Prijedlog izmjena disciplina VK puške

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

Highroller
Skupnik
Skupnik

Re: Prijedlog izmjena disciplina VK puške

Post by Highroller » 21 Nov 2019, 10:07

Molio bih poštovane forumaše da obrate pozornost, tema foruma je "Prijedlog izmjena disciplina VK puške". Rasprava koja je nastala skrenula je sa teme pa ako nemate ništa smisleno napisati laprdajte na nekim drugim temama. Tema je namjenjena onima koji se bave VK streljaštvom u sklopu HSS-a i onima koji bi to željeli da napišu svoja mišljenja o tehničkom aspektu ovih disciplina, znaći vrste oružja i kalibara koji bi se koristili te pravila natjecanja.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 21 Nov 2019, 14:26

Komentar ti je sasvim na mjestu. :A25:

Da se vratimo na temu:
Da li si dobio kakve povratne informacije od HSS-a, nakon sta si poslao prijedloge za izmjene pravilnika?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Highroller
Skupnik
Skupnik

Post by Highroller » 21 Nov 2019, 17:47

Dobio sam hvala, konačno da je netko nešto napravio. Ima procedura kako se rade izmjene i neide to brzo, lako i jednostavno. Cilj mi je do proljeća skupiti što više mišljenja i prijedloga te u svibnju ili lipnju napraviti eksperimentalni turnir da vidimo kako ide. Ako se pokaže dobro i zanimljivo IO HSS-a može samo :A25:

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 22 Nov 2019, 23:33

Darko11 wrote:[...] ti masakri uopce nisu slucajni i oni ce se dogadjati u USA sve do zeljenih restrikcija ili do potpune zabrane oruzja i to namjerno i smisljeno vjerovatno,ali ja sam samo ludi i paranoicni teoreticar zavjera ;) [...]
Slažem se s Vama. Ima već i previše dokaza o fake newsima.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Nov 2019, 06:47

Highroller wrote:Dobio sam hvala, konačno da je netko nešto napravio. Ima procedura kako se rade izmjene i neide to brzo, lako i jednostavno. Cilj mi je do proljeća skupiti što više mišljenja i prijedloga te u svibnju ili lipnju napraviti eksperimentalni turnir da vidimo kako ide. Ako se pokaže dobro i zanimljivo IO HSS-a može samo :A25:
Po meni:
Najjednostavnije je krenuti slijedom "izvornog" ISSF pravilnika, jer je HSS i tako vec unutar ISSF, pa je administracijski najbezbolnije.
Pusku za 300 m, pokriti prema CISM pravilniku koji ISSF priznaje, i kalibar max do 8mm.
Izvorni pravilnik u privitku.

Poluautomatsku pusku, zapakirati u izbor kalibra centralnog paljenja, od 5.56 do max 8mm, spremnik limitirati prema postojecem zakonu.
I to bi moglo proci.

S vrementom bi se kroz izbor opreme/pusaka iskristalizirala 3 kalibra za PA: 223 rem, 308 win, i 7.62x39.
Prakticno gledajuci, samo male kozmeticke promjene u nacionalnom pravilniku, bi dovele do velikog pomaka u izboru opreme.

Dugorocno:
Trebalo bi razmisljati o ulasku u druge medjunarodne streljacke sportove i asocijacije, ali po dosadasnjoj praksi sumnjam da je HSS i za to zainteresiran. Premda, ako su dali neki pozitivan odgovor o nekoj proceduri koju treba slijediti, mozda i tamo pusu drugi pozitivni vjetrovi. Drugi sportovi i asocijacije:
Crni barut - MLAIC
IDPA/IPSC
ICFRA - long range (u naravi f-class)

Ove sportove vec preuzimaju drugi savezi u HR, a HSS gubi svoj monopol svidjalo se to njima ili ne. Sportski strijelci koje zanima vise disciplina placaju i vise clanarina u vise klubova, vise saveza..... :A00:
I to je trenutna situacija.
Attachments
Rifle_Equipment_Control_Guide_-_Edition_2018 (1).pdf
(607.51 KiB) Downloaded 15 times
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 07 Dec 2019, 16:35

Ako nije problem, javljaj ako će biti kakvih dobrih vijesti vezano uz ovo. Smije li se znati koji je bio točno odgovor s njihove strane? I osobno sam planirao poslati nešto.

