 natjecatelja
Btw organizatorima Groma kapa do poda
Štos moga prijedloga je da se dozvoli više kalibara, to bi privuklo neke koji imaju dobre 308 puške ili AR sisteme. Strijelci koji sada nastupaju vjerojatno bi i dalje nastupali oružjem kojeg imaju. Ja sam imao sreće da nađem novi papovku i konzerviranu M48, neki strijelci djele puške na PH i PŽ, to nije baš praktično zbog korekcije nišana. Recimo Belišće ima jednu dobru papovku , braća uđu u finale i onda ajd posudi pušku. Jbt moja puška osvojila štos medalja u finalu ali uglavnom bez mene
Sve gdje se nešto sa nećim gađa je streljaštvo, discipline u vertikali ISSF-a su sportsko streljaštvo
Štos moga prijedloga je da se dozvoli više kalibara, to bi privuklo neke koji imaju dobre 308 puške ili AR sisteme. Strijelci koji sada nastupaju vjerojatno bi i dalje nastupali oružjem kojeg imaju. Ja sam imao sreće da nađem novi papovku i konzerviranu M48, neki strijelci djele puške na PH i PŽ, to nije baš praktično zbog korekcije nišana. Recimo Belišće ima jednu dobru papovku , braća uđu u finale i onda ajd posudi pušku. Jbt moja puška osvojila štos medalja u finalu ali uglavnom bez mene
Sve gdje se nešto sa nećim gađa je streljaštvo, discipline u vertikali ISSF-a su sportsko streljaštvo
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Highroller wrote:Ja sam imao sreće da nađem novi papovku i konzerviranu M48,...
Još sada na Facebook stranici trgovine "Bojna" stoji objava kada su se prodavale M48 "iz masti"
Ispunjenje dječačkog/streljačkog sna koji traje od kada sam krenuo negdje tamo 2005. godine bi bilo kada bih se mogao natjecati sa svojim semi-auto AKM-om negdje kod nas na nekom turniru/natjecanju... Nadam se da ću dočekati i dan kada ću moći kupiti semi-auto VHS. Kako bi to bilo dobro
Keep dreamin'
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Kad se već otišlo u off-topic ovdje, moram reagirati na neke stvari.
Prvo nije točno da ni jedna druga država nema evivalent "2. amandmana" američkog ustava. Pravo na oružje imaju ustavi još dvije države, Guatemale i Meksika. Ono što je zajedničko tim državama jeste da njihova vlast potpuno ignorira taj dio njihovih ustava i ograničava legalno posjedovanje oružja svojim građanima i oštrije nego mnoge države koje nemaju tako nešto u svojim ustavima. Ono što se često zanemaruje jest činjenica da je priča vrlo slična i u SAD-u. Federalna vlast potpuno ignorira 2. amandman i on nema nikakvo legalno značenje. To jest nije imao sve do 2008. godine i čuvenog slučaja Heller vs. DC u kojem je američki vrhovni sud prvi puta odlučio da 2. amandman zaista osigurava pravo privatnih građana da posjeduju oružje. Ito je to pravo za sada limitirano samo na posjedovanje kratkog oružja u kući, i još uvijek ne štiti pravo posjedovanja dugih cijevi niti bilo kakvo nošenje oružja zato što to pitanje nije još postavljeno pred sud, bez obzira što sam 2. amandman izričito štiti i pravo na nošenje oružja. Čak i nakon 2008. godine to pravo se odnosilo samo na federalnu enklavu Washington DC, a tek od 2010. godine i drugog čuvenog slučaja pred američkim vrhovnim sudom McDonald vs. Chicago, je "inkorporiran" i vrijedi i u svim saveznim državama SAD-a. Poanta ovoga svega je da je 2. amandman američkog ustava zapravo samo moralna potpora američkim vlasnicim oružja a ne pravna zaštita. Amerikanci imaju pravo na oružje isključivo zato što se krvavo bore za njega, a ne zato što su osnivači njihove države prije 250 godina napisali jednu "kriptičnu" rečenicu.
Nama ne treba 2. amandman da bi se izborili za svoja prava! Treba nam samo vjera da imamo prava i volja da se borimo za njih.
