VAZNO - Javna rasprava
Re: VAZNO - Javna rasprava
Pozdrav, nema nikakvih tajni.jolly wrote:Uzgred budi receno, da li se zna ko je u toj komisiji HSS-a za reviziju pravilnika disciplina?
Za sad je sve zavijeno velom tajne?
Komisiju (al ne volim taj izraz, uff) je osnovao Izvršni odbor HSS-a a u svrhu unapređenja rada samog saveza i streljaštva u hrvata. Jer, svi ćemo se složiti, mi već tri desetljeća nismo izašli iz jugo-sheme, bilo je nekih pomaka na vk pištoljima i to je uglavnom to. A svijet ide dalje. Moja malenkost već tri godine (od izbora u I.O.) "burgija" po tome a pridružili su se i drugi (Franc i dr.) i nekako je krenulo. Po mom mišljenju trebalo je to još preklani raditi ali smo se "klali"po izvanrednim skupštinama tko će bit glavni baja u ovoj maloj bari punoj krokogatora.
Komisiju (uff) čine:
Stjepan Sviben - Predsjednik, Kutina
Vjeko Vučemilović - Tajnik, Osijek
Zvonimir Kovačević, Osijek
Ivan Lazić, Zagreb
Moris Popović, Rovinj
Franc Sakač, Valpovo
Vjekoslav Poropat, Buzet
Dragan Čakardić, Opatija
Rajko S.Kačić, Krasica
Najvažnije u cijeloj priči je da rasprava mora biti JAVNA, na tome sam inzistirao i da se SVIMA da mogućnost da raspravljaju i predlažu. Hoćemo ovo, hoćemo ono, nećemo ni ovo ni ono i tako dalje. Svi smo svjesni da u takvoj širini rasprave ima svega i dobrih i loših i potpuno promašenih rasprava....ali to je tako.
Priznajem, moja je nekako greška da možda više ne pišem tu na forumu, ali obzirom da SVI mogu u HSS-u i Štefu u Kutinu (sviben@sk.t-com.hr) slati prijedloge i mišljenja, onda možda i nije....
Podsjećam, u tijeku je još jedna podjednako VAŽNA JAVNA RASPRAVA odnosno SAVJETOVANJE (kako to lijepo zvuči) oko Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima. Nemojmo spavati.... Razmatrajmo i pišimo.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Super!
Hvala na info!!!
Kakav je odaziv, jel stizu prijedlozi?
Hvala na info!!!
Kakav je odaziv, jel stizu prijedlozi?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Jedva čekam dan kada ću saznati hoću li svoju poljsku ljepoticu moći koristiti na PAP natjecanjima

"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
- jolly
- Cinker - bojna

viewtopic.php?f=29&t=6699
Link za refreshment, "forumski zapisnik" slicne diskusije od pred dve godine.
Link za refreshment, "forumski zapisnik" slicne diskusije od pred dve godine.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Danas istjece rok za slanje prijedloga komisiji.
Ko je poslao, poslao je!
Sad cekamo zakljucke.
Ko je poslao, poslao je!
Sad cekamo zakljucke.
Turn better into best!
Nakon prvog sastanka tkz. komisije vijesti bas i nisu dobre !
Na zalost IMA LJUDI KOJI JOS ZIVE U JUGOSLAVIJI .....prakticno smo iz te zajednice izasli prije skoro 30g ali Yuga nije izasla iz glava mnogih.
Zadojenost ISSF-m je kronicna BOLEST koja je zarazna.
No neka budu fer oni koji su bili prisutni pa neka prenesu raji kakvo je STANJE UMA i u kojem smjeru se razmislja, stice se dojam da su mnogi godine proveli u tkz.streljastvu DJABA ali ne i BESPLATNO !
Na zalost IMA LJUDI KOJI JOS ZIVE U JUGOSLAVIJI .....prakticno smo iz te zajednice izasli prije skoro 30g ali Yuga nije izasla iz glava mnogih.
No neka budu fer oni koji su bili prisutni pa neka prenesu raji kakvo je STANJE UMA i u kojem smjeru se razmislja, stice se dojam da su mnogi godine proveli u tkz.streljastvu DJABA ali ne i BESPLATNO !
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Volio bih i ja cuti sta je bilo na tom sastanku.lex-lutor wrote:Nakon prvog sastanka tkz. komisije vijesti bas i nisu dobre !
Osim zakljucaka, takodjer bi bilo dobro cuti argumente, koji su izneseni za, ili protiv uvodjenja novih disciplina ili pormjenu pravila postojecih.
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Tog se ja cijelo vrijeme bojim. Niti ne čudi kada mi je već nekoliko puta rečeno na treninzima da sam džabe kupio AK jer to ovi koji slažu pravilnike sigurno neće dopustiti za PAP natjecanja. To je takva dvoličnost i ignorantnost da to nisu istine. Obje puške imaju izvornu namjenu uništavanje žive sile. Ali nekima je jedna zlobnija od druge.lex-lutor wrote:Na zalost IMA LJUDI KOJI JOS ZIVE U JUGOSLAVIJI .....prakticno smo iz te zajednice izasli prije skoro 30g ali Yuga nije izasla iz glava mnogih.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
- jolly
- Cinker - bojna