Po dućanima, specifično u Bojni, čujem da se sve živo od tih novih pušaka rasprodalo. To je jako dobar znak, a bilo bi idealno kada bi svi ti ljudi mogli doći u kontakt ili kada bi se to moglo nekako javno obznaniti.

Možda sam već rekao... nabavio sam si WBP AK47 (Poljski AKM) u Sloveniji. Prvi u RH. Za sada odlazim na Vrapčanski potok i toplo se nadam da će se zaista sredinom 2020. nešto organizirati.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Jan 2020, 07:04

Da se vratim na temu:
Sta je sa izmjenama VK pravilnika?

Da li se raspravlja o tome?
Postoji li neki zakazani termin, komisija, skupstina?
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Jan 2020, 08:17

Postavlja se pitanje, prakticne naravi.... Koji noviji KONKRETNI model repetirajuce puske, kao model prototip prihvatiti? Odnosno ako pravila budu flexibilna (poput onih za VK pistolj i revolver - koja omogucuju nabavku siroke lepeze modela), u kom smjeru gledati kod izbora za natjecatelje?

U poplavi modela na trzistu, od razno-raznih bez nisana, lovackih tanke cijevi.... itd.... u takvoj poplavi, malo ih je previdejno za gadjanje na mehanicke nisane, ili optimizaciju nisana za takav oblik gadjanja

Uglavnom, Tikka T3X - CTR Arctic, mislim da ima sve predispozicije, i vrlo dugu nisansku liniju.
Slicno tome, CZ 557 - range rifle.
U manjim kalibrima, CZ 527.

Poluatomata je veliki izbor na bazi ar15, i ak47. Tu ne treba filozofirati, treba ih samo omoguciti pravilnikom, da zamjene PAP m59, ili se uvedu kao opcija u istoj konkurenciji

Za repetirajucu pusku, naci definiciju u pravilniku da modeli iz primjera prodju.

Ono ceg se jos nismo takli u diskusiji, je slijedeca tvrdnja:
Taj-i-taj ima para, skuplju pusku, pa sa skupom opremom ostvaruje medalje.
Kopajuci po raznim pravilima, nadjoh pravilnik Australske PRS organizacije. Oni su skrojili pravilnik, prema vrijednosti opreme da izjednace strijelce.

Evo primjera.
2.2.1 In 2020, the Production Division rifle
and optic combined shall not exceed
$5,500. The price will be determined
by averaging 3 advertised prices from
reputable Australian retailers.
In 2021, the Production Division rifle shall
not exceed $3,250 AUD. The optic shall
not exceed $2,750 AUD. The price will
be determined by averaging 3 advertised
prices from reputable Australian retailers.

Open divison, - podjela prema brzini zrna (cijena - no limits):
2.1 Open Division
2.1.1 Open Division rifles will not exceed a
calibre of .30 or a velocity of 3,200 fps.
A match DQ will result any rounds over
the speed limit of 3,200 fps (1% variation
allowed for environmental factors and
equipment discrepancies).

ovo gore - navodim kao zanimljivost.

Dolje u nastavku su slike oglednih repetirajucih pusaka Tikka t3x CTR, CZ 557 range rifle, i CZ 527, koje bi mogle zadovoljiti duh klasicnog natjecanja repetirajucim puskom sa mehanickim nisanima.
Pravila bi trebalo sloziti prema tome da takve puske udju u pravilnik.