Osim toga, njihov najveći problem je što previše kompromitiraju prava vlasnika oružja, a ne da ih previše štite. Npr. u zadnje vrijeme su ne samo podržali nego i inicirali ideju da se zabrane dodaci, takozvani "bumpstock" koje je legalno posjedovalo pola milijuna Amerikanaca, zatim su podržali tzv. "red flag" zakone koji omogućuju da bilo tko optuži vllasnika oružja da je "opasan" nakon čega se oružje odmah oduzime bez bilo kakvog dokaznog postupka i tako dalje...
Najveća prijetnja u Americi nisu bolesne glave niti ubojite idelogije, nego baš puška! Ito AR-15! Zaista!?
To je upravo ideologija koju su kreirale organizacije za razoružanje i plasiraju ih putem svojih prijatelja u medijima. Činjenica je da većina javnosti, čak i u Americi, zna vrlo malo ili ništa o vatrenom oružju i upravo oni su meta za konzumaciju ovakvih poruka. Ali ako se malo odmaknemo, tako da umjesto stabla vidimo cijelu šumu, lako možemo uvidjeti da je to samo taktika osmišljena za razoružanje naroda. Mrzitelji oružja dobro znaju da nas je previše i da nas ne mogu napasti sve odjednom. Zato koriste jednu od najstarijih i provjerenih taktika - podijeli pa vladaj. Možemo pogledati kako to konkretno izgleda u Americi: prvo je "najveća prijetnja" postalo ono oružje koje je najlakše demonizirati, automatsko oružje. To "zaista nikome ne treba". Ono je efektivno zabranjeno '86. Zatim su "najveća prijetnja" postali "jurišni pištolji" (oružje tipa TEC-9, MAC-10 i slično) pa je i to zabranjeno početkom 90-ih. Sada su na red za "najveću prijetnju" došle "jurišne puške" a u to će naravno pokušati ugurati što više PA karabina mogu, ako ne i sve. A šta će dalje biti, možemo pogledati susjednu Kanadu. "Liberalna" vlada je odlučila da su "najveća prijetnja" PA karabini i to prvo planiraju zabraniti, a nakon toga će "najveća prijetnja" postati kratko oružje. Već je dano do znanja da je dugoročni cilj "liberalne" vlade zabraniti svo kratko oružje u Kanadi. Zna se šta dolazi nakon toga. Javna je tajna da će tada "najveća prijetnja" postati "snajperi", iliti bilo koja puška sa užlijebljenim cijevima. Na kraju će ostati samo ono oružje koje je najteže demonizirati, a to su puške glatkih cijevi i malog kapaciteta, dvocijevke i slično. Ali do tada će se ukupan broj vlasnika oružja toliko smanjiti da će biti lako uvesti totalnu zabranu vatrenog oružja jer se tome neće više imati tko suprostaviti.
BTW da je "background check" kakav guraju lijevi političari u Americi zakon, ne bi spriječio niti jedan dosadašnji javni masakr. I to oni dobro znaju. Da je to već postao zakon masakri bi se nastavili kao i do sada i pritisak na vlasnike oružja bi bio potpuno jednak, samo bi sada glavni cilj bila opća registracija svog vatrenog oružja, što je nužni korak prije nego se može pokušati masovna zapljena.
U mnogo čemu se slažem s tobom, ali tu si malo previše pojednostavio neke stvari.jolly wrote:Inace, s amerikom se ne treba usporedjivati. To je naivno.
2. amandman nema ni jedna druga zemlja u svijetu. A pogotovo nema ni jedna eu drzava.
Niti ima ikakve mogucnosti da se to uvede.
Niti bilo koja druga drzava ima jednako snazan i politicki utjecajan NRA.