Sacekaj malo sa zakluccima. Nek neko napise sta je uopce bilo na sastanku, pa dalje. A i da vidimo taj novi pravilnik kad izadjejohnnyboyy1711 wrote:Tog se ja cijelo vrijeme bojim. Niti ne čudi kada mi je već nekoliko puta rečeno na treninzima da sam džabe kupio AK jer to ovi koji slažu pravilnike sigurno neće dopustiti za PAP natjecanja. To je takva dvoličnost i ignorantnost da to nisu istine. Obje puške imaju izvornu namjenu uništavanje žive sile. Ali nekima je jedna zlobnija od druge.lex-lutor wrote:Na zalost IMA LJUDI KOJI JOS ZIVE U JUGOSLAVIJI .....prakticno smo iz te zajednice izasli prije skoro 30g ali Yuga nije izasla iz glava mnogih.
Ali za sad ja znam iz prve ruke da ima pojedinaca i klubova koji razmisljaju kreativno i proaktivno i razmisljaju o novim disciplinama, a treba reci da nam novi zakoni daju mnogo sire mogucnosti nego sto je HSS do sad shvatio, i pojavit ce se nove discipline, kao sto se se pojavili sniper kupovi, i prakticno streljastvo, a da HSS to nije ni primjetio a kamoli reagirao.
Vec sad kroz postojeci sustav neformalnih turnira imas disciplinu jurisne puske. Grom Osijek, Vortex kup, recimo.
Tu mozes po pravilima se natjecati sa PA puskom, vojnog pedigrea bilo kojom, a to bi ukljucivalo i ak 47, u PA varijatni.
Problem je sta u to obicno stavljaju i tandzare, a one su nesto preciznije pa nisi konkurentan.
Iako se moze reci, da su tu izmjesane kruske i jabuke (pravilnik natjecanja trazi promjene), da je jurisna puska u itermediate kalibru, 223, 7.62x39 i sl, - assault rifle, a u jakom kalibru (8x57, 30-06) se u anglosaxonskom zargonu se zobe borbena puska - BATTLE rifle. Ali u ovoj problematici, sad je manje bitno. U svakom slucaju, tandzare su u izumiranju. A vec sad imas opciju natjecanja, uskoro vjerujem da ce se i pravila ispolirati prema realnosti.
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Može li se negdje pratiti gdje su ta manje formalna natjecanja, turniri i sl.?
- jolly
- Cinker - bojna