Mozda se osvrnuti na problematiku nisana i montaze nisana, i pravilom omogucit bilo kakav tip montaze, ukljucujuci piccatiny sinu, lastin reap, weaver, itd
Attachments
tikka ctr arctic.jpg
cz 527.jpg
cz 557.jpg
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 03 Jan 2020, 12:39

Imam ja vrlo JEDNOSTAVNO pitanje ?

Da li smo svi u ovoj drzavi glupi, retardini ili mentalno ograniceni ?

Sto je ISSF, Bogom dan pa ga se moramo drzati kao pijanac plota ?

To je samo jedna PRIVATNA PRCIJA koja se recimo nametnula vise od ostalih, ima jos saveza, ima saveza sa boljim disciplinama, imamo na kraju SVOJU PAMET i ISKUSTVA da napravimo ono sto nam najvise odgovara i sto ljude zele pucati !!

Cemu se vezati , STO je nama POKLONIO ISSF u zadnih 30 godina, jesu li stipendirali neke strijelce, da li su nam dali neke donacije, jesu li nam pomogli izgraditi neku streljanu ???

Dajte PROGLEDAJTE dalje od nosa !!
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Jan 2020, 13:32

Lex, tema je prijedlog izmjena disciplina VK puske. (tehnickog pravilnika zapravo)
Nista vise od tog.
Ako govorimo o tome, onda se postavlja i pitanje iz cega, i sto pravila trebaju pokriti, kakav tip puske

Ja sam to nadopunio, mislim da pomalo VK program PAP i m48, gubi tlo pod nogama zbog zastarjelosti, sa sve manje natjecatelja i pada popularnosti.

Nema smisla, jos i ta disciplina da se ugasi 0 zbog tvrdokornosti starog pravilnika.
To je moj stav.

Slobodno zapocni novu temu, vec prema vlastitoj ideji.
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 03 Jan 2020, 14:15

Jolly, osobno smatram da je GUBITAK za sve strijelce gasenje bilo koje discipline, no isto tako smatram da je stav
ISSF = HSS takodjer pogresan.

Ne zelim reci da neki ljudi godinama parizitiraju i dobro zive na toj prici ali smatram da smo dovoljno pametni da prilagodimo pravilnike i uvedemo neke nove discipline prema mogucnostima , tko zeli pucati ISSF discipline neka uziva u tome i dalje ali napravimo napokon i koji korak dalje !

Sa druge strane netko mora reci " CAR JE GOL " !

Stare navike trosenja klubskog streljiva i oruzja 8x57 i 7.62x39 za Tandjaru i PAPovku postaje PROSLOST, bilo je toga na vagone, bilo je besplatno i BILO jednom na Balkanu, dosao je kraj i tome, upravo zato je odjednom i smanjen broj strijelaca - enormno !

Zakon i sportu i o osiguranju je opcenito sve stroziji, za ovaj sport kojim se mi bavimo bit ce obavezan ljecnicki pregled za sva takmicenja veca od klubskog ranga, trajanje ljec.potvrde je 6-mjeseci, znaci trebaju ti dvije godisnje sto znaci cca 600 KN, a prosjecna godisnja clanarina u klubovima je od 200-350 Kn.... pa da vidimo koliko klubova si moze dozvoliti da recimo prijavi po 10-5 takmicara za sezonu po postojecim pravilima a kamoli po strozijim...
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Jan 2020, 15:08

lex-lutor wrote: Sa druge strane netko mora reci " CAR JE GOL " !
Upravo si nam objasnio! Super! Car je gol, ajmo dalje! :A25:
lex-lutor wrote: Stare navike trosenja klubskog streljiva i oruzja 8x57 i 7.62x39 za Tandjaru i PAPovku postaje PROSLOST, bilo je toga na vagone, bilo je besplatno i BILO jednom na Balkanu, dosao je kraj i tome, upravo zato je odjednom i smanjen broj strijelaca - enormno !
Pada broj natjecatelja iz VK puske i pap. razlog moze biti nestasica dzabe municije, istrosenost opreme - novih pusaka nema, nepopupalrnost discipline, itd, itd... ali broj natjecatalja svakako pada u tom segmentu. Tu si u pravu.