Prvo nije točno da ni jedna druga država nema evivalent "2. amandmana" američkog ustava. Pravo na oružje imaju ustavi još dvije države, Guatemale i Meksika. Ono što je zajedničko tim državama jeste da njihova vlast potpuno ignorira taj dio njihovih ustava i ograničava legalno posjedovanje oružja svojim građanima i oštrije nego mnoge države koje nemaju tako nešto u svojim ustavima. Ono što se često zanemaruje jest činjenica da je priča vrlo slična i u SAD-u. Federalna vlast potpuno ignorira 2. amandman i on nema nikakvo legalno značenje. To jest nije imao sve do 2008. godine i čuvenog slučaja Heller vs. DC u kojem je američki vrhovni sud prvi puta odlučio da 2. amandman zaista osigurava pravo privatnih građana da posjeduju oružje. Ito je to pravo za sada limitirano samo na posjedovanje kratkog oružja u kući, i još uvijek ne štiti pravo posjedovanja dugih cijevi niti bilo kakvo nošenje oružja zato što to pitanje nije još postavljeno pred sud, bez obzira što sam 2. amandman izričito štiti i pravo na nošenje oružja. Čak i nakon 2008. godine to pravo se odnosilo samo na federalnu enklavu Washington DC, a tek od 2010. godine i drugog čuvenog slučaja pred američkim vrhovnim sudom McDonald vs. Chicago, je "inkorporiran" i vrijedi i u svim saveznim državama SAD-a. Poanta ovoga svega je da je 2. amandman američkog ustava zapravo samo moralna potpora američkim vlasnicim oružja a ne pravna zaštita. Amerikanci imaju pravo na oružje isključivo zato što se krvavo bore za njega, a ne zato što su osnivači njihove države prije 250 godina napisali jednu "kriptičnu" rečenicu.
Nama ne treba 2. amandman da bi se izborili za svoja prava! Treba nam samo vjera da imamo prava i volja da se borimo za njih.
Ne. Postali su korumpirani. Wayne LaPierre i ekipa izvlači desetke milijuna dolara iz NRA, što direktno, što preko drugih uhljeba. A uvukli su se i izmijenili interna pravila na način da ih je postalo nemoguće maknuti. Zapravo NRA pelješi lakovjerne vlasnike oružja koji žele zaštititi svoja prava.jolly wrote:Da, NRA se nije snasla u modernom dobu. Postali su rigidni.
Osim toga, njihov najveći problem je što previše kompromitiraju prava vlasnika oružja, a ne da ih previše štite. Npr. u zadnje vrijeme su ne samo podržali nego i inicirali ideju da se zabrane dodaci, takozvani "bumpstock" koje je legalno posjedovalo pola milijuna Amerikanaca, zatim su podržali tzv. "red flag" zakone koji omogućuju da bilo tko optuži vllasnika oružja da je "opasan" nakon čega se oružje odmah oduzime bez bilo kakvog dokaznog postupka i tako dalje...
To je upravo ideja koju šire organizacije za razoružanje. "2. amandman je jako čudan i zapravo se ni ne zna što ta rečenica uopće znači". Zapravo se jako dobro zna što ona znači. 2. amandman eksplicitno štiti pravo amerikanaca na držanje i nošenje oružja. U praksi to znači da svaki novi zakon koji uvodi nove restrikcije oružja mora proći tzv. "strogi test" ustavnosti. Danas zakonodavci i suci koji su ideološki protivnici vlasnika oružja koriste najblaži zakonski test po kojem svaka restrikcija prolazi bez obzira koliko bila rigorozna.jolly wrote:Medjutim, uvodjenje "protuustavnih" zakona u drzave - je relativan pojam.Drugi amandman: A well regulated militia being necessary to the security of a free state, the right of the people to keep and bear arms, shall not be infringed.
A to se ne moze bas tako lako protumaciti, niti prevesti...
Ovim napisom si me najviše razočarao. Ako ovako razmišljaju osviješteni vlasnici oružja u Hrvatskoj onda zaista nemamo nikakve šanse zadržati bilo kakva prava u budućnosti.jolly wrote:Moje je misljenje da je najveca prijtnja u americi, drugom amandamanu upravo puska ar15 i njena zloupotreba od strane ludjaka - pojedinaca.
Ako se ne rijesi nekakav "background check" i "medical check", limitacija spremnika, bilo to njima ustavno ili protuustavno - to bi moglo srusiti i NRA i 2nd. amm. - vec po modelu New Zealand, i Australia, kao i extremni primjer UK.
Najveća prijetnja u Americi nisu bolesne glave niti ubojite idelogije, nego baš puška! Ito AR-15! Zaista!?