Iako nije tema, ubo si u jedan jako veliki dio problema.johnnyboyy1711 wrote:Može li se negdje pratiti gdje su ta manje formalna natjecanja, turniri i sl.?
Streljastvo u HR, nema nikakav PR. Pa naravno da se onda sporo popularizira, i da ljudi ne znaju.
Stranice saveza, su u blago receno, nezanimljive i ne objavljuju lokalne turnire. Bave se ISSF programom, uglavnom da to drugacije napisem
Izvori gdje mozes dobiti podatke o natjecanjima su:
- iskustvo (da u naprijed znas, ko sta u HR organizira i kom periodu tokom godine)
- ovaj forum
Zatim prati stranice ili FB stranice klubova organizatora
- Klub Double alpha, long range liga, vortex kup, djed mraz kup (Zagreb, Vrbovec)
- vp-91, mali sniper kup (Rijeka)
- Hrvatski Casnicki zbor, sniper kup, grobnik
- Grom, Osijek, UHDDR
- ostali organizatori, prati desavanja najave, surfaj, pitaj...
Inace vecina klubova jos uvijek nema ni FB ni web stranice, PR je nizak.
Inace koliko ja sudjelujem na natjecanjima, tebi zanimljivo za jurisnu pusku za sad je natjecanje Grom, Osijek, i Vortex kup, Zagreb.
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Isprike zbog off topica i puno hvala na info.
Ja sam relativno nov u streljaštvu, ali nisam slijep. Vidim da situacija nije bajna.
Trenutno, u svijetu je long range veliki hype, i aktivnost oko koje se vrte veliki novci i brojni sponzori. Računica je jednostavna.
Interes + broj ljudi = medijska pažnja = sponzori = novac.
Čitao sam o planovima o izgradnji streljačkog centra u Kopačevu. Upravo long range discipline su ono što bi ga moglo napraviti samo održivim i dalo malo turističkog booma tom kraju, i više novaca u proračun. Nema baš puno streljana sa takvim daljinama gdje se može uplatiti termin i doći, pojedinačno ili grupno. A i dalo bi se organizirati neki event međunarodnog karaktera.
Naravno da će HSS uvijek dati prioritet ISSFu i olimpijskim disciplinama, to je OK. Ali i te discipline trebaju novac. Long range discipline novac imaju, uzeti ga ili ne?
Preživljavati od državnog proračuna i članarina je ovo što se vidi danas. Treba malo i poduzetničkog duha.
Čisto mali osvrt potpunog neznalice i novalije, slobodno ignorirajte.
Trenutno, u svijetu je long range veliki hype, i aktivnost oko koje se vrte veliki novci i brojni sponzori. Računica je jednostavna.
Interes + broj ljudi = medijska pažnja = sponzori = novac.
Čitao sam o planovima o izgradnji streljačkog centra u Kopačevu. Upravo long range discipline su ono što bi ga moglo napraviti samo održivim i dalo malo turističkog booma tom kraju, i više novaca u proračun. Nema baš puno streljana sa takvim daljinama gdje se može uplatiti termin i doći, pojedinačno ili grupno. A i dalo bi se organizirati neki event međunarodnog karaktera.
Naravno da će HSS uvijek dati prioritet ISSFu i olimpijskim disciplinama, to je OK. Ali i te discipline trebaju novac. Long range discipline novac imaju, uzeti ga ili ne?
Preživljavati od državnog proračuna i članarina je ovo što se vidi danas. Treba malo i poduzetničkog duha.
Čisto mali osvrt potpunog neznalice i novalije, slobodno ignorirajte.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Moje je mišljenje da bez novih streljana nema STRELJAŠTVA.
Zašto naglašavam streljaštvo?
Zato jer tu mislim i na sve vrste takmičenja,ali i na sve one koji jednostavno žele gađati,upucavati oružje,kontrolirati,pa i pucati iz gušta.
Svi smo mi u tome-strijelci,lovci vojska , policija,ljubitelji imaoci oružja i drugi,i NESMIJEMO se dati dijeliti !!!
E sada , bez pomoći i sluha države neće biti novih streljana.
Mislim da tek njihovom gradnjom možemo računati na omasovljenje i razvoj.
Znači kada imamo streljane onda možemo računati na veći interes ljudi,povećanu medijsku pažnju,sponzore= novac ,kako je napisao moj prethodnik.
To ne znači da netreba u tome procesu malo zamijeniti mjesta ovih pribrojnika ,ako se npr nađe zainteresiranih sponzora da se angažiraju i prije.
Idealno bi bilo da se sve to može provesti bez države,ali ja mislim da to neće ići,a najbolji primjer je i pokušaj gašenja postojećih streljana kojih i ovako imamo malo.
Zašto naglašavam streljaštvo?
Zato jer tu mislim i na sve vrste takmičenja,ali i na sve one koji jednostavno žele gađati,upucavati oružje,kontrolirati,pa i pucati iz gušta.
Svi smo mi u tome-strijelci,lovci vojska , policija,ljubitelji imaoci oružja i drugi,i NESMIJEMO se dati dijeliti !!!
E sada , bez pomoći i sluha države neće biti novih streljana.
Mislim da tek njihovom gradnjom možemo računati na omasovljenje i razvoj.
Znači kada imamo streljane onda možemo računati na veći interes ljudi,povećanu medijsku pažnju,sponzore= novac ,kako je napisao moj prethodnik.
To ne znači da netreba u tome procesu malo zamijeniti mjesta ovih pribrojnika ,ako se npr nađe zainteresiranih sponzora da se angažiraju i prije.
Idealno bi bilo da se sve to može provesti bez države,ali ja mislim da to neće ići,a najbolji primjer je i pokušaj gašenja postojećih streljana kojih i ovako imamo malo.
- jolly
- Cinker - bojna

Poziv za javnu raspravu objavljen 07.01.2020
Prijedlozi poslani do 20.01.2020.
Koji su zakljucci? Ostaje li status quo? Ili se uvode kakve izmjene? Zna li netko kakva je situacija?
Prijedlozi poslani do 20.01.2020.
Koji su zakljucci? Ostaje li status quo? Ili se uvode kakve izmjene? Zna li netko kakva je situacija?
Turn better into best!
Da se i ja malo uključim u temu. Lani sam krajem studenog, početkom prosinca kontaktirao MORH po pitanju pucanja na vojnom automatskom strelištu Jamadol u Karlovcu...okrenuo sam 9 brojeva koji su me samo šaltali na idući...tek sam na desetom broju dobio poluinformaciju mada više odjebando gdje me je XY djelatnik pitao da li ja mislim platiti to korištenje streljane ili bi pucao besplatno? Naravno besplatno, što drugo, da mi se plaća išao bi u Sloveniju... ugl samo mi je rekao da napiši zamolbu i tu je bio kraj. Ajde nisam htio odustati, napisao sam opširnu zamolbu i sve što treba i poslao sam. Do sada nisam dobio odgovor, vjerovatno ni neću ali negdje treba krenuti. Isto tako sam slao i prijedlog vezan za javnu raspravu. TU isto nije bilo makar potvrdnog odgovora da je email zaprimljen. Moja je bojazan da ćemo stvarno spasti kao što je napisano na 2 vojne streljane u Zagrebu i Osijeku i figa dalje svima.