Mwedjutim, drugdje nije takva situacija.
bez obzira na cijenu opreme, (municije).... broj strijelaca u long range raste, kao i u klasicnim disciplinama VK pistolj i revolver. Neki trendovi su u porastu, drugi su u padu.

Ako usporedis REALNO da VK puska i pap u negativnom padu, a VK pistolj i revolver su u porastu, u tradicionalnom programu, zapitajmo se zasto je razlika u trendovima (krozx rad istog saveza)?

Po meni, svakako jedan od razloga je:
prema tehnickom pravilniku dopusten je sirok izbor modela pistolja i revolvera, dok kod vk puska i pap - NIJE.

OStali razlozi: veca brojnost streljana za kratku cijev, jeftinija municija od puscane...
Mozda ima i jos nesto drugo.

U sladu s temom, razmatramo bolji tehniski pravilnik za pusku, da se prihvati bolji izbor modela.
Sad napisi, kako bi ti rjesio pravilnik za vk pusku, da postane popularno i prakticno.
Da budemo pri temi naslova, a ne samo da nabrajas sta sve ne valja u sustavu. jel posteno pitanje?
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 03 Jan 2020, 18:44

jolly wrote:...U sladu s temom, razmatramo bolji tehniski pravilnik za pusku, da se prihvati bolji izbor modela.
Sad napisi, kako bi ti rjesio pravilnik za vk pusku, da postane popularno i prakticno.
Da budemo pri temi naslova, a ne samo da nabrajas sta sve ne valja u sustavu. jel posteno pitanje?
I vise nego posteno.

1. Za pocetak bi po meni bilo dobro da LR discipline stanu POD KROV saveza, F-Target + F-TR pa onda sve dobiva neki ozbiljniji smisao, STOLTTON tu moze daleko vise reci od mene.

2. Ako zelis omasoviti pusku treba imati sto manje ogranicenja a opet se mora na naki nacin izbjeci situaciju da kruske i jabuke budu u istom kosu npr: puske repetirke sa spremnikom do 10 metaka i mehanickim nisanom 100-200-300 metara,

3. Isto to samo sa optickim ciljnikom

4. Sve ostale puske kalibra od 22-hornet do .50 BMG

Znam da ce sada netko reci da bi bilo jednostavnije prepisati discipline od X-saveza koje se prakticiraku u EU ali se postavlja logicno pitanje da li je to primjenjivo kod nas sa obzirom na uvijete i broj sportskih strijelaca. Za " F " discipline se sve zna i pravila su jasna te su JEDNAKA za EU i raste broj takmicara iz godine u godinu.

Za sve ovo drugo mislim da je nastupilo vrijeme za RESET i slaganje neceg novog, te pokusati to uskladiti sa novim pravilnikom za strelista koji ce se pojaviti !!!

( TRENUTNO IMAMO SAMO DVA legalna civilna strelista u HR za VK, tako da bilo kakvo razmisljanje o pravilnicima za VK bas i nema smisla )

Na zalost na prste jedne ruke se mogu nabrojati ljudi koji su spremni ici na tekme izvan RH , O SVOM TROSKU naravno.

Zasto ne napravimo KOMBINACIJU ( agregat ) discipline, puska na 100m + revolver ili pistolj na 50 ili cak na 100 metara , moze i puska stojecki na 50 met + revolver na 50 metara itd..itd...

Zapravo BILO sto smao da prekinemo ovo jedno te isto i da ljudi dobiju malo vatre u sebi jer se gasimo iz dana u dan.
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Jan 2020, 18:55

:A25:
Turn better into best!

Post Reply