To je upravo ideologija koju su kreirale organizacije za razoružanje i plasiraju ih putem svojih prijatelja u medijima. Činjenica je da većina javnosti, čak i u Americi, zna vrlo malo ili ništa o vatrenom oružju i upravo oni su meta za konzumaciju ovakvih poruka. Ali ako se malo odmaknemo, tako da umjesto stabla vidimo cijelu šumu, lako možemo uvidjeti da je to samo taktika osmišljena za razoružanje naroda. Mrzitelji oružja dobro znaju da nas je previše i da nas ne mogu napasti sve odjednom. Zato koriste jednu od najstarijih i provjerenih taktika - podijeli pa vladaj. Možemo pogledati kako to konkretno izgleda u Americi: prvo je "najveća prijetnja" postalo ono oružje koje je najlakše demonizirati, automatsko oružje. To "zaista nikome ne treba". Ono je efektivno zabranjeno '86. Zatim su "najveća prijetnja" postali "jurišni pištolji" (oružje tipa TEC-9, MAC-10 i slično) pa je i to zabranjeno početkom 90-ih. Sada su na red za "najveću prijetnju" došle "jurišne puške" a u to će naravno pokušati ugurati što više PA karabina mogu, ako ne i sve. A šta će dalje biti, možemo pogledati susjednu Kanadu. "Liberalna" vlada je odlučila da su "najveća prijetnja" PA karabini i to prvo planiraju zabraniti, a nakon toga će "najveća prijetnja" postati kratko oružje. Već je dano do znanja da je dugoročni cilj "liberalne" vlade zabraniti svo kratko oružje u Kanadi. Zna se šta dolazi nakon toga. Javna je tajna da će tada "najveća prijetnja" postati "snajperi", iliti bilo koja puška sa užlijebljenim cijevima. Na kraju će ostati samo ono oružje koje je najteže demonizirati, a to su puške glatkih cijevi i malog kapaciteta, dvocijevke i slično. Ali do tada će se ukupan broj vlasnika oružja toliko smanjiti da će biti lako uvesti totalnu zabranu vatrenog oružja jer se tome neće više imati tko suprostaviti.
BTW da je "background check" kakav guraju lijevi političari u Americi zakon, ne bi spriječio niti jedan dosadašnji javni masakr. I to oni dobro znaju. Da je to već postao zakon masakri bi se nastavili kao i do sada i pritisak na vlasnike oružja bi bio potpuno jednak, samo bi sada glavni cilj bila opća registracija svog vatrenog oružja, što je nužni korak prije nego se može pokušati masovna zapljena.
The truth is hate to those who hate the truth.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Svaka čast, sve je rečeno 
- jolly
- Cinker - bojna

Ajde dobro, mozda grijesim, ali ajde: kako bi ti rjesio politicki problem oko zlouporabe PA oruzja od strane pojedinaca u sjedinjenim drzvama?Barut wrote: U mnogo čemu se slažem s tobom, ali tu si malo previše pojednostavio neke stvari.
Da svi budu zadovoljni, nazovimo ih lijevi i desni, ili pro gun, i anti gun, dakle glavne lobisticke struje?
I prakticno da kriminalci i ludjaci ne dodju u posjed istog na legalan nacin iz slobodne prodaje u ovlastenim trgovinama?
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Sve je to puno složenije kod oružja nego što se čini na prvu... I jedan i drugi imate solidne argumente. Barut je rekao ono što mi svi vlasnici oružja koji volimo oružje svim srcemo mislimo. Druga stvar je realnost. Molim se svaki dan Svevišnjem da neki kreten kod nas ne prolupa i ne napravi sr*nje, dosta je da jedan napravi glupost i onda zaboravi kalaše, ar-15 itd.
Nažalost ne živimo u idealnom svijetu, uvijek ima budala...
Ali na sreću imamo MUP koji ti toliko ispije živce, krv, znoj i novac da ti je lakše nabavit nešto "sa strane"
Ali na sreću imamo MUP koji ti toliko ispije živce, krv, znoj i novac da ti je lakše nabavit nešto "sa strane"
- jolly
- Cinker - bojna

Upravo tako.johnnyboyy1711 wrote:Sve je to puno složenije kod oružja nego što se čini na prvu... I jedan i drugi imate solidne argumente. Barut je rekao ono što mi svi vlasnici oružja koji volimo oružje svim srcemo mislimo. Druga stvar je realnost. Molim se svaki dan Svevišnjem da neki kreten kod nas ne prolupa i ne napravi sr*nje, dosta je da jedan napravi glupost i onda zaboravi kalaše, ar-15 itd.
Napisao sam prethodno:
U americi se promijenila drustvena struktura, u odnosu na onu od pred 100 godina.
To je realnost.
I stvorila se utjecajna masa koja ne podrzava 2/A, i koja je procentualno u porastu, i to su prosjecni gradjani (i koji ne moraju biti "lijevi" ni "desni").
To je realnost.
Dnevna politika u SAD to koristi, i po medijima se vidi, ono o cemu pricamo, pa su suprotne stavove u javnosti artikulirali republikanci i demokrati.
To je realnost.
Mediji to iskoristavaju.
To je realnost.
Jedan dio amerike glasa tradicionalno, za republikance ili demokrate, neovisno o dnevnoj politici.
Ali konacnu prevagu donose onaj dio glasova koji glasa prema dnevno politickim zbivanjima, i peto-minutnim medijskim skandalima i senzacijama.
Ako u novonastalim drustvenim uvjetima pro-gun, dio amerike, koji je procentualno u opadanju, se ne prilagodi novonastalim uvjetima, zakasni, ili prihvati neku prakticno neadekvatnu poziciju - izgubice tlo pod nogama. Ovo je process koji je vec poceo.
(NRA, republikanci, obici gradjani, lovci, strijelci, CCW ovlastenici, kolkekcionari, crnobarutasi, itd)
To je politicka realnost amerike.
Ovdje govorimo o zakonu brojeva, i politici vecine u demokratskom drustvu.
Svako drustvo evoluira (ili degradira), ali svakako se mijenja. Prezivljavaju samo oni i one skupine koje se prilagode.
Amerika pred 100 godina je bila drustveno i socioloski drugacija od Amerike danas. To je cinjenica koju treba prihvatiti.
The past is a foreign country; they do things differently there.
Turn better into best!
Budući da više nema ONO i DSZ u školama a nema ni obveznog služenja vojnog roka, ne bi bilo loše uvesti u program srednjih škola nešto poput obrane i zaštite gdje bi se klinci učili osnovama obrambenih vještina i rukovanja oružjem. Također, umjesto da HV sponzorira pojedinačne sportaše mogao bi sponzorirati pojedine sportove, recimo streljaštvo.
Veća masovnost pobudila bi interes za ovaj sport i dovela do boljih uvjeta za bavljenje njime. Prije 40 godina sam pucao iz M48 na Dotrščini i bila je u super stanju, pucao sam tamo prije dvije godine iz pištolja i mogu samo reći da djeluje otužno.
Veća masovnost pobudila bi interes za ovaj sport i dovela do boljih uvjeta za bavljenje njime. Prije 40 godina sam pucao iz M48 na Dotrščini i bila je u super stanju, pucao sam tamo prije dvije godine iz pištolja i mogu samo reći da djeluje otužno.
.Svaka vlast se boji oruzja u rukama gradjana, ali ne zbog sigurnosti gradjana,nego zbog sigurnosti vlasti.Nijedan totalitarni sustav nije dopustao posjedovanje oruzja od nacista do sssr-a.Kako oruzje zabraniti u demokraciji ili novonastalim prividima demokracije?(dokaz za privid demokracije su republikanci i demokrati,laburisti i konzervativci,SDP i HDZ....hmm...zar taj narod stvarno ne zna za neku trecu opciju na vlasti u toj demokraciji, ili su ovo zapravo partije na vlasti a ne dvije stranke?
.Svo oruzje svaka vlast moze zabraniti na jednostavan nacin,dogodi se masakr tim oruzjem,ako ne jedan onda vise.To je dovelo do restrikcija i u Engleskoj,Australiji i na Novom Zelandu.Zanimljivo da je masakara najvise tamo gdje je otpor naroda razoruzanju veci,tj u USA.Vec sam pisao da smatram da ti masakri uopce nisu slucajni i oni ce se dogadjati u USA sve do zeljenih restrikcija ili do potpune zabrane oruzja i to namjerno i smisljeno vjerovatno,ali ja sam samo ludi i paranoicni teoreticar zavjera
Pokusavam razmisljati naivno kao vi,i vjerovati da je Kenedija ubio Osvald,a Rubi je bio domoljub koji je osvetio predsjednika i casno umro od raka pluca 3 godine poslije,ali ne ide mi.